Pietiläisen hölmöily päätti Vantaan kirin

KooKoo jatkoi niukkamaalisia otteitaan, kun Kiekko-Vantaa kaatui luvuin 3-1 (0-0, 1-0, 1-1). Ottelu ratkesi käytännössä jo viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Petja Pietiläinen hölmöili isännille viiden minuutin ylivoiman. Molemmat maalivahdit olivat iskussa.

Ennen KooKoon kohtaamista tappioitta pelannut Kiekko-Vantaa haki päätöserässä tasoitusta vimmatusti. Loppukiri sai kuitenkin nolon lopun, kun kauden tähän asti ilman jäähyminuutteja selvittänyt Petja Pietiläinen sai suihkukomennuksen.

Ottelun kulminaatoiksi muodustunut tilanne alkoi, kun Pietiläinen taklasi vastustajaa keskialueella tulostaulun näyttäessä lukemia 2-1 ja aikaa 55.25. Hyökkääjä ei sulattanut Tuomas Pöyhösen tuomiota kakkosesta, vaan pani tuulemaan vihellyksen kuultuaan. Osansa sai niin alkuperäinen taklauksen kohde kuin tuomarikolmikkokin.

Jos tilanteeseen johtanut jäähy olikin tulkinnanvarainen, ei Pietiläisen käytös juurikaan harkinnanvaraa kotkalaistuomarille jättänyt. 2 minuuttia estämisestä ja 5+20 väkivaltaisuudesta. Näin KooKoolle tarjoutui mahdollisuus pelata ottelu loppuun ylivoimalla ja johtoasemassa.

Vantaalaisluotsi Jarmo Kauppi oli Pietiläisen tempauksesta harmissaan ja vilpittömästi pahoillaan.

-Pyydän KooKoolta henkilökohtaisesti anteeksi Pietiläisen sähkökatkosta. Suuressa maailmassa tuollaista voi nähdä, muttei täällä, Kauppi manasi.

Miehen harmistuksesta päätellen Pietiläistä odottanee huilivuoro seuraavassa pelissä.

-Tuo oli yksi pahimmista virheistä mitä takaa-ajoasemassa voi tehdä. Tuomitsen sen ja tulen käsittelemään asian Pietiläisen kanssa, Kauppi jatkoi pyytäen anteeksi vielä toistamiseen.

Reijo Mansikkakin myönsi, että lopun ylivoima oli avainasemassa pisteitä jaettaessa.

-Tänään oli tarjolla jätkämäistä asennetta. Kovia tilanteita ja taklauksia, eikä kumpikaan joukkue perääntynyt askeltakaan taaksepäin. Joskus pelaajalla menee yli - se oli ehkä meidän pelastuksemme tällä kertaa, kouvolalaisvalmentaja kommentoi.

Vähämaalista menoa

Ottelun ensimmäiset maalipaikat nähtiin reilun neljän minuutin pelin jälkeen. Ensin kauden avausottelunsa vantaalaismaalilla pelannut Tomi Nyman pomputti vaarallisen näköisesti maskin takaa tullutta Simo Mälkiän vetoa, ja pian sen jälkeen Toni Mustonen käytti Mälkiän pomputtelun hyväksi laukomalla tulisesti kohti Jaakko Suomalaista.

Avauserässäkin vauhtia riitti, mutta vaaralliset tilanteet pystyi laskemaan sormin. Tatu Kattelus ja Eero Lajunen pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan, mutta takaisin laiturin tontille pelanneen Katteluksen yritys oli epäonnistunut. Toisessa päässä Juha Kaunismäki petasi oivan paikan Mustoselle, joka kuitenkin suti ohi kiekosta.

Ensimmäisen tilastomerkinnän kirjurit piirsivät papereihinsa ajassa 8.06. Mitoiltaan melko epätasaväkinen pari, Teemu Sainomaa (193cm) ja Mikko Mattila (178cm), heiluttivat hanskojaan KooKoon maalin edessä. Sainomaan maalivahdille vihellyksen jälkeen tarjoama poikittainen maila taisi jäädä tuomarilta huomaamatta, sillä Mattila sai 2+2 kiistakumppanin selvitessä puolella tästä. Pyöritys pysyi KooKoon kenttäpäädyssä lähes koko ylivoiman ajan, mutta kotijoukkueen onneksi vantaalaislaukausten suuntaamisessa oli vielä korjattavaa.

KooKookin sai yhden ylivoiman avauserässä, kun Pekka Nöyränen vihellettiin kakkoselle. Muutama laukauskin nähtiin, mutta isokokoinen Nyman poimi ne suojiinsa helposti. Kokonaisuudessaan ensimmäinen kaksikymppinen oli hienoista K-Vantaan hallintaa. Maalipaikat olivat suhteellisen tasan, mutta KooKoon peli ajautui liiaksi kulmiin, josta isokokoisempi vastus palasi kiekon kanssa kerta toisensa jälkeen.

Toiseen erään KooKoo tulikin sitten aivan uudella ilmeellä. Vauhtia piisasi ensisekunneista lähtien kun kotijoukkue otti käyttöönsä parhaimman aseensa, eli luistelun. Punavalo syttyikin jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Jo ennen sitä oli molemmilla joukkueilla ollut parikin tekopaikkaa.

Avausmaali oli osoitus toimivasta yhteispelistä; tekijänä ainoana suhteellisen ehjänä kolmikkona treenannut KooKoo-vitja. Janne Mäkelä toi kiekon ylös ja aikuisten sarjassa debyyttiottelunsa pelannut puolustaja Jussi Laine piti irtokiekon alueella. Antti Huuhka antoi tarkan syötön maalin takaa takatolpalle, josta Joose Lipposella oli helppo työ siirtää musta verkon perukoille. Nyman oli tilanteessa voimaton, sillä syöttökin tuli molarille ikävästä "kuolleesta kulmasta".

KooKoo jatkoi vielä hetken kovalla sykkeellä, mutta pikkuhiljaa pelin painopiste siirtyi taas sen puolustusalueelle. Miikka Lindholmin kakkonen katkaisi kuitenkin vantaalaisten hyvän otteen. Kun vielä Pöyhönen vihelsi Patrik Lostedtillekin jäähyn Lipposen filmattua, pääsi KooKoo reiluksi puoleksi minuutiksi kahden miehen ylivoimalle.

Kotijoukkue sai erikoistilanteensa aikana aikaiseksi muutaman vedon, jotka Nyman torjui kuitenkin vakuuttavasti. Harri Tikkanen pääsi kertaalleen tykittämään lujaa suoraan syötöstä, mutta molari ehti sivuttaisliikeessäkin kiekon eteen.

Kirin loppu

Toisen erän loppuun Pöyhönen paikkasi edellistä jäähyään viheltämällä helpohkon näköisen kakkosen KooKoon Laineelle. Ylivoiman aikana ei K-Vantaa paikkoja saanut luotua yrityksestä huolimatta, mutta pian jäähyn päätyttyä Sainomaa oli yksin maalin edessä. Ratkaisu oli kuiteknin varsin kömpelö - ja tulokseton.

Vielä erän viimeiselläkin minuutilla riitti paikkoja. Sainomaa ehti tuhlata jälleen oivan paikan, ja KooKoolla oli kaksikin mahdollisuutta lisätä johtomarginaaliaan. Lipponen pääsi harhasyötön jälkeen läpi ja sai jo harhautettua maalivahdinkin, mutta yritys kilpistyi tolppaan. Tatu Kattelus puolestaan ohjasi lämärin noin metrin maalin edestä suoraan Nymanin syliin.

Päätöserän alkuun KooKoo joutui alivoimalle, jonka se selvitti hyvin. Seuraavaksi oli K-Vantaan vuoro joutua alivoimalle, kun Marko Fromin oli revittävä liukas Antti Huuhka nurin. Kotijoukkue ei kuitenkaan saanut ylivoimasta nauttia, sillä Janne Mäkelä hölmöili itsensä boksiin pelattuaan ilman kypärää.

Tuorein kookoolainen, SaiPasta kolmen ottelun lainalle tullut Tuomas Vänttinen, oli kahden ensimmäisen erän ajan ollut melko näkymätön. Kun kentälle tuli jäähyjen johdosta tilaa, pääsi nuorukainen näyttämään taitojaan. Maali oli kerrassaan komea: kiekko haltuun omalla alueella, ohi Tuomas Nikoskelaisen, Tuomas Luotosen ja Juha Kaunismäen ja maalille. Läpi kentän purjehtinut Vänttinen luisteli Nymanin nenän edestä kohti takatolppaa, mutta jätti kiekon etutolpan kohdalla.

-Kylmäpäinen ja upea suoritus Vänttiseltä. Ei ole helppoa hypätä junioreista mukaan, kehui Mansikkakin 2-0-maalia ja lappeenrantalaisen panosta.

Vantaalaisten kavennusosuma tuli vain reilu minuutti myöhemmin. Antti Nyrhinen ohjasi loistavan ottelun pelanneen Suomalaisen nenän edestä pomppivan kiekon sisään luoden uskoa pieneen mutta pippuriseen ruutanaryhmään, joka Vantaalta oli omiaan saapunut kannustamaan.

Kova yritys avasi molemmille tekopaikkoja. Ensin Janne Mäkelä karvasi itsensä läpi, mutta laukoi ohi. Reboundiin ehti ensimmäisenä Huuhka, jonka laukauksen Nyman pysäytti kuitenkin maaliviivalle. Kotiojukkueen tuuletuksista huolimatta Pöyhösen mielestä kiekko jäi nimenomaan kentän puolelle. Hetkeä myöhemmin Mustonen oli vapaana maalin edessä, muttei pystynyt ohittamaan viimevuotista seuratoveriaan KJT:stä. Myös Nyman oli osallistua maalintekoon kuljettaen kiekkoa kohti omaa maalia. Antti Karhula ei kuitenkaan aivan ehtinyt tökätä lätkään lisää vauhtia.

Sitten tulikin Pietiläisen show’n aika - ja katsomo sai huokaista helpotuksesta. Jäähy Jukka Hakkaraisellekin ei ollut kaukana, sillä puolustaja huitaisi vahingossa mailallaan Kja Lindströmiä kasvoihin. Molemmat valmentajat käyttivät tilanteessa 2-1 aikalisänsä, ja Kauppi komensi omansa päätteeksi Nymanin rohkeasti maalilta pois.

Pienen pyörityksen jälkeen Antti Huuhka ja Janne Mäkelä pääsivät kiekkoon käsiksi. Lopulta Mäkelä laukoi toisen Mestis-maalinsa tarkasti tyhjään maaliin ennen siniviivaa.

Voima vastaan nopeus

K-Vantaan hyökkäyksiä katsoessa ei olisi uskonut, että joukkue on ollut alkukauden maaliahnein. Pahimpina tuhlaajina kunnostautuivat Teemu Sainomaa ja Toni Mustonen, joilla kummallakin olisi ollut oivat paikat vaikkapa pariinkin kassiin. Jarmo Kauppi kertoikin joukkueen muodostuvan neljästä neloskentästä.

-Maalipaikoissa meillä ei ollut toivottavaa terävyyttä. Ei ole ollut vielä koko kautena. Aiemmat pelit olemme voittaneet ylivoiman ansiosta, mutta viidellä viittä vastaan ei löydy ratkaisijoita, Kauppi harmitteli kauden avaustappiota.

-Tasaista vääntöhän tämä oli, ja puolustavampi KooKoo oli tänään parempi. KooKoon pakit liikkuivat hyvin ja peittivät syötöt. Hyvä estopeli vei pelin kulmiin, jossa äijät oli koko ajan iholla takiaisen lailla, Kauppi jatkoi.

Kulmapeli ei tuottanut vantaalaisille tulosta, mutta fyysisiltä ominaisuuksiltaan joukkue oli selvästi vahvempi. KooKoo sen sijaan luisteli useaan otteeseen isokokoisen vastustajan ohi.

-Harmittaa niiden katsojien puolesta ketkä jättivät tämän pelin väliin. Maaleilla ei mässäilty, mutta viihdyttävä peli varmasti, kehui KooKoon Reijo Mansikka.

Voiton arvoa lisää se, että KooKoo pelasi vahvasti vajaamiehisenä. Tästä ottelusta oli sivussa reilu kentällinen pelaajia, ja varsinkin lopussa kolmella pakkiparilla painaminen rupesi näkymään.

-Tiivillä tahdilla mennään. Viisi peliä kymmenessä päivässä on hyvä testi meille. Varsinkin kun ketjuja on jouduttu muuttamaan harjoituksissa päivittäin ja tänäänkin oli kaksi luottopakkia [polvivaivainen Jussi Onnela ja angiinan kaatama Jari Raattama] poissa, Mansikka mietti.

KooKoon pelit jatkuvat torstaina Vaasassa. Ainakin samat miehet lienevät sivussa vielä silloinkin.

-Eiköhän joku vielä kaadu portaissa huomenna, Mansikka naurahti.