Alex Galchenyuk teki molemmissa yrityksissään samanlaisen harhautuksen kämmenpuolelta ja nosti kiekon ylös. Suomen ainoa onnistuja voittomaalikilpailussa oli Janne Pesonen. Ratkaisevalla, neljännellä kierroksella Suomen joukkueesta yrittämässä oli Mikael Granlund, jonka peterforsbergmainen harhautus meni niukasti ohi maalin.
USA:lle voittomaalikilpailut pronssiotteluissa tuntuvat sopivan, sillä myös maan edellisen MM-mitali, vuoden 2004 pronssi, ratkesi samanlaisessa tilanteessa. Vuoden 1996 pronssit ratkesivat jatkoajalla.
Ottelu oli samalla Jukka Jalosen viimeinen Suomen maajoukkueen peräsimessä, ainakin toistaiseksi. Saldoksi viidestä MM-turnauksesta jäi vain yksi mitali, mutta se olikin kaikkein kirkkain sellainen kahden vuoden takaa. Lisäksi Jalonen oli saavuttamassa olympiapronssia.
Tulos tiesi myös sitä, että Suomi ei tule siirtymään maailmanrankingin kärkeen. Ennen sunnuntain otteluita ainoa skenaario tähän olisi ollut Suomen pronssimitali ja Ruotsin tappio finaalissa. Ruotsi ottaa kärkipaikan, päättyy finaali miten tahansa.
Avauserä jenkkijuhlaa
Suomen ottelu sai huonoimman mahdollisen alun. David Moss nappasi kiekon ilmasta kädellään ja jatkoi Paul Stastnyn kautta Craig Smithille, joka nosti kiekon rystyltä ohi Antti Raannan. Suomen ykkösketju joutui olemaan pitkään omassa päässä, ja pitkä vaihto lopulta kostautui.
Suomi sai vähänlaisesti tilanteita erän alkupuolella. Ensimmäinen sellainen syntyi ykkösketjun hienon pelin seurauksena, mutta John Gibson pysäytti Juhamatti Aaltosen laukauksen.
Erän puolivälissä Suomi pelasi paremmin kuin USA, mutta Lauri Korpikosken hyökkäyspään rangaistus katkaisi otteen. Sen aikana Stastny iski ylivoimaosuman, joten USA siirtyi 2-0-johtoon. Sen jälkeen Suomi ei saanut juuri mitään aikaan, vaan USA pysäytti koko ajan hyökkäykset ennen kuin ne tulivat lähelle jenkkimaalia.
Toisessa erässäkin Leijonien laukaukset suuntautuivat paljolti ohi tai päin vastustajaa. USA:kaan ei vaarallisia tilanteita toisen erän alkupuolella saanut, mutta peli oli sen hallussa koko ajan. Heti erän puolivälin jälkeen Sami Lepistö laukoi vaarallisesti, mutta Gibson torjui eteensä. USA:n puolustus piti kuitenkin Suomen hyökkääjät poissa paluukiekoilta siinä kuten monessa muussakin tilanteessa.
Myöhemmin Lasse Kukkonen pelasi Korpikoskelle hyvän paikan maalin eteen, mutta Phoenix-hyökkääjän rystysuupaisu oli heikko. Kokonaisuudessaan toinen erä oli Suomen hallintaa, mutta onnistumisia joukkue ei saanut, vaan erä päättyi edelleen USA:n 2-0-johtoasemassa.
Kolmannen erän alussa Sakari Salminen pääsi hyvään tekopaikkaan, mutta Gibson osoittautui jälleen paremmaksi. Erä kulki muuten samaan tapaan kuin toinenkin. Suomi laukoi enemmän, mutta laukaukset olivat pitkän ajan heikkoja.
Suomi tuli maalin päähän Korpikosken osumalla. Mikael Granlund toi kiekon ylös ja jätti viivaan Ossi Väänäselle, joka löysi Korpikosken maalin kulmalta. Hetki myöhemmin Aaltonen pääsi läpiajoon, mutta Gibson pysäytti patjallaan laukauksen.
Suomen painostus jatkui ja tuotti tulosta, kun Granlund tuli röyhkeästi ohi USA:n puolustajien. Kiekko karkasi, mutta Korpikoski iski kiekon ohi Gibsonin.
Tasoitusosuman jälkeen peli pyöri enemmän Suomen päässä, mutta USA ei onnistunut iskemään kiekkoa ohi Antti Raannan. Toisessakaan päässä Petri Kontiolan, Granlundin ja Korpikosken ketju ei onnistunut iskemään kolmatta osumaa erässä. Näin MM-pronssiottelussa edettiin jatkoajalle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004.
Neljällä neljää vastaan pelatessa peli eteni vauhdikkaasti päästä päähän, mutta osumia ei syntynyt. Näin himmeimmän mitalin ratkaisu meni voittomaalikilpailun varaan. Siinä USA onnistui kahdesti ja Suomi kerran, joten mitalit annettiin jenkkien kaulaan.