Miami Matadors ja East Coast Hockey League
JA: Miten päädyit Miami Matadorseihin ensin katsomovalmentajaksi ja sitten kakkoskoutsiksi? Oliko ennestään jotain kontakteja sinnepäin?
RR: Ei ollut. Tiesin kyllä että sinne oli tullut sellainen joukkue. Sitten kävin Florida Panthersien treeneissä ja tapasin siellä sitten niiden valmentajan Terryn (Christensen) . Mä sitten sanoin sille että jos se tarvii apua siinä niin olen kyllä käytettävissä. Sovittiin että käyn niiden treeneissä aluksi katselemassa ja siitä se sitten lähti. Sitten mulla oli se kiekkoleiri täällä Helsingissä minkä mä järjestin, ja muun muassa tämä Terrykin sitten kävi siellä katsomassa niitä pelaajia. Pari vuotta siellä Miamissa ja New Orleansissa sitten meni Terryn kanssa valmentajana.
JA: Tältä kiekkoleiriltähän kävi ECHL:ssä sitten muutama kaveri kokeilemassa?
RR: Kyllä. Nielikäinenhän tuli Miamiin kun kysyttiin. Jännä juttu kun moni kysyttäessä vähän epäröi että enpä nyt tiedä ja mitähän tuo tyttöystäväkin sanoo. Mutta hyvä kokemus se varmasti on ollut ja kyllä tuollainen tilaisuus pitää käyttää jos sellaisen saa. Nielikäisen lisäksi leirin kautta tuli sitten (ECHL:ään) Salpan Janne, Ahokas Antti ja Tampereelta tämä yksi kaveri Kooveestä... ehkä sellainen kuutisen kaveria pääsi East Coast liigaa kokeilemaan, training campille ja ainakin muutamia otteluita pelaamaan. Että sillain leirinä se oli ihan hyvä ja antoi joillekin mahdollisuuden edetä.
JA: Onko tällaista toimintaa Suomessa ennen ollut?
RR: Jotain samantyyppistä on ollut, olikohan se nyt Turussa. Ainahan on näitä kiekkoilijoita jotka jää ilman sopimusta niin idea oli sitten tämän leirin kautta auttaa heitä eteenpäin. Tarkoitus oli vielä houkutella valmentajia ja seuraihmisiä paikan päälle, mutta liigakiekkoilijat ei niin ottaneet tätä ideaa omakseen. Pari kolme liigapelaajaakin leirillä kävi, ehkä jos heitä olisi enemmänkin käynyt niin ehkä sitten. Paljon kavereita niissä kuitenkin kävi, ja moni pääsi etenemään korkeammalle tasolle mitä ehkä siinä omassa seurassa olisi päässyt.
JA: Onko ollut mielessä järjestää tällaista uudestaan?
RR: Eihän se huono idea olisi. Pitäisi vaan olla ne kontaktit. Terryn kautta se onnistui hyvin, kun hän tunsi ihmisiä ECHL:stä. Se pystyi sijoittamaan pelaajia sinne ja itse valmensi siellä niin se tietenkin auttoi. Mutta katsotaan nyt tässä hommat loppuun. Ehkä sitä vähän isompaa, tai hiukan erilaisena olen ajatellut
JA: Saada ehkä liigapelaajia hoksaamaan sen arvon?
RR: Niin, ehkäpä. Jonkun verran jää aina niitä pelaajia jotka ei välttämättä saa heti sopimuksia. Ehkä jos sitä olisi vielä tehnyt niin se olisi tullut sieltä?mutta niinhän se aina vähän on näiden hommien kanssa. Ja tietenkin ne järjestelyt ynnä muut hommat vaatii aika paljon.
Paluu Kärppiin
JA: Tulit Kärppiin kesken kautta 01-02 Pieniniemen tilalle. Muuttuiko jotain treenaamisessa ja pakkien peluuttamisessa?
RR: Treenaaminen nyt ei välttämättä muuttunut, se oli pitkälti samaa, mutta silloin kun mä tulin niin sanoin että pieniin asioihin tullaan kiinnittämään huomiota ja tulen antamaan palautteen heti pelin aikana. Ehkä siinä puolustuspään pelaamisessa tuli vähän eroa, tai mä painotin sitä silloin ja painotan edelleenkin. Ei mikään iso seikka mutta koin sen tärkeäksi.
JA: Mistä oli tarkemmin ottaen kyse?
RR: Mitä nyt oli nähnyt niitä pelejä ja harjoituksia, niin pakit juoksi kummatkin ja menivät aina päälle ja hyökkääjä pelas maalinedustaa. Ja sitä tapahtuu vieläkin, mutta pyrin sanomaan aina että mieluummin puolustaja maalin edessä. Ja toinen pelaa miestä. Ja jos maalin edestä lähtee niin toinen tulee paikalle. Mitä silloin useasti tapahtui, niin toinen pakki oli toisessa kulmassa ja toinen toisessa. Ja se menee jo liian hajalleen. Pieniin asioihin puuttuminen pelaamisessa auttaa sitten sitä kokonaisuutta. Usein näkee myös että pelaaja seisoo maalivahdin alueella vaikka voisi olla metrin tai kaksi ylempänä pelaamassa sitä tilannetta. Tyhjänä miehenä siis, ei kiekollisena. Kiekottoman puolustajan tulisi ennakoida tilanteita ennen kuin se tulee kohdalle, ottaa sitä tilaa itselle ja maalivahdille.
