HPK:lle huippuvoitto viimeisillä sekunneilla

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnan Pallokerho kuittasi itselleen täyden pistepotin sunnuntaipäivän tv-trillerissä. Ratkaisu tuli Kerhon maalipyssy Eero Somervuoren lavasta vain kuusitoista sekuntia ennen kuudenkymmenen minuutin täyttymistä.

Kerho tulee vauhdilla

HPK:lta nähtiin taas tuttu kotipelin avaus, joukkue viiletti täydellä vauhdilla kaukaloon ja oli jyrätä Jokereiden yli jo ensihetkillä. Avausmaalikin nähtiin vain reilun minuutin pelin jälkeen. Timo Vertalan kärsiessä jäähyään pääsi Marko Tuulola lataamaan vastakiekkoon heittolämärillä. HPK-kipparin laukaus upposi maalin ylänurkkaan, kun Jokereiden maalia vartioinut Kari Lehtonen oli yhä jäissä Teemu Aallon lämärin jäljiltä.

HPK kiri vielä maalinkin jälkeen täysillä, mutta lisäosumia ei nähty. Ottelutapahtumat jäällä tasaantuivat nopeasti ja myös vierasjoukkue pääsi peliin kiinni. Erän loppu oli molemmilta ryhmiltä sekavaa pelailua, kiekkoa roiskittiin edestakaisin väliin silmittömästi. Molemmat pääsivät erässä vielä pariin otteeseen kokeilemaan ylivoimapelinsä toimivuuttakin, mutta vaarallisia maalipaikoja ei kumpainenkaan ryhmä saanut rakennettua.

HPK kestää pitkän alivoiman

Kari Lehtonen perhosasennossa, ei paljon tilaa maalintekijöille

© Matti Liljaniemi
alt="Kari Lehtonen perhosasennossa, ei paljon tilaa maalintekijöille">

Heti toisen erän alussa ottelu olisi voinut kääntyä Raimo Summasen luotsaamalle Jokeri-pakalle. HPK:n ykkösketjun keskushyökkääjä Tommi Santala komennettiin päätuomari Timo Favorinin toimesta suihkuun minuutin pelin jälkeen, tuomiona ottelurangaistus. Santala nosti mailansa typerästi, kun Jokereiden Antti Aalto tuli taklaamaan häntä HPK-maalin takana. Santala nosti mailansa eteen vaistomaisesti suojellakseen itseänsä – tuloksena vaarallinen poikittainen maila Aallon kasvoihin.

Aalto joutui myös loppupelin ajaksi sivuun. Maila osui hänen leukaansa niin voimakkaasti, että edessä oli sairaalareissu ja röntgenkuvaukset. Jokerit pääsi pyörittämään ylivoimaansa, mutta HPK:n alivoima kesti. Joni Puurula ei HPK:n maalilla joutunut edes torjumaan kovinkaan vaarallisia tilanteita. Kerhon loistavan alivoiman lisäksi osavastuun maalien puutteesta saa kantaa myös vierailijan pahasti yskähdellyt ylivoimakuvio.

Santalan jouduttua sivuun HPK pelasi loppupelin kolmella keskushyökkääjällä, jotka kiersivät ensin neljän laituriparin keskellä – kolmanteen erään ei neloskenttä enää jäälle ilmestynyt. Erityisesti nuori Max Kenig sai paljon vastuuta. Erän paras maalipaikka aukesi Jyrki Louhelle, jolle kiekon maalin eteen tarjoili hyvän ottelun pelannut Tero Lehterä. Louhen veto kopsahti kuitenkin suoraan Lehtosen patjoihin.

Huikaiseva loppuratkaisu

Ottelun kolmas erä alkoi HPK:n alivoimalla. Ensimmäinen tekopaikka avautui kuitenkin alivoimalla pelanneelle kotijoukkueelle. HPK:n päivän paras, Marko Tuulola, iski kiekon ilmassa suoraan vastustajan siniviivalla odotelleelle Antti Miettiselle. Miettinen otti laatan ilmasta alas ja karkasi yksin läpiajoon, hienon harhautuksen jälkeen unohtui vain kaikkein tärkein, laukaus.

