Mielipide

Pelicans 2011–2012: Lentovalmiit pussinokat

LIIGA / Kolumni
Viime kauden liigajumbon siipiin puhaltaa uudeet tuulet. Pohjalta ponnistava pelikaanilauma on pelannut pelottavan hyvän harjoituskauden, voittaen jokaisen pelaamansa ottelun. Tulevaan kauteen altavastaajana lähtevä Pelicans onkin monien papereissa mahdollinen musta hevonen.

Karsintojen kautta liigapaikkansa säilyttäneet lahtelaiset kaatuivat viime kaudella joukkueessa olleisiin alisuorittajiin ja valmennukseen. Usein nämä kaksi kulkevatkin käsi kädessä, jos roolitus ja pelikirja eivät ole kunnossa, niin pelaajatkaan eivät onnistu.

Täksi kaudeksi Lahdessa on panostettu valmennukseen, kun penkin taakse astelee Kai Suikkanen. Lisäksi pussinokkien pelaajamateriaali on leveämpi kuin pitkään aikaan. Ratkaisuvoimaa löytyy monesta kentällisestä, vaikkakin terävin kärki tuntuu puuttuvan. Viime kaudella tuohon terävään kärkeen satsattiin laihoin tuloksin, joten Lahdessa ollaan valittu riskittömämpi lähestymistapa. Kaikki ei ole parin kortin varassa.

Nopeita jalkoja ja leveyttä

Amerikkalaisvahvistukset Dwight Helminen ja Mike York saivat lahtelaiset lähes itsetuhoisiksi viime kaudella. Kolme polvea saivat kuitenkin lähteä ja tilalle saatiin neljä. Alkavalle kaudelle turkoosipaidan pukevat päälle kaksi uutta ulkomaalaista, kun Justin Hodgman ja Ryan Lasch liittyivät joukkueeseen.

Justin Hodgman on pelannut joukkueessa vasta yhden ottelun, mutta vakuutti lahtelaiset osaamisestaan. Lasch on puolestaan ollut harjoituskaudella Pelicansin tehokkain pelaaja. Pientä ja vikkelää maalipyssyä on ylistetty, mutta onnistumisia tarvitaan myös tosipelien alkaessa.

Lahdessa jäätiin kaipaamaan harvaa viime kauden jälkeen lähtenyttä, mutta yksi kaivatuista on Antti Tyrväinen, joka siirtyi Edmonton Oilersin organisaatioon. Tyrväisen lähtö rapakon taakse onnistuttiin kuitenkin paikkaamaan erinomaisesti, kun tilalle tuli Arttu Luttinen. Värikkyyttä ja fyysisyyttä lähti, mutta illasta toiseen tasonsa säilyttävä Luttinen on riskitön ja varma valinta vahvistamaan joukkuetta. Lisäksi Luttinen on ilmeisen pidetty kaveri kopissa, sillä mies äänestettiin joukkueen kesken kapteeniksi.

Lahdessa on nähty myös uusi pelaaja, jonka hankinnasta ei ole ilmoitettu tällä kaudella mitään. Matias Loppi on kuin uudelleen syntynyt ja ykkössentterin saappaat harjoitusotteluissa täyttäneeltä Lopilta odotetaankin tulevalla kaudella paljon. Harjoituskaudella Matias Lopin vierelle on asetettu kaksi uutta pelikaania, kun Arttu Luttinen ja Ryan Lasch viilettävät ykköskentän laidoilla.

Yksi uusista pelikaaneista on Lappeenrannasta kaapattu Tero Koskiranta, joka hankittiin tuomaan lisää leveyttä sentteriosastolle. Koskiranta tuli joukkueeseen tryoutin kautta ja onnistui vakuuttamaan lahtelaisvalmennuksen. Uutena miehenä joukkueeseen liittyy myös vikkelä kinttuinen Pekka Jormakka, joka on jo nyt vakiinnuttanut paikkansa pelaavassa kokoonpanossa. Nuori laitahyökkääjä repii, rikkoo, raastaa ja pörrää. Lisäksi Lahdessa jatkavat jo viime kaudella hankitut Vili Sopanen ja Jarkko A. Immonen, jotka molemmat olivat jo viime kauden lopussa niitä harvoja Pelicans-onnistujia.

Pelicansin jarrukentässä useamman vuoden luutinut Henri Heino lähti jo viime kaudella Jokereihin. Tällä hetkellä Pelicansin neloskentän laidoille on tunkua, mutta keskushyökkääjän tontille kaavailtu Tommi Paakkolanvaara kärsii loukkaantumisista. Pelicansin sentteriosasto on kuitenkin tarpeeksi laaja kestämään yhden poissaolon.

Fyysisyyttä lahtelaiset menettivät kuitenkin todella paljon Tyrväisten lähtiessä. Kari Sihvosen paluuta rymistelemään toivotaan Lahdessa kovasti, sillä yksi pumpulikausi oli tarpeeksi ”Hullu-Kari” lempinimeä kantavalta laitahyökkääjältä. Fyysisyyden puutetta Lahteen hankittiin paikkaamaan Max Wärn. Kovaan taklauspeliin ei silti Pelicans välttämättä pysty alkavalla kaudella vastaamaan.

Vakuuttava puolustuskalusto

Liigamaalivahtien eliittiin itsensä viime kaudella torjunut Niko Hovinen saa täksi kaudeksi eteensä todella vakuuttavan puolustuksen. Lahtelaisilla on liigatason puolustajia kahdeksan kappaletta, joten Heinolassa voidaan hieroa käsiä yhteen, sillä lainapelaajia on varmasti luvassa.

Puolustuksen johtohahmoiksi tulivat Ruotsista saapunut Markus Seikola ja Turusta ulos löytänyt Joonas Järvinen. Seikolan kiekollinen potentiaali on kaikkien tiedossa, vaikka hänen viime kausi Södertäljessä ei vastannut odotuksia. Harjoitusotteluissa lahtelaisyleisö on kuitenkin saanut näytteitä kiekollisesta osaamisesta, jota Seikola tuo lahtelaispuolustukseen. Joonas Järvinen on puolestaan puolustavassa roolissa liigan eliittiä, eikä miehen kiekollistakaan osaamista sovi vähätellä harjoitusotteluiden perusteella.

Omista nuorista ovat esiin nousseet Juha-Pekka Pietilä ja Joonas Hurri. Erityisesti ensimmäinen näistä nimistä kannattaa laittaa ylös. Isokokoinen ja kiekollisesta taitava puolustaja on varmasti tulevaisuuden nimiä. Hurri saa luultavasti pelata myös liigapelejä alkavalla kaudella, mutta lahtelaisten puolustus on niin kova, että nuori puolustaja saattaa joutua hakemaan tuntumaa Mestiksestä.


Viime kaudella Pelicansin kanssa SM-liigakarsintoja pelannut Pietilä on seuraamisen arvoinen pelaaja.

Lisäksi puolustuksesta löytyvät Jyri Marttinen, Jan Latvala, Aaron Brocklehurst ja Joonas Jalvanti, joten Pelicansilla on heittää puolustukseen todella laadukas nippu.

Viimeisenä lukkona puolustuksen takana toimii jo mainittu Niko Hovinen. Luukkua availee joko Antti Rautiola tai Joonas Kuusela. Luultavasti molemmat maalivahtilupaukset saavat muutaman liigapelin vyölleen, mutta todennäköisesti kakkosvahdit hakevat vuorollaan pelituntumaa lähinnä Heinolasta. Maalivahtipeli on siis Pelicansilla niin pitkään hyvissä kantimissa, kun Niko Hovinen säilyy ehjänä. Viime kaudella Hovisen loukkaantuminen ajoi lahtelaiset tappiokierteeseen.

Vuosisadan rakkaustarina

Pelicans oli jo sopinut treffit miehen kanssa, joka teki oharit. Tässä kohtaa erokyyneliä vuodatettiin aina medialle asti ja Lahdessa ehdittiin jo huolestua. Päävalmentajaksi löytyi kuitenkin mies, joka nosti joukkueen uskottavuuden uudelle tasolle. Kai Suikkanen tuli joukkueeseen tilanteessa, jossa hän sai heti harteilleen sankarin viitan. Miehen henkinen vaikutus joukkueeseen on valtava. Omaan tekemiseen uskotaan ja oman joukkueen eteen tehdään töitä.

Media ja kannattajat suitsuttavatkin kilpaa Kai Suikkasta, joka on tuonut lahtelaiseen jääkiekkoon ryhtiä. Eikä Suikkasen vaikutusta joukkueen otteisiin voida kiistä. Hyppyrimäkien juuressa pelataan pitkästä aikaa jääkiekkoa. Siis lätkää, jossa peli perustuu muuhunkin kuin koohottamiseen ja tekosyihin lehdistötilaisuudessa. Pelissä säilytetään kiekkokontrolli ja hyökkäykset rakennetaan organisoidusti.

Toki harjoitusottelut ovat kuitenkin vain harjoitusotteluita. Ne voivat antaa osviittaa, mutta totuutta ne eivät kerro. Voidaan kuitenkin todeta, että valmennukseen Pelicans tuskin tulee kaatumaan tällä kaudella.

Alisuorittamiseen ei pudotuspeleihin mielivillä lahtelaisilla ole varaa. Suora pudotuspelipaikka edellyttää joukkueelta nappisuoritusta, joten parinkin kärkipelaajan epäonnistuminen voi heilauttaa vaakaa radikaalisti.

Pelicans on taatusti vahvistunut viime kaudesta lähes joka osa-alueella. Tulee kuitenkin muistaa, että joukkue oli tuolloin jumbo. Vahvistumiseen ei siis vaadita paljoa. Se mikä on joukkueen iskukyky muita joukkueita vastaan on eri asia. Harjoituspelit lupaavat paljon, mutta yhtään sarjapistettä joukkueella ei kuitenkaan ole. Uskallan kuitenkin väittää, että tulevalla kaudella karsintapelejä ei Lahdessa pelata.

SM-liigan kausiennakko 2011–2012

» Lähetä palautetta toimitukselle