Jälleen jääkiekon juurille

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pessimisti voi pelätä, että ulkoilmaottelun erityisyys on karissut ensikosketuksen jälkeen, ja kaksi stadionkamppailua viikon sisään on liikaa. Optimisti voi nähdä asian aivan toisin. Ainakin järjestävien tahojen lausunnot pursusivat niin paljon intoa ja uskoa, että heidän tarmostaan menestys ei jää kiinni.

Jokerit janoaa revanssia. Jännitteet helsinkiläisseurojen välillä ovat muutenkin kohdillaan. SM-liigan uuden Talviklassikon yllä on ollut kunnon hype jo ennen tapahtuman toteutumisen varmistumista.

Nyt puhe stadin stadikataiston uusinnasta on taas täydessä liekissä. Toistaiseksi Suomi–Venäjä tuntuu siinä paketissa kylkiäiseltä. Onko siinä uhka, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola?

– Ei todellakaan. Päinvastoin, nämä tapahtumat täydentävät toisiaan. Ehkä se voi tuntua siltä, koska täällä [tiedotustilaisuudessa] oli Talviklassikosta molemmat edustajat, mutta maaottelusta vain toinen.

– Kiitokset Venäjän jääkiekkoliitolle, että vastasivat erittäin nopealla varoitusajalla myönteisesti. Hekin odottavat ottelua innolla.

Ensimmäiset neuvottelut ulkoilmamaaottelusta käytiin elokuussa. Välillä aikeet haudattiin, joten Jääkiekkoliitolla on ottelun ja sen oheistapahtumien suunnittelu vasta alkutekijöissään.

– Paljon emme ole vielä ehtineet miettiä, koska kaikki on tapahtunut aika nopeasti, mutta jotain jippoja varmasti tulee, Kummola lupasi.


Talviklassikko tulee taas.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Suomi on pelannut Olympiastadionilla viimeksi vuonna 1941. Silloin Ruotsi antoi kylmä kyytiä ja latoi taululle lukemat 0–11.

Sen jälkeen Suomi on pelannut ulkoilmaottelun Turun Kupittaalla vuonna 1969. Neuvostoliitto oli tuolloin vain niukasti vahvempi, 2–3.

Vuorinen: Myös muihin kaupunkeihin

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen on innoissaan tuplaottelusta, vaikkei liiga olekaan suorilla osingoilla ottelutapahtumien tuotoista.

– Lajina jääkiekko saa markkinointia mitä suurimmissa määrin ja samalla myös SM-liiga, sillä julkisuusarvo on iso, hän myhäili.

Uhkia on kuitenkin olemassa. Mitä jos ulkoilmaottelu ei sytytä toisella kertaa kuten edellisellä? Latistuisiko tunnelma, jos stadion olisi puolillaan? Entä jos iskee sankka lumisade tai hyytävä pakkanen?

Sää on huomioitu. Järjestävillä tahoilla on vakuutus sille varalle, että ottelutapahtuma peruuntuu luonnonolojen vuoksi.

Myös huoli yleisövajeesta on kauhuskenaario, johon harva tuntuu oikeasti uskovan.

– Ympyrä sulkeutuu helsinkiläisjoukkueiden ottelusarjassa. Tietysti on riski, kun pelataan kaksi ottelua, mutta Matti Nurminen [Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja] lupasi tuoda maaotteluun kymmenentuhatta venäläistä, joten eiköhän se täyty, Vuorinen sanoi.

Vuorinen toivoo, että ulkoilmaotteluita saadaan myös muihin kaupunkeihin. Näkyvimmin sellaista on puuhannut Pelicans, joka haluaa kiekkotaiston Salpausselän mäkimonttuun.

– Ei sieltä ole nyt oltu yhteydessä, mutta toivottavasti suunnitelmat ovat muhimassa siellä ja muuallakin. Kaikkialla kytee innostusta. Onhan tällainen hienoa paluuta jääkiekon juurille.

– Tampere on vanha jääkiekon mekka, mutta siellä hallihanke on tietysti ensimmäisenä. Toisaalta juuri ulkoilmaottelulla voisi saada sen nosteen, joka potkaisisi myös hallihanketta eteenpäin, Vuorinen ehdotti.

Tunteikkaita seurajohtajia

Talviklassikko on jotain erityistä myös Jokereiden toimitusjohtaja Jarmo Kekäläiselle, sillä hänen puheissaan ei samanlaista tunnepaatosta usein ole.

– [Viimevuotinen] ottelu ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi, vaikkei lopputulos ollut meille toivottu. Varmasti meidän pelaajat haluavat isolle areenalle. Meillä on myös paljon uusia pelaajia, jotka ovat varmasti kuulleet tapahtumasta paljon positiivista, Kekäläinen sanoi.

– Pääsin itsekin fiilistelemään jäälle luistimet jalassa. Sellaisia kokemuksia, joista voisi vähän maksaakin. Kateeksi käy pelaajia, jotka pääsevät 36 000 katsojan eteen pelaamaan.

Myös HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi osasi asetella sanansa kuten mainosalan ekspertiltä odottaa sopi.

– Se helmikuinen kokemus pikkupakkasessa, lumen leijaillessa, oli unohtumaton elämys. Katsojankin perspektiivista ottelun seuraaminen onnistui hämmästyttävän hyvin. Oli päivänselvää, että haluamme jatkaa Jokereiden kanssa yhteistyöllä syntynyttä perinnettä.

– Lämminhenkistä perhetapahtumaa tukee, että perinteisesti se, joka voittaa talviklassikon, voittaa myös Suomen mestaruuden, Everi sanoi pilke silmäkulmassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle