Mestiksestä Suomen korkeimmalle sarjatasolle kuluvalle kaudelle siirtynyt Juhani Tamminen, 28, istui Hakametsän jäähallin katsomossa seuraamassa Ilveksen lauantaiottelua TPS:ää vastaan lokakuun loppupuolella. Syy katsomossa oloon oli hyökkääjän oikea ranne, jonka vammautuminen on siirtänyt miehen hetkeksi yleisön joukkoon.
− Onneksi tämä on vain kahden viikon miniloma, niin tässä ei kerkeä jäämään niin pahasti jälkeen. Pahempi asia, jos olisi kuukaudenkin tauko, se voisi syödä enemmän miestä. Tämän vielä kestää olla katsomossa seuraamassa pelejä.
− Onhan tämä takapakkia hommalle. Kausi on lähtenyt hyvin liikkeelle, sitten tulee loukkaantuminen ja joutuu huilaamaan. Kyllä se harmittaa aika paljon ja tuntuu oudolta katsoa oman joukkueen peliä yleisöstä, mutta pitää ottaa oppia samalla.
Rannevamma ei rajoita Tammisen harjoittelua juurikaan. Käsipainot ovat poissa kuntoilusta, mutta kaikki muut oleelliset harjoitteet ovat normaalisti mukana ohjelmassa. Hyvään pelivauhtiin päässyt sentteri ei koe taukoa välttämättä pahana asiana.
− Lähes kaikkea voi tehdä kunhan ei kättä rasita. Itse asiassa tästä voi olla hyötyä. Kun on saanut hiukan huilata, on energiaa taas enemmän.
− Haluan näyttää, että pystyn pelaamaan paremmin. Nykyinen taso ei riitä. Potentiaalia on vielä varastossa, joten eiköhän peli siitä taas parane.
Hiljalleen parempi ja parempi
Tammisen kausi alkoi pelaajan itsensä mielestä tahmeasti: peli oli enemmän selviytymistä kuin vahvaa suorittamista. Pelimäärien lisäännyttyä ote on parantunut jatkuvasti.
− Itseluottamus oli vähän kateissa siinä alkukaudesta. Pelkäsin vastuuta ja kiekkoa ne ensimmäiset pelit. Pikku hiljaa olen ottanut vastuuta ja itseluottamus on kasvanut samalla. Peli on lähtenyt rullaamaan paremmin kuin alkukaudesta ja maalejakin olen saanut tehtyä.
"Nyt viime pelit ovat tuntuneet hyvältä"
− Kokonaisuutena alkukausi on ollut positiivinen yllätys, vaikka vielä pelisuoritukset ovat ailahdelleet. Nyt viime pelit ovat tuntuneet hyvältä.
Tamminen on joka tapauksessa tehnyt vaikutuksen moneen olemalla valmiimpi liigapeleihin kuin useimmiten Mestiksestä nousevat pelaajat. Hänen mukaansa yksi syy on kahdeksan vuoden kokemus miesten peleistä.
− Onhan tässä jo ikääkin sen verran, että pitää siinä mielessä valmiimpi olla, kuin jos tulisi parikymppisenä junnuna Liigaan. Vaikka Liiga-pelejä ei ollut juurikaan alla, tiesin mitä ne vaativat.
− En voi sanoa, että helppoa olisi ollut. Joka päivä joutuu tekemään pirusti hommia, että pärjää. Vielä on tekemistä, että oma peli paranee.
Pelaajan arki ja vapaa-aika kulkevat jääkiekon ehdoilla
Tampereelle hyvin kotiutunut Tamminen kuvailee omaa vapaa-aikaansa huilailuksi ja kertoo olevansa enemmän kotona kuin muissa vapaa-ajan riennoissa. Kaikki menee jääkiekon ehdoilla harjoittelun ja pelien viedessä pääosan arjesta.
− Päivät reenailen, sitten teen ruokaa kotona, illalla katson jotain Netflixistä ja palaudun, ei siinä sen kummempaa tule tehtyä. Periaattessa ehtisi tehdä illalla vaikka mitä, mutta ei ole tuntunut, että tarvitsisi tehdä mitään erityisemmin.
− Iltaisin tulee kylläkin usein käytyä lenkillä. Pyynikillä on hyvät lenkkeilymaastot. Kaupungilla tulee välillä käytyä kahvilla pelikavereiden kanssa tai itsekseen kiertelemässä kauppoja, jos on tylsää, Tamminen nauraa ja kertoo samalla ettei häntä vielä ole tunnistettu samoin kuin joukkuekavereita.
"Periaattessa ehtisi tehdä illalla vaikka mitä"
Jääkiekkoilijan elämän ollessa vahvasti aikataulutettua kauden aikana, voi uuteen kaupunkiin muuttaneella pelaajalla olla enemmän tekemistä saadakseen uusia kavereita paikkakunnalta.
− Nyt alkukaudesta olen saanut hyviä kavereita joukkueesta, joiden kanssa tulen juttuun ja joiden kanssa voi olla vapaa-ajalla. En ole muihin tutustunut täällä, ja muutenkin minulla menee aina hetki, että tutustun uusiin ihmisiin.
Kotona viihtyvälle Tammiselle uusien kavereiden saaminen joukkueen ulkopuolelta ei ole päällimmäisenä mielessä, ja hän kertookin joukkuekavereiden riittävän hänelle hyvin.
− En hirveän helposti ystävysty ihmisten kanssa, paitsi joukkueen, heidän kanssa haluan olla kaveri. Voi kavereita tulla muualtakin, se riippuu itsestä, pyöriikö esimerkiksi yökerhoissa katsomassa kaveria. Varmasti saa kavereita helposti, jos on sosiaalinen ihminen.
Katsojana vielä hetki
Hyökkääjä jatkaa katsojana maajoukkuetaukoon saakka, jos ranne ei tunnu tarpeeksi hyvältä pelata ennen taukoa. Joukkueen harjoituksiin Tamminen liittyy mukaan tauon alusta, jolloin hän ehtii hyvin hakea pelituntumaa jälleen. Oman joukkueen pelien lisäksi Tamminen katsoo aikaisemman joukkueensa pelejä ja joskus NHL-otteluita.
− Sen verran on jäänyt RoKin sininen sydän, että heidän pelejään seuraan. Liigan maalikoosteet katson illalla pelien jälkeen, mutta en muuten. Änäriä tulee katsottua yleensä lauantai-iltaisin, kun tulee iltapelejä, kun ei niitä yöllä jaksa katsoa.
Sairausloman aikana Tamminen kävi kotikaupungissaan tapaamassa vanhempia ja vanhoja kavereita, kun kerrankin oli hiukan enemmän vapaata tiukasta pelitahdista.
− Pidempi paussi, niin ehtii tehdä muutakin. Tässä oli kolmen päivän vapaat harjoituksista, niin lähdin Hämeenlinnaan käymään. Olisi ollut aika tylyä olla kolme päivää kotona tekemättä mitään.
Tamminen kävi syyskuussa Ilveksen joukoissa Hämeenlinnassa HPK:n vieraana, jolloin hyökkääjän edesottamuksia oli tullut seuraamaan paljon tuttuja. Myös Tampereella käy aktiivinen seuraaja.
− Äiti on käynyt tosi paljon katsomassa. Olisiko häneltä jäänyt kahdesta kolmeen kotipeliä välistä, muuten hän on käynyt kaikissa. Hän on semmoinen kiekkohullu ja tykkää muutenkin seurata minun tekemisiä vähän joka puolella. Haluaa sitten katsoa minua tuolla kentälläkin.
− Onhan se kiva, että jotakin kiinnostaa, Tamminen tuumasi huvittuneena ja lisäsi isän katsovan Ruudun välityksellä otteluita.