– Kyllä, matkustimme 8000 kilometriä katsomaan jääkiekkoa.
Näin kertovat Kanadan länsirannikolta, Brittiläisen Kolumbian Victoriasta Espooseen MM-kisoihin matkanneet Shirley Meaning ja Gary Belleville.
Molemmat ovat nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Saapuminen jo pari päivää ennen kisojen alkua on mahdollistanut myös tutustumisen paikallisiin nähtävyyksiin.
– Olemme kävelleet... paljon. Helsinki on mukavan käveltävä kaupunki.
Varsinkin Helsingin taidetarjonta saa kehuja. Ateneumin ja Kiasman ohella erityisesti Designmuseo on tehnyt vaikutuksen Meaningiin.
Belleville valottaa vielä matkan taustoja:
– Olimme katsomassa vuoden 2013 MM-kisoja Ottawassa ja nautimme kisoista erittäin paljon. Halusimme nyt kokea kisat uudelleen ja samalla nähdä uuden, mielenkiintoisen maan. Yhdistimme siis loman ja jääkiekon.
Kanadalaisia pidetään yleisesti jääkiekkokansana, eivätkä Meaning ja Belleville tunnu tekevän asiassa poikkeusta.
– Olemme seuranneet lajia jotakuinkin lapsuudesta saakka, pari nauraa.
– Ja Kanadan naisten maajoukkuettakin jo useita vuosia. Meillä ei ole mitään erityisiä yhteyksiä joukkueeseen, olemme vain suuria maajoukkueen faneja ja haluamme olla kannustamassa heitä.
Myös 2010 Vancouverin olympialaisissa joitakin pelejä paikan päällä seuranneille MM-kisojen historia on tuttu.
– Ensimmäiset naisten MM-kisat järjestettiin vuonna 1990 Kanadan Ottawassa. Katsoimme ne televisiosta ja pidimme paljon. Siitä eteenpäin olemmekin seuranneet kisoja vuosittain vähintään TV:n välityksellä.
Naisten jääkiekko on viime vuosina kehittynyt valtavasti, Meaning näkee:
– Kehitys on ollut jopa eksponentiaalista. Vauhti on lisääntynyt, samoin laukausten ja syöttöjen nopeus on kehittynyt valtavasti. Ja lämärit! Niitä oli aiemmin, sanotaanko 15 vuotta takaperin, vain harvoilla. Nyt kaikilla.
Belleville jatkaa:
– Taitotaso on korkea, tämä on luovaa peliä, hyvin erilaista miesten peliin verrattuna. Se on melkeinpä eri urheilulaji. Ilman lyömistä. Pidän tästä enemmän.
Pohjoisamerikkalaisten joukkueiden dominoinnissa Belleville pitää opiskelijakiekkoa merkittävänä tekijänä:
– Iso etu Kanadassa ja Yhdysvalloissa on, että niin moni urheilija pelaa college-kiekkoa. Siellä on hyvät harjoitteluolosuhteet, on käytettävissä resursseja ja rahoitusta.
– 100 % Yhdysvaltojen ja noin 90 % Kanadan joukkueesta on pelannut collegekiekkoa.
Kanadalaisista naisjoukkueista pariskunta nimeää suosikikseen Les Canadiennes de Montréalin.
– Asuimme aiemmin Montrealissa, ja kannatamme heitä edelleen vaikka välimatkaa onkin nyt tuhansia kilometrejä. Pelit kuitenkin näkyvät nettilähetyksinä.
Hieman ennen MM-kisoja tullut uutinen Kanadan naisten pääsarjan CWHL:n loppumisesta saa Bellevillen mietteliääksi:
– Tieto tuli ihan puskista. Luulin ensin, että kyse oli aikaisesta aprillipilasta.
Hän on kuitenkin luottavainen jatkon suhteen:
– Minulla on aavistus, että tämä asia tulee kyllä ratkeamaan, ennemmin tai myöhemmin MM-kisojen jälkeen.
Meneillään olevat kisat ovat yleisesti ottaen sujuneet pariskunnan mielestä mukavasti.
– Varjopuolena on toki muutama rökäletappio, mutta nekään eivät ole olleet niin pahoja kuin joskus aiemmin. Ja kun vielä otetaan huomioon joukkueiden määrän lisääntyminen kahdeksasta kymmeneen, joka sekin muuttaa asioita jonkin verran.
– Erityisesti tänään (puolivälieräpäivänä) oli mukava nähdä, että Yhdysvallat ja Kanada tekivät yhteensä vain 9 maalia, ei mitään 12–0 -löylytyksiä. Se on todella hyvä merkki.
Veikkausta Kanadan sijoituksesta turnauksessa kysyminen aiheuttaa hämmentyneen hiljaisuuden. Meaning selventää miehelleen:
– Se kysyy voittaako Kanada?!
– (Kanadan kapteeni Marie-Philip) Poulin ei ole ehkä pelikunnossa, joten en tiedä... No, kyllä voittaa.
– Kyllä, sanon että Kanada vie finaalin jatkoajalla ja hienosti pärjännyt keltanokka Gabel tekee voittomaalin, Belleville täsmentää lopuksi.
Finaaliin päästäkseen Kanadan on ensin voitettava Suomi välieräottelussa, joka alkaa lauantaina kello 16.