Jokerit tulikin sitten seuraavassa vaihdossa tasoihin. Terran Sandwith suupaisi kiekon HPK-maalille, johon se jäi pyörimään keskelle miesruuhkaa. Sieltä sen kaivoi hyvällä maalivainulla varustettu Sean Bergenheim iskien kiekon Puurulan alta sisään. Yllättävää kyllä, Jokerit ei tasoitusosumastaan saanut lisävirtaa, pikemminkin nähtävissä oli Kerhon sisuuntuminen.

HPK:lle tarjoiltiin voittomaalin paikkaa usempaankin otteeseen, asialla olivat liukkaat vipeltäjälaiturit. Janne Laakkosella oli kaksi erinomaista tekopaikkaa, jälkimmäisellä kerralla Favorin joutui turvautumaan jopa videoiden apuun tilannetta tarkasteltaessa. Hyvässä vauhdissa myös HPK:n sarja-avauksessa ollut Eero Somervuori oli myös lähellä kertaalleen, veto viuhui niukasti ohi takanurkan.

Pelin kliimaksi nähtiin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Ensin Jokereiden Tomek Valtonen huitoi HPK-vahti Puurulaa näpeille aivan turhaan. Näin HPK sai loppuhetkille mahdollisuuden ylivoimalla.

Yksi liigan nopeimmista pakeista, Vladimir Sicak, vei kiekon alueelle sisään ja ojensi sen tsekkimaanmiehelleen Tomas Kucharcikille. Somervuori sieppasi kiekon ja murtautui kohti Jokeri-maalia. Tiukka ranneveto viuhahti kohti maalia ja hetken kuluttua Rinkelinmäen jäähallissa tuuletettiin villisti. Somervuoren veto upposi etunurkasta Lehtosen olkapään yli maalin perukoille ja pisteet jäivät Hämeenlinnaan.

- Vähän sinne jäi tilaa. Kyllä se oli sellainen kerran elämässä –veto, HPK:n kultakypärä kuvaili voittomaaliansa.

Viime kauden toistoa

Tiukka, vähämaalinen taisto oli kuin uusintaa viime kaudelle pelatuista kahdesta HPK-Jokerit-kamppailusta. Myös tuolloin HPK kuittasi voiton helsinkiläisvieraistaan viime hetkien maalilla, ensin runkosarjassa maalarina oli Antti Miettinen ja pudotuspeleissä Kucharcik. Ottelu oli myös ennustetun vauhdikas ja hyvätasoinen. Molemmat hyvin liikkuvat joukkueet viilettivät täydellä vauhdilla ja peli oli muutamia lyhyitä jaksoja lukuunottamatta pirteää.

- Perusvauhti oli kyllä ihan kova. Pelin taso oli hyvä, paitsi ne muutama ikävä juttu. Hyvälle joukkueelle hävittiin tänään. Hyvin taisteltiin kuitenkin, Jokereiden valmentaja Summanen kertoi taiston tauottua.

HPK:n valmentaja Jukka Jalonen oli silminnähden erittäin tyytyväinen omiensa otteisiin, sekä tietysti täyteen pistepottiin kahden pelatun ottelun jälkeen. Lauantaina Jalosella ei ollut vielä tarjota mitään temppuja jälleen kerran mainion ottelun pelanneen Lehtosen ohittamiseen. Voittomaali tuli hieman normaalista poikkeavalla laukauksella - juuri sellaisella, joilla hyviäkin maalivahteja yllätetään.

- Tasainen peli samaan tapaan kuin lähes kaikki meidän ottelumme Jokereita vastaan viime kaudellakin. Hallittiin peliä jonkin verran, maalipaikkoja meillä oli ehkä tuplaten Jokereihin verrattuna. Lehtonen on niin hyvä maalivahti, että erittäin vaikea on tehdä maaleja – tarvitaan ehkä hiukan onnenkantamoistakin. Erittäin tyytyväinen olen joukkueen otteisiin, nälkäinen ja voitontahtoinen HPK oli liikeellä, Jalonen säteili tyytyväisenä.

Illan puheenaihe Antti Miettinen tapahtumien keskellä

© Matti Liljaniemi
alt="Illan puheenaihe Antti Miettinen tapahtumien keskellä">

HPK:n parhaimmistoa sunnuntaina olivat Marko Tuulola sekä Vladimir Sicak puolustuksessa. Myös Tuukka Mäkelä kantoi lisääntyneen vastuunsa miehekkäästi. Kerhon hyökkääjistä taasen päällimmäiseksi kaikkien mieleen jäi varmasti Eero Somervuori. Antti Miettinen ja Tero Lehterä olivat muita kotijoukkueen onnistujia.

Jokereista parhaassa vauhdissa taas olivat nelosketjun miehet. Jukka Voutilainen voitti aloituksia ja pelasi varmaa peruspeliä. Laidoilla taas Laine ja Bergenheim pelasivat pirteästi. Maalivahti Kari Lehtonen oli omalla tutulla huipputasollaan. Miinusmerkin nimensä perään saivat puolestaan ykkösketjun nimekkään tähdet, Ville Peltonen ja Jukka Hentunen, joiden esitykseen jäi paljon parantamisen varaa.

Sikailua vai kovaa peliä?

HPK:n ja Jokereiden kohtaaminen oli kiihkeä ottelu, jossa taklattiin välillä rajustikin. Kaikkien onneksi kaukalossa ei nähty kuin kaksi rumaa tilannetta. Ensimmäisessä Santala aiheutti Aallon loukkaantumisen ja toisessa Terran Sandwith taklasi Janne Laakkosta selästä erittäin vaarallisesti.

Ottelussa nähtiin myös paljon hienoa taklauspeliä. Marko Tuulola miinoitti Ville Peltosen avojäällä siihen malliin, että videota voisi käyttää opetustarkoituksissa – erittäin kova, mutta täysin puhdas keskialueen taklaus. Jokereiden taholta ryminää peliin toivat Jussi Pesonen ja Mika Strömberg taklauksillaan. Myös Antti Miettinen taklasi monta Jokeri-pelaajaa kumoon näyttävästi.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Raimo Summanen puolestaan keskittyi näkemiinsä sikailuihin. Erityisen rankasti Jokeri-valmentaja kritisoi HPK:n kahden kirkkaimman tähden, Santalan ja Miettisen pelityyliä. Summasen lausunnossa on sikäli perää, että kyseinen kaksikko pelaa kovaa ja vauhdikkaasti, ns. tekevälle sattuu –ilmiö. Sikailijoita heistä ei kuitenkaan saa tekemälläkään. Summasen lausunnon tarkoitusperiä ja päämääriä voi vain arvailla. Mielenkiintoista on myös se seikka, että Santala on sikaillut vain kolmen vuoden ajan HPK:ssa, ei siis ilmeisesti aiemmin Jokereissa pelatessaan.

- Ihmetyttää joidenkin erittäin hyvien pelaajien tyyli pelata, Antti Miettisen ja Tommi Santalan. Heillä on taitoa ja he ovat erittäin hyviä pelaajia. Sen takia luulisi, että he keskittyisivät enemmän pelaamiseen. Väittäisin, että Miettinen on valtakunnan paras pelaaja, parhaimmillaan liigan ylivoimaisesti paras pelaaja. Tommikin on sitä tehnyt kolme vuotta. Hakee tosi törkeästi mailalla peittääkseen taklaustilanteen. Miettisen jokainen taklaus on kyynärpäätaklaus. He pystyvät olemaan tämän valtakunnan parhaita pelaajia. Santala pelaa puolisikaa koko ajan, Suomessa saa sen tehdä – sellaisia pelaajia arvostetaan täällä liigassa, Summanen lausui ulkoisesti viileän näköisenä.

Jukka Jalonen ei lähtenyt puolustelemaan omia pelaajiaan, vaan tuomitsi Santalan tilanteen voimakkain sanankääntein. Sen sijaan sikailijoita Jalonen ei millään huippukaksikostaan saanut.

- Se oli harmittava ja tyhmä se Santalan korkea maila. Ei noin saa, eikä kannata pelata. Totta kai maila täytyy pitää alhaalla. En usko, että Santalakaan kovin tyytyväinen siihen, että näin pääsi käymään. Antti on kieltämättä häijy pelaaja, ja juuri sen takia hän on NHL-tason pelaaja jo nyt. Miettinen ei anna periksi ja on erittäin kova ja vahva pelaaja, Jalonen kertoili.

» Lähetä palautetta toimitukselle