Optimisti keräsi rahat Tampereen paikalliskamppailusta

Kirjoitin otteluennakossa, että vain todellinen optimisti löisi rahansa likoon Ilveksen puolesta. Ne optimistit ovat nyt veikkauspisteissä lunastamassa rahojaan. Ilves otti kauden toisen kotivoittonsa lukemin 2-1.

Ottelu ei olisi voinut saada Ilveksen kannalta parempaa alkua. Pelikiellosta vapautunut Raimo Helminen pisti ensimmäistä otteluaan kirvesrinnoissa pelanneen Pasi Kuivalaisen ”kahville” ja sijoitti kiekon toiseen kulmaan. Nuorempi ja kokemattomampi pelaaja olisi saattanut siitäkin epäonnistua.

David Printzin ura Ilveksessä ei olisi juuri huonommin voinut alkaa. Tasan minuutti Helmisen maalista ruotsalaispakki otti typerän rangaistuksen ja kun vielä Tommi Satosaari löi kiekon katsomoon, pääsi Tappara yrittämään tasoitusta viidellä kolmea vastaan. Tämä vajaa kaksiminuuttinen osoittautui ottelun käännekohdaksi. Tapparalla oli viisi, ehkä jopa kuusi maalintekopaikkaa, ja aina oli edessä joko loistavasti pelannut Tommi Satosaari tai Ilves-pelaaja. Pari kertaa myös onnetar kävi näyttäytymässä Ilves-pelaajille.

Erän puolessavälissä Kimmo Koskenkorva pääsi herkullisesti yksin läpi, mutta tuhri paikkansa. Melkein heti perään Timo Peltomaa syötti kiekon laidasta täysin yksin maalin eteen jääneelle Eero Lajuselle, joka sutaisi uransa ensimmäisen SM-liiga-maalin. Ilves lähti erätauolle 2-0 johdossa.

Pasi Kuivalainen ei varmastikaan uskaltanut kuvitellakaan tällaista alkua uudessa seurassaan. Kolmesta ensimmäisestä laukauksesta kaksi sisään. Tapparan kannattajatkin näkivät varmasti sielunsa silmissä alkukauden tapahtumat, kun Alfie Michaud esiintyi samanlaisella varmuudella Tappara-maalilla.

Ilves hyydytti Tapparan sen omilla aseella

Otteluennakossa epäilin, ettei Ilves kykene blokkaamaan Tapparan avauspeliä. Arvailuni meni täysin metsään. Ilves karvasi ja häiritsi koko ajan Tapparan kiekollista pelaajaa ja näin kirvesrinnoilla oli jatkuvasti vaikeuksia saada peliään liikkeelle.

Toinen erä oli pelillisesti melko siistiä, lukuun ottamatta paria polvitaklausta, jotka jäivät ottelun päätuomarilta Markku Kruusilta huomaamatta. Kruus oli muutenkin pihalla koko ottelun. Jakeli pari aivan käsittämätöntä jäähyä ja keskittyi samalla täysin epäolennaisiin asioihin, kuten jatkuvaan aloittajien vaihteluun.

Erän ainoan maalin viimeisteli erän ainoan jäähyn aikana Tapparan Marko Ojanen, syöttöpisteet menivät Esa Pirnekselle ja Aleksander Barkoville.

Kolmas erä enää vain muodollisuus

Kolmannessa erässä Ilves hieman hermoili vastustajan tultua maalin päähän, mutta onnistui pitämään rivinsä sen verran tiiviinä, ettei päätänsä seinään takoneet Tapparan pelaajat päässeet maalintekoon.

Markku Kruus otti jälleen erässä kummallista roolia. Ensin hän jätti viheltämättä selvän korkean mailan ja jälkiselvittelyissä pisti Ville Hirvosen kymmenminuuttiselle. Muutama minuutti tästä nähtiin harvinainen episodi: Ilvespuolustaja purki kiekon keskialueelle, jossa Timo Peltomaa tökkäsi kiekkoa ilmassa eteenpäin. Kiekko tipahti suoraan Ilves-sentteri Mika Niemen lapaan ja Niemi pääsi yksin läpi. Maalia ei kuitenkaan syntynyt. Ottelun jälkeen tuomarikolmikko selitti, että kyseessä ei ollut käsisyöttö, koska kiekko ei varsinaisesti muuttanut suuntaa Peltomaasta.

Tapparan loppurynnistyksen katkaisi Tuukka Mäntylän liian heppoisin perustein saatu jäähy, eikä siinä vaiheessa edes auttanut Martti Järventien täysin typerä kaksiminuuttinen vajaa pari minuuttia ennen loppua. Tappara yritti vielä aikalisää ja otti Kuivalaisenkin pois maalilta, mutta ei loppujenlopuksi saanut edes mylläkkää Ilves-maalille.

Ilves sai ansaitsemansa voiton

Ilveksen liikkeessä näkyi paranemisen merkkejä jo ennen taukoa pelatussa TPS-pelissä ja lauantai-iltana Ilves oli selkeästi Tapparaa liukkaampi. Etukäteen peräänkuuluttamaani johtajuutta kantoivat erityisesti Raimo Helminen, joka otti useita tärkeitä aloitusvoittoja niin hyökkäyspäässä kuin omassakin päässä, sekä Timo Peltomaa, joka raatoi ja taisteli kovalla sykkeellä.

- Kai se hyvä vire johtuu siitä, että on päässyt pelaamaan ja harjoittelemaan hyvin. Eikä sovi unohtaa ”Artsin” (mv-valmentaja Arto Koivisto) panosta, vähätteli Tommi Satosaari, joka on kahdessa viimeisessä ottelussa päästänyt molemmissa vain yhden maalin. – Alkukausi ei Saksassa oikein sujunut niin kuin olisi pitänyt ja kun Ripa (toimitusjohtaja Risto Jalo) ja Artsi ottivat yhteyttä, ei tarvinnut kauaa miettiä.

Myös Ilveksen nuori kaarti, mm. Eero Lajunen ja Ville Snellman, pelasivat ennakkoluulottomasti. Harmi vain, että päävalmentaja Teijo Räsänen peluuttaa nelosketjua varsin nihkeästi. Olisi ollut kiva nähdä lupaavan Karri Akkasen otteita enemmän.

HPK:sta tullut David Printz ei vielä ainakaan mitään kummallisia esitellyt, yksi tyhmä jäähy ja yksi komea avojään taklaus. Kiekon kanssa miehellä oli pieniä vaikeuksia. Yleisesti Ilveksen puolustus selvisi hyvin Tapparan rynnistyksestä.

Ilves pelaa seuraavaksi Jokereita vastaan maanantaina Areenalla. Rouva Fortuna hymyili ja onnistumisia tuli, joten tästä on hyvä lähteä kohtaamaan sarjakärkeä. Hyvässä vireessä olevasta maalivahdistakaan tuskin on haittaa.

- Tommi on pelannut viime pelit sen verran hyvin, että saa varmaan jatkaa. Bruce (Racine) ei ole vielä ainakaan ensi viikolla pelikunnossa, kertoili mv-valmentaja Arto Koivisto.

Tappara ei saa maaleja aikaiseksi

Tappara hankki juuri ennen joulutaukoa Pasi Kuivalaisen paikkaamaan loukkaantunutta Mika Lehtoa. Ehkä olisi kannattanut sijoittaa maalintekijään. Kun joukkue työllä ja tuskalla saa kiekon alueelle ja kohtuullisen tilanteen luotua, ei ole miestä päättämään niitä. Maalintekijäksi hankittu Tom Bisset oli täysin näkymätön.

Näkymättömästä massasta voi nostaa esiin vain hyvää peruspeliä ottelusta toiseen pelaava Pekka Saravo, näkymätöntä raadantaa tekevä Arto Kuki ja maaleista huolimatta kohtuullisen pelin pelannut Pasi Kuivalainen.

Paljon parannusta täytyy Tapparassa tapahtua, jos meinaavat voittaa kovaa luistelevan HPK:n maanantaina. Muutamien pelaajien vilttikomennus voisi olla sopiva herätysruiske.