Sotši 2014: Norja - Zuccarellon johdolla unelman jahdissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Mats Zuccarello Aasenin päätä ei palella.
Kuva © Getty Images
Sisukkaasti arvokisoissa viime vuosina esiintynyt Norja on mennyt jääkiekossa eteenpäin etenkin joukkueelle sopivan valmennuksen ansiosta. Olympiakisoissa todelliseen puntariin nousee se, kuinka alempien ketjujen tasoero huippumaihin kestää kovassa kyydissä.

Kymmenensiin olympialaisiinsa osallistuva Norjan kiekkomaajoukkue lähtee kisoihin ennakkoluulottomalla joukkueella. Jalkeilla on New York Rangersissa pelaavan Mats Zuccarello Aasenin johdolla suurelle yleisölle varsin tuntematon porukka, mutta hitaasti eteenpäin hivuttavan maan yksilöistä saadaan jalkeille kuitenkin nippu päteviä pelimiehiä.

Lohkoarvonta oli Norjalle asiallinen. Kanada on Norjaa valtavasti edellä, mutta keskinkertaisen Itävallan ohella joukkue pääsee kiusaamaan senttereitä menettänyttä Suomea.

Avainkysymykseksi nousee se, riittääkö Norjan puolustuksen sekä yleensäkin alempien kenttien taso suurempiaan vastaan. Vaikka Norja pelaa äärimmäisen kurinalaisesti nimenomaan joukkueena, ovat olympiakisoissa yksilöiden tasoerot todennäköisesti liian suuret kurottavaksi edes unelmapelillä.

Mats Zuccarello Aasen on Norjan ykköstykki.
Mats Zuccarello Aasen on Norjan ykköstykki.
Kuva © Getty Images

Viiden olympiakisan mies

Norjan pelin luoja on viidensiin olympialaisiinsa valmistautuva valmentaja Roy Johansen. Pelaajana kolmet kisat käynyt mies johti Norjan 2010 talvikisoihin ja nyt Sotšiin. Yhteensä arvokisoissa kyseessä on Johansenille kolmastoista kerta penkin takana.

Fyysiseen rääkkiin ja sitoutuneeseen valmistautumiseen panostava Johansen on Norjan kiekkoilun sielu. Hänen pitkäjänteinen työnsä on nostanut Norjan hiljalleen pysyvästi korkealle tasolle. Norja on onnistunut kaatamaan isompiaan ja se tulee yrittämään sitä myös nyt.

Tiukan puolustamisen ja vastahyökkäysten varaan rakennettu pelisysteemi on pitkälti yhden kortin varassa olevaa pelaamista, mutta se on toistaiseksi maan pelaajamateriaalin ainoa tapa päästä napata voittoja nimenomaan turnauksen mittakaavassa.

Tuulettaako Thoresen Suomea vastaan?
Tuulettaako Thoresen Suomea vastaan?
Kuva © Getty Images

Ykkösnyrkki iskee lujaa

Kärkipelaajiensa tasossa Norja on terävä ja vaarallinen. KHL:ssa Pietarin SKA:ssa kovia tehoja iskevä Patrick Thoresen ja Rangersin Zuccarello Aasen kiusaavat vastustajan puolustuksia myös maajoukkuetasolla.

Kulunut kausi on ollut Zuccarellolle läpimurto Rangers-fanien sydämeen. Kärkäs ja hyvin liikkuva hyökkääjä johtaa olympiatauon alkaessa seuransa sisäistä pistepörssiä. Myös kunto on kohdillaan, sillä päälle jäi ennen taukoa viiden ottelun pisteputki.

Liikkuva Thoresen ehti ennen KHL:ään siirtymistään kokeilemaan siipiään NHL:ssä. Läpimurto jäi saavuttumatta, mutta se tapahtui Venäjällä, jossa Thoresen on ollut tehopisteillä mitattuna kahdesti sarjan paras ulkomaalainen.

Kaksikkoa säestää ainakin Elitserienissä menestyvä kaksikko Per-Åge Skrøder - Mathias Olimb. Jälkimmäisen perheestä nähdään kisoissa myös pikkuveli Ken Andre Olimb.

Volden edustaa seuratasolla Espoon Bluesia.
Volden edustaa seuratasolla Espoon Bluesia.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Norjakaan ei pärjää ilman onnistunutta maalivahtipeliä

Tiiviin mutta materiaaliltaan kyseenalaisen joukkuepuolustuksen takaa löytyy maalivahti, jonka varaan Norja laskee paljon. Ykkösvahdin viittaa tässäkin turnauksessa kantaa Lars Haugen.

Isokokoinen Haugen tienaa Thoresenin tavoin elantonsa KHL:ssa. Seurajoukkueessaan Minskissä 26-vuotias on kuluneella kaudenna jakanut vastuuta tasaisesti kanadalaislähtöisen Kevin Lalanden kanssa. Tasaiset ottelumäärät johtuvat kuitenkin ensisijaisesti Haugenin loukkaantumisesta joulukuun alkupuolella.

Norjan joukkueessa häntä säestävät Espoon Bluesista tuttu Lars Volden ja Washington Capitalsin varaama Steffen Søberg. Mikäli Haugen huilaa, nähdään maalilla ensisijaisesti Volden.

Vedenjakaja: Norja

Suurimman tähtäimen Norja asettaa naapurimaataan Suomea kohti. Lohkon ennakkoon heikoin Itävalta ei ole Norjan veroinen tiivis paketti, joten sen pitäisi olla Norjan lyötävissä.

Avausottelunsa Kanadaa vastaan pelattuaan Norja kohtaa leijonamiehistön. Vaikka jäljellä on tuossa vaiheessa vielä Itävalta, on hyvin todennäköisesti Kanadalle häviävä Norja pakkovoiton edessä Suomea vastaan.

Jos asia on Zuccarellosta kiinni, kiusaa joukkue Suomea täydet 60 minuuttia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Uutinen
HPK:sta tutun Trettenesin MM-turnaus ohi
MAAJOUKKUE | 16.5.2024 14:29
Uutinen
Norjan maajoukkuepelaaja Alexander Reichenberg on kuollut
MAAJOUKKUE | Muut Sarjat | 5.5.2024 19:22