Sport törmäsi Heinoseen

MESTIS / Raportti
Maalivahdit olivat pääosissa, kun Ahmat ja Sport kävivät tasaväkisen väännön sarjapisteistä. Kotijoukkueen kuudennen perättäisen voiton ratkaisi "köyhän miehen Brett Hull" Juha-Pekka Loikas hyökkäysalueen soolollaan vain reilut pari minuuttia ennen ottelun loppua.

Joukkueilla oli tauon jälkeen pelihaluja siihen malliin, että ensimmäinen katko saatiin aikaiseksi vasta neljän peliminuutin jälkeen, ja koko huippunopea avauserä saatiin historiankirjoihin 25 minuutissa. Vaikka erän laukaukset melko tasan menivätkin, olivat parhaat maalipaikat Ahmoilla. Juha-Pekka Loikas ehti puhtaaseen, ja Miikka Jäske sekä Aki Elomaa puolittaisiin läpiajoihin, mutta erinomaisesti torjunut Håkan Danielsson piti Sportin maalin puhtaana.

Sportin hyökkäyspään näytöt olivat avauserässä lähestulkoon olemattomia, mutta toisen erän alku oli täysin vaasalaisten. Neljässä minuutissa vierasjoukkue vähintäänkin nelinkertaisti ensimmäisen erän maalipaikkansa, mutta eipä vain joukkue saanut kiekkoa Sami Heinosen selän taakse.

Heti erän ensimmäisen puoliminuuttisen aikana Sportilla oli ylivoimahyökkäys, jossa Jarno Kosonen pääsi Janis Spruktsin syötöstä nokikkain Heinosen kanssa, mutta ahmavahti venyi laukauksen eteen. Pari minuuttia myöhemmin Niklas Fogström löysi sinikypärä Vesa Myllyahon yksinäisenä ahmamaalin edestä, mutta jälleen Heinonen oli kudin edessä. Seuraavassa vaihdossaan Myllyaho syötteli latvialaisparivaljakon kanssa ahmapuolustuksen sekaisin, mutta kikat olivat sen verran näppäriä, että laukaus unohtui tyystin.

Myöhemmin erässä Ahmatkin pääsi peliin mukaan ja iski ylivoimalla avausmaalin. Vetopaikassa ollutta Janne Lehtistä koukannut Tatu Backman joutui katselemaan rangaistusaitiosta, kun Sport-vahti Danielsson torjui Pasi Tammisen vedon eteensä, ja Raine Pulkkinen väänsi kiekon maalinedustalta sisään.

Tolpan kautta putkelle jatkoa

Erän lopulla Sport sai pelata ylivoimaa lähes neljä minuuttia, kun 10 sekuntia ennen edellisen ahmarangaistuksen päättymistä Sami Heinosen purku lipsahti katsomon puolelle. Sport ei kuitenkaan saanut kuin pari kunnollista maalipaikkaa, ja niissä kiekot napsi Heinonen.

Kolmannen erän alussa Sport sai lopulta maalihanansa auki tilanteisiin nähden varsin ansaitusti. Puolustaja Jussi Heikkinen karkasi keskeltä läpi ylivoimalla, ja Heinonen torjui hänen laukauksensa, mutta Heikkinen pelasi tilanteen loppuun asti ja löi kiekon maalivahdin suojuksista maaliin.

Päätöserä jatkui pitkään tasaisena vääntönä, jossa maalipaikat olivat kortilla molempien joukkueiden puolustaessa tarkasti. Kotijoukkueesta Jukka Penttinen pääsi maalinedustalta siirtämään kiekkoa jo tyhjiin, mutta Danielsson syöksyi viime tipassa eteen. Sportin paras tilanne oli kenties Juris Stalsin ja Myllyahon hyökkäys kahdella yhtä vastaan, mutta latvialaisen luokaton syöttö ei koskaan ketjukaveria tavoittanut.

Ahmojen voittomaali syntyi 58:llä peliminuutilla. Juha-Pekka Loikas sooloili ympäri hyökkäysaluetta mailahäirinnästä huolimatta, väisti heittäytyneen Sport-pelaajan ja laukoi kiekon maalin etukulmasta tolpan kautta sisään.

Vaasalaisten tasoitusyritys ilman maalivahtia päättyi varsin nolosti. Sport ilmeisesti katsoi hyvin torjuneen Danielssonin vastaavan ainakin kahta kenttäpelaajaa, ja joukkue lähti maalintekoon jääkiekossa perin harvoin nähdyllä seitsemän miehen ryhmityksellä. Tuomaristolle tämä ei kuitenkaan kelvannut, joten tasoitusmahdollisuus kuihtui kahden minuutin rangaistukseen.

Maalivahdeille ansaitut kehut

Ottelu oli tulosten valossa varsin tyypillistä Sportia vierasjäillä. Håkan Danielssonin hyvä maalivahtipeli ja tiivis puolustus pitivät omiin menneet vähissä, mutta hyökkäyksen terävyys ei tälläkään kertaa voittoon asti riittänyt. Hyökkäyspeli näyttäisi kipeästi kaipaavan Patrik Westerbackin luovia otteita. Hyvinkäällä kokoonpanosta puuttuivat myös loukkaantuneet Antti Hilden ja Miika Jämsä, joista ensimmäinen on sivussa noin viikon, ja jälkimmäinen pidempään.

- Tavallista kapeampi materiaali ei oikeastaan haitannut, vaan pääsimme tauon jälkeen hyvällä sykkeellä liikkeelle. Toisessa erässä oli sauma pariinkin maaliin, mutta vastustajan maalivahti oli hyvä. Lopussa pieni merkkausvirhe ratkaisi, joten tyytyväinen en voi olla, Sport-luotsi Arto Sirviö kertasi tapahtumia.

Ahmoille voitto oli kauden ennätysyleisön, 748 katsojan, edessä jo kuudes perättäinen. Joukkueen ehdoton avainpelaaja oli useita vaarallisia paikkoja pelastanut ja yhteensä 32 kertaa torjunut Sami Heinonen. Hyökkäysketjuista paras oli Janne Lehtisen johtama kakkonen, kun taas ykkösketjun peli oli vaihteeksi hieman vaisumpaa, kunnes sentteri Loikas sooloili voittomaalin. Puolustaja Pasi Tamminen oli ehjän oman pään pelin lisäksi syöttäjänä joukkueensa molemmissa maaleissa. Joukkueen taistelutahdosta kertonevat oleellisen lukuisat uhrautuvat heittäytymiset kiekon eteen.

- Pääsimme mekin hyvin liikkeelle tauon jälkeen. Ensimmäisessä erässä vastustajan maalivahti oli hyvä. Toisen erän alussa tuli aloitustappioita, teimme töitä väärillä tonteilla, eikä oikeastaan edes tehty niitä. Heinonen piti meitä pystyssä. "Köyhän miehen Brett Hull" ratkaisi lopussa. Taistelijat ovat tuolla kopissa, kertoili joukkonsa seuran historian pisimpään voittoputkeen tällä tasolla valmentanut Janne Tormonen.

Ensimmäisen Mestis-ottelunsa kolmosketjun laidalla hyökännyt juniori Antti Chrons, ja puolustuksessa Marko Fromia tuurannut, aiemmin vain muutaman vaihdon pelannut Lauri Mattila menivät vaikeuksitta muiden mukana ja saavat hyvinkin illastaan puhtaat paperit.

Kentälliset

Ahmat

13 Miikka Jäske – 9 Juha-Pekka Loikas – 31 Jukka Penttinen

24 Raine Pulkkinen – 25 Janne Lehtinen – 15 Joni Hakonen

30 Antti Chrons – 17 Jan Eriksson – 21 Jani Bäf

12 Jaakko Kolari – 19 Markus Juvakoski – 10 Aki Elomaa

34 Olli Korkeavuori – 4 Turo Virta

23 Juha Kaunismäki – 2 Pasi Tamminen

7 Kim Sjöblom – 6 Lauri Mattila

Maalissa 35 Sami Heinonen (33 Patrick Machreich)

Sport

9 Juris Stals – 10 Janis Sprukts – 19 Vesa Myllyaho

42 Petri Halme – 17 Tatu Backman – 15 Harri Korpela

29 Kristian Hjerpe – 31 Niklas Fogström – 11 Mikko Manner

44 Jarno Kosonen – 2 Pasi Kuusisto

6 Mikael Hallbäck – 36 Jussi Heikkinen

8 Juha Mattila – 7 Mikko Ilkka

Maalissa 35 Håkan Danielsson (1 Marko Härkönen)

» Lähetä palautetta toimitukselle