Tunteet kuumina länsirannikolla

Porin Ässien ja Rauman Lukon ottelu oli tapahtumia täynnä. Pelillisesti matsi ei klassikoksi noussut, mutta tuskin hallissa monikaan aivan kylmäksi jäi, nimittäin jäähyminuutteja pelissä jaettiin 233.
Kolumni

Kolme tappelua
[lue lisää]

Ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui toisessa erässä Pasi Peltosen saama viiden minuutin keihästämisestä tullut jäähy, joka ainakin erotuomaritarkkailijan mukaan oli varsin kyseenalainen. Lukko teki Peltosen vitosen aikana kaksi maalia.

- Katsoin tapauksen videolta ja minun mielestäni tilanteessa ei tapahtunut keihästämistä. Täytyy puhua tuomareiden kanssa siitä, millä perusteella he tilanteessa pelirangaistuksen antoivat, erotuomaritarkkailija Pertti Juhola sanoi.

Lopussa tulleet tappelut tulivat myös ainakin osittain sen vuoksi, että tuomari Sami Partasella ei ollut peli enää ollenkaan hanskassa ja tappeluista jaettavat tuomiotkaan eivät kokonaisuudessaan menneet oikein. Ainakaan Tobias Salmelaiselle ei olisi ottelurangaistusta kuulunut, sillä mies ei tappelua voinut välttää ja yhtäkään lyöntiä ei Salmelainen nujakassa antanut.

Vauhdikas alku

Ensimmäinen erä oli pelillisesti ottelun selkeästi kovatasoisin. Molemmat joukkueet olivat varsin hyvällä jalalla liikkeellä ja tilanteita sateli tasaiseen tahtiin. Taklauksiakin jaettiin varsin runsaasti ja Partasen linja oli alussa todella salliva.

Maalista erässä päästiin nauttimaan ajassa 11.04, kun Brandon Crombeen pääsi alivoimalla puolittain läpiajoon. Mies laukoi lujan rannevedon maalin ylänurkkaan ja patapaidat siirtyivät johtoon.

Porilaisjuhlat kestivät tasan 15 sekuntia, jolloin Lukko iski tasoituksen varsin onnekkaasti. Pekka Saarenheimo käänsi laidasta kiekon maalinedustalle, josta se pomppasi Ässäpuolustaja Tapio Sammalkankaan jalasta maalin kattoon.

Ensimmäinen pieni nokkapokka nähtiin hetkeä myöhemmin, kun Crombeen ja Chris Hajt hieroivat lähempää tuttavuutta raumalaisten maalin edustalla. Mitään suurta tilanteessa ei tapahtunut, mutta molemmille herroille hieman liioitellusti 2+10 minuuttiset. Aistittavissa oli, että tunnelma kävi varsin kuumana ja lisää saattaisi vielä olla tulossa.

- Kova matsi oli. Meidän suunnitelman mukaan kuitenkin suurilta osin mentiin, Lukkokäskijä Mika Toivola puheli.

Lukon ylivoima rankaisee

Toisessa erässä Lukko pääsi harjoittelemaan 5-3 ylivoimaansa ja tehokastahan se oli. Ensin Marko Toivonen sai Partasen muuhun linjaan nähden erittäin kevyen huitomisjäähyn. Seitsemän sekuntia myöhemmin Peltonen sai suihkukomennuksen ilmeisestikin linjamiehen näkemyksen mukaan, koska Partanen näytti heti tilanteen jälkeen jäähyn tulleen huitomisesta.

Kun niinkin taitava joukkue kuin Lukko pääsee pelaamaan 1.53 kahden miehen ylivoimaa, on yleensä tuloksena maali. Niin nytkin. Kiekko liikkui kauniisti ja Ässien kolmio sahattiin auki helposti. Lopulta Josef Straka löi lujalla lyöntilaukauksella raumalaiset johtoon.

Ässät ei kerrasta oppinut. Salmelainen nappasi varsin selkeän kakkosen korkeasta mailasta. Nyt maalin tekemisessä kului Lukolta hieman enemmän aikaa, mutta lopulta Toni Dahlman pääsi pitkän pyörityksen jälkeen laukomaan varsin läheltä maalia kiekon ohi Eero Kilpeläisen. Lukko kahden maalin johtoon, josta se ei enää ottelussa luopunut.

- Tasaviisikoin olimme hyvin pelissä mukana, mutta kyllä Lukolla oli astetta meitä taitavampi joukkue ja se näkyi varsinkin heidän ylivoimiensa aikana, Ässien valmentaja Jari Härkälä totesi.

Erä oli kokonaisuudessaan erittäin tasainen, mikäli Lukon viiden minuutin ylivoimahetkeä ei lasketa mukaan. Ässilläkin oli tukku hyviä paikkoja, mutta raumalaisten maalilla Tom Lawson poimi yritykset hienosti. Parhaan kavennuspaikan erässä sai Paul Healey. Miehen edessä ammotti jo tyhjä maali, mutta tämäkään paikka ei porilaisille maistunut ja erätauolle mentiin Lukon kahden maalin johtoasemassa.

Lukko karkaa ja tunteet kuumenevat

Kolmannen erän alkuun Ässät loi muutaman puolittaisen tilanteen, mutta ensimmäisenä iski kuitenkin Lukko. Salmelainen menetti kiekon vaarallisesti Lukon siniviivalla, josta kettupaidat pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Miikka Tuomainen antoi oivan syötön ja Straka löi maalin kulmalta kiekon nätisti reppuun.

Ässät pyristeli mukaan kamppailuun vielä hetkeä myöhemmin, kun Patrik Forsbacka iski siniviivalta kovalla lyöntilaukauksella kiekon ohi Lawsonin. Kyseessä oli miehen kauden ensimmäinen piste.

Viimeinen niitti Ässien arkkuun tuli lopulta ajassa 53.22, kun Juha-Pekka Haataja iski kiekon tarkalla rannelaukauksella reppuun ja homma alkoi tätä myötä olemaan paketissa. Lukon kuudes maali tuli pari minuuttia ennen loppua. Ilkka Heikkinen päästi todella upealla syötöllä Saarenheimon läpiajoon. Mies otti kiekon komeasti haltuun ja ujutti sen läpiajon päätteeksi Kilpeläisen längistä maalin perukoille.

- Lukko oli tänään pelillisesti astetta parempi. Sille ei voi mitään, Härkälä myönsi.

- Mielestäni oltiin tänään parempi joukkue, Mika Toivola totesi.

Viimeisen kymmenen sekunnin aikana nähtiin vielä kolme tappelua. Suihkuun lensivät Tuukka Mäkelä, Hajt ja Healey pelirangaistusten saattelemana. Forsbacka, Salmelainen ja Henrik Juntunen puolestaan ottelurangaistusten rasittamina.

Joukkueet jatkavat taisteluaan lauantaina. Lukko saa tärkeässä matsissa kotikaukaloonsa vieraaksi HIFK:n. Ässät jatkaa pelejään Hämeenlinnassa HPK:n vieraana.