R&D: Tunnetulta kanadalaistoimittajalta painava puheenvuoro maajoukkuejääkiekon tilasta

MAAJOUKKUE, NHL / Uutinen
Suomi on ollut maajoukkuejääkiekon suurmahti.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Tunnettu kanadalaistoimittaja Gord Miller avasi jääkiekon kansainvälisiä suhteita kanadalaisessa The Ray & Dregs Podcast -podcastissa.

Jääkiekon tunnetuimpiin TV-kasvoihin lukeutuvien kanadalaisten Darren Dregerin ja Ray Ferraron The Ray & Dregs Podcast -podcastissa kuultiin painava puheenvuoro maajoukkuejääkiekon tilasta sekä eurooppalaisen pelaajakehityksen kilpailukyvystä. Puheenvuoron piti podcastissa vieraillut kanadalaistoimittaja Gord Miller. Kaikki kolme työskentelevät kanadalaiselle urheilumedialle TSN:lle.

Miller taustoitti sitä, miksi NHL:n, NHLPA:n ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n neuvottelut ovat ainakin tällä erää päätymässä siihen, että NHL ja NHLPA aikovat järjestää World Cupin vuonna 2028 ilman Pohjois-Amerikan ulkopuolella pelaavia pelaajia.

– IIHF on kansainvälinen lajiliitto, mutta NHL katsoo olevansa IIHF:n yläpuolella. Kyse on hallinnasta ja rahasta, Miller aloitti.

NHL haluaa järjestää World Cupin vuonna 2028 helmikuussa.

– IIHF:n vuosikalenterissa on maaottelutauot. Kauden aikana niitä on neljä. Yksi niistä on helmikuussa. Joten se ei toimi heille. Lisäksi helmikuu on juuri ennen miesten MM-kisoja, jotka ovat IIHF:n suurin vuosittainen tulonlähde. World cupilla olisi vaikutus niihin.

– NHL:n argumentti taas on se, että IIHF tekee rahaa heidän pelaajillaan. MM-kisoissa on paljon NHL-pelaajia, jotka täyttävät hallit ja myyvät TV-sopimukset. Voisivatko IIHF ja NHL tehdä yhteistyötä? Tällä hetkellä ei näytä siltä, Miller kertoo.

Jos esimerkiksi Tshekki halutaan mukaan World Cupiin 2028, NHL:n ja pohjoisamerikkalaisten jääkiekkofanien on hyväksyttävä, että on paljon hyviä jääkiekkoilijoita, jotka eivät pelaa NHL:ssä. Tällöin NHL ei yksin päätä.

– Mutta NHL haluaisi yksin päättää. NHL ei pidä asioista, joita se ei kontrolloi, Miller huomautti.

Hänen mukaansa yhtenä vuonna NHL aikataulutti kaikki seitsemän kanadalaista NHL-joukkuetta pelaamaan samana päivänä Pohjois-Amerikassa pelattujen nuorten MM-kisojen finaalin kanssa. Miller vihjaa NHL:n tehneen niin kiusallaan.

– Miksi he niin tekivät? TV-katsojaluvut eivät olleet silloin eduksi kenellekään.

– Kaikessa on kyse hallinnasta ja rahasta. On ollut jo hyvin kauan.

Kokonaisuuteen liittyvät myös muun muassa talviolympialaiset, joihin NHL-seurat ovat päästäneet pelaajansa viimeksi vuonna 2014. Vuonna 2022 seurojen oli määrä päästää pelaajansa, mutta koronatilanne sai ne pyörtämään päätöksensä. Ensi vuonna Italiassa talviolympialaisissa NHL-pelaajien on jälleen määrä olla mukana.

– NHL katsoo olympialaisia siten, että kisoilla tienataan miljoonia, ellei miljardeja, dollareita, mutta NHL ei saa lainkaan rahaa. Sen sijaan he näkevät IIHF:n saavan rahaa. Kansainvälinen olympiakomitea maksaa rahaa jokaiselle osallistuvalle kansalliselle olympiakomitealle osan olympiatuotoista ja maksaa myös lajiliitoille. Eli esimerkiksi yleisurheiluliitto World Athletics saa osuuden kesäolympiatuotoista, IIHF saa osuuden talviolympiatuotoista, Miller sanoi.

– IIHF:n saama raha on puoliintunut kaksissa viime talviolympialaisissa, koska NHL-pelaajat eivät olleet mukana. Siksi IIHF haluaa niin kovasti NHL-pelaajat olympialaisiin. NHL puolestaan ei saa kuviosta mitään.

Millerin mukaan NHL ei pidä siitä, jos maajoukkueturnaus päätyykin osoittamaan, että NHL:n ulkopuolellakin on etevää jääkiekkoilua.

