SM-liiga jo Sportin käden ulottuvilla

Vaasan Sport on näyttänyt epäilijöille, että sillä on aidosti mahdollisuus nousta jääkiekon SM-liigaan. Ensimmäisen kerran tuo mahdollisuus on torstaina Kuparisaaressa. Tämä varmistui, kun Sport kävi nappaamassa jo toisen voittonsa Isostamäestä. Tällä kertaa luvuin 3-4 (0-2, 1-1, 2-1).

Sport–valmentaja Juhani Tamminen oli jälleen oma itsensä ottelun tauottua, tällä kertaa kommentointi kuitenkin pysyi edes jotenkin aisoissa.

- Me lähdimme tähän peliin teemalla sensational win (sensaatiomainen voitto). Tammisen kuudenkymmenen minuutin paine tappoi Ässät toisen kerran, eikä se ollut mulle yllätys, itsevarma konkarivalmentaja sivalsi.

Ässien valmentaja Alpo Suhonen löysi lopputulokseen toisenkinlaisia syitä.

- Sport oli todella hyvin valmis tähän peliin, me taas emme. Kokoonpanon vajaukset syövät keskittymistämme, Suhonen analysoi.

Suhosen näkemys on sinänsä oikea, että Sport todellakin oli alussa hereillä, Ässät taas ei. Ottelun avausmaali nähtiin jo 41 pelisekunnin jälkeen, kun vimmalla porilaismaalille painaneet vaasalaiset survoivat kiekon ohi Eero Kilpeläisen. Maalintekijäksi löydettiin Toni Sihvonen.

Eikä aikaakaan, kun lisää seurasi. Ässät oli kuin jäässä ja Sport pääsi kuittaamaan toistamiseen. Justin Aikins ja Juha Koivisto alustivat tilanteen, josta Josh Prudden maalasi siekailematta vieraat kahden maalin karkumatkalle. Täydellinen tyrmäys, josta Ässät ei kokonaan enää toipunut.

Samat sävelet

Avauserän lopulla hieman otetta saaneet porilaiset olivat taas hätää kärsimässä toisessa erässä. Aktiivisesti päälle käynyt Sport sai jatkuvasti Ässien puolustajat sortumaan virheisiin, ja Kilpeläisellä maalissa riitti töitä. Puolustajan virheestä tuli myös vaasalaisten kolmas osuma.

Ylivoimalla omalla alueella kiertelemään lähtenyt Matti Kuusisto menetti kiekon Timo Pahkalan karvatessa hurjasti päälle. Irtokiekon poimi Tuomas Takala, joka sijoitti limpun tarkasti takayläkulmaan hiljentäen entisen kotiyleisönsä haudan hiljaiseksi.

Myös toisen erän loppu oli Ässiltä taas parempaa peliä, ja tällä kertaa kotijoukkue sai myös näkyvää tulosta aikaan. Marko Kivenmäen ja Tero Määtän esityöstä pääsi Tommi Huhtala kaventamaan lähes maalin takaa lukemat 1-3:een.

Lähes tasoihin

Kolmanessa erässä nähtiin sitten Ässien parasta peliä, lähes koko ottelusarjassa. Joukkue vyörytti tilanteita toisensa perään vaasalaisten maalille ja vieraat joutuivat rikkomaan jäähyjen arvoisesti lukuisia kertoja.
Ässien ylivoima ei kuitenkaan ollut tarpeeksi tehokasta, vaikka joukkue 2-3-lukemiin pääsikin erikoistilanteen turvin kaventamaan.

Markku Tähtisen kova rynnistys hyökkäyspäädyn irtokiekkoon tuotti sen verran sekaannusta, että Tommi Huhtala pääsi ilmaiseksi nousemaan kulmasta maalille ja siirtämään kiekon ohi Jaakko Suomalaisen.

Ässien ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä reilut kahdeksan minuuttia ennen loppua pääsi vieraiden Paul Cabana spurttaamaan kuin tyhjästä läpiajoon. Viimeistely oli varma ja vaasalaisjuhlat ylimmillään. Syöttöpisteet ottelun voittomaaliin merkittiin Antti Jaatiselle ja Tuomas Takalalle.

- Valitettavasti Sportin kolmas ja neljäs maali menivät meidän omaan piikkiimme, Alpo Suhonen näki.

Ässät rimpuili vielä maalin päähän kaksi minuuttia myöhemmin, kun Matti Kuparinen siirsi siirretyn rangaistuksen aikana kiekon Suomalaisen taakse. Enempään ei Ässät kuitenkaan pystynyt, vaikka pääsi kokeilemaan jopa kuudella kolmea vastaan. Kiekko toki saatiin maaliin saakka, mutta tilannetta edeltänyt käsisyöttö mitätöi porilaisten tasoituksen.

- Torstaina on luvassa iso peli. Me lähdemme siitä, että lauantaina Porissa vielä pelataan, Suhonen kertoi.