SKA vei ja TPS vikisi

SKA piti Turussa maalintekoharjoitukset.
Taistelua ottelun voitosta voi kutsua lyhyeksi ja erittäin epätasaiseksi, sillä SKA karkasi jo ensimmäisessä erässä kolmen maalin johtoon. TPS oli läpi ottelun vastustajiaan jäljessä joka osa-alueella. Lähtökohdat otteluun eivät olleet kotijoukkueen puolella, mutta siitä huolimatta tasoero TPS:n ja Pietarin SKA:n välillä oli melkoinen.

Vaikka SKA:n riveistä puuttuivatkin vielä vastikään isäksi tullut huippupakki Kevin Dallman, isänsä kuoleman johdosta Venäjälle jäänyt Viktor Tikhonov sekä supertähti Ilya Kovalchuk, niin taitoa ei jäältä puuttunut. Etenkin SKA:n ykkösketju Roman Cervenka-Tony Mårtensson-Patrick Thoresen painoi pelin järjestäen TPS:n päätyyn ja teki mitä tahtoi iskien puolet SKA:n maaleista. Sentteri Mårtensson kruunasi loistavan iltapuhteensa viimeistelemällä hattutempun.

Alkutahdit TPS:n kylvetykselle antoi nimenomaan SKA:n ykkösvitja. Mårtensson löysi hienolla syötöllä maalin eteen täysin yksin jääneen Thoresenin, joka pisti kiekon helposti ohi Fredrik Norrenan. Peli ehti vanheta vaivaiset 41 sekuntia.

Vähän ennen erän puoltaväliä iski sama kaksikko uudelleen. Tällä kertaa osat vaihtuivat ja oli Mårtenssonin vuoro viimeistellä. Aivan kuten ensimmäisessäkin, SKA-hyökkääjä jäi pahasti merkkaamatta ja Mårtensson sai naurettavan helposti siirtää Thoresenin nappisyötön yhdellä kosketuksella TPS-maalin perälle.

Erän lopussa Igor Makarov lisäsi SKA:n johdon kolmeen maaliin. SKA pääsi alivoimalla vastahyökkäykseen ja Makarov onnistui yllättämään Norrenan rannevedolla pienestä kulmasta.

TPS:llä oli alusta lähtien vaikeuksia päästä edes keskialueen yli. Isäntien ykkösketju Matias Sointu-Francis Paré-Dan Sexton pääsi edes silloin tällöin hyökkäysalueelle, muttei saanut mainittavia maalipaikkoja aikaiseksi. TPS:n avauspeli tökki vielä pahasti, eikä kiekko tahtonut löytää oikeita lapoja, joten hyökkäyspeli meni pitkälti yhden miehen kuskailuksi.

Turkuhallin jää oli varsin surkeassa kunnossa, mutta siitä huolimatta SKA pystyi pelaamaan varsin sulavaa syöttöpeliä. Vieraat käsittelivät kiekkoa maltilla ja jollei kiekko liikkunut alueelle syöttelemällä, niin se vietiin jalalla. Tämäkään ei tuottanut ongelmia, sillä myös luistelussa SKA oli isäntiään monta pykälää edellä, joten he tulivat heittämällä TPS:n keskialueen muodostelman läpi.

Eroa osin selittää toki se, että SKA aloitti jääharjoittelun kolme viikkoa TPS:ää aikaisemmin, sekä oli pelannut jo pari peliäkin, kun taas TPS:lle tämä oli harjoituskauden ensimmäinen täysimittainen ottelu. Siitä huolimatta joukkueiden tasoero oli valtaisa.

TPS:n paras jakso osui toisen erän alkuun, jolloin selvästi sisuuntunut ryhmä sai luotua kelpo paineen SKA:n päätyyn. Maalia ei kuitenkaan TPS onnistunut tekemään. Sen sijaan TPS:n ylivoiman päätteeksi jäähyltä vapautunut Anton Burdasov pääsi karkaamaan läpiajoon ja ujutti kiekon Norrenan längistä pömpeliin. Maalin esityö oli upeaa katseltavaa. Puolustaja Yevgeni Ryasensky vapautti Burdasovin pitkällä pystysyötöllä, joka kopsahti millintarkasti Burdasovin lapaan.

Tämän jälkeen TPS:n pelistä katosi se viimeinenkin ajatuksen häivä ja SKA suorastaan leikitteli kotijoukkueen kustannuksella. Pietarilaiset juoksuttivat kotijoukkuetta mielensä mukaan ja tuli TPS:n alueelle lähes kävelyvauhdilla.

Seuraavaksi SKA antoi oppitunnin ylivoimapelistä. TPS:n Tapio Laakso ei ehtinyt istua jäähyllä kuin neljä sekuntia, kun Norrenan takana helähti jälleen. Kaava oli varsin simppeli. Ensin 100-0 aloitusvoitto, kiekko viivaan, siellä pakki-pakki levityssyöttö, laukaus ja neliön keskeltä ohjaus. TPS:n nelikko tuskin ehti edes oikeille paikoilleen, kun kiekko oli jo maalissa. Oivallisesta viimeistelystä vastasi, kuinkas muuten, Tony Mårtensson. Paria minuuttia myöhemmin Dimitri Kalinin teki ylivoimalla SKA:n kuudennen ja erän lopuksi Mårtensson jatkoi nöyryytystä illan kolmannellaan.

Kolmas erä olikin sitten pelkkää pakkopullaa. SKA onnistui vielä kerran maalinteossa, kun TPS:n maalille päätöserään vaihdettu Ville Hostikka torjui Burdasovin nollakulmavedon eteensä ja Aleksander Kucheryavenko iski reboundin häkkiin.

Pientä lohtua yli 6000-päiselle yleisölle toi ottelun viimeisellä minuutilla try-outin kautta itselleen sopimusta hakeva liettualainen Tadas Kumeliauskas, joka onnistui ohjaamaan Markus Seikolan viivakudin ohi muuten helpolla päässeen tšekkivahti Aleksander Salakin.