Oliver Kapanen johdatti hattutempulla Leijonat suurinumeroiseen voittoon – Iso-Britannia jäi nollille

MAAJOUKKUE / Raportti
Kapanen ei osunut Tšekkiä vastaan, mutta sunnuntaina hän viimeisteli hattutempun.
Leijonat sai hyökkäyspelinsä rullaamaan sunnuntain päiväpelissä, kun vastaan asettui Iso-Britannia. Oliver Kapanen johdatti hattutempullaan Leijonat 8–0-voittoon, ja useampi pelaaja tehoili yli kolmen pisteen verran.

Leijonat lähti MM-turnauksen kolmantena päivänä hakemaan ensimmäistä voittoaan, ja sen joukkue myös sai. Iso-Britannia kaatui lopulta tasaisen ja katkonaisen avauserän sekä paljon maaleja sisältäneen toisen erän jälkeen maalein 8–0.

Erä käynnistyi sekavissa merkeissä, kun pelikatkoja vihellettiin jatkuvalla syötöllä muun muassa pitkien kiekkojen vuoksi. Kumpikaan osapuoli ei juuri saanut useampaa onnistunutta syöttöä putkeen, vaan tarkkuus oli vielä hukassa, aivan kuten oli hyökkäyspelikin.

Peli alkoi rullaamaan hieman useampien vaihtokiertojen jälkeen, ja etenkin kaukalossa MM-debyyttinsä tehnyt Konsta Helenius oli jatkuvalla syötöllä viemässä kiekkoa hyökkäysalueelle. Omat paikkansa sai myös Iso-Britannia, joka erän aikana pääsi kahdesti ylivoimahyökkäykseen. Emil Larmi hoiti kuitenkin tilanteen maalillaan.

Lopulta helpottavan avausosuman ohjasi maalinedustalta Oliver Kapanen, kun erää oli jäljellä alle neljä minuuttia. Maali oli Leijonien turnauksen ensimmäinen. Syöttöpisteen osumaan sai hyvän kiekon maalille lähettänyt Oliwer Kaski. Laukaukset merkittiin erässä Suomen hyväksi 11–5, mutta tuhannen taalan paikkoja ei juuri avautunut.

– Kova erä, Iso-Britannia luistelee kovaa päälle. Saimme kuitenkin hyökkäysalueen peliämme käyntiin, Leijonien koko turnauksen avausmaalin ohjannut Kapanen kertasi erätaukohaastattelussa.

Toinen kaksikymppinen käynnistyi Leijonien osalta aiempaa terävämmin, kun joukkue sai hyökkäyspelin heti ensisekunneista lähtien käyntiin. Alle kahden minuutin jälkeen oli kiekko myös verkossa toistamiseen. Asialla oli jälleen Kaski, jonka viivalaukauksen ohjasi tällä kertaa verkkoon Jesse Puljujärvi, jolle piste oli ensimmäinen aikuisten MM-tasolla.

Kauaa ei myöskään mennyt siihen, että tilanteeksi muuttui jo 3–0, kun Jere Innala laukoi suoraan syötöstä kiekon ylivoimalla Ben Bownsin selän taakse. Jo ennen kolmatta maalia Mikael Granlundin yritys oli upota sisään, mutta puolustus siivosi kiekon maaliviivalta.

Suomi vaihtoi jatkuvasti kiekollisena ja piti pelivälineen hallussaan useiden minuuttien ajan. Lauantaina Kanadaa vastaan hyvin kamppaillut ja siinä ottelussa jopa johtoasemassa käynyt Iso-Britannia oli täysin pimennossa.

Kiekkoja vain räiskittiin ulos alueelta, kunnes Brett Perlini pääsi jopa läpiajoon, mutta ei onnistunut ujuttamaan kiekkoa Larmin selän taakse. Hyökkäysalueen pienestä paineesta huolimatta seuraavan osuman upotti Leijonien puolustaja Juuso Riikola, jolle osuma oli niin ikään ensimmäinen MM-tasolla.