– Mietitäänpä ensimmäisiä NHL-olympialaisia, vuonna 1998 Naganossa. Tshekki voitti kullan. Mahtava joukkue; Hasek, Jagr ja 14 pelaajaa, jotka eivät pelanneet NHL:ssä. Olisittepa nähneet NHL:n markkinointi-ihmisten ja johtajien ilmeet; "kuka on Jiri Dopita ja miksi hänellä on olympiakultamitali". Siksi siitä tuli osa tätä kokonaisyhtälöä.

– NHL-seurojen omistajat eivät haluaisi pelaajiensa menevän olympialaisiin. He eivät saa olympialaisista mitään. Jos Miro Heiskanen tekee olympiakullan ratkaisevan maalin Suomelle, Dallas Stars ei voi edes näyttää videota siitä. Sillä ei ole mediaoikeuksia siihen.

Eurooppa ei pärjää kilpailussa

Eri jääkiekkomaiden keskinäisistä voimasuhteista puhuttaessa Miller kertoo, että Kanadassa ollaan huolissaan, ettei enää pärjätä pelaajakehityksessä Yhdysvalloille. Yhdysvallat on voittanut kaksi edellistä nuorten MM-kultaa.

– Ehkä kannattaa kuitenkin varoa tekemästä liian suuria johtopäätöksiä yksittäisistä turnauksista. Mutta yhdessä Yhdysvallat ja Kanada ovat voittaneet edelliset kuusi nuorten MM-kultaa. Ja jokainen voi nähdä, mistä nuoret pelaajat tulevat, Miller totesi.

– Huoli, jota kuulee NHL-seurojen kykyjenetsijöiltä ja eurooppalaisilta kansallisilta liitoilta, on se, että Kanada ja Yhdysvallat ovat kumpikin ajaneet ohi muista. Niillä on rahaa sekä kykyä panostaa valmennukseen ja turnauksiin paljon enemmän kuin eurooppalaisilla.

– Euroopassa pelaajakehitys on seurapohjaista. Esimerkiksi Göteborgissa Frölundalla on kaikkien juniorikäluokkien joukkueet ja naispuolen joukkueet. Jos seuralla on vaikeuksia, koko tuolla pelaajakehityksellä on vaikeuksia. Ja koronakriisi iski kovaa noihin seuroihin. Nyt niillä ei ole lähellekään sellaisia talousresursseja kuin ennen korona-aikaa.

– Huoli on se, että A)Kanada ja Yhdysvallat ovat ajaneet ohi muista ja B)missä ovat nuoret eurooppalaiset tähdet. Missä ovat sundinit, forsbergit, jagrit, selänteet. NHL:ssä on paljon loistavia eurooppalaispelaajia, mutta useimmat heistä lähestyvät 30 ikävuotta.

Millerin mielestä Euroopassa poikkeuksia ovat Sveitsi ja Saksa, joissa panostetaan paljon rahaa pelaajakehitykseen.

"NHL-siirtokorvaukset ovat taskurahoja"

Miller avaa myös sitä, millaisia valuvikoja eurooppalainen jääkiekkoväki kokee NHL:n ja Euroopan välisissä pelaajasiirtomarkkinoissa olevan.

– NHL-seurojen Eurooppaan maksamat siirtokorvaukset ovat taskurahoja. Kansalliset liitot saavat jotain ja seurat saavat jotain, mutta eivät paljon. Lisäksi NHL-seurat verkkokalastavat. AHL:ssä pelaa noin 60 ruotsalaista. Ruotsin mielestä niiden pelaajien kuuluisi pelata Ruotsissa. Jotta ne ruotsalaispelaajat nostaisivat Ruotsin liigan tasoa, mikä taas kehittäisi sen liigan pelaajia.

– Jos NHL-seura joutuisi maksamaan pelaajasta vaikkapa miljoonan, ne eivät pestaisi häntä AHL:ään, vaan odottaisivat kauemmin pelaajan pestaamisen kanssa.

Miller viittaa myös Yhdysvaltojen pääyliopistosarjassa NCAA vastikään tehtyyn päätökseen, että sinne saa lähitulevaisuudessa alkaa siirtyi myös pelaajia, jotka ovat jo pelanneet ammattilaisjoukkueessa.

– Nyt parhaiden eurooppalaispelaajien siirrot Pohjois-Amerikkaan vain lisääntyvät. Äskettäin päätetty NCAA-muutos tulee muuttamaan monta asiaa. Yksi niistä muutoksista on se, että vieläkin enemmän eurooppalaisia saapuu yhä nuorempina pelaamaan Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin, Miller povaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle