Aurinkoprinssi: Tamminen ja kolme sarjatasoa: "Varmasti on itsekkäitä pelaajia"

LIIGA / Haastattelu
Juhani Tamminen ehti kerätä 48 ottelussa tehot 9+13=22.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Tavallista pidemmän tien Liiga-jäille kulkenut Juhani Tamminen avasi Aurinkoprinssi-juttusarjansa päätösosassa Suomen kolmen korkeimman tason jääkiekkosarjojen eroja sekä todellisuutta pelaajan näkökulmasta.

Mestiksestä Liigaan vajaa vuosi sitten siirtynyt Juhani Tamminen, 29, pelasi ennen ylintä sarjatasoa kaksi kautta Mestistä RoKissa ja neljä kautta Suomi-sarjaa Forssan Palloseuran riveissä. RoKista liigajäille ponnistanut Tamminen ei alussa tähdännyt ylemmäs, mutta niin vain tie vei lopulta ylimpään sarjaan.

— Suomi-sarjassa pelatessa en alkuun tähdännyt Mestikseen, mutta sekin tuli sitten jossain vaiheessa tavoitteeksi.

Tammisen mielestä osalla Suomi-sarjan pelaajista on tähtäimessä Mestis, joillakin Liiga. Osa puolestaan pelaa vain, koska tykkää jääkiekon pelaamisesta haluamatta kuitenkaan vain höntsäillä alemmissa divisioonan sarjoissa, joissa pelaaminen on enemmän ajanviettoa porukassa.

— Suomi-sarja on kuitenkin suhteellisen tasokas sarja, kun siellä harjoitellaan tosissaan ja pelaajilla on aika hyvä taso. Ne, jotka haluaa saada haastetta siitä harrastuksesta, niin pelaa siellä. Mutta luulen, että varsinkin nuoremmilla pelaajilla on vielä haaveena nousta ylemmäs.

Suomi-sarjan ottelutahti poikkeaa Mestiksestä ja Liigasta paljon, kun otteluita on huomattavasti vähemmän ja harvemmin. Arkeen pelaamisen pystyy sovittamaan helpommin kuin esimerkiksi Mestiksessä, mutta sielläkin on omat haasteensa.

— Aamut tehtiin töitä ja illalla oli sitten reenit. Arkisin pelataan harvoin ja viikonloput menee sitten pelaillessa, että siinä mielessä rankkaa. Liigassa ja Mestiksessä on sunnuntait kuitenkin vapaita ja saa lepäillä.

"Liigassa ja Mestiksessä on sunnuntait kuitenkin vapaita ja saa lepäillä"

Tavallista pidemmät pelireissut, jotka venyvät pitkälle sunnuntaiyöhön, ovat erityisesti haasteellisia, kun maanantaiaamuna pitää olla jo työmaalla tai opinahjossa. Taloudellisestakin näkökulmasta Suomi-sarjassa pelaaminen on lähempänä plusmiinus nollaa, joskus jopa kaivetaan omaa taskua.

— Onhan se näin Liiga-pelaajan näkökulmasta karua, mutta ei sitä silloin ajatellut, kun itse siellä pelasi, että hitto, kun täytyy omasta pussista maksaa.

— Loppujen lopuksi ainakin Forssassa oli niin, ettei joutunut itse maksamaan edes, vaan korvauksista jäi rahaakin. Mailoja sai kun oli tarve, ja ilmaiseksi sai pelata. Muut varusteet oli omasta takaa jo hommattuna.

Missä suurimmat erot: pelinopeus, taitotaso vai peliälykkyys?

Vaihto Suomi-sarjasta Mestikseen tuo muutoksia niin talouteen, ottelutahtiin kuin itse pelin tasoon jäällä. Vaikka taloudellisesti Mestis on pelaajalle Suomi-sarjaa kannattavampaa, niin harva pelaa ammatikseen vielä sillä tasolla.

— Mestiksessä suurin osa tekee muita töitä tai opiskelee siinä ohella. Tietenkin Mestiksessä hoidetaan asiat vielä vähän paremmin ja rahaakin sai vähän enemmän. Varusteita sai enemmän ja muutenkin soppari oli parempi, joka helpotti paljon sitä hommaa.

— Suurin hyppäys sarjojen välillä on pelin tasossa. Itselläkin ensimmäinen vuosi Suomi-sarjasta Mestikseen oli totuttelemista, että pääsi siihen pelinopeuteen kiinni. Ero ei ole kuitenkaan niin iso kuin Mestiksestä Liigaan.

Pohtiessaan eroja sarjatasojen välillä Tamminen mielsi, että taitotasollisesti välimatka Suomi-sarjasta Mestikseen on isompi kuin Mestiksen ja Liigan välillä.

— Mestiksessä on paljon nuoria ja taitavia pelaajia, mutta fyysisyys ja kamppailuvoima ei ole vielä riittävä Liigaan.

— Sitten taas Suomi-sarjasta Mestikseen siirtyessä, niin Suomi-sarjan-pelaajilla kunto ei ole niin hyvä kuin Mestis-pelaajilla. Mestis-pelaajat jaksavat luistella ja pelata enemmän. Suomi-sarjassa ei ole niin nopeaa peli, että tarvitsisi yhtä hyvin jaksaa. Siellä pärjää liukumallakin, niin kuin itsekin tein. Mestiksessä täytyy osata luistella ja olla nopea.

Eroa Suomi-sarjan ja Mestiksen välillä pienentää Suomi-sarjan kokeneet pelaajat

Paljon puhutaan pelaajien peliälykkyydestä tai pelin lukutaidosta. Eroa Suomi-sarjan ja Mestiksen välillä pienentää Suomi-sarjan kokeneet pelaajat.

— Mestiksestä Liigaan kun mennään niin kyllä se niin on, että Liigassa pelataan fiksummin ja osataan lukea peliä paremmin. Liigassa ei höntyillä, joka on selkeä ero Mestikseen. Suomi-sarjassa ja Mestiksessä ei ole paljon eroa, kun Suomi-sarjassa on vanhempia pelaajia, jotka ovat pelanneet joskus Mestistä ja Liigaakin.

Kokonaisuus ratkaisee kehityksessä

Toinen erityisesti viime aikoina esiin noussut seikka on pelaajien itsekkyys. Tammisen mukaan eroa on hyvin vähän eri sarjatasoilla. Enemmän on kyse, mistä syistä itsekkyyttä ilmenee. Hänen omissa joukkueissaan ei kuitenkaan ole koskaan ollut pelaajia, jotka olisivat olleet niin itsekkäitä, että se olisi häirinnyt.

— Varmasti on itsekkäitä pelaajia. Liigassakin on pelaajilla usein pistebonukset, jolloin haluaa niitä pisteitä tehdä. Sitä kautta ehkä itselläkin tulee itsekkyyttä. Mestiksessä on sitten tavoitteena päästä ylöspäin, jolloin se itsekkyys tulee hiukan erilaisesta syystä.

Mutta pitääkö jääkiekossa kiinnittää huomiota enemmän yksilön kehittymiseen, entä joukkueena pelaamiseen?

— Kokonaisuus on tärkein, mutta se kokonaisuus koostuu niistä yksilöistä, joita pitää kehittää, jolloin se kokonaisuus paranee.

— Suomi-sarja aikaa kun miettii, niin kyllä olin itsekin sellainen, että enemmän itselle pelasin kuin mitä nykyään. Silloin oli nuori ja halusi näyttää, ja olla korkealla pistepörssissä. Mestiksessä se ei ollut enää niin tärkeää ja nyt Liigassa on omia pisteitä tärkeämpää joukkueen menestys.

— Pelaajan pitää vain tiedostaa se oma rooli joukkueessa. Näkymätön työ esimerkiksi puolustuspäässä on yhtä tärkeää kuin se maalien teko, Tamminen korosti.

Juhani Tammisen ensimmäinen Liiga-kausi päättyi helmikuussa loukkaantumiseen, josta kuntoutuminen on hyvässä vauhdissa, ja hyökkääjä tähyää jo uuteen kauteen. Jatkoaika on seurannut koko kauden Tammisen otteita ja mietteitä omassa Aurinkoprinssi-juttusarjassaan. Tämä on sarjan viimeinen osa.

» Lähetä palautetta toimitukselle