Ahmat täysin aseeton

Runkosarjan voittoa tähyävä Mikkelin Jukurit ei tullut Hyvinkäälle puolilla valoilla. Joukkueen puolustusasenteesta kertoo paljon se, ettei Ahmoilla ollut ottelussa yhtään erinomaista maalipaikka. Avauserässä tehokkaasti viimeistelleet mikkeliläiset voittivat lopulta maalein 6-0.

Jukurit antoi Hyvinkäällä vakuuttavan näytön kunnostaan kevään korvalla. Vain 13 kertaa koko ottelussa kohti jukurivahti Mikael Vuoriota laukonut Ahmat ei ollut lähelläkään maalintekoa.

- Ei saatu rakennettua yhtään kunnon maalipaikkaa, Ahmojen valmentaja Kari Lehtinen tunnusti.

- Jukurit ansaitsee kärkipaikkansa. Kaikki jengit on kohdattu useampaan kertaan, mutta vain Jukureita vastaan meillä ei ole ollut kertaakaan mitään jakoa. Jukurit pelaa parasta viisikkopeliä kiekollisena ja kiekottomana, Lehtinen ylisti vastustajaa.

Jukurit viimeistelee tyylillä

Ottelun avauserä oli sikäli erikoinen, että vaikka terävänä maalintekopaikoissaan ollut Jukurit voitti sen 4-0 ja ratkaisi samalla koko ottelun, ei Ahmoilla ollut ensimmäisen vajaan yhdeksän minuutin aikana juurikaan hätää.

Jukureiden päästyä ylivoimalle joukkue ei saanut puoleentoista minuuttiin mitään aikaiseksi, mutta sitten repesi. Tero Koponen vei hyökkäyspään aloituksen 100-0, ja puolustaja Markku Erholtz laukoi tarkasti tolpan kautta kiekon ahmamaaliin.

Avausmaalin jälkeen ote siirtyi täysin mikkeliläisvierailijoille. Tuomo Jormakka ehti laukoa avopaikasta ahmavahti Kai Tillasen syliin, ennen kuin Jukurit iski uudestaan ylivoimalla. Petri Lehtosen ketjun pyörityksen päätteeksi puolustaja Jussi Timonen pääsi vapaasti nousemaan maalille, kiersi Tillasen ja ujutti kiekon pienestä kulmasta sisään. Hieno yksilösuoritus.

Kolmannen jukurimaalin tekijäksi haluttiin Tuomo Jormakka. Jukurit järjesteli Jormakalle maalin eteen paikkoja ja Ahmat jätti laiturin vapaasti yrittämään. Ensimmäinen ohjaus meni ohi maalin, mutta kun kukaan ei tullut estelemään, laukoi Jormakka Olli Sipiläisen tarjoamasta uudesta paikasta kiekon tarkasti tolpan juuresta maaliin.

Erän lopulla Antti Laakso, Petri Lehtonen ja Olli Sipiläinen karkasivat hyökkäämään kolmella yhtä vastaan, kiekko kiersi ja Sipiläinen pääsi iskemään maalin edestä tilanteeksi 0-4 kauniin syöttökuvion päätteeksi.

- Ei päästy ensimmäisessä erässä oikein liikkeelle, ja kun Jukureiden tasoinen joukkue rankaisee lähes joka virheestä, ratkesi ottelu turhan helposti, ahmaluotsi Lehtinen harmitteli.

Kahdella kahden maalin ilta

Ahmat iski toiseen erään ketjunsa uusiksi, mutta sekään ei auttanut. Tarkan jukuripuolustuksen keskeltä ei tilaa löytynyt. Avauserästä ottelun jälkimmäinen osa poikkesi vain siten, että jukuripelaajat eivät olleet enää yhtä terävinä maalipaikoissaan, ja ahmavahti Kai Tillanen pääsi loistamaan.

Markku Erholtz ja Ville Hyrkäs avasivat Tuomo Jormakan ja Lasse Kanervan puolittaisiin läpiajoihin, Tomi Lindfors spurttasi parikin kertaa vapaaseen paikkaan ja Petri Lehtosen ketju loi kunnon mylläkän, mutta Tillanen poimi toisessa erässä kaiken.

Kolmannen erän aluksi Ahmoilla oli ainoa jonkinsortin mahdollisuus maalintekoon, kun Andreis Kostjukovs pääsi vanhanaikaisyrityksensä päätteeksi vielä irtokiekkoon, mutta laukoi pienehköstä kulmasta päin jukurivahti Vuoriota.

Jukureiden terävyys tuntui kadonneen hyökkäyspäästä täysin, sillä joukkue pääsi pelaamaan minuutin kahden miehen ylivoimalla, mutta oli erittäin saamaton. Ylivoimaa tyrkytettiin mikkeliläisille kuitenkin vielä heti hukatun mahdollisuuden perään, ja kun kuvio lähti pyörimään, syntyi 0-5-maalikin lopulta. Lasse Kanerva hukkasi kaksi ja Ville Hyrkäs yhden paikan, kunnes Jussi Timonen täräytti kiekon maaliin suoraan Hyrkäksen poikittaissyötöstä.

Kuudennenkin ottelua suvereenisti hallinnut Jukurit vielä iski. Olli Sipiläiselle pedattiin paikka maalin eteen, ja verkko heilahti.

Myös Teemu Sirenillä, Tomi Lindforsilla, Petri Lehtosella, Jani Väänäsellä, Jussi Timosella ja Mikko Hakkaraisella oli oivat paikat, mutta joko laukaisutarkkuus tai maalivahti Kai Tillanen oli maalijuhlien esteenä.

Tillanen kotijoukkueen selkäranka

- Tässä tilanteessa kun ollaan, että sarjan kärkipaikasta taistellaan, kiinnostavat vain pisteet. Ensimmäiseen erään ratkesi, 4-0. Toinen erä ei ollut heikko, kun omalla maalivahdilla oli vain kaksi torjuntaa, mutta ei luotu niin paljon paikkoja. Kolmannessa erässä luotiin kai eniten paikkoja, jukurivalmentaja Risto Dufva kertaili.

Koko joukkueen erinomaisen puolustuspelin lisäksi jukuripakeista Jussi Timonen, Markku Erholtz ja Ville Hyrkäs loistivat myös kiekollisessa pelissään.

Hyökkäysketjuista vaarallisin oli kolme maalia taiteillut Petri Lehtosen kolmikko. Tero Koposen vitja onnistui lisäksi kahdesti. Muista hyökkääjistä etenkin Tuomo Jormakka oli vahvalla pelipäällä. Paikkoja tosin olisi ollut useampaankin kuin yhteen maaliin.

Ilman onnistumisia jäi kolmosketju, jossa vauhdikkaan laiturin Tomi Lindforsin sihti oli pahasti kateissa, ja Mikko Hakkarainen ja Jani Väänänen yrittivät parhaissa paikoissaan liian hienoa ratkaisua. Suoraviivaisempi peli hyökkäyspäässä olisi saattanut tuoda tulosta.

- Taistellaan sarjavoitosta sillä asenteella, että olisihan se kiva voittaa, Dufva pohti syvällisiä.

Ahmojen ylivoimainen ykkönen oli kuudesta takaiskusta huolimatta maalivahti Kai Tillanen. Jukurimaalit olivat tekemällä tehtyä, eikä Tillanen mahtanut niille mitään, mutta torjui sen sijaan lukuisia muita vaarallisia paikkoja.

Hyökkäyspäässä kotijoukkueesta ei saanut valmista aikaan yksikään ketju, mutta ilman takaiskuja ottelusta selvisi Antti Chronsin, Viljami Taimiston ja Joni Heiskasen muodostama hyökkäysvitja, joka sai ainoana pitää muotonsa, kun ketjuja uusittiin.

Ensimmäisen Mestis-ottelunsa viheltäneelle päätuomari Antti Karjalaiselle jäi tuleviin koitoksiin vielä varaa parantaa. Eivät valmentajat keltanokkaa tosin arvostelleet, sillä Dufvan tapoihin tuomaritoiminnan arvioiminen ei kuulu, ja...

- En uskalla sanoa mitään, ahmavalmentaja Lehtinen hymähti.