Kerho kyni pelikaanin

LIIGA / Raportti
HPK antoi joukkueiden kauden neljännessä kohtaamisessa vierailleen kyytiä isän kädestä. Erityisesti kurmoottamisessa kunnostautui Pallokerhon ykkösvitja yhdeksän tehopisteen yhteissaldollaan.
taustaa

Toni Koivunen palasi Pelicansiin

Pelicans sai tärkeän vahvistuksen, kun pirteästi debyytissään pelannut Toni Koivunen palasi kotikaupunkiinsa.
[lue lisää]

Perinteisesti lahtelaiset ovat saaneet poistua Rinkelinmäeltä pisteittä, ja samaa pelkäsi ennen peliä myös Pelicans-valmentaja Petteri Sihvonen. Erityisesti vierailijan riveissä oli latauduttu ja varauduttu Kerhon tutun vauhdikkaaseen avaukseen, mutta tälläkään kertaa siitä ei apuja ollut. HPK takoi ensiminuuteilla kaksi nopeaa maalia ja iski vielä kolmannenkin erän päätteeksi. Pisteiden kohtalo oli pitkälti selvä jo ensimmäiselle erätauolle lähdettäessä.

- Oltiin valmistauduttu hyvin, vaikka ei pystyttykään välttymään tältä legendaariselta Rinkelinmäen alun taialta – siellä oli yllättäen 3-0 taulussa, Sihvonen manasi pelin jälkeen.

- Hyvä alku saatiin otteluun, vähän varkainkin, virkaveli Jukka Jalonen kertoi.

Pelleily on hauskaa, kunnes sattuu omaan leukaan...

Toisen erän alku oli lisää samaa iloista ja vapautunutta peliä kotijoukkueelta kuin avauserässäkin, mutta jossain vaiheessa tuo peli-ilo kupsahti pelleilyn puolelle, ja HPK:n ote ottelusta herpaantui. Kikkailu meni ylimieliseksi taiteiluksi, jossa yritettiin sitä taiturointia, joka ei onnistu edes aamujäillä. Pelicans pääsi vielä peliin mukaan, mutta lahtelaisten kirivaihde ei missään vaiheessa kuitenkaan näyttänyt niin vakuuttavalta, että hämeenlinnalaisten voitto olisi ollut uhattuna.

- Ottelu olisi voinut olla helppo, mutta ei sitten ollutkaan. Pelicans sai maaleja, ja meidän täytyi ryhtyä pelaamaan uudestaan. Otteemme herpaantui – niin saattaa käydä, kun johtaa 3-0 ja vastustaja ei pelaa kovin hyvin, ottelun neljän pisteen tehokunkku Tomas Kucharcik sanaili taiston tauottua.

- Pelicans pelasi hyvin sen alun jälkeen. Meiltä kuitenkin peli sekosi siinä, ja välillä oltiin vähän ylimielisiä kiekon kanssa – kaivettiin verta nenästä. Pelicansilla oli paikkoja enempäänkin kuin kolmeen maaliin, HPK-valmentaja Jalonen kommentoi ottelun puolivälin jälkeistä sekoilua.

Tosin oma osansa pelitapahtumien tasaantumiseen oli myös Pelicansilla, joka osoitti hienoa taisteluhenkeä tilanteen toivottomuudesta huolimatta. Lahtelaiset pelasivat jokaisen vaihdon kuin peli olisi ollut tasalukemissa. HPK kuitenkin kesti kaanipainostuksen saatuaan pelistä taas kiinni pienen paniikkihetken jälkeen.

kuvakooste

Lisää kuvia HPK-Pelicans-ottelusta

[katso kuvat]

- Meidän moraali kesti pelata toisen ja kolmannen erän, onhan se kauhea tilanne, kun on 3-0-lukemat heti alussa. Kyettiin jollain lailla vastaamaan. Ehkä meidän liike ei riittänyt siinä alussa sarjan parhaiten luistelevaa joukkuetta vastaan, HPK oli liikkeessä kerta kaikkiaan loistava, jakoi Sihvonen myös kiitosta omilleen.

- Tietysti kun peli on 5-1, niin vastustajakin vähän löysää – sen myötä päästiin mukaan. En tiedä oliko sillä kuudennella maalilla vaikutusta siihen, että kiri lopahti. Kaveri teki hyvällä prosentilla maaleja ja me taas jouduttiin osumiin tekemään hirveä työ, kommentoi loppupelin tapahtumia uusi sentteri Toni Koivunen.

Tsekkiketjun dominointia

Ottelun tähtipelaajat löytyivät Kerhon ykkösvitjasta, joka kiekollisena pystyi huimaan hallintaan. Pelicans ei kolmikolle löytänyt minkäänlaista vastausta missään vaiheessa ja paremmalla onnella, sekä nöyremmällä asenteella, ketju olisi voinut iskeä valotaululle vieläkin rumemmat lukemat. Kaukalon starana hääri etunenässä keskushyökkääjä Kucharcik, joka neljällä pisteellään kasvatti pinnasaldoaan peräti 50 prosentilla.

Vladimir Vujtekin liike ja ketteryys ovat kaukana tsekin parhaasta tasosta, mutta kiekon kanssa maestro pystyy mitä ihmeellisimpiin suorituksiin. Yleisön kollektiivinen hengenhaukkominen onkin yleistä, kun Vujtek kiekon saa haltuunsa. Kucharcikin onnistumiset ovat erittäin posiitivista koko joukkueelle, sillä viime kauden pistepörssin voittajan heräämistä onkin jo odoteltu pitkään. Ottopoikatsekki Janne Laakkonen jatkaa hyviä otteitaan ja on pysynyt koko kauden erittäin hyvällä tasolla.

Muitakin onnistujia HPK:n ryhmästä toki löytyi. Puolustuksessa Vladimir Sicak ja Tuukka Mäkelä ovat petranneet pelaamistaan aimoaskelin, ja nyt poikien otteissa on paljon entistä enemmän varmuutta. Harri Suutarinen jatkoi hyviä otteitaan saadessaan yllättävänkin paljon vastuuta kentällä.

Alussa Toni Koivusen johtama Pelicansin kakkoskentällinen oli ehkä pahiten yössä. HPK:n ensimmäinen ja kolmas osuma menivät juuri Koivusen viisikon piikkiin. Pelin edetessä ensimmäistä peliään lahtelaispaidassa tällä kaudella pelannut paluumuuttaja kuitenkin paransi esityksiään. Saldo jäi loppujen lopuksi plussan puolelle, sen verran tyylikkäitä olivat syötöt sekä Oliver Setzingerin että Jari Kauppilan maaleihin.

Markus Helasen ilta meni täysin penkin alle, erityisesti Harri Suutarisen avausosuma lipsahti luvattoman helposti etunurkasta sisään. Kuuden minuutin jälkeen sisään luistellut Mikko Rämö sen sijaan oli tärkeässä roolissa takaamassa ettei peli repsahtanut murskalukemiin.

Aiemmin Hämeenlinnassa erinomaisesti onnistunut Ossi-Petteri Grönholm otti avauserässä kolme miinusta tililleen, mutta oli loppupelin ajan vieraiden paras puolustaja. Yhä alisuorittava Shayne Toporowski ei jälleenkään esittänyt kaukalossa yhtään mitään, ainakaan mitään positiivista.

Hurlumheitä, pelailua ja kilpikonnaa

Pelissä nähtiin monenlaisia vaiheita, ja tapahtumat vaihtelivat suurella kädellä. Ensimmäisellä puolikkaalla mentiin kovalla vauhdilla päästä päätyyn, todellista havaijikiekkoa, josta valmentajat harvemmin tykkäävät. Yleisölle sen sijaan hupia tuollainen pelityyli tarjosi koko rahan edestä.

Sitten HPK päätti ryhtyä miettimään eri illanviettomahdollisuuksien keskinäistä paremmuusjärjestystä ja hupi tyssäsi siihen, ainakin kotikannattajien puolelta. Toki bulgarialaiset seläntakaavippaukset ovat alkuun hauskoja, mutta kun tyhjästä maalista veivataan ohi viidennen kerran, niin ketään ei enää naurata. Lahtelaiset iskivät saumaansa ja nousivat vielä ahdistelemaan Kerhon johtoasemaa. Sitten Jalonen löikin kilpikonnan keskiympyrään ja viimeinenkin hauskuus päättyi siihen. Ei HPK toki mihinkään yltiöpassiiviseen pelaamiseen lähtenyt, mutta virheitä kartettiin joka tapauksessa kuin ruttoa.

Kaiken kaikkiaan peli oli jälleen yksi askel kohti parempaa suuntaa HPK:n kohdalla. Jälleen tilille kilahti kaksi rutiinipistettä, joiden saavuttamiseen ei tarvinnut vääntää 60:tä minuuttia hampaat irvessä. Koko joukkueen itseluottamus kohoaa kohti huippulukemia ja erityisesti näin näyttää käyvän ykkösketjun kohdalla.

- En ole täysin tyytyväinen joukkueen kurinalaisuuteen ja nöyryyteen, liike oli kuitenkin hyvää tänään. Muutamia hienoja maaleja ja kombinaatiota, Jukka Jalonen jakoi myös kritiikkiä.

- Voisi ottaa perinteistä poikkeavan näkökulman. Voitto oli varmasti enemmän HPK:n hyvyyttä kuin meidän huonoutta, kommentoi koko pelin kuvaa Pelicans-valmentaja Sihvonen.

Pelicansin tilanne ei vaikuta tällä hetkellä kovin hyvältä. Vaikka vastustaja olikin sieltä vaikeimmasta päästä, niin avauserän kaltainen täysi alistuminen ei lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Kolmen maalin takaa on todella vaikea nousta pisteisiin kiinni. Lisää tehoja kaivattaisiin niihin kykeneviltä ykkös- ja kakkosketjun laitureilta, joiden ruuti on juuri nyt läpimärkää.

Ottelun tuominnut Reijo Ringbom välttyi suuremmilta virheiltä aina kolmannen erän viime hetkille asti. Hämeenlinnalaisyleisön kestosuosikki ei aiemminkaan aina ollut täysin pelitapahtumien tasalla, mutta viimeisen minuutin nukahdus aiheutti kaukaloon isohkon kalabaliikin.

Santeri Heiskanen nappasi Vujtekilta jalat alta tilanteen ulkopuolella, ja tästä suivaantuneena tsekkilaituri iski silmät kiiluen Heiskasen kumoon poikittaisella mailalla. Ringbom ei tähän reagoinut mitenkään ja seuraavaksi Vujtek ja Toporowski miekkailivat keskenään todella hurjannäköisesti – onneksi loukkaantumisilta vältyttiin. Samassa tilanteessa myös Setzinger ja Sicak mittelivät keskenään, ja poikien sanailu oli jatkua pukukoppikäytävällä järjestymiesten pyrkiessä muistuttamaan molemmille missä oma pukuhuone sijaitsee.

- Tuo viimeinen episodi harmittaa. Turhaan Vujtek poltti siinä kääminsä, vaikka häntä kaltoin kohdeltiinkin. Kyllä pitäisi pitää vaan kuuppa kylmänä, ei se auta mitään, että lähtee kostamaan noita tilanteita, Jalonen sätti tsekkitähteään.

» Lähetä palautetta toimitukselle