JA: Olisiko tässä muuten pieniä eroja euro- ja nikkarityylin välillä, että pakit koittaisi täällä enemmän peittää syöttösuuntia ja katkoa syöttöjä mailan pitämisen sijaan?
RR: Se on vähän? jotkut voi sitä opettaa eri tavalla mutta yleensä se maila pitäisi aina pyrkiä pitämään. Ja sitähän voi ennakoida ennen kuin tilanne tulee, ottaa sitä balanssia kaverilta pois. Silloin kun se H-hetki on niin silloin on jo vähän liian myöhäistä. Ja näitä pitää kerrata koko ajan. Tuntuisi että ne on siellä kasetilla mutta näin ei ole. Joka vuosi käydään samat asiat läpi.
JA: Oliko siitä apua että puolustuksessa oli Ahon kaltainen senioripelaaja?
RR: Ehkä jonkin verran, mutta pitää muistaa että hänelläkin oli silloin omat vaikeutensa. Ahon peliä parannettiin kun hänellä oli alkukaudesta vaikeampaa ja saatiin tasoa hänelläkin nostettua.
Kausi 2002-03
JA: Viime kaudella Kärpillä olikin sitten yksi kaikkien aikojen taitavimmista kokoonpanoistaan. Miten taiteilijaluonteen omaavat t?ekit Ton ja Tenkrat istuivat viisikkopuolustuksen ideaan? Oliko vääntöä?
RR: Kyllähän siinä joutui tekemään töitä sen suhteen, mutta jos ajatellaan pleijareita ja loppupelejä niin kumpikin pelasi todella loistavasti. Ja ethän sä tietenkään voi ottaa kaikkea luovuutta pois, kyllä niille täytyy antaa vapauksia. Eihän ne muuten olisi omia itsejään. Niin kuin Tonollekin, sehän on tuollainen luova ja hyökkäykseen päin menevä, niin kun sen antaa alivoimaakin pelaa niin olihan se vaarallinen aina kun sai sen kiekon riistettyä.
JA: Aika monta alivoimamaalia Tono sitten tekikin.
RR: Juuri niin. Helpostihan siinä voisi sanoa että et sä pelaakaan kun sä et puolusta hyvin. Pitää toisaalta siinä ajatella sitä että jos se saakin sen kiekon ja luo maalintekotilanteita. Luovuutta ei voi ottaa pois keneltäkään. Se mikä siinä on, niin pitää löytää se balanssi, millä mennään. Että pelaaja ja valmentaja on samalla taajuudella, niin silloinhan se onnistuu.
JA: Olihan se melkoinen pelote alivoimassa viivamiehille, ehkä herkästi nakattiin kiekkoa vaan ränniin kun Tono oli vastassa.
RR: Kyllä kyllä. Kumpikin heistä (tshekeistä) oli melkoinen pelote koko kauden ajan. Vaikka maaleja ei välillä tullutkaan niin silti se uhka oli aina siellä. Kumpikin liikkui hyvin ja pystyi tekemään maaleja, niin se luo myös tilaa sitten muille.
JA: Näkisitkö että tshekeillä puolustuspelaaminen koheni kauden aikana?
RR: Kyllä mä uskoisin niin. Mä en niin hirveesti seurannut sitä kun keskityn noihin pakkeihin kuitenkin enemmän. Kumminkin se tyyli millä me pelataan, niin siihen ne mukautui pikkuhiljaa. Jos olet tuollainen luova persoona niin alussa se voi olla vaikeata. Kuitenkin loppupeleissä sitten koko joukkue teki sitä mitä pitääkin tehdä.
JA: Joni Pitkänen oli sitten puolustuksessa ehkä tällainen luova hahmo. Hyvä liikkumaan ja toi mielellään kiekkoa ylös. Ja tahti ei näytä hiipuvan kovemmassa liigassakaan.
RR: Sanotaan näin että se ympäristö missä Joni nyt pelaa on todella kehittävä hänelle. Toiset pelaajat ja seura vaatii häneltä sitä että pitää pystyä siihen samaan tasoon illasta iltaan. Ja ne vaatimustasot on kovia. Jos niihin ei mukaudu niin silloin on vaikea pelata ja tulee vaikeuksia seurankin kanssa. Mutta se ympäristö, huippumiehiä ympärillä joilta kaikilta vaaditaan paljon, se kehittää häntä koko ajan pelaajana ja ehkä sen takia hän on pystynyt pelaamaan niin hyvin tämän alkukauden.
Silloin kun Joni oli täällä, hänellä ajatukset olivat jo edessäpäin. Että ehkä hän ei saanut kaikkea irti mitä olisi halunnut, mitä Kärpillä olisi ehkä vielä ollut annettavaa. Mutta se on ymmärrettävää. Vaikeaa se on kenelle tahansa yleensä tehdä työtä, jos ajatukset on liian kaukana edessäpäin. Kun olisi saatava nykyhommat valmiiksi ensin.
JA: Kukkosen Lasse pelaa tällä hetkellä rapakon takana. Melkoinen kehitys tällä nuorella kärppäkapteenilla
RR: Lasse kasvoi joukkueen mukana. Ja omat onnistumiset lisäsi sitä itseluottamusta tietysti koko ajan. Että pystyy pelaamaan ensinnäkin paljon minuutteja ja sitten vielä ottamaan vastuuta. Lassen paras puoli on se että hän antaa aina sataviisikymmentä siellä pelissä. Ei montaa peliä löydy jossa ei olisi sitä antanut. Ja kun lähdetään NHL-tasolle niin eka asia mitä scoutit katsoo, on tuo että annatko sä aina kaikkesi niin harjoituksissa kuin peleissäkin. Ja siitä vasta lähdetään katsomaan mitä muita ominaisuuksia sulla on.
JA: Kukkonen pelasi Myllykosken kanssa melkeinpä koko kauden.
RR: Niin, turha oli lähteä rikkomaan tuollaista paria. Kumpikin pystyi antamaan isoja minuutteja, kuten Myli on tälläkin kaudella tehnyt. Nythän on pakkikalustossa syvyyttä, että valinnanvaraakin on.
Kun iso-Pasi kärppiin tuli
JA: Kesken kauden riveihin hankittiin voimahyökkääjä Pasi Nielikäinen. Miten Pasi Miamissa kehittyi? Joko hän oli siellä maineensa mukainen hurjapää?
RR: No Pasihan on ollut aina hyvä luistelemaan ja kova yrittämään. Ei välttämättä ollut vielä tällainen? minkä maineen sai sitten IFK:ssa. Että ehkä se siellä meni hänellä jo vähän yli IFK:ssa, että ei oikein muuta tehtykään kuin pelattiin rumaa ja tälleen. Viime vuonna kun hän sitten tuli meille niin siinä laitettiin sitten selvät rajoitteet että näin ja näin mennään. Hän ymmärsi ne ja siinä tuotiin sitten sitäkin esille että tämä on mahdollisuus hänellekin pelaajana pelata sitä peliä, eikä pelkästään sitä että pyritään tappelemaan. Ja vaikka hän ei sitten tänne jäänytkään, niin on saanut nyt Lappeenrannassa mahdollisuuden ja on myös saanut peliaikaa siellä. Että hän on nyt pitänyt sen linjan ja ymmärtänyt että jos haluaa pelaajana aikoo mennä eteenpäin niin tie on tämä.
JA: Pääsikö Pasi Miamissa ollessaan paljon pelaamaan?
RR: Kyllä se pääsi, pelasi välillä pakkinakin kun oli uupelo pelaajista.
JA: Tuliko maaleja paljon?
RR: Sitä mä en oikein muista. Kyllä se muutamia teki, rankkaristakin yhden. Siellä kun peli loppui tasan niin sitten oli rankkarikisa.
JA: Taisi sikäläinen peli sopia Pasille aika hyvin?
RR: Vaikea sanoa, kuitenkin se oli siellä aika lyhyen ajan. Onhan se kuitenkin nopea ja tykkää taklata että sillain kyllä. Täällä on enemmän tilaa jäällä, ja ratkaisujen tekoon enemmän aikaa.
JA: Raksilassa isolla jäällä olikin Pasilla joskus vaikeuksia saada taklauksia osumaan ja laidat vaan ryskyi.
RR: Siinäkin on just se, että pitää miettiä milloin käyttää sitä luisteluvoimaa. Kyllä Pasi sillain positiivinen lisä oli tuossa vaiheessa kautta.
JA: Jatkoajassa julkaistussa Sami Heleniuksen haastattelussa oli maininta viime kevään välierästä Kärpät - Jokerit. Nielikäisen sanottiin sekoittaneen hyvin Jokerien peliä ahkeralla suunsoitolla. Että siitä kovasta maineesta taitaa olla kuitenkin jotain hyötyäkin?
RR: Kyllä tietenkin, jos toisella joukkueella menee keskittyminen johonkin muuhun niin tavallaan sä olet voittanut jo sitä peliä itsellesi. Että?mitähän tähän sanoisi, voi olla. Kyllähän se totta on.
JA: Olisiko Kärpillä nyt samankaltaiselle pelaajalle tilausta, tässähän on muutama kaveri loukkaantuneena (Haastattelu tehtiin 13.11.2003, samana päivänä jolloin myöhemmin illalla vahvistettiin Tenkratin sopimus)?
RR: Näillä mennään nyt. Ja en mä lähde noita GM:n hommia tekemään.
JA: Ja taidetaan odotella tässä vähän toisenlaista pelaajaa.
RR: Niin. Odotellaan että se Tenki tulee, vielähän se on vähän auki. Hän tuo sitä uhkaa sitten. Jos siis tulee.
Viime kevään hopeat
JA: Viime kevään pleijareissa Jyppiä vastaan käytiin pitkä ja kiihkeä sarja, joka sitten lopulta päättyi Kärppien kannalta hyvin. Oliko sillä merkitystä että ensimmäinen peli sujui Kärpiltä nihkeästi, ja JYP sai siitä selvästi melkoisen hyvän vaihteen päälle?
RR: Jypillä, niin kuin he itsekin puhuivat, ei ollut mitään paineita. Se sitten kuvastuikin heidän pelaamisessaan, he pystyivät pelaamaan rennosti. Toisaalta sitten kun tuli se paikka että piti ottaa se ratkaiseva neljäs voitto niin sitten heillekin tuli paineita, eikä sitä osattu käsitellä. Siinä se kääntyi sitten toisinpäin, että me oltiin seinää vasten ja heillä paineita. Sitten kun tultiin viimeiseen peliin niin heillä jo karkasi jo sitten se mitä oli tehty aikaisemmin. Kuten aina on sanottu, se neljännen voiton ottaminen on vaikeinta. Vaikka olisi 3-0 tappiolla peleissä niin sitä ei ole vielä menetetty.
JA: Selkä seinää vasten ollessa, näkyikö pelaajien persoonallisuuksissa eroja siinä miten tiukassa paikassa pysyttiin kasassa?
RR: Kun on tuollainen tilanne jossa on kovat odotukset eikä se lähdekään kulkemaan, niin tulee siinä sitä turhautumista. Ja kun se ei tapahdu heti mitä lähdettiin hakemaan, niin tätä kautta tulee ne vaikeudet ja nousee niitä yksilöllisiäkin asioita esille. Mutta sitten kun todella ollaan selkä seinää vasten, silloin on viimeinen hetki huomata että tässä ei muuta vaihtoehtoja ole. Oli omia vaikeuksia tai ei, niin silloin sä joko nouset tai se on ohi.
JA: Kuka olisi positiivinen esimerkki siinä tilanteessa? Joku joka nosti tasoaan pelillisesti tai hengenluojana?
RR: Bänihän (Bannister) ei ole mikään maalintekijä mutta teki sitten pari ratkaisevaa maalia.
JA: Suihkukomennuksiakin tuli tuossa ottelusarjassa puolenkymmentä, ja yleensä näitä ei paljon Kärppien peleissä nähdä. Mentiinkö tuossa asiassa kenties vähän yli?
RR: Kyllä, meni yli. Jotkut pelaajista joutui silmätikuiksi selvästi. Tuomaritkin on ihmisiä ja saattavat mennä joskus vähän halpaan kun täysi katsomo huutaa ja se paine mikä heihinkin kohdistuu. Se on ymmärrettävää. Ja samaten pelaajilla saattaa välillä mennä vähän yli.
JA: Oliko pukukopissa asiasta juttua, hermokontrollista ja näistä ulosajoista?
RR: Siinä kun alettiin olla siinä tiukassa paikassa niin pelaajat piti kyllä itse palaveria. Ja ei siinä muuta voinut kun keskittyä omiin tekemisiin ja fyysisyyttä nostaa. Sitä kautta, ja niistä jäähyistä jokainen tietää että niitä ei kannata alkaa kattoon, vaan mennä eteenpäin. Että kun Jyväskyläänkin mennään niin siellä voi tulla vaikka minkälaisia jäähyjä, ja voidaan pelata vaikka kolmella viittä vastaan pitkiäkin aikoja. Ei niihin pidä takertua vaan päästä niistä yli.
JA: Oliko muuta, mikä mahdollisesti vaikutti siihen että tappioasemasta pystyttiin nousemaan tuolloin?
RR: Se fyysisyyden nostaminen. Alettiin taklaamaan enemmän kuin niissä alkupeleissä.
JA: Tappara oli sitten finaaleissa kuitenkin kovempi. Sillä joukkueella ainakin oli jo mitalipeleistä kokemusta vaikka kuinka.
RR: Nekin pelit oli aika tiukkoja, no ehkä se Tampereella ei, mutta oli siinäkin meillä tilanteemme ensin, kun hävittiin 3-0.
JA: Lievers taisi kilauttaa tolppaa kun oltiin vielä tasatilanteessa 0-0.
