Vierasjoukkueitten ilta Stanley Cupissa

Paul Kariya upotti Detroitin kolmannella jatkoajalla. Minnesota Wild kaatoi Colorado Avalanchen. Heikompina pidetyt joukkueet jatkoivat yllätyksiä Stanley Cupin playoffsien toisena päivänä ja vierasjoukkueet voittivat kaikilla neljällä paikkakunnalla torstana. Olaf Kolzig otti nollapelin Washington Capitalsin kukistaessa Tampan. St.Louis Blues tuhosi Canucksin Vancouverissa peräti 6-0.

Paul Kariya ratkaisi Hockeytownissa

Puolustava Stanley Cup-mestari Detroit Red Wings sai playoff-avauksessa vieraakseen Anaheim Mighty Ducksin.

Detroitissa nähtiin torstaina mahtava maalivahtien kaksintaistelu, vastakkain Curtis Joseph NHL-uransa 119:ssa playoff-ottelussaan suurella kokemuksella ja JS Giguere ensimmäisessään.

Heti ensimmäisen erän alussa Ruslan Salei piti Steve Yzermania kiinni jäähyn arvoisesti ja Detroit Red Wingsin pelatty ylivoima pääsi tekemään tuhojaan.

Brendan Shanahan teki 1-0 suoraan Tomas Holmströmin syötöstä seuranneesta ylivoimasta.

Ennen ensimmäisen erän loppua Adam Oates nosti Kurt Sauerin siniviivalaukauksesta tulleen reboundin yli Josephin tasoittaen pelitilanteeksi 1-1.

Toisessa erässä Ducks sai mahdollisuuden yrittää 5-3 vastaan ylivoimalla, ilman tulosta.

Kolmannessa molemmilla oli mahdollisuutensa voittaa peli, mutta peliaika päättyi tasatilanteessa.

Niinpä ottelussa mentiin ensimmäistä kertaa tämän kevään playoffseissa jatkoajalle.

Jean Sebastien Giguere Anaheimin maalilla piti joukkueensa pelissä mukana hyvillä torjunnoillaan, mutta jatkoajalla hän joutui venymään todellisiin ihmetorjuntoihin Detroitin aloittaessa raivokkaan tulituksen pelin ratkaistakseen.

Lähimmäksi maalia pääsi viimeistä kauttaan Detroitissa todennäköisesti pelaava Luc Robitaille ensimmäisellä jatkoajalla ampuessaan kovan laukauksen Gigueren ohi ylärimaan.

22-4 laukaukset Detroitin hyväksi ensimmäisellä jatkoajalla.

Vihdoinkin monien loukkaantumisten jälkeen terveenä pelaava Anaheimin sentteri Steve Rucchin hävisi suurimman osan aloituksista tässä ottelussa.

Mutta Rucchin onnistui voittamaan tärkeän aloituksen Detroitin puolustusalueella kolmannella jatkoajalla Steve Yzermanilta.

Paul Kariya esti Yzermania juuri sopivasti siten ettei tämä päässyt puolustaja :n kiinni - tavallisessa sarjaottelussa estämiskakkosen arvoinen teko, playoffspelissä kolmannella jatkoajalla ok - Yzerman ei päässyt aloituksesta kiinni siniviivalla kiekon ottaneeseen Niklas Hävelidiin.

Puolustaja Chris Chelios lähti tilanteessa yrittämään siniviivaa ja Hävelidiä kohti jättäen oman paikkansa maalin edessä vapaaksi. Seuranneesta tilanteessa maalin eteen vapaaksi jäänyt Paul Kariya pääsi ampumaan puolustajan jalasta kimmoneen kiekon Curtis Josephin taakse.

2-1 ja ensimmäinen ottelu Anaheimille. Kukaan ei olisi uskonut Ducksin voittavan tätä Detroitin totaalisesti hallitsemaa ottelua, mutta loistava maalivahtipeli ja yksi loistavasti suoritettu hyökkäyspään aloitustilanne veivät voiton ankkapaidoille.

Anaheimin maalivahti Jean Sebastien Giguere pelasi fantastisen ottelun, tehden peräti 63 torjuntaa - näistä 36 jatkoajalla. 63 on NHL-ennätys ensimmäistä playoffpeliään pelanneelle maalivahdille.

Laukaukset 36-13 jatkoajan aikana. Nicklas Lidström, Brendan Shanahan ja Steve Yzerman ampuivat maalia kohti neljä kertaa kukin pelkästään jatkoajalla.

Koko ottelun laukaukset Detroitin hyväksi 63-42.

Aina pluspelaajana puolustava Anaheimin Keith Carney urakoi ottelussa eniten jääaikaa 44.19 pelaten normaaliin tapaansa koko ajan vastustajan parasta ketjua vastaan. Carney oli samassa roolissa aikoinaan Chicagossa Chris Chelioksen pakkiparina. Tässä ottelussa hän pelasi enemmän jäaikaa kuin 41.26 pelannut Nicklas Lidström.

100 minuuttia 18 sekuntia pelattiin ennenkuin Anaheimin seurahistorian pisin jääkiekko-ottelu oli ratkaistu.

Iso voitto Anaheimille; sankari isokokoinen ja "taloudellista" mahdollisimman vähän liikkuvaa peliä pelaava maalivahti Jean Sebastien Giguere.

"Tämä oli suuri voitto meille, mutta vain yksi ottelu", sanoi voittomaalin tekijä Paul Kariya ottelun jälkeen pitäen jalat maassa.

"Meillä on vielä täysi työ edessämme yrittäessämme pelata Detroitia vastaan, joten nautimme tästä vielä noin 15 minuuttia ja huomenna alamme valmistautumaan seuraavaan peliin."

Wild piti taas johdosta kiinni

Denverin Pepsi Centerissä kotijoukkue Colorado Avalanche sai vieraakseen Minnesota Wildin.

Dwayne Roloson teki 18 torjuntaa ensimmäisessä maalittomassa erässä - näistä yksi Joe Sakicin kova laukaus suoraan naamariin.

Ensimmäisen erän laukaukset Avsin hyväksi 18-3 Patrick Royn seistessä lähes toimettomana maalillaan.

Toisessa erässä Rolosonin ei tarvinnut pitää joukkuettaan hengissä, sillä Minnesota Wild teki kolme maalia neljän minuutin ja 20 sekunnin sisällä ottaen vakuuttavan johdon.

Maalintekijöinä Philip Kuba, Marian Gaborik ja Wes Walz.

Joe Sakic kavensi myöhemmin toisessa erässä tilanteeksi 3-1.

Kolmannessa Patrick Roy seikkaili tuttuun tapaan kiekon kanssa maalinsa takana, menetti kiekon ja Andrew Brunette
rankaisi, 4-1.

Kolme minuuttia ennen pelin loppua Milan Hejduk väläytti NHL:n maalikuninkaan laukausta kaventaen pelin lopputulokseksi 4-2.

Laajennusjoukkue Minnesota Wild otti hienon voiton historiansa ensimmäisessä playoff-ottelussa. Samalla Wild myös otti ensimmäisen voittonsa Denverin Pepsi Centerissä kahdeksannella yrittämällään.

Minnesota oli perussarjassa rankattu vasta NHL:n 23:ksi parhaaksi ylivoimajoukkueeksi, mutta torstai-iltana Pepsi hallissa Wildin ylivoima käytti hyväkseen kolme ylivoimatilannetta tekemällä niistä kaksi maalia.

Minnesota Wildin valmentaja Jacques Lemairella on Stanley Cup-sormuksia molempien käsien jokaiselle sormelle ja vielä yksi vaikka taskussa pidettäväksi.

Niinpä kokenut valmentaja osasi pitää joukkueensa hermot taas hallinnassa kun se oli ottanut johdon.

"Coloradon hyökkäys on todella kovatasoinen, mutta he eivät saaneet tarpeeksi tilanteita aikaan tänään. He tulevat kuitenkin saamaan paljon tilanteita vielä. Me taas teimme maalin varmaankin 90 prosentista mahdollisuuksistamme," sano Lemaire ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

"Ensimmäisen maalin saaminen ylivoimapelissä antoi meille itseluottmusta. Sen jälkeen pelasimme paremmin kiekon kanssa, avasimme peliä hienosti - ainoastaan hyökkäysalueella kiekon käsittely oli vähän hankalampaa".

Laukaukset 41-27 koko ottelussa, 18-3 ensimmäisessä erässä.
Dwayne Roloson varasti voiton joukkueelleen ensimmäisen erän ihmepelillään - muu joukkue jatkoi siitä ja otti hienon voiton.

Kuten JS Giguere Detroitissa, myös Roloson voitti itseään huomattavasti kokeneemman playoff-maalivahdin Detroitissa:
ottelu oli Rolosonin uran viides, Patrick Roylle jo 241.

Minnesotalla on hyökkäyspeliin pystyviä pelaajia, jotka valmentaja Lemairen puolustavassa systeemissä eivät tule aina esiin Wildin vähistä maalintekopaikoista.

Viimeisissä 18:sta NHL-ottelussa vain kaksi maalia tehneen Marian Gaborikin paluu maalipöytäkirjaan tärkeässä ottelussa oli Wildille hyvä merkki.

Coloradon pukuhuoneessa Patric Roy ei pitänyt tapahtunutta yllätyksenä. "Emme odottaneet mitään helppoa sarjaa eikä tämä ole mikään yllätys. Meidän on ajateltava positiivisesti; saimme paljon tilanteita aikaan."

Roy ei pelannut hyvin avauksessa - Wildin pelaajat onnistuivat ampumaan kiekkoja ylös ohi butterfly-asennossa torjuvan Royn muutaman kerran - mutta kokeneena kettuna tuskin menettää yhden tappion vuoksi yöuniaan.

Ollie The Goalie piti nollan

Tampassa playoffsit saapui aloittamaan Washington Capitals Lightningin vieraaksi.

Washington Capitalsin 25:n miljoonan dollarin mies Robert Lang ei ole aikaisemmin vakuuttanut playoffspelaajana vain seitsemän maalia 45:ssä Stanley Cup-pelissä ennen torstaita.

Mutta Washingtonin ja Tampa Bay Lightningin ensimmäisessä yhteenotossa Lang avasi maalihanat hienolla pesäpallotyylisellä lyönnillä ensimmäisen erän 16. minuutilla iskemällä kiekon suoraan ilmasta Tampan maaliin ohi Nikolai Khabibulinin, maila juuri ja juuri yläriman alapuolella sääntöjen mukaisesti, 1-0.

Toisen erän toiseksi viimeisellä minuutilla Lang iski jälleen ampumalla kovan rannelaukauksen tolpan kautta sisään mailapuolelta Khabibulinin olkapään yli. 2-1 tilanteessa Khabibulin saattoi luulla Langin syöttävän kiekon oikealla puolellaan nousseelle Peter Bondralle, mutta Lang ampui itse.

Yleensä kiekkoja jakavana sentterinä tunnettu Robert Lang pelasi mahtavan ensimmäisen ottelun tässä pelisarjassa.

Kolmannen erän alussa vielä Mikael Nylander päätti hienon syöttökuvion Sergei Goncharin ja n esityöstä tehden uransa ensimmäisen playoffmaalin, 3-0 vieraille.

Caps hävisi laukaukset 28-22, mutta otti voiton toteuttamalla puolustusvoittoista peliä maalivahtinsa johdolla.

"Hän teki hienon torjunnan Vincent Lecavalierin läpiajosta tilanteessa, joka olisi voinut kääntää koko ottelun kulun aikaisemmin ottelussa. Hän on pelannut tuolla tavalla koko kauden ja odotamme samanlaista Ollielta", sanoi uransa ensimmäisen Stanley Cup-playoff pelin valmentanut nuori valmentaja Bruce Cassidy pelin jälkeen.

"Olen iloinen siitä, että muu joukkue pelasi uhrautuvasti pelin loppuun ja auttoi Ollieta saamaan nollapelin. Meillä on ollut taipumus menettää johtoasema. Tämä oli koko joukkueen voitto, mutta erityismaininta Ollielle. Hän ansaitsee sen."

"Ensimmäinen ottelu ja vielä kotihallissa", sanoi Tampan valmentaja John Tortorella.

"Se on kova paikka pelaajillemme. Mutta selvitimme tilanteen suhteellisen hyvin - mielestäni jotkut kaverit jännittivät liikaa - mutta nyt he ovat saaneet "jalkansa märiksi" playoffkiekossa."

Dan Cloutier ei vakuuttanut Vancouverissa

Vancouver Canucks putosi ensimmäisellä kierroksella viime kauden playoffseissa ja toivoo pääsevänsä pitemmälle tänä vuonna historiallisen perussarjamenestyksen jälkeen.

Viimeisen runkosarjapelin jälkeen Markus Näslund lupasi GM Placen faneille, että playoffseissa Canucks pelaisi paremmin. "We choked" olivat sanat, joita hän käytti pettyneenä. Pettymys ensimmäisen playoffottelun jälkeen on varmasti vielä paljon syvempi.

Vancouverin huippuketju Bertuzzi-Morrison-Näslund teki runkosarjassa uskomattoman 45 prosenttia koko joukkueen tekemistä maaleista.

Playoffavauksessa kotihallissaan superkolmikko valitettavasti oli mukana St.Louis Bluesin neljässä ensimmäisessä maalissa.
Jokainen kolmikon pelaajista oli vuorollaan jäähypenkillä St.Louisin tehdessä ylivoimamaaleja ottelussa.

Runkosarjassa koko NHL:n eniten ja toiseksi eniten ylivoimamaaleja tehneet Näslund ja Bertuzzi saivat nyt katsoa ylivoimamaaleja toiselta puolelta ja kokea omiin tulleen maalin jälkeisen pitkän luistelun jäähyaitiosta takaisin omalle pelaajapenkille.

Heti ensimmäisen erän alussa Todd Bertuzzi otti jäähyn ja ylivoimalla Corey Stillman ohjasi Doug Weightin siniviivalaukauksen maaliin, 1-0.

31 sekuntia tämän maalin jälkeen Tyson Nash pääsi maalinkulmalta iskemään oman reboundinsa Cloutierin yli ja tilanne oli heti kahden minuutin pelin jälkeen jo 2-0 vieraille.

Tässä tilanteessa valmentaja Marc Crawford pyysi aikalisän rauhoittaakseen kovan tulituksen kohteeksi joutunutta joukkuettaan.

Toisen erän alussa Keith Tkachuk teki 3-0 jälleen ylivoimalla Pavol DeMitran syötöstä.

Myöhemmin toisessa erässä Brendan Morrison otti kaksiminuuttisen Keith Tkatchukin koukkaamisesta - jälleen Blues rankaisi ylivoimalla Alexander Khavanovin siniviivalaukauksella, 4-0.

Kolmannessa vielä Alexander Khavanov teki toisen maalinsa ottelussa hienolla ylösnousulla ja viimeisen naulan Canucksin arkkuun iski Doug Weight jälleen ylivoimalla ampumalla kaukaa ohi Cloutierin. Lopputulos tyly 6-0 vieraille.

Ei hyvä esitys Vancouver Canucksilta. Kolme ylivoimamaalia omiin kotikentällä.

Dan Cloutieria ei voi syyttää koko häviöstä, mutta hän ei tehyt ihmepelastuksia antaakseen joukkueelleen mahdollisuuden voittaa. Polvivammasta vastikään kuntoutunut Cloutier päästi kuusi maalia 29:stä laukauksesta eikä pelannut vakuuttavasti.

St.Louis Bluesin kaksi kovaa pakkiparia oli yksi tekijä, joka auttoi kaatamaan Vancouverin selvästi sarja-avauksessa. Kun vain yhden huippuvaarallisen ketjun pysäyttämiseen on kiinnitettävä huomio puolustuspelissä, toiselle kovalle pakkiparille jää aikaa hyökkäyspeliin.

Hieno nollapeli 20 torjuntaa tehneeltä Chris Osgoodilta.

Vancouver ei onnistunut maalaamaan kertaakaan seitsemästä ylivoimastaan. Todd Bertuzzi ei saanut yhtään laukausta tilastoon koko ottelussa.

St.Louis maalasi kolmesti seitsemästä ylivoimasta.

Ottelussa nähtiin jonkin verran odotettuja kovia otteita näitten kahden joukkueen kesken. Scott Mellanbyn ja Murray Baronin ollessa aloittamassa tappelua toisessa erässä hieman yllättäen Keith Tkatchuk saapui paikalle rauhanenkeliksi ja esti yhteenoton.

"No s--t", aloitti Canucksin valmentaja Marc Crawford vastailun lehdistölle ottelun jälkeen pettyneenä joukkueensa surkeaan esitykseen.

"Tämä ei ollut se alku, mitä me lähdimme hakemaan. St.Louis Blues oli meitä parempi jokaikisellä jääkiekon osa-alueella tänään."

"Kuka oli enemmän töitä tehnyt joukkue jäällä tänään? Se ei varmasti ollut Vancouver Canucks. Miten saamme voiton takaisin? Yksinkertaisesti tekemällä enemmän töitä kuin vastustaja. Yksinkertaista."

Muita Stanley Cup-uutisia

Ensimmäisten kahden playoffspäivän jälkeen seitsemän huonommaksi rankattua joukkuetta on voittanut ottelunsa kahdeksasta. Ainoastaan idässä toiseksi rankattu New Jersey Devils voitti seitsemänneksi rankatun Bostonin "odotetusti" ja onnistui pitämään kotikenttäetunsa.

Toisena päivänä maalivahtien hienot esitykset pohjustivat yllätyksiä - ensimmäisenä päivänä esimerkiksi NY Islandersin Garth Snow pelasi hyvin, mutta voitto perustui enemmän koko joukkueen hyvään suoritukseen.

Toronto Maple Leafs sai voitokkaan avauksensa jälkeen huonoja uutisia Philadelphiassa. Nik Antropovin jalka murtui keskiviikon ottelussa siniviivalta tulleen kiekon voimasta ja Antropov joutuu syrjään peleistä toistaiseksi. Hän saattaa tehdä paluun jäille toisen kierroksen aikana.

Hänen paikkansa Leafsin kakkosketjussa Owen Nolanin ja Alexander Mogilnyn välissä ottanee torstain harjoitusten perusteella Robert Reichel.

NHL antoi torstaina myös yhden ottelun pelikiellon Ottawassa pelin loppupuolella Sensin Chris Neilliä mailalla nenään huitaisseelle NY Islandersin Eric Godardille.

Dallasissa Edmontonin Steve Staioksen lähes pökerryksiin törkeällä kyynärpäätaklauksella taklannut Starsin Derian Hatcher ei sen sijaan saanut pelikieltoa. NHL ei pitänyt tekoa rangaistuksen arvoisena. Itse ottelussa Hatcher sai kaksiminuuttisen ja vielä kympin valitettua tuomiostaan.

Staios sekä Edmonton Oilers eivät aio valittaa asiasta vaan keskittyä pelisarjan voittamiseen. Staios sanoi haastattelussa voivansa paremmin kuin miltä ulkonaisesti näyttää.

Philadelphian avausottelussa kohtalaisesti pelannut Roman Cechmanek sanoi torstaina tarvitsevansa apua joukkuekavereiltaan enemmän tulevissa otteluissa. Cehmanekin mielestä muu joukkue ei pelannut kovin hyvin ottelussa Torontoa vastaan.

Koko Philadelphia Flyersin joukkue otti syyn tappiosta niskoilleen ja tuki maalivahtiaan.

"Roman on suorasanainen kaveri, joka ei piiloudu kliseiden taakse", sanoi valmentaja Kenny Hitchcock.

"En ole ihan varma osaako hän edes tarpeeksi englantia viljelläkseen kliseitä, mutta sanoo suoraan mitä ajattelee ja me pidämme siitä tässä joukkueessa."