Erä oli täysin Suomen hallinnassa, mistä kertoo esimerkiksi laukaisutilasto (16–3). Hyökkäyspeli lähti rullaamaan, mikä on tärkeää jatkon kannalta. Lopulta erätauolle lähdettiin lukemissa 6–0, kun Kapanen osui toistamiseen ja Olli Määttä laukoi vielä erän viimeisen ajassa 38.45.

Leijonat pääsi kolmannella kaksikymppisellä kokeilemaan jälleen Heleniuksen hankkimaa ylivoimaa, mutta tolppaa lähemmäs ei päästy. Ylivoimakoostukset erosivat avausottelun viisikoista, mutta kiekko liikkui hyvin heidänkin välillään. Etenkin Granlund jakeli hyviä syöttöjä.

Ajassa 46.39 Leijonien varakapteeni Mikko Lehtonen nousi tyhjään tilaan ja heitti kiekon yläkulmaan. Helenius nappasi osumaan syöttöpisteen, joten debytantti sai pistetilinsä välittömästi auki. Osumaa edelsi Larmin erän avaustorjunta.

Jobinpostia erään toivat pelaajien saamat iskut. Hannes Björninen poistui suoraan pukukoppiin kättään pidellen, mutta palasi pian takaisin. Toisaalta taklaustilanteen jälkeen pukukoppiin suuntasi myös Rasmus Rissanen, joka ei enää palannut kaukaloon.

Loukkaantumiset eivät hidastaneet peliä, kun Kapanen pääsi ohjaamaan kolmannen osuman, jonka myötä hattutemppu tuli täyteen. Osuma oli myös ottelun viimeinen, joten loppulukemiksi merkittiin 8–0. Kapasen lisäksi kolmeen pisteeseen ylsivät Granlund (0+4), Puljujärvi (1+2) ja Ahti Oksanen (0+4).

Suomen turnaus jatkuu maanantaina ottelulla Norjaa vastaan.

Leijonien osumat ja ohisektorit

Yhteistyössä:

501 9:llä tikalla: Mikael Granlund

Leijonakapteeni syötteli Ison-Britannian nurin ja johti joukkonsa vakuuttavaan voittoon. Granlundin kiekollinen varmuus näytti köykäistä vastustajaa vastaan silmiähivelevältä, mikä antaa uskoa myös siihen, että kippari on lyönnissä myös kovien pelien koittaessa.

Big Fish: Jesse Puljujärvi

Vielä ensimmäisessä ottelussa "biisoni" ei myskännyt toivotulla tavalla, mutta Isoa-Britanniaa vastaan Puljujärvi teki kentällä juuri sellaisia asioita, joita häneltä voidaan odottaa. Tehot 1+2 ovat kelvollinen suoritus.

Bullseye / Häränsilmä: Oliver Kapanen

KalPasta Leijoniin ponnistanut nuori keskushyökkääjä iski kaksi komeaa osumaa brittien verkkoon. Taitava hyökkääjä osaa myös tehdä peliä, mutta oli Kapasen kannalta sytyttävää, että limppukin löysi tiensä maaaliin kuin tikka taulun keskustaan.

Leijonien ohisektorit

• Valtteri Puustinen: Ei saanut ykkösketjun roolistaan huolimatta tehopisteitä aikaan. Tuoreen NHL-sopimuksen Penguinsiin tehnyt Puustinen on jatkossa entistä suuremman suurennuslasin alla.
    • Juha Jääskä: Hyökkääjän rooli pieneni ensimmäiseen otteluun nähden, eikä Jääskä säväyttänyt sunnuntaina sen kummemmin. HIFK:sta NHL-läpimurtoa yrittämään lähtevä hyökkääjä teki työnsä, muttei ollut erityisen vaikuttava.
    • Vili Saarijärvi: Kiekollinen puolustaja oli suurimman osan ottelusta varjojen mailla. Tällaisia ennalta heikompia vastustajia vastaan Saarijärven kaltaisten pelaajien tulisi saada onnistumisia, jotka ruokkivat tekemistä tärkeihin peleihin mentäessä.