Tapparan vuoro voittaa jatkoajalla

LIIGA / Raportti
HPK:n ja Tapparan välinen välieräsarja oli katkolla sunnuntaina Hakametsässä. Tasaisten ja tiukkojen vaiheiden jälkeen korjasi Tappara vuorostaan jatkoaikavoiton. Näin molemmat joukkueet ovat voittaneet tähän asti kotipelinsä.

Ottelun luonne oli selvä. Tappara taisteli henkiinjäämisestä hinnalla millä hyvänsä, kun HPK:n otteista paistoi puolestaan viimeisen terävyyden puuttuminen. Hämeenlinnalaisjoukkue kaatuikin pitkälti asennepuolella, sillä pelaajat eivät saaneet itsestään parasta irti tietäen, että finaalipaikka on mahdollista saavuttaa vielä tiistain ottelussakin.

Kotijoukkueelta hyvä alku

Tappara aloitti ottelun vauhdikkaasti. Jo alkuminuuteilla vapautti Aleksander Barkov Marko Ojasen tekopaikkaan, mutta Ojasen laukaus kilahti ylärimaan. Lisäksi kotijoukkue sai pelata kahteen otteeseen ylivoimalla ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana, mutta laihoin tuloksin. Kirvesrinnat eivät saaneet ylivoimapeliä kulkemaan kunnolla ja sai aikaan ainoastaan pari siniviivavetoa.

Jukka Jalonen löysi syyn joukkueen heikkoon alkuun. Kerhon vaisuus johtui HPK:n päävalmentajan mukaan tänään henkisestä puolesta.

- Alusta asti näkyi mielestäni alitajunnassa, että tiistaina on vielä toinen mahdollisuus. Meidän alku oli ihan surkea. Kepluttelimme itsemme jatkoajalle pelaamalla huonosti. En ole tyytyväinen omaan peliin.

Tappara pääsi maalin makuun erän puolenvälin jälkeen. Joni Puurula tyylitteli torjuessaan Arto Kukin laukauksen, mutta pudotti kiekon epäonnekseen maalin eteen, josta paikalle sännännyt Marko Mäkinen iski kiekon verkon perille.

Tamperelaisjoukkueen nelosketju jatkoikin erinomaisia pudotuspeliotteita ja sai kehut Rautakorveltakin. Tapparan päävalmentaja antoi kehuja erityisesti hyvän esityön maaliin tehneelle Arto Kukille.

- He pelaavat erittäin yritteliäästi. Kuki on pelannut sentterinä kaikki pudotuspelit erittäin hyvin. Hän on hyväkuntoinen urheilija ja isokokoinen kaveri, joka on fyysinen, vahva ja liikkuu hienosti. Ne ovat hänen vahvuutensa tässä pelissä. Lisäksi hän on ihmisenä nöyrä kaveri, joka antaa kaikkensa jäällä. Hän oli vaikea pideltävä tänään vastustajalle.

Tapparan maalin jälkeen ote siirtyi HPK:lle, mutta vierailija sortui liialliseen kiekonsiirtelyyn ja syöttelyyn eikä saanut luotua todellisia kovia maalintekopaikkoja. Samainen ongelma on vaivannut HPK:ta jo aikaisemmissa otteluissa. Hienoista kuvioista ja syötöistä huolimatta maalinteosta puuttuu viimeinen tappamisen meininki.

HPK tasoihin toisessa erässä

Tapparalla oli perjantain ottelussa suuria vaikeuksia toisessa erässä, vaikka joukkue johti ottelua jo 0-2. Tänään vastaavaa HPK:n myllytystä ei nähty, vaikka joukkue erää hallitsikin.

- Emme me tänään toisessa erässä niin huonosti pelanneet. Totta kai paikkoja on, mutta ei peli ollut niin rummuttavaa kuin perjantaina. Pitää myös muistaa, että vastustaja pelaa välillä hyviä hetkiä ja haluaa menestyä. Emme ole yksin kentällä. Kun ottaa huomioon HPK:n pelaajamateriaalin, niin ihme olisi, jos he pelaavat niin passiivisesti kuin ensimmäisessä erässä. Pystyimme kuitenkin pitämään paketin kasassa pääsääntöisesti, kuvasi Rautakorpi toista erää.

Sekavahkon alkuerän jälkeen Lasse Jämsen puijasi HPK:n puolustuksen ja pääsi tekopaikkaan. Puurulan torjunnasta kimmonnut kiekko ajautui uudelleen Jämsenille, mutta sairastelusta kärsinyt laituri joutui käyttämään luistinta toimittaakseen kiekon verkon perille. Näin maali hylättiinkin täysin ansaitusti.

Tappara sai kuitenkin lisää virtaa Jämsenin osumasta ja sai luotua muutaman mukavan maalintekopaikan. Paras paikka siunaantui Jaakko Uhlbäckille, joka ei kuitenkaan saanut toimitettua kiekkoa ohi Puurulan.

Hetken aikaa sankarin viittaa sovitellut Jämsen joutui kokemaan kolikon kääntöpuolen HPK:n tasoittaessa pelin erän lopussa. Jämsen ei saanut toimitettua kiekkoa pois omalta alueelta ja HPK:n SMS-ketju jatkoi pyöritystä Tapparan alueella. Lopulta hyvän ottelun pelannut Tommi Santala löytyi takatolpalta ja iski kiekon ohi hetkeä aikaisemmin upean kolmoistorjunnan esittäneen Mika Lehdon.

Vaisu kolmas erä

Kolmas erä oli pitkälti vaisua pelaamista. HPK oli hieman niskan päällä lähinnä hyökkäyspään aloitusvoittojensa johdosta. Vierailija pääsi kokeilemaan myös ensimmäisen ja ainoan kerran ylivoimaa, mutta vaisuin tuloksin. Tappara pystyi dominoimaan alivoimalla peliä ja saikin siitä lisää virtaa otteisiinsa.

Hetkeä myöhemmin Barkov vapauttikin Mäkisen vetopaikkaan, mutta ottelun avausmaalin tekijän luja lyöntilaukaus viuhui ohi HPK:n maalin. Kotijoukkue pääsi vielä kertaalleen ylivoimalle, mutta edelleen vaisuin tuloksin. Näin suuntana olikin jo välieräsarjan kolmas jatkoerä.

Puistola ratkaisee

Tappara pääsi jatkoerän alkuun pelaamaan ylivoimallakin varsin kevyesti tuomitun kaksiminuuttisen johdosta, mutta jätti jälleen miesylivoiman käyttämättä.

Hetkeä myöhemmin pääsi loistavasti pudotuspeleissä esiintynyt Puistola räjäyttämään Hakametsän hallin yleisön huutomyrskyyn. Puistola laukoi Esa Pirneksen syötöstä kiekon Puurulan längistä maalin perukoille.

- Pirnes nousi hyvin kulmasta ja näki ilmeisesti meikäläisen vapaana. Molari lähti vähän vastaan ja yritin ampua ylös, mutta längistä meni, kuvaili sankari osumaansa.

Puistola ei tarkkaan osannut kuvata mistä parantunut vire on jälleen löytynyt. Talven loukkaantumisen (murtunut sormi) aikana Puistola veti kovan harjoituskuurin, josta on varmasti ollut apua kuntopohjasta. Suurin syy taitaa olla kuitenkin henkisellä puolella.

- En tiedä. Aurinko rupeaa paistaa, niin luistin kulkee. Kevät tulee, niin on kiva pelata. Kyllä syksyllä samalla tavalla asennoidutaan, mutta kyllähän pudotuspelit ovat tämän lajin suola.

Tänään ei pelin tempo noussut niin korkeaksi kuin aikaisemmissa otteluissa. Syykin tähän on selvä. Tappara on mm. pelannut jo enemmän pudotuspeliotteluita kuin viime vuonna yhteensä. Puistola pitää kuitenkin tiivistä pelitahtia hyvänä, vaikka välillä väsyttäisikin.

- Tällaisilla pelimäärillä alkaa tempo väkisinkin tippua jossain vaiheessa. Välillä tuntuu, että voisi huilatakin, mutta kun alkaa paremmin miettiä, niin on hyvä vaan pelata. Reenaaminen on jätetty kokonaan ja käymme vain vähän verryttelemässä. Pelaaminen on kuitenkin hienointa tässä hommassa, saa tehdä mitä haluaa.

Voittomaalin tehnyt puolustaja sai kehuja myös Rautakorvelta.

- Puistola on nostanut viime vuoden tapaan profiiliaan pudotuspeleissä. Mitä olen oppinut häntä tuntemaan, niin hänellä on iso urheilijan sydän ja haluaa menestyä. Hän on urheilija isolla kirjaimella. Huippukuntoinen jääkiekkoilija, joka on valmis tekemään näissä peleissä kaikkensa joukkueen eteen.

Rautakorpi oli luonnollisesti tyytyväinen jatkoaikavoittoon, sillä kaksi edellistä jatkoaikaa päättyi HPK:n eduksi. Tapparan käskyttäjän mukaan jatkoaikoihin ei voi valmistautua, vaan sen hetkinen asenne ja vire ratkaisee.

- Hektisyyttä tarvitaan. Pitää olla sillä hetkellä penkillä ja kaukalossa, kun oma vuoro on. Ajatukset eivät saa karata tuleviin. Kaverilla oli tänään vähän sitä: ”Kun tehdään yksi niin tämä on ohi”. Samaa on meillä ollut ehkä Hämeenlinnassa.

Jukka Jalonen oli samoilla linjoilla Rautakorven kanssa.

- Pelaajat syttyvät aina tiukassa paikassa, mutta kun ei ole ollut selkä seinää vasten, niin kaikilla ei ole ollut ihan parasta potkua. Tänään olisimme voineet ratkaista, mutta ei ollut sellaista intoa.

Mikä ratkaisee?

Molemmat valmentajat olivat yhtä mieltä siitä, että viidennen pelin ratkaisee ennen kaikkea tahto. Samoilla linjoilla oli myös Pasi Puistola eikä uskonut kotiedun merkitykseen.

- Kun mennään loppupeleihin, niin tahto rupeaa ratkaisemaan otteluita. Tiistaina on molemmilla selkä seinää vasten, joten en usko, että HPK:lle on hyötyä kotiedusta, vaikka puhutaan vaikka millaisista katsomoista. Kyllä huudot jää kuulematta pelin tiimellyksessä.

HPK:n päävalmentaja Jukka Jalonen näkee, että myös tuomarilla on merkitystä ottelun ratkaisun kannalta. Jalonen oli närkästynyt erityisesti joukkueen jatkoajalla saamaan heppoiseen jäähyyn, joka ei kuitenkaan onneksi ratkaissut ottelua.

- Riippuu tietysti kuka on tuomarina. Sillä on pikkusen merkitystä. Jos Levonen on, niin etulyönti on naapurilla, jos joku muu, niin olemme samalla viivalla.

Rautakorpi korosti vielä, että pelaajilta tarvitaan urheilullisuutta eikä pudotuspelejä voi verrata runkosarjan mittelöihin.

- Pudotuspelit ovat urheilijoiden aikaa. Pelataan monta peliä lyhyellä tahdilla. Ihmettelen, jos joku vielä väittää, että nämä ovat runkosarjatyyppisiä pelejä. Kyllä nämä ovat ihan toinen maailma, jossa hyväkuntoiset urheilijat pärjää. Pelaajien pitää olla nälkäisiä ja fyysisellä puolella pitää jaksaa sekä palautua nopeasti. Perusasiat ovat tärkeässä asemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle