Satakunnan herruustaiston kuudes osaottelu

LIIGA / Ennakko
Ässät ja Lukko kohtaa torstai-iltana Isomäen jäähallissa runkosarjan viimeisessä paikalliskamppailussa. Vierasjoukkue Lukko tavoittelee vinhasti paikkaa kuuden parhaan joukossa, Ässät sen sijaan pelaa kunniasta ja yrittää pitää KalPan takanaan karsijan paikalla.

Ässien ja Lukon välinen valtataistelu on ollut jo muutaman vuoden ajan äärimmäisen kausiluontoista. Lukko hallitsi paikallispelejä 13.11.2003 alkaen kymmenessä perättäisessä kohtaamisessa, kunnes Ässät onnistui ottamaan valtikan koko viime kaudeksi Poriin. Tämän kauden ensimmäinen kohtaaminenkin meni vielä patapaitojen juhlinnassa, mutta nyt Lukko on voittanut neljä viimeisintä ottelua.

Tähtäin kuuden sakkiin

Lukko taistelee tiukasti paikasta kuuden joukkoon. Nyt joukkue majailee sijalla kahdeksan, viisi pistettä kuudentena olevaa Espoo Bluesia jäljessä. Espoolaisilla on tilillään yksi ottelu raumalaisia enemmän. Lukolla on viidestä viimeisestä ottelustaan tilillään kolme voittoa ja kaksi tappiota. Joukkueen tappiot ovat tulleet vieraskentällä Tampereen Tapparaa ja Espoon Bluesia vastaan. Ennen maaottelutaukoa hyvässä iskussa olevan raumalaisryhmän pyöritykseen joutui liigajumbo KalPa maalein 7-4.

Lukolla oli alkukaudella ongelmia puolustuspäässä. Hyökkäyspäässä syntyi tilanteita ja onnistumisia, mutta omassa päässä maaliverkko heilui liian tiuhaan. Puolustus on löytänyt uuden pelillisen ilmeen ja maaliin hankittu Tom Lawson on seisonut monessa ottelussa viimeisenä lukkona.

Lukon viimeaikaisissa otteluissa on pistänyt silmään suuri vastustajan laukausten määrä. Määrää selittää osittain puolustuksen parantunut ilme – laukoa annetaan, mutta kaukaa ja ilman maskia. Isokokoinen pakisto kolaa miehet maalilta pois, jolloin maalivahti saa täyden työrauhan. Ässien hyökkääjät joutuvatkin tekemään kovan iltapuhteen ajaessaan raumalaisten maalille.

Lukon piristyneet otteet näkyvät nousseena itseluottamuksena ja onnistumisina. Viime peleissä onnistumisia on nähty muiltakin kuin kultakypäräiseltä Josef Strakalta tai kolmessa Eurohockey-turnauksessa pelanneelta Pekka Saarenheimo-Juha-Pekka Haataja –kaksikolta.

Marko Luomala on nostanut viimeisissä otteluissa profiilia iskemällä kolme maalia ja antamalla neljä maalisyöttöä. Juhamatti Yli-Junnilan ketjuun siirretyn rouhijan tilillä on tällä kaudella 22 tehopistettä. Yli-Junnilan kentän toinen laituri Petri Lammassaari on esiintynyt viime otteluissa myös edukseen. Lammassaari on laukonut neljä maalia ja antanut kaksi syöttöä viidessä viimeisessä ottelussa.

Ässiä tällä kaudella Lukon joukkueesta pahiten on kurittanut Josef Straka. Viidessä kamppailussa tsekkitähti on taiteillut yhdeksän tehopistettä. Toni Dahlman on kerännyt Strakan rinnalla Ässiä vastaan tehot 2+4 ja Shayne Toporowski on kunnostautunut patapaitoja vastaan syöttökoneena merkkauttaen syöttöpisteen viiteen maaliin.
Lukko pääsee illan taistoon täysin tyhjällä sairastuvalla.

Karsintapeikko kolkuttaa

Ässät lähtee torstain kamppailuun haastajan ja kiusaajan asemasta. Lukko on vienyt aikaisempia kohtaamisia selvästi, nyt Ässillä olisi mahdollisuus tasoittaa tilejä ja repiä hieman eroa takana olevaan karsintapeikkoon. Ässien takana 14. oleva sarjajumbo KalPa on kahdeksan pistettä jäljessä, mutta lisäpisteitä kaivattaisiin kipeästi, jottei ero karsintapaikkaan nähden muutu porilaisten kannalta huolestuttavampaan suuntaan.

Viimeiset ottelut eivät ole sujuneet porilaisittain kovinkaan vakuuttavasti. Kymmenestä viimeisestä ottelusta Ässät on voittanut ainoastaan kahdesti. Kun neljä seuraavaa kohtaamista ovat Lukkoa, HPK:ta, Jokereita ja Tapparaa vastaan, voidaan hyvällä syyllä epäillä, ettei voittotili näissäkään peleissä tee mitään rakettimaista kasvua.

Kotipeleissään Ässät kuitenkin taistelee viimeiseen saakka, viisi viimeistä voitettua ottelua onkin kaikki saavutettu fanaattisen kotiyleisön edessä. Torstai-iltanakaan ei raumalaisille ole luvassa yhtään ilmaiseksi annettua metriä kaukalossa.

Viidessä viimeisessä ottelussa Ässien tehoista ovat vastanneet ykköskentässä pelanneet Tommi Turunen ja Toni Häppölä. Turusella on kasassaan tehopisteitä nyt neljässä perättäisessä ottelussa. Hän kärkkyykin vahvasti 300 tehopisteen rajan rikkomista vielä tällä kaudella. Pyöreiden lukujen täyttymiseen on matkaan ennen illan ottelua vielä kuusi pistettä. Maaottelutauon jälkeen paluun sairastuvalta kaukaloon tekevä Marko Kivenmäki on ollut hurjassa pistekunnossa ja tehoillut itsensä pisteliuskoille peräti 13 ottelussa perätysten.

Ässien ja Lukon keskinäisissä kamppailuissa Ässien tehomiehenä on häärännyt Ruotsiin matkannut Kristian Kuusela. Vikkelä laituri nappasi viidessä ottelussaan kahdeksan tehopistettä. Viidellä pisteellä Lukkoa ovat rankoneet Kivenmäki ja Häppölä. Tulokkaiden pistepörssin kakkossijalla oleva Tero Konttinen on laukonut Lukkoa vastaan kolme maalia ja syöttänyt yhden.

Myös Ässät pääsee otteluun ilman loukkaantumishuolia. Neljä ottelua kylkivamman vuoksi sivussa ollut Kivenmäki pelaa samassa ketjussa yhdessä Tuomas Takalan ja Petteri Taskun kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle