KalPan vauhti liikaa TuTolle

Tauolta palanneet TuTo Hockey ja KalPa Kuopiosta kohtasivat maanantai-iltana Kupittaalla Urheilukanavan TV-ottelussa. Kahden hyvin liikkuvan joukkueen kohtaamisessa Mika Pieniniemen suojatit liikkuivat kaksi ensimmäistä erää isäntiään liukkaammin. Vasta kolmannessa erässä liikkeelle päässyt TuTo kaatui lukemin 2-5 (0-2,1-2,1-1).

Loukkaantumisista alkukaudesta kärsinyt TuTo oli saanut tauon aikana rivejään kuntoon. Hyökkäykseen teki paluun koko syksyn sivussa ollut Timo Hurskainen ja puolustuksen runkomiehet Juha Peltonen ja Arto Ryömä olivat myös rivissä illan kamppailussa. TuTon kokoonpanosta poissa olivat pääsykokeiden takia maalivahti Henri Launonen, puolustaja Petri Tähtisalo sekä hyökkääjä Jari Mannila. KalPan rasitteena oli lähinnä pitkä linja-automatka Kuopiosta Turkuun.

Jalavan ulosajo sekoitti TuTon pakkaa

Ensimmäinen erä alkoi kotijoukkueen kannalta murheellisesti. Ajassa 1.33 Tuomas Jalava taklasi hyökkäysalueella KalPan pelaajaa päähän ulosajon arvoisesti. Viiden minuutin alivoiman lisäksi Jalavan ulosajo aiheutti ketjuihin muutoksia ja vei terävyyttä TuTon ylivoimasta.

Jalavan viisiminuuttisen aikana KalPa ei juuri pakkopeliään saanut kulkemaan. Tukkoisesti kulkeneesta ylivoimasta huolimatta vierailijat onnistuivat maalinteossa, kun Veli-Pekka Pekkarinen sai katkaistua epäonnistuneen purkuyrityksen. Pekkarinen nosti siniviivalta kiekon maalille, josta KalPan paras pistemies Marko Ahosilta pisti paluukiekon maaliin.

Illan komeimmasta maalista vastasi savolaisten kolmosketju. Kahdella näyttävällä syötöllä pelattiin Tero Varoselle vetopaikka. Suoraan syötöstä b-pisteen kaarelta lähtenyt laukaus painui vastustamattomasti ohi TuTon maalissa pelanneen Ossi Ojasen. Taululle merkittiin lukemat 0-2 ja syöttöpisteet Jani Väänäselle ja Tuomo Litmaselle.

Erä meni kokonaisuudessa KalPan komennossa. Kuopiolaiset liikkuivat isäntiään terävämmin ja puhkoivat TuTon puolustusta terävillä pystysyötöillä tuon tuosta.

Liikkuvuus KalPan valttina

Toiseen erään ei voimasuhteissa muutoksia tapahtunut. KalPa jatkoi vahvaa luisteluaan ja kotijoukkue tuli jatkuvasti potkun perässä.

Erän alussa Jyrki Tirkkonen lisäsi viivalta vierailijoiden johdon jo kolmeen maaliin. Vesa Reinikaisen aloitusvoiton jälkeen Tirkkosen löysä laukaus upposi helposti Ojasen jalkojen välistä verkon perille.

Maalin jälkeen myös kotijoukkue pääsi hieman peliin kiinni. Erän puolivälissä Jussi Sipposella oli oiva paikka kavennukseen, mutta vanhanaikaisen päätteeksi nuorukainen ei saanut kiekkoa nousemaan yli jäässä maanneen Ari Luostarisen.

TuTon valmentaja Anatoli Bogdanov herätteli joukkuettaan ottamalla aikalisän ajassa 32.20. Herättely toi toivotun tuloksen heti seuraavassa vaihdossa. Marko Kuikka laukoi oikealta ja maalin edestä Mikko Markkanen veivasi Luostarisen eteen torjuman kiekon tyhjään maaliin. Aikalisän ja maalin välissä kello ehti käymään ainoastaan kaksitoista sekuntia.

TuTon riemua ei kestänyt kuitenkaan kuin parisen minuuttia. Saku Kekäläinen nousi vasemmalta TuTon alueelle ja laukoi ilman maskia kiekon Ojasen haaroista ratkaisevan tuntuisesti lukemat 1-4.

Päätöserässä nähtiin sellainen kotijoukkue, jonka olisi suonut näkevän heti ottelun alusta saakka. Luistin kulki aivan eri malliin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä ja KalPa oli ajoittain hätää kärsimässä.

Ajassa 43.13 Mikko Niinikoski nosti TuTon vielä peliin mukaan. Janne Laitila syötti takatolpalle Niinikoskelle, joka niittasi suoraan syötöstä kavennuksen 2-4.

Ennen erän puoliväliä TuTolle tarjoutui tilaisuus viiden minuutin ylivoimalla lisämaaleihin. KalPan Jarno Niinimäki ryntäsi rumannäköisesti Janne Laitilan päälle, joka loukkaantui sen verran pahasti, että joutui jättämään kentän loppupelin ajaksi.

Seuranneella ylivoimalla kotijoukkue ei saanut kuitenkaan mitään merkittävää aikaiseksi. Rangaistuksen viimeisen minuutin TuTo pelasi ilman maalivahtia kahden miehen ylivoimalla, mutta sekään ei auttanut.

Erän lopussa TuTo haki kavennusta toistamiseen ilman maalivahtia ylivoimalla, mutta tuolloin kävi niin kuin hyvin usein vastaavissa tilanteissa käy. KalPan Henri Huohvanainen viimeisteli puolesta kentästä tyhjään maaliin loppunumeroiksi 2-5.

Valmentajat yksimielisiä ottelun ratkaisusta

Anatoli Bogdanov tiivisti ottelun kulun osuvasti muutamaan lauseeseen.

- Ensimmäisessä ja toisessa erässä hävittiin selvästi luistelussa vierasjoukkueelle. Kaksi ensimmäistä maalia oli meiltä selviä virheitä, kun ei saatu purkukiekkoja onnistumaan.

-Kolmanteen erään olen tyytyväinen, joukkue yritti loppuun saakka, mutta parempi vei tänään kuitenkin voiton.

Vierasjoukkueen käskyttäjä Mika Pieniniemi oli Bogdanovin kanssa samoilla linjoilla.

- Saatiin ensimmäisessä ja toisessa erässä koneet vastustajaa paremmin käyntiin. Päästiin Kupittaan isossa kaukalossa hyödyntämään meidän hyvää liikettä, joka antoi tänään meille ne voiton avaimet käteen.

KalPasta ottelussa esiin nousi nimivahva ykköskenttä. Puolustajaparista Veli-Pekka Pekkarinen ja Antti Hintikka varsinkin Pekkarinen esiintyi edukseen. Kahden syöttöpisteen lisäksi Pekkarinen oli vahva myös puolustuspäässä. Pakkiparin edessä hyökännyt ketju Saku Kekäläinen, Antti Riekkinen ja Marko Ahosilta teki joukkueelleen tärkeän avausmaalin sekä toisen erän loppuun tulleen 1-4 –maalin. Maalissa Ari Luostarinen pelasi kelpo ottelun.

Kotijoukkueen parhaimmistoa oli nelosketju Sami Terho, Miika Kurka ja Jussi Sipponen.