Liiga-kierros: Jukureiden kuuden ottelun tappioputki on historiaa – Kärpät hurjasteli loppuhetkillä jatkoa voittoputkelleen

LIIGA / Uutinen
Pitkä tappioputki saatiin Jukureiden osalta päätökseen Jyväskylässä.
Jukurit oli voitokas, kun se nujersi JYPin. Tappara sen sijaan meinasi hukata johtonsa kotonaan. Kärpät puolestaan porskuttaa mukavassa voittoputkessa kohti mahdollista kotietua puolivälieriin.

Jukurit palasi voittokantaan, kun se kaatoi JYPin maalein 6−2. Näin mikkeläiset katkaisivat peräti kuuden ottelun pituisen tappioputkensa. Kärpät puolestaan jatkoi putkeaan, kun se kaatoi päätöserän ilotulituksen jälkeen KooKoon 6–3. Sportin pudotuspelihaave puolestaan pysyi hyvin yllä, kun se kävi hakemassa vierasvoiton Kuopiosta.

Tappara puolestaan meinasi hukata kolmen maalin johtonsa Ässille, mutta tamperelaiset voittivat vahvalla puolustamisella numeroin 5–4. SaiPa puolestaan nappasi makean kotivoiton Luikosta, jolle tappio oli karvas ajatellen sijoitusta kuuden joukkoon.

HPK–Pelicans 1–3

Kauden viimeinen Hämeen herruus miteltiin lauantai-illassa Hämeenlinnassa. Lahtelaiset saivat siihen hyvän lähdön, kun Toni Utunen viimeisteli jo kolmen minuutin pelin jälkeen Pelicansin johtoon. Maaliin esityön tekivät Michal Jordán ja vastaikään Lahteen siirtynyt Juhamatti Aaltonen.

Pelicans ote pelistä herpaantui erän edetessä. HPK pääsi kuittaamaan ottelun tasioihin erän viimeisillä hetkillä, kun Joni Virolainen napautti kiekon ohi ruotsalaismaalivahti Johan Gustafssonin. Maali oli hyökkääjälle kauden toinen.

Toisessa erässä ei maaleja nähty, vaikka paikkoja niihin oli. Tunteet kuohahtivat aivan erän lopussa, kun Konsta Hirvonen antoi kovan niitin keskialueella Vili Alitaloon. Tästä saatiin vielä summerin soidessa jäähyt molemmille joukkueille, kun Kasper Lundell ja Miro Karjalainen passitettiin Kerhon puolelta jäähyaitioon väkivaltaisuudesta, kuten myös Pelicansin Hirvonen.

Pelicans ratkaisi ottelun juuri tuolla ylivoimalla, kun tsekkihyökkäjä Luboš Horký iski kiekon Aaltosen hyvästä syötöstä ohi Sami Rajaniemen. Loppunumerot Pelicansille kirjattiin lopulta maalein 3−1, kun kapteeni Miika Roine kävi sinetöimässä kauden neljännen voiton Pelicansille Pallokerhosta.

MAALINTEKIJÄT

03.33 0–1 Toni Utunen (Jordán, Aaltonen)
19.38 1–1 Joni Virolainen (Alitalo, Nurmi)
41.44 1–2 Lubos Horký (Aaltonen, Bryggman)
58.52 1–3 Miika Roine (Hirvonen, Král)

Maaliodottama: HPK 1,53–1,86 Pelicans

KalPa–Sport 2–1

KalPa isännöi lauantai-illassa Sportia, joka kipeästi tarvitsi pisteitä matkaansa, jotta mahdollisuudet pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle pysyisivät edelleen realistisena. Vaasalaisten urakka ei alkanut helpolla, koska kun ainoastaan 35 sekuntia oli pelattu, puolustaja Teemu Suhonen passitettiin jäähyaitioon.

Avausmaalista vastasi kotijoukkue, kun Konsta Kapanen pääsi iskemään kauden ensimmäisellä osumallaan kuopiolaiset johtoon. Maaliin syötöt kirjasivat Hugo Gallet ja Andreas Okany.

Maalinteko tuntui olevan molemmilla vaikeaa ottelussa. KalPa oli riittävästi paikkoja ottelun voittamiseen, mutta joukkue ei saanut kiekkoa enä Miroslav Svobodan taakse.

Toisessa päässä Stefanos Lekkas piti huolen pitkään, ettei Sport myöskään juhli maaleilla. Vasta päätöserässä vaasalaiset onnistuivat yllättämään kanadalaisvahdin. Atro Leppänen teki komealla soololla kauden 12. osumansa. Puolustaja nousi aina omalta alueelta saakka ja kiskaisi upeasti rautojen kautta kiekon yläkulmaan.

Vaasalaiset ottivat jatkoajalla vielä äärettömän tärkeä lisäpisteen, kun Axel Holmström viimeisteli rangaistuslauksesta ottelun voitto-osuman. Rangaistuslaukaus tuomittiin, kun Lasse Lappalainen huitaisi läpiajossa ollut Leppästä käsille. Sportin haaveet pudotuspeleistä pysyivät edelleen hyvin voimissaan

07.25 1–0 Konsta Kapanen (Gallet, Okany)
52.30 1–1 Atro Leppänen
62.36 1–2 Axel Holmström rl.

Maaliodottama: KalPa 3,01–1,81 Sport

SaiPa–Lukko 3–2

SaiPa isännöi vielä kuuden parhaan joukkoon tähyilevää Lukkoa. Raumalaisten kannalta vierailu Lapppeenrannassa oli kaikkea muuta kuin helppo. SaiPa aloittikin maalinteon ottelun avauserässä, kun loukkaantumisen jälkeen pelikentillä tehokkaana palannut Jonne Tammela viimeisteli kauden 17. tehopisteensä. Samalla nuori Janne Naukkarinen rikkoi 20 tehopisteen rajan.

Ottelussa Lukko oli laukoi selkeästi hanakammin kuin SaiPa. Siitä vieraat saivat palkinnon toisen erän puolivälissä, kun Antoine Morand iski ottelun tasoihin. Vielä alkukaudesta SaiPassa kiekkoillut kanadalainen rokottamaan entistä seuraansa.

Lukko karkasi johtoon heti kolmannen erän alussa, kun Steven Jandric viimeisteli aivan maalin kulmalta kiekon ohi Kari Piirosen. Puolustaja Jakob Stenqvist löysi oivallisesti hyökkääjän vapaana.

Kauaa eivät raumalaiset johtoaan ehtineet juhlia, kun oli Karri Ahon vuoro osua. Puolustaja iski perjantaina ensimmäisen liigamaalinsa, joten sitä oli hyvä juhlistaa maaliputkella.

Ottelu venyi lopulta aina voittomaalilkilpailuun asti, jossa SaiPa oli etevämpi, kun Naukkarinen ja Otto Kivenmäki viimeistelivät osumat. Piironen nappasi kaikki Lukon yritykset kiinni, joten kaksi pistettä jäivät Lappeenrantaan ja raumalaisten mahdollisuus kuuden joukkueen mutkistui entisestään.

05.21 1–0 Jonne Tammela (Naukkarinen, Kiukas)
28.04 1–1 Antoine Morand (Repo)
43.14 1–2 Steven Jandric (Stenqvist, Repo)
44.56 2–2 Karri Aho (Kivenmäki)
65.00 3–2 Otto Kivenmäki vl

Maaliodottama: SaiPa 1,15–1,90 Lukko

Tappara–Ässät 5–4

Tappara ja Ässät kohtasivat toisensa Nokia-areenassa runkosarjan neljättä ja viimeistä kertaa. Tappara hallitsi avauserää ajoittain suvereenisti, vaikka Ässillä oli terävillä vastahyökkäyksillä omat laadukkaat paikkansa.

Tappara johti ottelua jo kolmella maalilla, mutta Ässät tuli erän loppupuolella maalin päähän Eemil Erholtzin ja Marcus Davidssonin maaleilla. Ruotsalaishyökkääjän maalia tuomarit kävivät tarkistamassa Christian Heljangon siirrettyä maalia ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan.

Toisessa erässä Lenni Hämeenaho sai ikävän iskun maalineduskamppaoilussa, mutta hyökkääjä pystyi Ässät-kannattajien onneksi jatkamaan ottelua. Erä eteni samalla kaavalla kuin ensimmäinen erä, sillä isännät olivat hallitsevampi osapuoli.

Osumia nähtiin tässä erässä kaksi, kun maalijuhlat ensimmäisessä erässä aloittanut Philip Granath laukoi illan toisen osumansa ja Ässät kavensi Hämeenahon tavoin iskua saaneen Jan-Mikael Järvisen ohjausmaalilla jälleen ottelun.

Kolmannessa erässä Ässät sortui jäähyilyyn ja Tappara laukoi illan toisen ylivoimaosumansa, kun Valtteri Kemiläinen laukoi siniviivalta kiekon verkkoon ohi kuukauden tauon jälkeen Ässien maalivahtina aloittaneen Karolus Kaarlehdon. Erän aikana Ässien masentava ylivoimaprosentti sai lohtua Nestor Noivan kavennusosumasta.

11 335 katsojaa saivat kolmannesta erästä ottelun jännittävimmän erän, sillä Tappara hiljensi kaasua ja Ässillä oli halua jatkaa parantunutta peliään. Heljanko oli kuitenkin toista mieltä paraatipelastuksillaan ja Tappara juhli kevään toista voittoa Ässistä. Kamppailun tehokkain pelaaja oli neljällä syöttöpisteellä konkarihyökkääjä Petri Kontiola.

07.05 1–0 Philip Granath (Camper, Kontiola)
09.20 2–0 Kristian Tanus (Kontiola, Kemiläinen) yv
12.39 3–0 Veli-Matti Vittasmäki (Halloran, Kulonummi)
13.52 3–1 Eemil Erholtz (Fabre, Graber)
18.31 3–2 Marcus Davidsson (Järvinen, Zábranský)
32.11 4–2 Philip Granath (Kontiola, Camper)
34.28 4–3 Jan-Mikael Järvinen (Lefevre, Hämeenaho)
50.22 5–3 Valtteri Kemiläinen (Tanus, Kontiola)
52.28 5–4 Nestor Noiva (Erholtz, Lefebvre) yv

Maaliodottama: Tappara 1,45–2,15 Ässät

KooKoo–Kärpät 3–6

Kouvolassa kohtasivat KooKoo ja kolmen ottelun voittoputkessa matkustava Kärpät. Kouvolalaisten avauserä oli vahva. Joukkue karkasi kahden maalin karkumatkalle, kun Arttu Ilomäki ja Matic Török iskivät maalit mieheen. Törökin maalia katseltiin videolta, kun kiekko meni hyökkääjän jalasta aina maalin asti, mutta maali pysyi voimassa tarkistuksen jälkeen.

Viime kaudella KooKoota edustanut Joose Antonen iski erän päätösminuutilla kavennusosuman vierasjoukkueelle. Toisessa erässä kuski vaihtui KooKoosta Kärppiin. Oululaiset hallitsivat suvereenisesti erää. Teemu Turunen oli jälleen mies paikallaan, kun hyökkääjä iski ylivoimalla 28. osumallaan ottelun tasoihin ohi Nick Malíkin.

Päätöserä eteni pitkään tasaisissa merkeissä, mutta viimeisestä viidestä minuutissa muodostui varsinainen ilotulitus. Varsinkin oululaisten ketju Aleksi Antti-Roiko, Marko Anttila ja Arttu Hyry nousi jälleen esiin ratkaisuhetkillä. Ketju oli mukana kolmessa Kärppien neljästä osumasta. Anttila viimeisteli kahdesti kiekon tyhjään maaliin.

03.29 1–0 Arttu Ilomäki (Tardif, Kukkonen)
12.42 2–0 Matic Török (Ottosson, Andersson) vt
19.01 2–1 Joose Antonen (Berglund, Junttila) yv
37.25 2–2 Teemu Turunen (Koivunen, Antti-Roiko) yv
55.01 2–3 Aleksi Antti-Roiko (Anttila, Westerholm)
55.20 2–4 Joonas Kemppainen (Junttila, Turunen)
57.27 2–5 Marko Anttila (Hyry) tm
58.29 3–5 Linus Andersson
59.29 3–6 Marko Anttila (Hyry, Antti-Roiko)

Maaliodottama: KooKoo 1,77–3,05 Kärpät

JYP–Jukurit 3–6

Perjantai-iltana niukat vierastappiot kokeneet JYP ja Jukurit päättivät viikkonsa kohdatessaan Jyväskylässä kauden kuudennen ja viimeisen kerran. Kamppailun ensimmäisen osuman laukoi Jukurit jo avausminuutilla, mutta JYP ei lannistunut vaan tasoitti ottelun.

Kotijoukkueen tasoitusosumaan esityön tehnyt Miks Tumānovs sai Liiga-uransa ensimmäisen tehopisteen. Tasaisesti edenneessä avauserässä kumpikin joukkue onnistui illan ensimmäisillä ylivoimillaan. Riku Tohila päätyi isänniltä vilttiketjuun ensimmäisen erän aikana.

Toisessa erässä JYP tuli vahvasti erään, mutta Jukurit otti tahtipuikkoa itselleen ja laukoi erän kaikki kolme osumaa. Mikkeliläiset pelasivat varsin pirteän toisen erän, vaikka isännillä oli muutama hyvä maalipaikka. Isäntien ilta sai lisää harmaita hiuksia, kun Juuso Puustinen joutui kesken erän jättämään pelin kesken. Konkarihyökkääjän puute ylivoimaviisikosta vaikutti JYPin ylivoimaan, sillä tilanteet olivat vaisuhkoja.

Kolmas erä oli tasaista pelaamista, jossa rangaistuksia jaettiin runsaasti. Erän alkupuolella Braden Christoffer huitoi Lundgrenia ulosajon arvoisesti, josta Niklas Peltomäki tulistui ja kävi muistuttamassa kahden minuutin rangaistuksen arvoisesti kanadalaishyökkääjää.

Kotijoukkue hallitsi tasavajaalla kiekkoa kotijoukkuetta enemmän. Vierailta nähtiin ylivoiman aikana muutama mallikas maalipaikka, mutta Topias Leinonen oli maalillaan hereillä. Mikkeliläisten maalijuhlaa jatkoi puolestaan Patrik Puistola.

Pientä lohtua JYP-kannattajille tuli, kun Jerry Turkulainen survoi ottelun loppupuolella kauden 60. tehopisteensä. Kuumassa erässä sekä Robert Rooba että Lucas Nordsäter jakoivat nyrkein fyysisyyttä, josta tuomaristo tuomitsi kaksikolle 2+2+2-minuuttiset jäähyt.

00.39 0–1 Niclas Lundgren (O.Kovařčík, M.Kovařčík)
04.17 1–1 Robert Rooba (Tumanovs, Turkulainen)
12.15 2–1 Braden Christoffer (Peltola, Pulkkinen) yv
15.28 2–2 Oliver Larsen (O:Kovařčík, Mäkinen)
24.38 2–3 Konsta Helenius (Puistola, Batna) yv
25.37 2–4 Ottoville Leppänen (Mäkinen)
29.37 2–5 Pekka Jormakka (Engebråten, O.Kovařčík)
51.06 2–6 Patrik Puistola (Helenius, Batna)
53.38 3–6 Jerry Turkulainen (Eronen, Lassila)