Ässät selvitti niskalenkin jatkoajalla

LIIGA / Raportti
Vaasan kauden viimeisen kotiottelun piti olla Sportin nousujuhla. Ässät oli viedä ottelun jo varsinaisella peliajalla, mutta Sport sinnitteli tasoihin – vain hävitäkseen ottelun toisen jatkoerän maalilla.

Ottelu tarjosi parasta jääkiekkoa, mitä ottelusarjassa on tarjottu katsojille. Molemmat joukkueet pelasivat fyysistä ja todellisen playoffs-kiekon näköistä kiekkoa. Taklauksia jaettiin puolin ja toisin, omaa maalia varjeltiin, ja hyökkäykset pyrittiin päättämään laukauksiin.

Kaksi ensimmäistä erää pelattiin maaleitta. Paikkoja silti molemmat loivat useita. Avauserää vietiin hienoisessa Sportin hallinnassa. Lähimmäs maalia pääsi erässä Sportilta Antti Jaatinen kahteen otteeseen maalinedustalta, sekä Justin Aikins puolittaisesta läpiajosta. Ässistä vaarallisimman tilanteen loi Tommi Huhtala, joka oli päästä takatolpalta ohjaamaan poikittaissyötön sisään, mutta Huhtalan maila pelattiin sivuun ja mies liukui päin maalia.

Toisessa erässä tahti jatkui samanlaisena, mutta peliä hallitsi hienokseltaan Ässät. Erän parhaat maalipaikat loikin juuri vieraat, erityisesti erän toisella puoliskolla. Parhaista paikoista vastasi jälleen Tommi Huhtala. Mies karkasi puolittain alivoimalla läpi, ja Juha Salmu joutui rikkomaan estääkseen maalinteon. Huhtala oli myös vaarallisesti mailoineen välissä Kivenmäen viivakudissa.

Sport taipui, muttei katkennut

Kolmannen erän alussa aukesi lopulta maalihanat. Ässät siirtyi johtoon Markku Tähtisen osumalla. Tuomas Huhtanen kiersi maalin ja yritti vanhanaikaisella maalintekoa, ja Tähtinen oli irtokiekossa ensimmäisenä.

Sport oli kahdesti erittäin lähellä tasoitusta erän puolivälissä. Kokenut Toni Sihvonen sorkki irtokiekon niukasti takatolpalta ohi kun Markku Erholtzin laukaus pysähtyi Sihvosen suojiin. Erän puolivälissä Paul Cabana laukoi ylivoimalla ylärimaan, mutta maali jäi syntymättä.

Sportin painostuksen jälkeen Ässät siirtyi kahden maalin johtoon. Ässät pääsi ylivoimahyökkäykseen, ja Severi Sillanpää pääsi namuttelemaan Tapio Sammalkankaan poikittaissyötästä tyhjään maaliin.

Maalin jälkeinen vaihto oli jälleen avainasemassa. Sport pääsi mukaan peliin, kun Ässät menetti omassa päässä kiekon, ja Juha Salmu löysi keskeltä Toni Sihvosen, eikä ”Soosi” erehtynyt laukauksessaan. Sport sai uuden vaihteen päälle maalista, mutta aika alkoi valua tiimalasissa vähiin.

Sport haki ottelun lopussa perinteiseen tyyliin tasoitusta ilman maalivahtia. Riski onnistui kun Sportin paljon parjatut ulkomaalaiset Justin Aikins ja Josh Prudden rakensivat Sportin tasoitusmaalin. Prudden ampui vasemmalta laidalta, Toni Sihvosen maskipelaamisen kautta kiekko tuli takatolpalle Aikinsin lapaan, ja kanadalainen sai laukoa täyden Vaasa Areenan räjähtäessä Sportin tasoihin.

Severi Sillanpään onnenkantamoinen ratkaisi ottelun

Ensimmäinen jatkoerä ei tuonut ratkaisua. Erässä Ässät rakensi heti alkuun pari huippuvaarallista tilannetta, mutta Suomalainen Sportin maalilla venyi. Derek Damon oli kertaalleen nokikkain, mutta Suomalainen torjui alakulmasta Damonin rystylaukauksen. Marko Kivenmäki joutui myös kertaalleen todistamaan Suomalaisen taidot irtokiekkojen torjujana.

Erän toinen puolisko oli Sportin hallintaa. Pienellä peliajalla olleen Miro Laitisen laukauksen jölkeen Samuli Kivimäki oli liruttaa irtokiekon maaliin, mutta Ässä-puolustus sai hieman häirittyä Kivimäkeä ratkaisutilanteessa. Pari vaihtoa myöhemmin Sihvonen oli nousta ratkaisijaksi lauottuaan heti aloituksesta kohti Kilpeläistä, mutta Ässävahti oli etevämpi. Myös Markus Jämsä pääsi kokeilemaan Juha Salmun laukauksen jälkeen irtokiekosta, mutta Kilpeläinen oli jälleen kiekon edessä.

Toista jatkoerää oli ehditty pelaamaan muutama minuutti, kun niin usein räkämaali ratkaisi ottelun kohtalon. Severi Sillanpää ajoi Sportin alueelle pystykiekon perään, ja heitti nollakulmasta kiekon kohti maalia. Kukaan omista pelaajista ei kiekkoon osunut, vaan peliväline muutti Sportin puolustajista suuntaa, ja yllätti Suomalaisen.

– Vähän oli onnenkantamoinen, mutta monesti ne näihin ratkeaa. Maali tuli ja sillä siisti, totesi Sportin kapteeni Markus Jämsä.

– Ensimmäisen sain laittaa tyhjiin, ja toinen pomppasi vastustajan pelaajista sisään. Joskus pomppii näin, totesi kahden maalin mies Severi Sillanpää.

Viimeinen ottelu tässä tiukassa sarjassa pelataan lauantaina Porissa. Ottelun voittaja lunastaa samalla myös ensi kauden liigapaikan.

» Lähetä palautetta toimitukselle