IFK katkaisi Tapparan voittoputken

IFK piti pisteet Helsingissä ja katkaisi näin Tapparan kuuden ottelun voittoputken. Voiton takuumiehinä toimivat Marek Zidlicky ja Kimmo Kuhta, molemmat kahdella maalillaan.

Nopeatempoinen ottelu tarjosi vauhtia ja jännittäviä tilanteita yli seitsemäntuhantiselle yleisölle Helsingin Jäähallissa.

Kotijoukkueella vahva alku

IFK aloitti ottelun paljon paremmalla sykkeellä, kuin Tappara. Tappara joutui koukkimaan kovaa ohitse luistelleita IFK-pelaajia ja Petri Kaislehto oli pakotettu nostamaan kätensä jäähyn merkiksi. Tappara ei kuitenkaan kiekkoon päässyt käsiksi, kun Dave Stathos luisteli vaihtoaitoon ja IFK otti kuudennen kenttäpelaajan jäälle.

Joonas Vihko törkkäsi kiekon laidan kautta Arttu Luttiselle, joka mainiosti piti hetken kiekkoa, odottaen ylösnousevaa Marek Zidlickyä. Zidlicky sai kiekon suoraan lapaansa ja pisti Tappara-pelaajan estelyistä huolimatta kiekon Mika Lehdon seläntaakse. Ottelua oli tässä vaiheessa pelattu vasta 1.46.

Tappara tasoitti, kun molemmilta joukkueilta oli yksi mies jäähyaitiossa. IFK-pakki Pasi Saarinen pisti upean syötön omalla alueella suoraan Esa Pirneksen lapaan, joka kikkasi ohi liukuvan Saarisen ja nosti kiekon maalinkattoon.

Hetki Tappara-maalin jälkeen Mika Lehto joutui venyttämään takatolpalle IFK:n laukaukseen ja venäytti tilanteessa nivusensa. Lehdon tilalle luisteli Sasu Hovi.

-Lehto menee huomenna tutkimuksiin ja sen jälkeen tiedämme hänen tilanteensa tarkemmin, kertoili Tapparan Kari Makkonen.

Aleksandr Barkov sai kiinnipitämisestä jäähyn erän loppupuolella. Siirretyn rangaistuksen merkiksi Kaislehto nosti jälleen kätensä ja IFK alkoi pyörityksen. Pyöritys päättyi kuitenkin, kun Mikko Luoma työnsi maalin paikaltaan. Kaislehto ei tilanteesta kuitenkaan lisärangaistuksia viheltänyt, vaan näytti Pärssisen työntäneen Luoman maalikehikkoa päin. Videotaulun hidastus kuitenkin osoitti, että Luoma nosti maalin paikaltaan ilman Pärssisen apua.

Tappara oli ensimmäisessä erässä täysin tuuliajolla, eikä liikettä riittänyt IFK:n perässä pysymiseen. Siksi joukkue käyttikin kahvoja, koukkuja ja huitomista IFK:n pysäyttämiseen. IFK piti tunteensa kurissa ja iski vielä erässä kaksi maalia.

Ensin Kimmo Kuhta iski IFK:n pelatessa kahden miehen ylivoimalla kiekon ensimmäistä kertaa Hovin taakse. Maaliin esityön tekivät Tuomo Ruutu ja Timo Pärssinen, jotka syötöillään sahasivat Tapparan ylivoimakuvion palasiksi.

Erää oli jäljellä enää noin kymmenen sekuntia, kun Kim Hirschovits kumartui hyökkäyspään aloitukseen. Hirschovits voitto aloituksen 100-0 ja kiekko tuli Zidlickylle, joka iski ottelun toisen osumansa suoraan syötöstä Hovin kypärän kautta.

Unelmakiekkoa IFK:lta, silti tasaista

IFK jatkoi kovaa luisteluaan toisessakin erässä. Hieman yli minuutti erää oli pelattu, kun Carlo Grünn luisteli ohi Janne Grönvallin, mutta ei onnistunut ohittamaan Hovia Tapparan maalilla.

Grünn oli jo maalin kulmalla tilanteen jälkeen, kun Tuukka Mäntylä iski Grünnia poikittaisella selkään. Grünn oli hyvin lähellä lyödä naamansa tolppaan, mutta sai sen verran väistettyä, että uudelta "tapaus Suutariselta" vältyttiin.

IFK rokotti tästä tempusta pikaisesti. Mikko Kurvinen pelasi kiekon Zidlickylle, joka siirsi toiseen kulmaan Kimmo Kuhdalle. Kuhta otti turhan tilan pois ja laukoi kiekon maaliin.

Tämän jälkeen IFK painosti erän puoliväliin saakka täysin suvereenisti. Painostus katkesi Turo Järvisen täysin turhaan jäähyyn, kun tilanteessa hieman helposti kaatunut Luoma meni kiinnipitämisen jälkeen jäihin.

Tappara pyöritti ylivoimaansa hienosti ja Janne Grönvall laukoi maskin takaa Tapparan kavennuksen. Maaliin olisi voitu kirjoittaa toinenkin maalintekijä, sillä maskissa seissyt Pirnes sai mielestäni mailansa väliin Grönvallin laukaukseen.

Loppuerä oli tasaisempaa, eikä IFK pystynyt hyödyntämään edes viidellä kolmea vastaan ylivoimaansa. Laukauksia tuli aivan liian vähän ja ainoat vedot tulivat lähes nollakulmasta.

Lisäksi erässä nähtiin IFK-faneissa kauhua herättänyt tilanne. Dave Stathos pyrki avaamaan ylivoimalla hyökkäyksen nopeasti, mutta kiekkoon pääsi väliin siniviivalla Esa Pirnes. Pirnes kuitenkin laukoi tolppaan, vaikka hänellä oli edessään täysin tyhjä maali.

Viimeisessä Tappara jo luisteleekin

Kolmannessa erässä kaksi ensimmäistä lähinnä mailapeliin keskittynyt Tappara sai uutta intoa luistimiinsa. Tosin kova hyökkäysinto kostautui välillä IFK:n läpiajoina.

Neljän minuutin kohdalla Tappara pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun karvaajana toiminut Luttinen sai kuningasidean törkätä Tappara-pelaajaa poikittaisella selkään, vaikka Tapparan mies olisi jäänyt parilla potkulla jäänyt jälkeen Luttisesta. Maaleja Tappara ei kuitenkaan saanut aikaan.

Hieman ennen erän puoliväliä koko ottelun ajan kuumana käynyt Janne Grönvall kampitti häntä huitaisseen Ilkka Pikkaraisen. Kun perään Miska Kangasniemi esti Timo Pärssistä pääsemästä kiekoon, niin IFK pääsi yrittämään pitkään kahden miehen ylivoimalla.

Minuutti tästä ja Marko Mäkinen huitoi itselleen jäähyn ja IFK:n ylivoima jatkui. Ylivoimalla IFK kuitenkin vain siirteli kiekkoa ja haki varmoja ja hienoja maaleja. Laukaukset puuttuivat ja Tapparan kolmikko pelasi hyvin tilan pois.

Erän viimeinen merkintä tuli, kun Tuomo Ruutu luisteli hieman ohi Tappara-pelaajasta ja yritti saada kiekkoa pois Tapparan omilla opeilla eli huitaisemalla käsille. Kaislehto otti tämän typeryyden pois ja Tappara sai viimeisen mahdollisuutensa.

Tapparan pelaajat juhlivat jo maalia, kun kiekko tippui Stathokselta selän taakse ja valui maaliviivalle. Kiekko ei kuitenkaan mennyt kokonaan maaliin ja niin ottelun loppulukemat olivat 4-2.

Tapparaleirissä hylkäyksestä oltiin eri mieltä.

-Harmittavasti meni se kolmas maali. Pojat sanoivat sen olleen maalissa, mutta itse en kuitenkaan sitä edes videoskriiniltä tarkasti katsonut. Pitää tarkastaa videolta, onko siinä jotain väärää, kertoi Tapparalta lehdistön eteen astellut Kari Makkonen.

Lopussa Hovi tuli hetkeksi maaliltaan pois, mutta IFK piti kiekkoa, joten maalia Tappara ei onnistunut tekemään. Ottelun hienoimman taklauksen esitti Robert Kantor, joka puhtaalla avojään pommilla sai Jussi Tarvaisen kaatumaan selälleen ja tiputtamaan mailansakin.

Yleistä

Mailajuhlista on varmaan suurin osa muuten käsitelty, mutta jotain vielä on kerrottavana. IFK:n Kimmo Kuhta kertoili punoittavin rantein tuntemuksiaan Tapparan pelityylistä:

-Ei siinä mitään jos taklaisivat, isot miehet. Mutta kun huitovat koko ajan käsille. Toisaalta taklaaminen vaatii liikettä ja Tapparaltakin sitä tarvittaessa löytyy. Kuitenkin jostain syystä tämä on ollut Tapparan pelityyli muutaman vuoden ajan.

Tunnelma ottelussa oli harvinaisen hyvä tiistaimatsiksi, IFK:n kova luistelu ja näyttävät kikat saivat välillä lähes koko jäähallin yleisön kannustamaan kotijoukkuetta. Tapparan kannattajiakin paikalla oli jonkin verran, mutta vain 1-1 tasoituksen jälkeen he jaksoivat meteliä pitää.

Valmentajilta kuultua

Alpo Suhonen, IFK:

-Me pelataan kiekollista peliä niin hyvin ja niin paljon kuin mahdollista. Ei ylletty ihan yhtä hyvään peliin tänään kokonaisuutena kuin viimeksi Jokereita vastaan.

- Joukkue on viimeiset kolme-neljä viikkoa erittäin hyvin astunut tuonne jäälle. Pelaajat ovat olleet valmiita pelaamaan.

Kari Makkonen, Tappara:

- Ensimmäinen erä oli meidän tuho. Kyllä meidän piti lähteä paremmalla sykkeellä luistelemaan, nimenomaan ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Mutta ei me päästy missään vaiheessa peliin mukaan. Tyhmillä jäähyillä ei voita peliä.

Tulevaisuus

Tappara kohtaa seuraavassa ottelussa kotonaan ensimmäisen pistemenetyksensä 13 otteluun kokeneen JYPin ja IFK taas matkustaa Poriin JYPin putken katkaisseen Ässien vieraaksi. Molemmilla on kaksi ottelua jäljellä ennen joulukinkkua.