Tammisen joukot ryöväsivät kotiedun

SM-liigan karsinnat alkoivat hieman yllättävästi. Yllättävää ei ollut ottelun huikea tunnelataus, mutta lopputulosta moni pitänee Vaasan huikeasta hurmoksesta huolimatta yllättävänä. Juhani Tammisen luotsaama Sport haki Isostamäestä sen mitä halusi, ja nappasi kotiedun voittamalla Ässät 2-3 (0-0, 0-2, 1-1).

Tamminen ei ottelun jälkeen sanojaan säästellyt. Itsevarmuutta uhkuva valmentaja kertoi suunnitelmansa osuneen täydellisesti nappiin.

– Meidän teemamme tähän otteluun tultaessa oli "The Big Steal". Onnistuimme ryöväämään kotiedun, aivan kuten Jokipoikia vastaan, Tamminen muotoili.

Vaasalaisvalmentajan sanoma oli mennyt joukkueelle hyvin perille. Sport tuli alusta asti syvälle Ässien alueelle. Samalla porilaisille kuitenkin avautui hyviä vastahyökkäyksien paikkoja. Näistä eivät Alpo Suhosen suojatit kuitenkaan saaneet kiekkoa ohi loistavasti pelanneen Jaakko Suomalaisen.

Ässien tehottomuuden lisäksi avauserässä nähtiin rutkasti jäähyjä. Vaasalaisten ylivoima ei kuitenkaan ollut isäntien erikoistilannepelaamista kummempaa, joten ensimmäiselle erätauolle painuttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Sport näyttää hengen voiman

Toisessa erässä tahti oli ensi minuuteista lähtien selvä. Sport piti peliä hallussaan, välillä jopa todella selkeästi. Ässien peli oli totaalisen sekaisin ja joukkue sortui jäähyihin. Ennen pitkää erikoistilanteet tuottivat myös tulosta.

Sport siirtyikin ylivoimalla 0-1-johtoon. Juha Koivisto väänsi kulmasta maalille hassuttaen porilaispuolustajan ja ässävahti Eero Kilpeläisen täysin. Päädyssä huikeaa elämää pitänyt vaasalaiskatsomo repesi täysin. Muussa osassa Isomäen areenaa vallitsi suorastaan hämmentynyt tunnelma.

Jatkoa seurasi erän lopulla ja jälleen ylivoimalla. Tuomas Immosen laukauksesta syntyneen reboundin toimitti verkon perukoille Markus Jämsä. Ässiltä ottelun toinen erä oli lähes ala-arvoinen.

– Sport pelasi erittäin hyvän toisen erän. Tasoeroa ei näiden joukkueiden välillä juuri ole, ei ainakaan silloin jos me emme pelaa niin sanotusti täysillä, ässäluotsi Alpo Suhonen analysoi.

Vaasalaisten hurmos kestää

Ottelun päätöserässä Sport lähti selkeästi jäädyttämään peliä. Se onnistuikin siinä aina viimeiselle kymmenminuuttiselle asti. Josh Pruddenin satanolla aloitustappio Matti Kupariselle koitui kuitenkin Jaakko Suomalaisen nollan turmioksi. Tero Määttä laukoi suoraan vastakiekosta lukemiksi 1-2.

Ässät painoi kolmannen erän lopun vahvasti Sportin maalille. Entisestään vaasalaisten ahdinkoa lisäsi Antti Uiton saama viiden minuutin rangaistus hänen taklattuaan Tommi Huhtalan selästä aitaan reilut neljä minuuttia ennen loppua.

Porilaisten tasoitus kävi senttien päässä maalista, mutta viimeisetkin pyristelyt päättyivät Toni Sihvosen tyhjään maaliin ampuman 1-3-osuman myötä. Ässät sai lohtua vielä kahdeksan sekuntia ennen loppua Derek Damonin kavennusmaalin myötä, mutta se ei enää riittänyt, joten Sport onnistui ryöväämään kotiedun itselleen.

– Emme pystyneet tekemään tasoitusta ottelun lopussa. En kuitenkaan usko, että kotiedulla on tässä sarjassa suurtakaan merkitystä, Suhonen mietti.

Vieraat Isomäen isäntinä

Sport vei ottelun nimiinsä kaukalossa, mutta vaasalaiset hallitsivat tapahtumia myös katsomon puolella. Tietojen mukaan peräti 17 linja-auton ja lukuisten henkilöautokyytien muassa Poriin saapuneet Sport-fanit jättivät Isomäen legendaarisen seisomakatsomon jopa selvästi taakseen.

– Tuntui välillä, että kuudestatuhannesta katsojasta viisituhatta oli vaasasta, Suhonen kritisoi kotiyleisöä.

Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat tiistaina Vaasassa. Silloin kotijoukkue Vaasan Sportilla on takanaan jakamaton kotiyleisön tuki.