RR: Ylärimaan, niin. Tuollaiset tilanteet voi kääntää aina pelin luonteen. Ja kotona hävittiin kummatkin pelit jatkoajalla ja omat tilanteet on siinä. Se on aina pienestä kiinni vaikka sulla olisikin kokemusta ja ollut samassa tilanteessa aiemmin. Tuollaiset jutut voi kääntää pelin luonteen erilaiseksi ja se olisi ehkä voinut kääntyä meille. Tavallaan siinä se kokemus näkyi että me ei ehkä osattu tehdä sitä ratkaisevaa maalia tai määrättyjä tilanteita pelata toisella tavalla. Ehkä siinä se ero tuli. Pitää tietenkin sanoa että Tapparalla oli kokemusta ja neljänteenkin kenttään löytyi vuosia kokeneempia pelaajia verrattuna meidän neloskenttään.
JA: Siinähän heillä päättyi se neljä vuotta kestänyt projekti.
RR: Kyllä, ja ne hankinnat sinne loppuun kuitenkin vielä vahvistivat sitä joukkuetta.
Kuluva kausi
JA: Stepanek hankittiin takalinjoille tuomaan kokemusta ja varmuutta, miten ovat odotukset täyttyneet?
RR: Kyllä saa olla tyytyväinen hänen pelaamiseensa. Isoilla minuuteilla hän pelaa. Oma tyylinsä hänellä on pelata mutta kumminkin kovan luokan mies. Pystyy kovia pelejä pelaamaan. Kokemus paistaa, ja positiivinen kaveri hän on myös kentän ulkopuolellakin.
JA: Olisiko hyökkäyspäässä ehkä enemmän annettavaa?
RR: Hän ei itsekään koe sitä sillä tavalla omakseen, ja pelityyliä jos lähtisi muuttamaan niin siinä saattaisi sitten peruspelaaminen seota. Hän tekee sitä omaa hommaansa ja hyvä tulee niin.
Haastattelun tekohetkenä Kärpissä pelasi vielä kaksi kanadalaista. Dawe on nyt menneen syksyn vähäisiä lumia mutta tässä Smythistä kommentit ennen tehojen todellista esiintuloa.
RR: Smythillähän jäi tavallaan training camp väliin, ja hän on vielä hakenut kuntoansa. Hyviä merkkejä on kuitenkin jo näkynyt, hyökkäyspäässä hänellä on aggressiivinen ilme ja yritystä riittää loppuun asti. Maalin edessä hän ei jää vain katselemaan kun joutuu pidetyksi, vaan hoitaa itsensä irti. Kunhan vaan nyt pääsee mukaan tähän pelirytmiin ja ?tyyliin. Ja kun tässä on uusia miehiä vielä tulossa, niin pakettihan saattaa vielä muuttua tästä. Onhan kausi tähänkin asti mennyt hyvin, mutta jos nyt sitten saadaan se Tenki... sehän ei ole satavarma vielä, pitää sanoa sitten vasta kun se täällä on. Monesti on toisin käynyt...niin sitten nähdään siis mikä hänen panoksensa on ja miten Smyth reagoi tähän. Nämä voi olla sellaisia asioita mitkä nostaa hänenkin tasoaan.
JA: Kärpillä oli tässä välillä jakso, jonka aikana oli tapana menettää parin maalin johto aika säännöllisesti. Mistähän tämä saattoi johtua?
RR: Ehkä noista harjoituspeleistä tuli sellainen harha, että homma sujuu itsestään ja me tehdään aina se voittomaali. Määrätyissä tilanteissa saattoi iskeä ylimielisyys ja kaveri pääsikin iskemään tasoihin. Nyt me ollaan kyllä saatu kitkettyä se pois, se oli alkukaudella vähän tuollaista. Puolustus on pelannut nyt hyvin ja on voitu keskittyä siihen että saadaan maaleja iskettyä toiseen päähän.
JA: Painotatko pakeille jotain erityistä kun ollaan parin kolmen maalin johtoasemassa?
RR: Ei ohjeet muutu siinä mihinkään. Tietenkin pakkikin voi ajatella lähteä itsekin kokeilemaan onneaan vastustajan maalille, mutta kyllä mä pyrin siihen että pelin alla pelataan. Voi mennä silloin kun paikka tulee, mutta ei lähdetä riskillä kokeilemaan että jos vaikka tulisi. Vaikka peliä johdettaisiin 2-0 tai 3-0 niin samoja asioita siinä täytyy tehdä, ja edesauttaa ehkä lisämaalien syntyä sitä kautta.
JA: Positiivisempi asia on sitten ollut että jatkoajalla on kyetty ottamaan useasti voitto kotiin.
RR: Se on tosi hieno homma. Kyllähän se häviön voittaa. Noistakin jos olisi menetetty ne pisteet niin olisihan se ihan eri tilannekin nyt. Ja kumminkin se on aika raskasta hävitä jatkoajalla. Jos olet vielä hallinnut peliä ja sitten häviät lopuksi. Jos ajatellaan vaikka Bluesia, niin nehän on hävinneet yhdellä maalilla monta peliä niin kyllä se syö silloin. Se on taka-alalla vaikka et sitä niin ajattelisikaan.
JA: Kärppien AV-pelaaminen on parantunut huomattavasti. Sehän on aika liikkuvaa nykyään, aktiivista ja aggressiivista.
RR: Me pyritään laittamaan vastustajalle painetta av-pelaamisessa. Ehkä mä huudan sitä ?Painetta!? sitten siellä, vähän liikaakin. Me ollaan huomattu se, että jos me ei laiteta painetta, me pelataan huonoa alivoimaa. Tämä on ollut ihan selkeä jakaja hyvän ja huonon alivoiman välillä.
JA: Siinähän on aina se vaara kuitenkin että boksi aukeaa liikaakin.
RR: Kyllä, mutta sulla on määrätyt pelaajat, yksi pelaaja jonka sä jätät auki. Jos se saa kiekon niin se ei voi ampua tai olla vapaana. Eli se joka ei ole riski, vaan kaukana tilanteesta.
JA: Käydään Stepanekin lisäksi lävitse Kärppien muut pakit Reksan kommentein.
Oskari Korpikari ? Osku nosti todella päätänsä viime kaudella. Kokemusta miesten peleistä ei vielä ole hirveästi kertynyt mutta on pystynyt esittämään tasaista peliä. Häntä on pystytty peluuttamaan kuuden pakin joukossa. Hyvät avut on kaverilla kyllä. Hyvä liikkumaan, pystyy voittamaan kaksinkamppailuja ja laukauskin on hyvä. Voisi enemmänkin käyttää sitä. Tekee hyvin töitä ja on positiivinen ilmestys.
Topi Jaakola ? Topilla on intti vähän haitannut tällä kaudella. Positiivista on se että kuitenkin on pystynyt pelaamaan vähäisemmästä treenaamisesta huolimatta. Nyt kun on taas päässyt pelaamaan enemmän on ottanut toisia kiinni. Kiekolliseen pelaamiseen Topin täytyy vielä keskittyä. Fyysinen pelaaja hän on, pystyy pelaamaan aika kovaa.
Ari Vallin ? Vallin tuo oman kokemuksensa joukkueeseen. Vähän on nivus syksyn mittaan vaivannut ja haittanut treenaamista. Kumminkin on pystynyt pelaamaan hyviä minuutteja ja omaa kokemusta kovista peleistä. Todella nopea luistimilla, ehkä enemmänkin voisi sitä nopeuttaan käyttää.
Ilkka Mikkola ? Samaten Ilulla syksyllä oli niitä loukkaantumisia heti alussa. Pelikunnon löytyessä sitten alkoi tulla kovastikin minuutteja. Ilu on vaarallinen hyökkäyspäässä ja hakee hyviä maalintekopaikkoja, sillä on silleen silmää sille. Yksi- ykköseen tarvii kehittää voimaa vielä, että pääsee sille tasolle mitä mä häneltä odotan. On nostanut profiiliaan koko ajan.
Mikko Lehtonen ? Fyysisyys ja laukaus on Lehtosen parhaita puolia. Pystyy jakamaan myös hyviä syöttöjä. Uskon että hän on luonut itsellensä vähän paineita tämän kauden menestymisestä henkilökohtaisella tasolla. On alkanut näyttämään kuitenkin sitä positiivisuutta ennen kaikkea treeneissä.
Kimmo Lotvonen ? Lotvosen Kimmo on nyt treenannut mukana ja saa aloittaa kohta kaksinkamppailujakin ottamaan. Pääsee kohta mukaan tosissaan.
JA: Lotvosta on aiemmin peluutettu paljon ylivoimassa, mutta pinnoja ei silti hirveästi ole kertynyt?
RR: Hänellä on kuitenkin se oma rauhallisuutensa ja pystyy hyvin jakamaan sitä kiekkoa muille. Hyökkäyspäässä ja ylivoimalla sekin on hyvä piirre. Näitäkin kavereita siinä tarvii jotka pystyy rauhoittamaan peliä ja syöttelemään.
Mikko Myllykoski ? Myli on antanut koko viime kauden ja tälläkin kaudella tasaista panosta. Pystyy kovia minuutteja pelaamaan. Kovan luokan pakki. Hyvin pelaa oman pään ja hoitaa yksi-ykköset. Ylivoimassa hän on ollut koko ajan mukana. Ei voi muuta kuin positiivista sanoa hänestä, hyväliikkeinen puolustaja.
Risto Korhonen ? Risto on treenannut meidän kanssa. Hänestä puhutaan tulevaisuuden lupauksena. Varmaan hän tietääkin että luistelutekniikkaan ja kiekolliseen pelaamiseen kun keskittyy niin hyvä tulee. Fyysisyyttä kyllä löytyy. Aika näyttää sitten, hän on vielä nuori kaveri. Kiva kumminkin että hän on päässyt meidän kanssa treenaamaan.
Antti Ylönen ? Antti on ollut meillä harjoituksissa mukana aina kun on tarvittu puolustajia lisää. Todella hyvä luistelija ja hyvä yksi-ykkösissä. Ei siltä monta miestä karkaa. Että vaikka kaveri olisi jo ohikin niin sieltä se liukuu aina rinnalle. Hyviä ominaisuuksia hänellä on. Kiekolliseen pelaamiseen, avauksiin ja syöttelyyn pitäisi keskittyä. Näin vois olla sitä jatkuvuuttakin luvassa.
Nykymeno SM-liigassa
JA: Vielä muutama yleinen kysymys liigakiekosta. Kiekottoman miehen estämisen sallimisen on sanottu pilaavan peliä ja jopa vähentävän katsojamääriä. Miten itse näet tilanteen?
RR: Kyllähän niitä on määrättyjä joukkueita jotka sitä tekee ja siihen pitäisi puuttua. Ainahan siitä puhutaan, tällekin kaudelle lähdettäessä että se otetaan pois, ja taisi olla edellisellekin kaudelle. Mutta se vaan jää sitten näkemättä. Olisiko se sitten sitä että tuomareille ei ole sanottu että mitkä rikkeet poistetaan ja mitkä ei. NHL:ssä kun pelasi, niin jos vaikka otit kaverin mailasta kiinni ja pidit sitä sekunnikin niin se oli jäähy. Sama pitäisi olla täällä, jos otat toisen mailasta kiinni ja se on eduksi sun joukkueelle niin siitä pitäisi tulla jäähy. Ja samaten kaksinkamppailuissa jos kädet menee kummatkin vastustajan ympärille niin siitäkin jäähy. Näin NHL:ssä tehdään, miksei täällä liigassakin.
JA: Kärkikarvaajilta on useasti tapana ottaa vauhti pois kahvaamalla.
RR: No sen mä ymmärrän että vauhtia halutaan ottaa pois, mutta tielle luistelemalla. Mailaa jos siihen käytetään niin siihen pitäisi reagoida. Silloin sitä ei tehtäisi ja pelikin nopeutuisi.
JA: Tässähän on ollut puhetta että muut liigat imee SM-liigasta pelaajien parhaimmiston. Ruotsiin on mennyt paljon pelaajia ja Venäjän liigassakin käy moni ainakin kääntymässä.
RR: On, mutta nythän se on vähän muuttumassa kun tuo Venäjän liigakin on tullut pelaajille tutummaksi. Se asioiden hoito ei siellä välttämättä menekään niinkuin on lupailtu. Että vaikka rahaa onkin niin ei se muuttovirta tule siitä kovenemaan mitä se oli tänä kautena. Voihan se harmittaa kun pelaajat menee palkallisesti parempiin liigoihin mutta toisaalta antaahan se sitten nuoremmille paremman tilaisuuden. Ne jotka NHL:ssä jää ilman sopimusta, niin sellaisille joilla tähtäin on vielä siellä niin kynnys voi olla iso tulla tänne Eurooppaan pelaamaan. Ajatellaan että täältä ei pystyisi nousemaan sille tasolle takaisin vaikka täältä se voisi ehkäpä olla helpompaakin. Silloin kun itse vielä pelasin niin sellainen se ajattelu vielä oli. Se on vähän kuin suomalainen lähtisi pelaamaan East Coastia se NHL:stä tänne tuleminen, niin sitä ajatellaan. Onhan siinä tietysti se riski ettei onnistukaan mutta jos onnistuu niin se voi olla tie uralla eteenpäin.
JA: Maalimäärien laskuun on mietitty monenlaisia parannuskeinoja. Miten esimerkiksi punaviivasäännön kohdalla, pitäisitkö parempana vanhaan sääntöön palaamista?
RR: Ne on muut kaverit kun näitä juttuja miettii, itse en lähde siihen kommentoimaan mitään. Kumminkin taktillisesti peli on muuttunut, ja se että vaaditaan voittoja ja sun täytyy tehdä niiden eteen jotain ja siitä voi sitten se pelikin itse kärsiä.
JA: Eli kova tuloshakuisuus on tähän yksi iso syy?
RR: Kyllä.
JA: Niinhän sitä sanotaan että ennen voitti se joka teki enemmän maaleja nykyään se joka päästää vähemmän maaleja.
RR: Ajatellaan vaikka jotain farmijoukkuetta. Niistähän voisi ajatella että ne on pelaajien kehittämistä varten. Jos keskityt vain pelaajien kehittämiseen niin sitten ei voi ajatella tärkeimpänä sitä voittojen hakemista.
JA: Mutta eihän SM-liigaa pelkästään pelaajien kehitysalustana ulkomaille kukaan kuitenkaan halua nähdä.
RR: Ei tietenkään, pitäähän sitä tännekin saada osa aina pysymään.
JA: Eri joukkueiden scouttauksista riittää aina paljon puhetta, voisitko mahdollisesti kertoa scouttausprosessista jotain miten se menee?
RR: En ala tätä kommentoimaan. Tiedän kyllä miten se menee.
JA: Miten SM-liigassa tuo scouttauksen taso yleensä mielestäsi on?
RR: Onhan niitä seuroja jotka ovat hoitaneet sen tosi hyvin.
JA: Onko tässä henkilökohtaiset kontaktit tärkeässä roolissa?
RR: Nekin on, mutta se on yleensä aina aika pitkä prosessi että saadaan joku pelaaja, se ei mene niin että vaan pyydetään jotakin. Vuoden, joskus saattaa jopa kolmen neljänkin vuoden projekti ennenkuin onnistuu.
JA: Entäpä suljetun liigan joukkuemäärä, olisiko yhden lisääminen paikallaan?
RR: Koskas se yhden joukkueen pitäisi mahdollisesti tulla, 2005? Sanoisin siihen että se on positiivinen asia. Varmaan katsojatkin ehkä toivoo jotain vaihtelua liigaan. Sitten toisaalta pelaajia ei ole niin hirveästi tarjolla, mutta näen lisäjoukkueen tulon silti positiivisena. Se tuo ehkä lisää katsojia. Nyt ollaan oltu aika maksimissa sen suhteen miten katsojia tulee.
JA: Toisaalta liigakarsintapelit on jännitävimpiä pelejä mitä mahdollista on kokea. Niitähän Kärpiltäkin jokunen on nähty.
RR: Melkoisia hegemonioitahan ne on, jänniä pelejä. Pelaajallekin antaa paljon kun pääsee sellaisen kokemaan.
JA: Suomessa roolitetaan vahvasti pelaajia, ja tämän koulukunnan vahva edustaja Summanen on maajoukkueen päävalmentaja. Voiko tämä vaikuttaa negatiisisesti uusien koivujen ja selänteiden, huippulahjakkuuksien kehittymiseen?
RR: Kyllä niitä aina tulee. Ei meillä riitä pelaajat joka paikkaan, kaikki ei voi pelata ylivoimaa. Täytyy olla määrätyt roolit pelaajille. En näkisi sitä huonona asiana, selkeämpää se on pelaajallekin. Kyllä pelaaja pystyy sen roolinsa sisällä kehittymään pelin mukana, miettimään sitä peliä kokemuksen kautta ja parantamaan sitä mitä pystyy roolissaan tekemään joukkueessa.
JA: Mites on tulevaisuuden kuviot? Ykköskoutsin hommat varmaankin kiinnostaa?
RR: Kyllähän sitä aina haasteen voi ottaa vastaan. Katotaan nyt tämä kausi ja sitten nähdään mikä on tulevaisuus.
JA: Valmentajantutkinto on kai jo suoritettu?
RR: Joo, kyllä mulla tuo HVT (Huippuvalmentajan tutkinto) on.
JA: Ei taida kuitenkaan mikään virallinen vaatimus valmentajan postiin tuo tutkinto olla?
RR: Ei... no mä en tiedä sitä, mutta eipä tietääkseni ole. Juha Junnolta pitäisi kysyä tuota.
JA: Onko liigassa nyt kakkoskoutsiaikanasi ollut jotain erityisen hankalia vastustajia? HIFK ainakin tuntuu Kärpille aina kovalta palalta.
RR: Ehkä Helsingin joukkueet on olleet vaikeita tämän parin vuoden aikana. Niissä peleissä on ollut vaikeuksia pelata sitä omaa peliämme. Silloin kun ollaan pystytty keskittymään vain siihen omaan tekemiseen niin ollaan kyllä pärjätty. Jokerit on ainoastaan ollut ehkä tällainen, HIFK ja Blues on sellaisia vaikeampia.
JA: Katsomoon näyttää usein siltä että Kärpät pelaa juuri niin fyysistä peliä kuin vastustajakin. Jos vastustaja taklaa niin Kärpätkin innostuu leikkiin, ja jos taklauksia ei tule niin sitten niitä ei koko pelissä näy.
RR: Tällä kaudella sanoisin että me on usein oltu pelissä se fyysinen joukkue, ja jopa voitettu pelejäkin sen ansiosta.
JA: Pidetäänkö taklauksista tilastoja?
RR: Kyllä me pidetään. Niitä seurataan kyllä, ja usein siitä tilastosta voi kertoa miten pelikin on mennyt. Jos lähentelee kuuttakymmentä niin kyllä silloin lähempänä voittoa ollaan.
JA: Onko kenelläkään pelaajalla tässä asiassa henkilökohtaisia tavoitteita?
RR: Ei meillä sinänsä. Mutta niistä voi nähdä aina heti joka kotipelin jälkeen omat tilastonsa. Vieraspeleissä ei välttämättä heti. Että jos ei tullut taklauksia niin ehkä laukauksia sitten tai jotain muuta.
Haastattelun suoritti allekirjoittaneen lisäksi S. Takavainio.
Jatkoaika kiittää Reijo Ruotsalaista.