Lukko murskasi Ässät jo avauserässä

Ässien kantin kestävyyttä mitattiin ottelun alla. Takana oli kaksi hienoa kotivoittoa, vastassa heikohkosti esiintynyt vierasjoukkue ja katsomossa mylvi loppuunmyyty Isomäki. Jokin valmistautumisessa meni kuitenkin pieleen, sillä Lukko ratkaisi ottelun käytännössä jo ensimmäisten minuuttien jälkeen.

Ässät ja ässäfanit lähtivät illan otteluun täynnä toiveita. Toiveet murskaantuivat kuitenkin heti kiekon pudottua jäähän. Alkoi painajainen, joka muistutti kovasti takavuosien kohtaamisia. Ässät oli aivan altavastaaja, ja Lukko teki lähes mitä tahtoi. Kun ensimmäinen erä oli pelattu, komeilivat taululla tylyt 1-4-lukemat.

- Olen aivan helvetin pettynyt etenkin ensimmäiseen erään. Täytyy silti antaa täysi tunnustus Lukolle. He halusivat voittoa enemmän. Teimme varsinkin alussa helppoja virheitä jäähyjen muodossa, joista olimme puhuneet vielä kolme minuuttia ennen ottelun alkua, Ässien pettynyt valmentaja Juha Pajuoja sadatteli.

Ässät lähti soitellen sotaan

Ässien ottelu alkoi liki katastrofaalisesti. Sekä Marko Kivenmäki että Kristian Kuusela saivat heti ottelun alkuminuuteilla kaksi perättäistä jäähyä. Lukko rankaisi jälkimmäisen ollessa jäähyboksissa, kun Pekka Saarenheimo pääsi sutimaan kiekon ässämaaliin.

Ässien otteluun valmistautuminen meni totaalisesti mönkään. Ilmeisesti kaksi kotivoittoa olivat sekoittaneet kotijoukkueen pasmat, sillä Ässien asenne oli tyystin hukassa liukkaasti pyörineisiin kettupaitoihin verrattuna. Lukon ensimmäisestä maalista ei ehtinytkään kulua kuin vajaa minuutti, kun raumalaisten Marko Luomala pääsi helpohkosti pyöräyttämään kiekon ohi kotijoukkueen Matti Kaltaisen.

- Ehkä pojilla oli maha täynnä kahden voitetun pelin jälkeen. Jos näin oli, niin valmennusjohtokin on tästä vastuussa. Tiesimme, että Lukolla on hyvä ylivoimapeli ja sen avulla Lukko ottelun ratkaisikin. Olimme myös maalinedustoilla järisyttävän huonoja, sillä Lukko teki viisi maalia aivan maalin edestä, Pajuoja kertoi.

Kotijoukkueen kannattajien huumorintajua koeteltiin toden teolla. Kun 13 minuuttia ensimmäistä erää oli pelattu, johti Lukko jo 0-4. Ensiksi Mikko Viitanen täräytti komean viivakudin ylivoimalla Ässien maalin ylänurkkaan. Heti sen jälkeen vieraiden Juhamatti Yli-Junnila pääsi ohjaamaan lähietäisyydeltä kiekon ohi Kaltaisen. Tämä riitti ässäjohdolle, sillä maalille vaihdettiin Eero Kilpeläinen.

Ässät saikin tästä hienokseltaan virtaa kinttuihinsa. Hieman valoa porilaisten synkkään erään toi mahtavasti läpi ottelun pelannut Tero Konttinen, joka pääsi siirtämään irtokiekon tyhjään Lukko-maaliin Ässien ollessa ylivoimalla.

Paljon tunnetta, vähän järkeä

Ässät pääsi toisessa erässä mukaan juoneen osaksi Lukonkin avustamana, sillä raumalaisten kovin draivi loppui ensimmäiseen erään. Ässät pääsi jo kahden maalin päähän, kun kotijoukkueen ruotsalaishyökkääjä Tom Wandell päätti 1-1-hyökkäyksen rannelaukaukseen, joka upposi kaukoetäisyydeltä raumalaisten Jere Myllyniemen taakse kovin helpon oloisesti.

Porilaisten takaa-ajohaaveet päätti kuitenkin kettujen kettu, Eerik Hämäläinen, joka pääsi aivan liian vapaasti sijoittamaan kiekon ohi Eero Kilpeläisen, kun Lukko pelasi 4-3-ylivoimaa.

Toinen erä tarjosi yleisölle hyvävauhtista, mutta vähäjärkistä jääkiekkoa. Molemmat joukkueet antoivat hyviä taklauksia ja intensiteetti oli kohdillaan. Jyri Rönn nostatti omalta osaltaan tunnekäyrää ylöspäin, sillä pillipiipari vihelteli tasapuolisesti aivan miten sattui. Hän saikin porilaisyleisön vihat niskaansa.

Voittajasta ei epäselvyyttä

Lukko lisäsi johtoaan heti kolmannen erän alussa jo 2-6:een Petri Lammassaaren osumalla, eikä voittajasta ollut tässä vaiheessa pienintäkään epäselvyyttä. Kotijoukkuekin tunnusti tappionsa jo hyvissä ajoin ennen loppusummerin soimista, vaikka näennäisen mallikkaasti porilaiset jaksoivatkin yrittää. Ässien Ville Hirvosen 3-6-kavennus kaksi minuuttia ennen loppua oli vain laiha lohtu.

Lukko pelasi kerrassaan hienon ottelun. Ei voi kuin ihmetellä, miksi raumalaisten pistepussi ei ole tuon enempää karttunut. Voitto oli enemmänkin Lukon hyvyyttä kuin Ässien huonoutta, sillä raumalaisten terävä liike oli porilaisille myrkkyä.

- Olemme pelanneet hyviä otteluita, jotka ovat ratkenneet pieniin marginaaleihin. Tänään pystyimme pelaamaan 50 minuuttia niin kuin olimme sopineetkin. Peli ei ollut niin hyvännäköistä kuin tällä materiaalilla voisi esittää, mutta työmoraaliin olen erittäin tyytyväinen, Lukon valmentaja Mika Toivola totesi hyväntuulisena.

Ässien Matti Kaltaisella ei ollut paras päivä, vaikkei häntä voi tappiosta silti syyttää. Puolustajilla oli suuri osuus miehen päästämissä takaiskumaaleissa. Paikkaajaksi tullut Eero Kilpeläinen pärjäsi suhteellisen hyvin, vaikka kuudes maali helponoloisesti maalin menikin. Silmiin pistävää oli se, mikseivät porilaishyökkääjät laukoneet enempää. Kahdessa ensimmäisessä erässä Myllyniemellä oli vaivaiset 8 torjuntaa!

Ottelun sankari oli tehot 0+3 saalistanut raumalaisten Josef Straka. Kultakypärän johdattama viisikko oli alati vaarallinen ja se tehoilikin Ässät nurin.

Porilaisten synkähkön illan onnistujia olivat puolustajat Pasi Peltonen ja Tero Konttinen. Porilaisten leiristä oli ottelun jälkeen huonoja uutisia kerrottavana. Ykköskentän kulmahammas Marko Kivenmäki joutui jättämään kolmannen erän väliin kylkivamman takia. Vamman vakavuus selviää myöhemmin.