Lukko ja Ässät taistelevat Satakunnan herruudesta

LIIGA / Ennakko
SM-liiga pyörähtää käyntiin paikallispeleillä ja näin Raumalla mittaa ottavat rakkaat viholliset Lukko ja Ässät. Tiistain ottelussa onkin odotettavissa ainakin yleisöön menevää kiekkoa.

Molempien joukkueiden viime kausi päättyi jo runkosarjaan. Tällä kaudella Lukon selkeä tavoite on pääsy pudotuspeleihin. Niinikään Ässien tavoite on nuorennusleikkauksesta huolimatta pääsy kahdeksan parhaan joukkoon.

Vahvistunut Lukko

Lukon viime kaudella alkanut kolmivuotinen projekti kääntyi toiselle kaudelleen. Ensimmäisellä kaudella tavoitteena oli kasvattaa uusia nuoria liigaan ja pelata uskottavaa jääkiekkoa. Tavoite onnistuikin erinomaisesti, sillä moni tuskin tunsi ennen viime kautta nimiä Vehanen, Niskala, Viinanen tai Koivisto. Kuitenkin jokainen pääsi viime kaudella kokeilemaan taitojaan aina maajoukkueessa asti. Monista tappioista huolimatta joukkue pelasi myös varsin uskottavaa kiekkoa, eikä pahoja repsahtamisia tapahtunut.

Toisen vuoden teema on "Friski myättäst". Lause komeilee kausikirjassa, julisteissa ja mainoksissa. Joukkuetta vahvistettiin määrätietoisesti. Puolustukseen saatiin kaksi erittäin kokenutta omaa kasvattia, kun Erik Hämäläinen ja Toni Porkka palasivat kotiseudulleen. Hyökkäykseen saatiin kolme kanadalaista jotka ovat ennemminkin joukkuepelaajia kuin suuria ratkaisijoita. Tavoitteena on, että omista pelaajista löytyisi otteluiden ratkaisijoita ja kokeneemmat tulokkaat olisivat nuorempiensa tukena sekä jakamassa vastuuta. Ulmer, Cipolla ja Hancock ovat kaikki pelaajia jotka pystyvat pelaamaan niin laidassa kuin keskelläkin. Tämä on valmentajille suuri helpotus, sillä kauden mittaan loukkaantumisilta ei vältyttäne.

Valmentaja Ismo Lehkonen muutti ketjut vain muutama viikko ennen sarjan alkua aivan uuteen uskoon. Harjoitusotteluissa hyvin pelanneet koostumukset luotiin uudelleen. Nyt tavoitteena on, että jokainen ketju pystyy ratkaisemaan otteluita, eikä varsinaisia ykkös- tai nelosketjuja ole ollenkaan.

Täysimittaisissa harjoitusotteluissa Lukko oli tänä syksynä voittamaton. Joukkue pelasi seitsemän ottelua häviämättä kertaakaan. Pelien paras ketju oli selvästi Mika Viinasen johtama kolmikko, jossa laidoilla pelasivat Toni Koivisto ja elämäsä kunnossa oleva Matti Kaipainen.Kuitenkin Lehkonen muutti tämänkin ketjun siten, että Koiviston paikalle siirrettiin Hermanni Vidman ja Koivisto itse siirtyi Ulmerin ja Teemu Normion ketjuun.

Nuorennusleikkauksen kokenut patapakka

Porin Ässät aloitti tällä kaudella samanlaisen projektin, jonka Lukko aloitti viime vuonna. Joukkueessa tapahtui selkeä nuorennusleikkaus. Omille junioreille annetaan vastuuta ja muualta hankittiin muutama lupaava juniori. Nuoria tukemaan hankittiin viisi ulkomaalaista joiden tarkoitus on hoitaa pääasiassa maalinteko.

Maaliin hankittiin kanadalainen Scott Langkow, joka on päässyt torjumaan NHL:ssäkin muutamia otteluita. Langkow on tyypillinen pohjois-amerikkalainen maalivahti, joka luottaa torjunnoissaan ennen kaikkea hyvään peittokykyynsä. Langkow onkin ehkä koko patapakan tärkein pelaaja. Miehen mukana joukkue nousee tai kaatuu. Kakkoseksi Ässät hankki Lukon kasvatin Antti Jokelan, joka ei yrityksistä huolimatta mahtunut Lukon kokoonpanoon. Viime kaudella mies pelasikin Jääkotkissa Mestistä.

Puolustus on joukkueen akilleen kantapää. Peliätekevän puolustajan puuttuminen ei voi olla näkymättä myös hyökkäyspäässä. Jonkun tulisi ottaa J-P Laamasen viime kauden rooli selkeänä pelin avaajana. Jos pakkien avaukset eivät tavoita vauhdissa olevia hyökkääjiä, niin peli puuroutuu keskialueelle. Puolustajat ovat melko isokokoisia, mutta kova liike voi olla myrkkyä Ässä-puolustukselle. Osaston selkeä liideri on Jyväskylästä hankittu Jarkko Glad, joka osaa pelata myös porilaisyleisön mieliksi kovaa.

Hyökkäykseensä Ässät hankki kolme ulkomaanapua. Kovin nimi on ainakin harjoituspelien perusteella Petr Sachl, joka heilutti kiitettävästi maaliverkkoja. Vanha sotaratsu Vjatsheslav Fandul palasi liigauransa aloitusseuraan. Fandul itse halusi nimenomaan Poriin ja on ainakin harjoitusotteluissa näyttänyt vauhtinsa riittävän vielä liigakiekkoiluun. Kolmas ulkomaalainen jouduttiin vaihtamaan aivan liigan kynnyksellä kun Dave Duerden loukkasi pahasti jalkansa ja hänen koko kautensa on vaarassa. Duerdenin paikkaajaksi tuli Richard Rochefort, joka on viime kaudet pelannut AHL:ssä. Rochefortia oli Ässille suositellut maalivahti Ari Ahonen joka on pelannut viime vuodet samassa joukkueessa. Mestiksen viime kauden maalitykki Tomi Pöllänen on varmasti myös pelaaja jolta odotetaan tulevalla kaudella paljon. Eikä tietenkään sovi unohtaa Poriin palannutta Pasi Tuomista, loukkaantumisistaan toipunutta Jari Korpisaloa eikä monen muunkin liigaseuran havittelemaa Markku Tähtistä.

Miten käy?

Kauden ensimmäinen taisto on aina arvoituksellinen ja voittajan nimeä on vaikea veikata. Ottelun voittaa joukkue joka pystyy pelaamaan omaa peliään rennosti ja jännittämättä. Lukko voitti kaikki kolme keskinäistä harjoitusottelua syksyllä ja on muutenkin viime vuosina ollut selkeästi niskan päällä joukkueiden kohtaamisissa. Kolmen viime vuoden pistesaldo on 31-13 Lukolle. Lisäksi kolmella viime kaudella on Lukko aina poistunut kaukalosta voittajana kauden avauskamppailussa.

Viime vuosien tilastot sekä alkukauden harjoitusottelut voivat olla myös taakka kotijoukkueelle. Ennenaikainen ylpistyminen, ensimmäisen ottelun jännitys ja odotettavissa olevan runsaslukuisen kotiyleisön asettamat paineet saattavat painaa vaakakupissa raumalaisten tappioksi. Ässillä ei ole ottelussa mitään menetettävää, vaan kaikki paineet ovat kotijoukkueella.

Ottelusta on sivussa loukkaantumisen vuoksi ainakin Lukon Ville Piekkola. Ässillä taas on viime päivinä ollut miehiä enemmänkin sairastuvalla. Ainakin Fandul, Hakanen ja Kiilholma ovat olleet jollain tapaa toipilaina.

Ässävalmentaja Toivola kertoi aamuharjoitusten jälkeen Jatkoajalle joukkueen lähtevän tiistain peliin seuraavilla kentällisillä:

Salonen-Tähtinen-Wesslin
Kangasalusta-Glad

Tuominen-Hakanen-Pöllänen
Rontti-Ahmaoja

Harjula-Lipponen-Kiilholma
Boman

Sachl-Rochefort-Korpisalo
Peltonen-Shirreffs

13. hyökkääjä on Mäkelä.

Vjatseslav Fandul ei ole vielä pelikunnossa ja kiekon suuhunsa saanut Iikka Törnvallkin jättää tiistain koitoksen väliin. Mäkelä vuorottelee näillä näkymin Lipposen ketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle