Devils meni jatkoon, Canucks kukisti Wildin

Viime yön molemmissa peleissä tarvittiin jatkoaikaa ennen kuin ottelun voittajasta päästiin selvyyteen. New Jerseyssä jouduttiin pelaamaan melkein kaksinkertainen määrä minuutteja normaaliin peliin verrattuna ennen kuin Devils rankaisi.

Tampa Bay Lightningin valmentaja John Tortorella yllätti Devilsin ja monet muut pistämällä maalinsuulle John Grahamen Nikolai Khabibulinin sijasta. Ottelu oli 27-vuotiaan Grahamen uran ensimmäinen pudotuspeliottelu.

Tampan nuori hyökkääjä Nikita Alexeev vei vieraat johtoon avauserän puolivälin jälkeen 2-1-hyökkäyksen päätteeksi. Peliaikaa ei ehtinyt kulua kuin reilut kaksi minuuttia, kun Devils Scott Niedermayer tasoitti ylivoima maalillaan pelin 1-1-lukemiin.

Toisen erän loppupuolella Lightningin ruotsalaishyökkääjä Fredrik Modin juhli jo maalia, mutta tuomari hylkäsi Tampan 2-1-johtomaalin potkumaalina. Tämän jälkeen joukkueet saivat pelata pitkään ennen ratkaisevaa maalia. Seuraavat kolme erää nimittäin olivat maalittomia ja kolmas jatkoeräkin näytti olevan maaliton, kunnes ratkaisijaksi nousi mies, jota kovin moni tuskin veikkasi maalintekijäksi.

Niedermayer ampui kiekon maalin edustalla olleen Grant Marshallin jalkaan, joka kääntyi ja löi kiekon rystyllä ohi Grahamen ajassa 111.12. Maali oli Marshallin uran viides pudotuspeleissä.

Marshallin maali vei Devilsin Itäisen konferenssin finaaleihin neljännen kerran vuoden 1994 NY Rangersille kärsityn konferenssifinaalitappion jälkeen. Devils on voittanut kolme viimeistä Idän finaalia vuosina 1995, 2000 ja 2001. Vuosina 1995 ja 2000 Devils voitti myös Stanley Cupin.

Molemmat maalivahdit pelasivat ottelussa upeasti. Grahame torjui ottelussa 46 kertaa ja Devilsin Martin Brodeurille torjuntoja kertyi 38 kappaletta.

Tampan Janne Laukkanen pelasi ilman tehomerkintöjä ottelussa lähes 32 minuuttia.

Sopel laukoi itsensä Canucksin sankariksi

Vancouver Canucks on voiton päässä Läntisen konferenssin finaaleista ja johtaa viime yön ottelun jälkeen ottelusarjaa Minnesota Wildia vastaan 3-1. Sarjan viides peli pelataan maanantaina Vancouverissa.

Wildin Marian Gaborik aloitti maalinteon avauserän viimeisellä minuutilla laukomalla kiekon ohi Canucks-vahti Dan Cloutierin. Maalittoman toisen erän jälkeen kolmannen erän alku oli täynnä tapahtumia. Erä oli ehtinyt vanhentua pari minuuttia, kun Canucksin Matt Cooke tasoitti pelin 1-1-numeroihin. 65 sekuntia myöhemmin Gaborik vei joukkueensa uudelleen johtoon Wes Walzin syötöstä.

Wildin viimeisimmistä 14 maalista, Gaborik on ollut pisteillä yhdessätoista. 21-vuotias slovakki teki kauden aikana 30 maalia, mutta vain kuusi viimeisten 30 ottelun aikana. Pudotuspeleissä Gaborik on taas ollut loistava tehoilla 8+5.

Kolmannen erän lopulla Canucksin Todd Bertuzzi sai kahden minuutin jäähyn laitataklauksesta. Hetkeä myöhemmin ottelun tuomaristo lähetti myös Wildin Andrei Zyuzinin jäähylle ja he saivat Wildin pelaajien ja valmennusryhmän veret kiehumaan. Wildin tuskaillessa ja ihmetellessä Zyuzinin maalia, Canucksin Ed Jovanovski ampui 2-2-tasoituksen tasavajaalla, kun ottelu aikaa oli jäljellä enää reilut kaksi minuuttia.

Tämä ottelu ei mennyt niin pitkälle kuin Devils-Lightning-matsi, sillä ratkaisu syntyi jo ensimmäisessä jatkoerässä. Wildin Filib Kuba sai 2+2 minuuttia korkeasta mailasta, kun Kuban maila osui Todd Beretuzzia silmän seudulle. Kun Kuban rangaistusta oli jäljellä enää pari kymmentä sekuntia, Canucksin Brent Sopel ampui kiekon Manny Fernandezin käden alta maaliin.

Canucksin Jarkko Ruutu pelasi reilut 12 minuuttia ja Sami Salo sai peliaikaa noin 23 minuuttia. Wildin suomalaishyökkääjä Antti Laaksonen ei pelannut.