Lukko maalin verran Ässiä etevämpi

KiekkoKansan toisessa ottelussa kohtasivat vanhat kiistakumppanit Ässät ja Lukko. Ässät viime vuonna hopealle luotsannut Mika Toivola tunsi vanhan joukkueensa vielä hyvin ja hieman paremmin peliin valmistautunut Lukko korjasi kaikki kolme turnauspistettä 2-3 voitolla.

Kauan odotettu kauden 2006-07 Länsirannikon herruustaiston esiottelu keräsi Isonmäen lehtereille mukavasti väkeä ja tunnelmakin kohosi paikoin synkän tammikuisen runkosarjaottelun veroiseksi. Yleisö sai heti ottelun alussa sitä, mitä oli tullut hakemaan, kun Ässien telakerjuosasto aiheutti suurta hämmennystä Lukon päässä. Etenkin Patrik Forsbacka ja hänen uusi taisteluparinsa Riku Rahikainen koettelivat sekä pleksejä, raumalaisten fysiikkaa että yleisön äänijänteitä tasaisin väliajoin.

Kova rynnistys oli varmaan täysin Toivolan tiedossa, mutta muutamalla Lukon puolustajalla vati hieman kellahti kovassa prässissä. Ottelun tuominnut Aleksi Rantala näyttikin tutuksi käyneitä käsimerkkejä ensimmäisen kerran ajassa 1.13, kun hän passitti Lukon pakkiparin Otto Honkaheimo-Tuukka Mäkelä yhdessä jäähylle. Ässien kova rynnistys tyrehtyi hieman tuloksettomaan ylivoimapeliin, jota päästiin kuutisen minuuttia myöhemmin yrittämään jälleen kahden miehen ylivoimalla.

Viitanen iskee avausosuma

Lukko kesti nämäkin jäähyt ja hetkeä myöhemmin raumalaisten kookas puolustaja Mikko Viitanen tälläsi siniviivalta Juhamatti Yli-Junnilan esityöstä kiekon ässävahti Matti Kaltiaisen räpylän alta maaliin. Ässät ei osumasta masentunut, huikeaa kiekollista osaamista esittänyt Tero Konttinen kikkali itsensä raumalaisten puolustuksen keskelle ja myöhässä ollut Marko Luomala koukkasi kaksiminuuttisen. Ylivoima ei jäänyt enää hyödyntämättä, vaan Toni Häppölä käänsi ovelasti maalin takaa Lukko-vahti Pasi Häkkisen patjoihin ja paluukiekosta maalin edestä tontin ottanut Patrik Forsbacka niittasi verkot heilumaan.

Maalista porilaisryhmä sai lisää virtaa ja totuttu tutkapari Rahikainen-Forsbacka aiheutti kaaosta raumalaisten kenttäpäädyssä. Ensimmäisen erän lopussa Pasi Peltosen parina pelannut Konttinen otti jälleen vastuuta ja veivasi itsensä Häkkisen kanssa nokikkain. Konttinen kaadettiin ja tuomari Rantala risti kätensä epäröimättä päänsä päälle. Marko Kivenmäen yritys rangaistuslaukauksessa oli kuitenkin varsin heppoinen, eikä hyvin pelanneella Häkkisellä ollut ongelmia.

Toisessa erässä hanskat tippuivat

Ensimmäisessä erässä oli rähinää kaivanneilla katsojilla hieman odottava tunnelma, mutta toisen erän alku toi heti viitteitä paremmasta. 39 sekunnin pelin jälkeen Ässä-kapteeni Peltonen ja Lukon Shayne Toporowski vaihtoivat kesäkuulumiset vaihtoaitioiden edessä ja Rantala päästi miehet kentän toisella laidalla sijaitseviin bokseihin jutustelemaan kymmeneksi minuutiksi.

Seitsemännellä minuutilla Konttinen aiheutti Luomalalle jälleen päänvaivaa ja Ilveksestä Lukkoon kesällä siirtynyt laituri saikin estämisestä jäähyn sekä kymmenen minuutin käytösrangaistuksen suun soittamisesta. Jäähyn aikana syntyi maali, tosin alivoimaa pelanneen Lukon toimesta. Toni Dahlman ja Pekka Saarenheimo pääsivät 2-1-ylivoimahyökkäykseen ja Saarenheimo näytti, että osaa hän jalallakin maalata.

Minuuttia myöhemmin Luomalan kaksiminuuttista sijaiskärsinyt Ossipekka Lehtonen karkaa jäähyaitiosta vapauduttuaan läpi ja porilaiset rikkoivat. Jälleen kädet ristiin ja Lehtonen asettui itse laukomaan. Nuorukaisen veto hieman epäonnistuin ja kiekko lipui ohi Kaltiaisen maalin.

Yhdeksännellä minuutilla kokenut Kari Martikainen sai todeta Konttisen taidot. Tuomari Rantala näki Martikaisen vilpin ja kaksiminuuttia oli tiedossa kampituksesta. Sitä Martikainen ei kuitenkaan saanut loppuun saakka kärsiä, kun Ässien ykkösylivoima näpäytti kiekon toistamiseen ohi Häkkisen. Nyt Häppölä löysi takakulmalle nousseen Kristian Kuuselan, jolla oli helppo työ ampua kiekko tyhjiin.

Maalin jälkeen Ässät sisuuntui ja ajoi vahvasti kohti maalia. Sitä ei Lukon tsekkipuolustaja Jiri Hunkes kestänyt, vaan alkoi hosua maalin edessä Ässä-hyökkääjiä. Touhottamista ei Ässien Brandon James Crombeen kauaa katsellut, hanskat jäähän ja yhtä nopeasti siellä makasi myös Hunkes. Nopeasta välienselvittelystä Rantala näki Hunkesin aloittajaksi ja hän sai ylimääräisen kaksiminuuttisen 2+10 tuomion lisäksi.

Erän puolivälin jälkeen oli Ässien vuoro jäähyillä. Ensin Konttinen sai huitomisjäähyn ja hetkeä myöhemmin Matti Kuparinen koukkasi itsensä boksiin. Lukko ei kauan 5-3-ylivoimaa tarvinnut, kun Martikainen pyssytti viivalta tulisesti tolppaan ja kiekko kimposi suoraan hölmistyneen Dahlmanin lapaan. Mies ei kuitenkaan häkeltynyt ovelasta syötöstä vaan nikkasi kiekon nopeasti avoimeen pömpeliin.

Lukon kolmannen maalin jälkeen nähtiin jälleen pientä painia, kun Rahikainen oli löytänyt Ässien vaihtoaition eteen eksyneen Ilkka Heikkisen juttuseuraksi. Heikkinen aloitti painin pirteästi, mutta Rahikainen käänsi lopulta raumalaispakin niskalenkin kautta jäähän. Rantala näytti molemmille päätyovea, Heikkiselle nahinan käynnistämisestä lisäkakkonen.

Kolmannessa erässä nyrkkitalkoot jäivät väliin, vaikka Lukon kovaluinen puolustaja Jan Platil olikin odottamassa ennen kolmatta erää pukusuojasta kymppiään kärsimään mennyttä Crombeenia punaviivalla. Luultavasti Lukko-puolustaja kävi vain kehumassa Brandonin nopeaa jabia.

Lukon viisikot kestävät

Kolmas erä oli selvästi kahta ensimmäistä vaisumpi. Ässillä oli ylivoimien turvin paikkoja, mutta Häkkinen kesti vaikka pyörikin välillä dominikhasekmaisesti maalillaan. Erän parhaat paikat avautuivat Ässien Peltoselle Lukon Saarenheimolle ja Jarkko Kauvosaarelle. Etenkin Kauvosaaren paikka nelisen minuuttia ennen loppua oli niitä aika monen taalan –paikkoja, mutta niin vain kiekko karkasi lavasta kohti päätypleksejä. Tässä vaiheessa Kaltiainen ei ollut enää maaliaan peittämässä, koska Lukko-pelurit syöttelivät hänet ulos tilanteesta.

Ässien valmentaja Juha Pajuoja otti vielä lopussa aikalisän ja maalivahdin pois, mutta Lukon puolustus kesti hyvin ja kolme turnauspistettä raumalaisille.

Ottelun voittajan riveistä näkyvimmin pelasivat ykköskentän Toporowski ja Dahlman sekä Kärpistä siirtynyt kaksikko Juha-Pekka Haataja-Pekka Saarenheimo olivat myös pelipäällä. Puolustuksessa Mikko Viitanen osoitti myös että tulee olemaan kaudella erittäin kova luu.

Ässien parhaimmistoon kuuluivat ehdottomasti ykkösketjun sentteri Toni Häppölä ja puolustaja Tero Konttinen. Koeaikaa pelaava Konttinen otteillaan sai varmasti aikaa liikehdintää myös seurajohdossa sopimuksen muodossa. Nuori Tuomas Huhtanen väläytteli ennakkoluulottomuuttaan. Viimeisessä erässä hän vei Martikaista upealla pyörähdyksellä ja sai yleisön suosionosoitukset.

Lukko jatkaa turnauspelejään Bluesia vastaan, Ässät kohtaa Davosin.