Philadelphia Flyers jatkoi huonoja otteitaan myös uuden valmentajan alaisuudessa, kun taas Islanders, Rangers ja Devils käyvät tiukkaa taistelua divisioonan herruudesta.
Pirteästi kauden aloittanut Pittsburgh Penguins on sekin hieman hyytynyt. Toisaalta Pens ei ole divisioona johtavaa Islandersia kuin viisi pistettä perässä.
Devilsin marraskuu vuoristorataa
New Jerseyn paholaiset aloittivat kuukauden tappiolla, mutta sitä seurasi upea neljän voiton putki. Voitokkaiden pelien jälkeen paluu arkeen oli pikainen, sillä Devils koki vain yhden tappion, ennen seuraavan lyhyehkön voittoputken alkua. Kahden voitollisen matsin jälkeen joukkueelle tuli synkähkö marraskuun päätös, neljä tappiota putkeen. Joulukuun alkupäivinä Devilsillä on siis luvassa töitä putken katkomiseksi. Viiden ottelun mittaisen vieraskiertueen päättyminen auttaa varmasti osaltaan tuossa projektissa.
Maalivahtipeliä ei voi ainakaan ongelmaksi kutsua New Jerseyssä. Martin Brodeur on ollut totutun hyvä, ja keikkuu liigan maalivahtipörssin kärkipäässä. Peräpään kovimmat raatajat minuuttien valossa ovat Paul Martin ja Brian Rafalski. Jälkimmäinen keräsi marraskuussa mukavan pistesaaliin (1+4=5). Tehotilasto Rafalskilla on pahasti pakkasen puolella, -11. Johnny Oduya on noussut Devilsin kokoonpanoon, ja täyttänyt paikkansa mainiosti.
Travis Zajac (3+5=8), Jamie Langenbrunner (5+4=9) ja Zach Parise (3+7=10) oli marraskuussa hyökkäysosaston todellinen menestystrio. Kolmikko rohmusi pisteitä hurjalla tahdilla, ja esiintyi kaikinpuolin pirteästi. Myös Patrik Elias oli virkeällä pelipäällä. Tsekki keräsi tehot 3+4. Hyökkäysosastolle saatiin uutta verta Jim Dowdin muodossa. Mies tuli joukkueeseen vapaana agenttina.
Erikoistilanteista alivoima tuntuu sujuvan paholaisilta mainiosti, kun taas ylivoimapelissä kone on hieman yskinyt. Alivoimaprosentti 86,4 on liigan eliittiä. Ylivoimaprosentista ei ole paljon lapsille kerrottavaa, luku on vaatimaton 15,3%. Selkeää siis on, että Devilsin ylivoimapelin olisi parannuttava.
Devilsin joulukuun alun tärkeimpänä tehtävänä olisi katkaista synkkä neljän tappion putki, ja päästä jälleen voittojen makuun. Joukkue on tällä hetkellä pudotuspelirajan alapuolella, mutta mitään ei ole vielä menetetty.
1. Zach Parise 8+10=18
2. Brian Gionta 10+7=17
3. Jamie Langenbrunner 8+8=16
4. Patrik Elias 5+11=16
5. Scott Gomez 3+10=13
Nousujohteinen Islanders
Harva olisi uskonut, että New York Islanders johtaa Atlantin divisioona marras- ja joulukuun taitteessa. Islandersin onnistuminen on rakentunut pitkälti hyvän maalivahtipelin ja muutamien yli odotusten kiekkoilleiden pelaajien varaan. Marraskuu oli Islanders-leirille hyvä. Joukkue pelasi 13 ottelua, joista se voitti seitsemän. Viiden ottelun vieraskiertueelta joukkue haki pisteet mm. Dallasista ja Philadelphiasta.
Maalivahtiosastolla Islandersilla on terve ongelma. Sekä Rick DiPietro että Mike Dunham ovat molemmat esittäneet erinomaisia otteita. Varsinkin Rick DiPietron nollapeli ja 35 torjuntaa Dallasia vastaan ovat luoneet uskoa, että nuoressa amerikkalaisessa on oikeasti potentiaalia aivan liigan veskarieliittiin saakka.
Pakkiosastolla Islandersin kuviot alkavat selkeytyä ja myös koko joukkue puolustaa tiiviimmin. Kuvaavaa on, että Islandersia vastaan tehtiin marraskuussa vain keskimäärin kaksi maalia ottelua kohden. Puolustuksessa kovin pistenikkari on ollut edelleen Tom Poti tehoilla 2+11=13. Plusmiinustilastoa puolestaan hallitsee +15 -tuloksella Aleksei Zhitnik, joka tosin on suuresta ylivoimastavastuustaan huolimatta onnistunut vasta kaksi kertaa maalinteossa.
Hyökkäyksessä joukkue koki pahan kolauksen kun kippari Aleksei Jashin loukkasi polvensa. Arvioiden mukaan venäläinen on sivussa noin kuukauden verran. Hyökkäyspään ehdottomia onnistujia ovat tällä kaudella jo 14 maalia nakuttanut taskuraketti Jason Blake sekä kuun lopussa hurjaan vireeseen äitynyt Viktor Kozlov. Viime viikolla viikon pelaajaksi valittu Kozlov viimeisteli hurjat neljä maalia Islandersin kaataessa rakkaan naapurinsa Rangersin Madison Square Gardenissa lukemin 4-7.
Jatkoajan tarkkailuun poimittu nuori puolustaja Bruno Gervais on saanut pelata koko kauden ylhäällä. Marraskuussa mies sai viimein myös pistetilinsä auki. Tosin -7 -plusmiinuslukemallaan nuorukainen on Islandersin miehistöstä pahiten pakkasella. Peliaikaa Gervais on saanut keskimäärin noin 13 minuuttia matsia kohden.
1. Aleksei Jashin 10+18=28
2. Jason Blake 14+13=27
3. Viktor Kozlov 11+9=20
4. Miroslav Satan 7+11=18
5. Mike Sillinger 7+10=18
Pientä petrausta Manhattanilla
New York Rangers paransi marraskuussa otteitaan synkästä lokakuusta. Joukkue hävisi varsinaisella peliajalla vain kolmasti ja voitti vastustajansa kahdeksan kertaa. Sinipaidat napsivat esimerkiksi heti alkukuusta erinomaiset voitot liigan kärkijoukkueista San Josesta sekä Anaheimista. Brad Isbister matkasi New Yorkiin pienessä kaupassa, jossa Carolinaan siirtyivät Jakub Petruzalek sekä varausvuoro.
Maalitolppien välissä Henrik Lundqvist kantoi jälleen suurimman vastuun, vaikka Kevin Weekes torjuikin voitot läntisen konferenssin huippujoukkueista. Lundqvistilla on ollut pelätysti hieman hidas alku kauteen eikä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ruotsalaisvahti ole pystynyt maagisiin suorituksiin.
Rangersin puolustuksen takana ei myöskään ole aina helppoa torjua kiekkoja. Esimerkiksi Sandis Ozolinshin ailahtelevat otteet peräpäässä jatkuvat eikä tehotilastokaan (0+3) näytä hänen kohdallaan hääviltä. Latvialaisenhan pitäisi olla profiloitunut nimenomaan hyväksi kiekolliseksi puolustajaksi. Darius Kasparaitis kävi kuntoutusreissulla AHL:n Hartfordissa ja palasi takasin Manhattanille etsimään kadonnutta virettään. Michal Rozsival sekä Aaron Ward jatkavat peräpään vastuunkantajina.
Sinipaitojen hyökkäyksessä on kahden kerroksen väkeä. Käytännössä neljä pelaajaa tekee maalit muiden yrittäessä räpiköidä mukana ja pitää oma pää puhtaana. Petr Prucha ei ole toisena NHL-kautenaan pystynyt ainakaan tähän mennessä nostamaan tasoaan ja tällä tahdilla 20-maalin rikkoutuminenkin on kovan työn takana. Matt Cullen kuuluu Pruchan lisäksi pelaajiin, joilta olisi lupa odottaa enemmän tehoja.
Jaromir Jagr, Michael Nylander, Martin Straka sekä Brendan Shanahan kantavat käytännössä kaiken vastuun maalinteosta. Siinä kvartetti onnistui taas erinomaisesti marraskuun aikana. Jotain heidän tärkeydestä joukkueelle kertoo se, että nelikko on kokonaisuudessaan NHL:n pistepörssin top12:ssa. Rangersin ylivoima nousi erinomaiselle tasolle marraskuussa ja joukkue tekeekin tällä hetkellä joka viidennessä pakkopelissään maalin. Omaan päähän maaleja meneekin sitten aivan liikaa; 3,2 per ottelu.
Tulevaisuudessa Rangersin puolustus- sekä maalivahtipelin on parannuttava. Hyökkäyksen kärki tekee kyllä tarvittavat maalit, mutta peräpää tulisi tilkitä tehokkaammin. Olisiko Tom Renneyn annettava kenties tulevaisuudessa enemmän vastuuta Kevin Weekesille, joka näytti taitonsa jo San Josea sekä Anaheimia vastaan? Tämä liike saattaisi herättää myös uneliaat puolustuksen vapaamatkustajat.
1. Jaromir Jagr 13+27=40
2. Michael Nylander 10+25=35
3. Brendan Shanahan 20+12=32
4. Martin Straka 15+17=32
5. Matt Cullen 4+9=13
Flyers alkaa heräillä?
Phildelphia Flyersin syksy on ollut murheellinen. Kriisiin ajautunut joukkue erotti lokakuun lopussa valmentaja Ken Hitchcockin ja puikkoihin astuneen John Stevensin toivottiin saavan kurssin kääntymään. Marraskuussa Flyersin peli oli varsinaista vuoristorataa. Philly hävisi kuukauden kuusi ensimmäistä otteluaan, mutta joulukuun lähestyessä joukkueen esitykset alkoivat parantua.
Veskariosastolla vastuu kasautuu tällä hetkellä hyviä otteita esittäneelle Antero Niittymäelle Robert Eschen loukattua polvensa. Arvioiden mukaan Esche on sivussa kahdesta neljään viikkoa. Niittymäki oli yksi Phillyn avainpelaajista, joukkueen voittaessa kuukauden viimeisestä neljästä ottelusta kolme. Parhaimmillaan suomalaisveskari oli ottelussa New York Islandersia vastaan, jossa Niittymäki ehti kiekon tielle 39 kertaa.
Flyersin puolustuksessa mielenkiinto on kohdistunut Jussi Timoseen, josta harva vielä muutama kausi takaperin uskoi tulevan NHL-tason kiekkoilija. Joni Pitkäsen pakkiparina luutinut Timonen on esiintynyt yllättävän pirteästi, vaikka miehen plusmiinustilasto onkin seitsemän ottelun jälkeen -5. Joni Pitkänen puolestaan satutti polvensa ottelussa Montrealia vastaan, mutta selvisi kuitenkin ikävännäköisestä tilanteesta ilman vakavampia kolhuja.
Hyökkäysosastolla Phildelphia teki jatkosopimuksen laituri Mike Knublen kanssa. Kaksivuotisen sopimuksen arvo on 5,6 miljoonaa dollaria. Muun joukkueen tavoin myöskään ruotsalaistähti Peter Forsberg ei ole ehkä aivan pelannut sillä tasolla, mitä Fopalta kauden alussa odotettiin. 7+9=16 ovat periaatteessa mukavat tehot, mutta joukkueen kipparilta on jatkossa lupa odottaa kovempia lukemia. Sen sijaan sentteri Randy Robitaille on pelannut vahvasti ja on matkalla kohti henkilökohtaista piste-ennätystään. Tehottomuudesta kärsivän Phillyn ylivoima ei ole sekään toiminut toivotulla tavalla. Joukkueen ylivoimaprosentti on tällä hetkellä liigan seitsemänneksi heikoin.
1. Simon Gagne 14+8=22
2. Mike Knuble 10+8=18
3. Geoff Sanderson 8+9=17
4. Peter Forsberg 7+9=16
5. Randy Robitaille 5+11=16
Heikko alku pilasi Penguinsin marraskuun
Pittsburghin marraskuu ei ollut lokakuun veroinen. Marraskuun viidestä ensimmäisestä ottelusta saldo oli kaksi tappiota jatkoajalla ja kolme varsinaisella peliajalla. Ensimmäisen voiton Penguins saavutti 13.11. Philadelphian kustannuksella. Jälkimmäinen puolisko sujui joukkueelta muutenkin paremmin, sillä Philadelphia-ottelusta kuun loppuun Penguins voitti kahdeksasta ottelustaan neljä ja hävisi kahdesti jatkoajalla. Joulukuun ottelut ovat alkaneet Penguinsin kannalta heikosti, sillä kahdesta ensimmäisestä ottelusta saldo oli kaksi tappiota. Penguins onkin tippunut hieman pudotuspeliviivan alapuolelle.
Pistepörssin kärki jatkaa Penguinsissa tuttujen nuorten miesten komennossa. Sidney Crosby on koonnut 34 tehopistettä ja johtaa Penguinsin pistepörssiä. Crosby joutui jättämään marraskuussa kolme ottelua väliin nivusvaivojen vuoksi. Toisena pistepörssissä majailee Jevgeni Malkin, joka on pelannut yhden ottelun Crosbya vähemmän ja nnistunut hankkimaan 25 pistettä. Kolmas nuori kärkivaraus Jordan Staal on myös osoittanut potentiaalia, mutta hiipui hieman marraskuussa. Kuusi lokakuussa hankittua tehopistettä saivat seuraa marraskuun kolmesta pisteestä (2+1). Verkko on joka tapauksessa heilunut Staalin lähettämästä kiekosta jo seitsemän kertaa. Penguins-pelaajista ainoastaan Crosby ja Malkin ovat onnistuneet tekemään useamman osuman. Konkari Mark Recchi on Staalin kanssa tasalukemissa. Staalin lukemaa voidaan pitää varsin hyvänä saavutuksena pelaajalta, jonka kohdalla mietittiin tarkkaan sitä, tulisiko tämä kausi viettää vielä junioreissa. Tulokkaiden maalipörssissä Staal on jaetulle kolmannella sijalla. Edelle yltävät ainoastaan Malkin sekä Anaheimin Dustin Penner.
Selkeää parannusta Penguinsilta voidaan perätä ainakin erikoistilannepelaamiseen. Jäähyjen tappamisessa joukkue majailee liigan tilastoissa sijalla 22. Kun ylivoimatilastoissa sijoitus on vain neljä pykälää parempi, ei Penguins kuulu niihin NHL-joukkueisiin, jotka kääntävät ottelun kuin ottelun edukseen hyvällä erikoistilannepelaamisella. Tasakentällisin heikoksi moitittu Penguins-puolustus on sen sijaan selviytynyt edelleen varsin hyvin. Kun liki kolmasosa runkosarjasta on takana, ei kukaan vakiopuolustaja ole tippunut yli yhtä pykälää pakkasen puolelle. Suurin pettymys tässä tilastossa löytyy hyökkäyspäästä. Puolustavaksi hyökkääjäksi joukkueeseen hankittu Nils Ekman on valahtanut jo lukemaan -10.
Aivan kuun vaihteessa Penguins teki ratkaisun asettaa John LeClair waiversiin. Konkarihyökkääjä ei muille NHL-joukkueille kelvannut, joten edessä oli siirtyminen AHL:n Wilkes-Barreen. AHL-visiitti on LeClairin ensimmäinen sitten kauden 1991-92. Tällä kaudella LeClair on ollut suuri pettymys, sillä 21 ottelussa kertyi ainoastaan seitsemän tehopistettä. Mahdollisuuksista pistesaldon kartuttaminen ei jäänyt kiinni, sillä pelaamissaan otteluissa LeClair sai pelata ylivoimalla lähes 41 minuuttia. Silti ylivoimapisteitä syntyi vain yksi. LeClairin lisäksi hyökkääjistä myös Andre Roy hakee vauhtia Wilkes-Barresta toistaiseksi.
Jatkoajan kausiseurannassa oleva Ryan Whitney tippui marraskuun aikana peliaikavertailussa Sergei Gontsharin taakse. Whitney on silti edelleen toiseksi eniten pelaava Penguins-pelaaja. Keskimäärin Whitney on pelannut 25 minuuttia ja 18 sekuntia ottelua kohden. Lokakuun Whitney selvitti piste per peli -tahdilla. Tuosta tahdista Whitney on hieman jäänyt, mutta koossa olevat 18 pistettä enteilevät noin 60 tehopisteen kautta. Piste-ennätykseen Whitneyllä on matkaa enää 20 tehopisteen verran. Puolustajien pistepörssissä Whitney löytyy sijalta 13.
Ahkeruutta Whitneyltä toivoisi laukauksensa käytössä. Whitney on laukonut kohti maalia ainoastaan 38 kertaa. Peliaikaan suhteutettuna tämä tekee yhden laukauksen noin 17 peliminuuttia kohden. Maalintekopotentiaaliaan Whitney väläytti viime kaudella AHL:ssä iskemällä viisi maalia yhdeksään peliin. Jotta verkot heiluisivat NHL:ssä edes ajoittain samalla tahdilla, pitäisi Whitneyn viljellä laukauksia enemmän.
1. Sidney Crosby 10+24=34
2. Jevgeni Malkin 13+12=25
3. Mark Recchi 7+14=21
4. Sergei Gontshar 3+16=19
5. Ryan Whitney 3+15=18