Mielipide

Jääkiekkoilijoiden kohtelusta työmarkkinoilla puuttuvat sellaiset perusasiat, kuten laillisuus ja suoraselkäisyys

Muut Sarjat / Kolumni
Kun ammattikiekkoilijan sopimus puretaan siksi, että hänen vaimonsa on raskaana, ei toimita laillisella eikä muutenkaan hyväksyttävällä pohjalla.

"Alta kaiken arvostelun".

"Epäammattimainen on hyvin lievä ilmaus".

Muun muassa näin kuvaa Stefan Stéen Värmlands Folkbladin haastattelussa Ison-Britannian EIHL-seura Dundee Starsin päätöstä purkaa ruotsalaismaalivahdin sopimus sillä perusteella, että Stéenin puoliso on raskaana.

Vaasan Sportissa kaudella 2019–20 pelanneen Stéenin agentti Michael Latschenberger puolestaan kommentoi samassa artikkelissa, että erottaminen tällaisella perusteella on laitonta – ja kaikki tietävät sen.

Kuitenkin näin toimittiin, ja ilmeisesti luotetaan siihen, ettei oikeusjuttua nosteta. Isossa-Britanniassa kun jokaisen on maksettava omat oikeuskulunsa lopputuloksesta riippumatta.

Starsin omistajiin kuuluva Steve Ward oli agentti Latschenbergerin mukaan vedonnut seuran oikeuteen purkaa sopimus 14 päivän aikana solmimishetkestä ja kieltäytynyt kommentoimasta enempää.

Ward tai kukaan muukaan seuran edustaja ei ollut Värmlands Folkbladin mukaan vastannut haastattelupyyntöihin.

Iänikuisen mantran mukaan paikka pukukopissa pitää ansaita – Samalla logiikalla valta-asema pitäisi myös menettää väärinkäytösten seurauksena.

Epäammattimainen on todellakin lievä ilmaus – sen verran härskisti selkärangattomalta vaikuttaa skotlantilainen johtajuus.

Toinenkin ruotsalaismaalivahti on kokenut törkeää kohtelua työnantajaltaan.

Kyseenalaista doping-päätöstä ennen Kevin Lindskoug erotettiin puolalaisesta Podhale Nowy Targista vedoten luottamuspulaan maalivahtia kohtaan.

Erottamisen taustalla oli Lindskougin mukaan se, että transsukupuolinen ruotsalainen meni halloween-juhliin naiseksi pukeutuneena.

Vaikka Puola onkin vahvasti katolinen maa, ei valtavirrasta eroavan sukupuoli-identiteetin ilmentäminen ole yhtään sen pätevämpi syy purkaa työsopimusta kuin puolison raskaus.

Toisaalta, kiekkomaailmassa on kohdeltu esimerkiksi seksuaalirikoksiin syyllistynyttä valmentajaa Brad Aldrichia absurdin jalomielisesti. Silloin kun työsuhteen päättäminen olisi paitsi juridisesti perusteltua myös eettisesti oikein, onkin annettu suositukset seuraavaa työnantajaa ajatellen ja jopa suotu päivä Stanley Cupin kanssa.

Skotlanti, Puola ja NHL ovat kulttuurisesti kaukana toisistaan, mutta yhteistä näille tapauksille on valta-aseman väärinkäyttö.

Stéenin vaimon raskaus oli tiedossa jo sopimusneuvotteluissa. Chicago Blackhawksin seurajohto tiesi, että nuori pelaaja Kyle Beach oli joutunut videovalmentajan seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Pelaajia kohdellaan lainvastaisesti ja nöyryyttävästi, mutta väärinkäytöksiä tehneiden karavaani vain kulkee.

Kuulopuheiden mukaan Suomessakin tapahtui taannoin vastaavaa valta-aseman väärinkäyttöä. Kuulin tapauksesta, jossa eräs U20-ikäinen, mutta Liiga-joukkueen mukana harjoitellut ja muutaman kerran Liiga-joukkueen kokoonpanossa ollut pelaaja, oli kysynyt päävalmentajalta mahdollisuutta osallistua konsolikiekon SM-kisoihin. Kyseinen pelaaja oli konsolikiekossa kansallista kärkeä.

Tarinan mukaan valmentaja oli vastannut: "Jos se on tärkeää, mene ihmeessä". Pelaajan palattua kisoista hänen varusteensa oli siirretty U20-joukkueen pukukoppiin, eikä pelejä Liigassa enää tullut.

Kuulopuhe on helppo uskoa todeksi, koska jääkiekon toimintakulttuuri on edelleen autoritääristä, eikä suoraselkäisyydestä välillä ole tietoakaan.

Iänikuisen mantran mukaan paikka pukukopissa pitää ansaita. Samalla logiikalla valta-asema pitäisi myös menettää väärinkäytösten seurauksena.

» Lähetä palautetta toimitukselle