Jukurit Kalpaa terävämpi kenraaliharjoituksessa

Mestiksen ensi viikolla alkavaan sarjakauteen valmistautuvat savolaissuosikit Jukurit ja KalPa pelasivat tasaisen ja vauhdikkaan kenraaliharjoituksen Mikkelin Kalevankankaalla. Jukurit hyödynsi lopulta paikkansa tarkemmin ja korjasi voiton lukemin 3-2 (0-1, 2-1, 1-0).

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun jälleen hieman vajaalukuisin kokoonpanoin. Jukureilta sivussa olivat Aku Joki-Erkkilä, Mikko Hakkarainen, Miro Laitinen ja Esa Saksinen. KalPan riveistä puuttuivat mm. Jani Väänänen, Samuli Suhonen ja Vesa Reinikainen. Harventuneet rivit eivät kuitenkaan kentällä liiemmin näkyneet. Molemmilla joukkueilla riitti potkua alusta alkaen ja joukkueet hakivat henkistä herruutta alkavaan sarjaan savolaisesta kilpakumppanistaan.

KalPa aloitti vahvasti

Ottelun alkua ja lähes koko avauserää hallitsi KalPa. Erän alussa vauhtia riitti huimasti, mutta vaaralliset tilanteet jäivät vähiin. Vieraiden ensimäinen todellinen tilaisuus aukeni viidennellä minuutilla Teemu Sirenin jäähyn ansiosta. Kauaa ei KalPa ylivoimakuvioitaan pyörittänyt, kun kiekko oli maalissa. Jukurien alivoimanelikko revittiin täysin auki ykköskentän toimesta ja Sami Saloselle jäi helppo työ iskeä kiekko reppuun maalin kulmalta, kun Jukurivahti Mikael Vuorio oli jo täysin pelattu ulos kuviosta. Syöttäjiksi merkittiin Matti Tiihonen ja Juha Alastalo.

Jukurit kuitenkin heräsi vieraiden sähäkän alun jälkeen ja paikkoja pystyttiin luomaan myös Pasi Kuivalaisen vartioimalle vierasmaalille. Petri Lehtosen esityöstä Antti Laaksolla oli tilaisuutensa tasoittaa peli maalin kulmalta, mutta Henri Huohvanainen joutui kaatamaan Laakson viime hetkellä jäähyn arvoisesti. Jukurit sai ylivoimalla muutaman laukauksen aikaiseksi, mutta ei päässyt mainittaville tekopaikoille.

Erän puolivälin jälkeen Jukureilla oli jälleen avoin paikka tasoitukseen. Tero Koponen ja Samuli Piiroinen karkasivat kahdestaan läpiajoon, mutta Kuivalainen torjui patjallaan tyylikkäästi Koposen ohjauksen maalin kulmalta. Erän loppu kiekkoiltiin tasaisissa merkeissä, mutta lievästi kuopiolaisten hallinnassa. Jukurien puolustus kuitenkin toimi mainiosti, eikä vaarallisempia paikkoja syntynyt. Erän kulkua kuvasivat hyvin maalivahtien torjunnat, kun Vuorio venyi kiekon eteen 11 kertaa, niin Kuivalainen joutui tekemään vain neljä torjuntaa.

Jukurit oli vuorostaan niskan päällä

Avauserän mentyä vieraille, niin toinen erä oli lähes yhtä selvästi kotijoukkueen hallintaa. KalPa pelasi erän alun ylivoimalla, mutta jäähyn jälkeisessä tilanteessa kuopiolaiset nukkuivat. Koponen sai kiekon keskialueelta ja purjehti KalPan puolustajakaksikon; Tiihonen-Alastalo välistä maalintekoon. Koposen terävä ranne b-pisteiden välistä livahti ajassa 21:35 Kuivalaisen hanskan ohi ja tilanne oli tasan. Jukurit jatkoi painostusta ja heti seuraavassa vaihdossa Lehtosen kenttä sai melkoisen mylläkän Kuivalaisen maalille. Laakso sai lopulta kiekon sohittua tolppaan ja numerot taululla säilyivät.

KalPa oli kuitenkin nyt ajettu ahtaalle ja Jyrki Tirkkosen jäähyn aikana kotijoukkueen painostus jatkui. Lehtosen syötöstä pääsi Tomi Lindfors vuorostaan kokeilemaan Kuivalaisen hanskan toimivuutta ja tällä kertaa se oli kunnossa. Jukurien toinen maali syntyi lopulta ajassa 27:01. Markku Erholtzin loistava avaus löysi Laakson kiitämässä laidassa, josta hän syötti keskelle Lindforsille. Suora veto syötöstä livahti jälleen Kuivalaisen hanskan vierestä maaliin, mutta tällä kertaa hänen mahdollisuutensa olivat pienemmät.

KalPa pääsi kuitenkin pian kuittaamaan Jukurien johto-osuman. Huohvanainen karkasi puolittaiseen läpiajoon Jukuripakki Esa Hämäläinen kintereillään. Hämäläisen potku ei enää pitkän vaihdon jälkeen riittänyt ja Huohvanainen upotti kiekon maaliin ohi Vuorion. Pian tämän jälkeen oli kahdessa kentässä uurastaneella Jukurien Laaksolla jälleen tilaisuutensa. Hän karkasi myös läpiajoon, mutta tolppaa lähemmäksi ei Antti saanut kiekkoa tälläkään kertaa. Erän lopussa Jukurit pääsi vielä hiomaan ylivoimakuvioitaan Jarno Niinimäen jäähyn aikana, mutta lisämaaleja ei erässä nähty.

Maalit ratkaisevat

Päätöserä oli sitten aiemmista poiketen tasaisempi. Erä alkoi jälleen KalPan hallinnalla ja toisella minuutilla Tero Varonen pelasikin myös kahdessa kentässä pelanneelle Ville Hämäläiselle paikan maalin kulmalle. Hämäläinen ohjaus lipui kuitenkin ohi maalin. Molempien ylivoimapeli näytti tänään jo valmiilta tulevaan sarjaan. Niinpä ottelun ratkaisu tulikin ylivoimalla. Saku Kekäläisen jäähyn aikana Jukurit rankaisi. Koposen johtama ykköskenttä pyöritti peliä ja Erholtzin syötöstä pääsi Piiroinen ajassa 43:24 ohjaamaan kiekon alakulmaan, vaikka oli tilanteessa vahvasti KalPan puolustajan pihdeissä.

Erä jatkui tasaisissa merkeissä tylsällä keskialueen pelillä. Jukurit pääsi jälleen ylivoimalle Joni Kotilaisen jäähyn aikana, mutta tällä kertaa terävyys oli kadoksissa. Erän lopulla KalPa kiri tolppatilastossa. Marko Ahosilta pääsi lähietäisyydeltä laukomaan kiekon kohti alakulmaa, mutta se ohjautui tolpan kautta ohi.

Molemmilla oli erän lopulla vielä yhdet todelliset namupaikat. Ensin Olli Sipiläinen rakensi Piiroiselle paikan maalin kulmalle, mutta tällä kertaa puolustaja esti Piiroisen aikeet, eikä hän sanut kiekkoon kontrollia. Pian sen jälkeen vieraiden Teemu Somppi karkasi puolittain läpiajoon, mutta löysä rystylaukaus jäi heppoiseksi, eikä Vuoriolla ollut maalilla ongelmia. Viimeisellä minuutilla KalPa painosti vielä kuudella kenttäpelaajalla, mutta viimeistään Vuorio maalillaan teki esitykset turhiksi.

Lupaava esitys

Ottelu oli molemmilta varsin lupaavaa näytöstä tulevaa sarjaa varten. Tempo tosin hieman laski loppua kohden, mutta se oli ymmärrettävää, kun miehiä oli sivussa. KalPa pelasi ajoittain todella vahvasti ja kontrolloi kiekkoa jo keskialueelta. Tähän ei olla Mikkelissä usein totuttu, mutta Jukurien tiivis viisikkopuolustus toimi tänään todella hyvin. Lisäksi maalintekotilanteissa oltiin tänään teräviä. Tolpat ja maalivahtien hyvä vire estivät lisäosumat, mutta hyökkäjien yritykset olivat molemmin puolin vahvoja esityksiä.

KalPan arsenaali on varsinkin hyökkääjien osalta todella leveä, ja kun maalissa torjuu kiekkoja kokenut huippuveskari, niin joukkue on varmasti yksi sarjan suosikeista. Jukurit taas jyllää tutulla tasaisuudellaan. Lisäksi maalintekotaitoa on nyt joukkueessa aiempaa enemmän, joten hallitseva mestari kuuluu jälleen sarjan kärkikaartiin. Joukkueet kohtaavat Kalevankankaalla sarjaottelussa jo kahden viikon kuluttua, eli 25.9.