NHL-ilta areenalla Toronton näytös

NHL-joukkueita ei Suomessa riesaksi asti kuljeksi. Helsingissä sellainen kuitenkin 16. 9. esiintyi. Helsingin Jokerit isännöi Toronto Maple Leafsia NHL Challenge 2003-tapahtuman Suomen pelissä. Odotetussa kohtaamisessa odotukset lunasti NHL-joukkue. Maple Leafs kumosi kokemuksen tuomalla rutiinilla Jokerit vähän liiankin helposti, sillä moni varma maali jäi viimeistelemättä ja Jokerit pääsi lopun lepsuilussa lähelle.

Toronto aloitti kylmänviileästi ottamalla pelin haltuunsa. Aivan loppuhetkiä lukuunottamatta Maple Leafs ei suitsia Jokereille sen koommin tarjonnut. Ensimmäiset tunnekuohut katsomolle aiheutti valtavan kokoinen venäläinen Nikolai Antropov, josta sittemmin kasvoi eräällä tavalla jopa pelin tähti. Jo aamujäillä nimittäin saattoi tarkkailija huomata, että Nikolailla on kaksi vasemman jalan luistinta. Illan ensimmäisessä törmäyksessä tulilinjalle jäi Alex Ponikarovski.

Suomalaisyleisön naurunpyrskähdykset katkaisi kuitenkin Ric Jackman, joka ampui ottelun avausmaalin. Jokereiden taistelutahto sai siis hyvin nopeasti kolhun, josta se ei tainnut koko iltana toipua. Sinipaidat jatkoivat vyöryään Markus Helasen maalille. Alex Mogilny sai mainion syötön Antropovilta ja veivasi kaikki muut ulos tilanteesta paitsi maaliviivan. Toronton ylivoimakin kulki. Tomas Kaberlen ja Joey Nieuwendykin lavoista lähtee vielä moni Maple Leafs-faneja huudattava kiekko.

2-0-maalin kanssa ei aikailtu. Jarkko Immonen syötti Nieuwendykin niin nättiin tekopaikkaan, että veteraani ei voinut erehtyä. Markus Helasen ensimmäiset kunnon torjunnat odottivat vielä vuoroaan, Maple Leafs hallitsi ja Hannu Jortikka jo varmaan arvasi illasta muodostuvan tumman. Ensimmäisen erän loppupuolella Helanen onnistui muutaman kerran lisäämään hieman dramatiikkaa pariin koppiin, ja pelasi hiukan varmemmin, tosin edelleen heittäytyen ja sätkien perustorjunnoissakin kuin avopaikan olisi pelastanut. Kuka lie moiset tavat opettanut?

Alkoi toinen erä. Jokeri-maalin oli nyt tultava, uskottavuuden nimissä. Kokenut kaarti sen sitten ylivoimalla järjestikin. Arto Tukio sai hiipiä vasenta laitaa maalintekosektorille. Petri Pakaslahden ja Tommi Turusen esityö sai täyttymyksen. Jos tässä vaiheessa olisi jokereilla pää pelannut, olisi illan ottelusta saatu taistelu. Samuli Jalkanen kuitenkin teki antropovit ja liukui jäällä omia aikojaan saaden jokeripäätyyn aikaan Toronton miesylivoiman. Syksyn supersankari, peruspuolustajien prototyyppi Ric Jackman upotti jo illan toisen maalin.

Puolustajien unelmailta jatkui kun nuori venäläinen Maxim Kondratiev purjehti iskemään 4-1 -maalin. Eikä aikaakaan kun Darcy Tucker iski lukemiksi jo 5-1 terhkakkaan Jarkko Immosen esityöstä. Kolmas erä vaikutti siis jäävän pelailuksi.

Kolmannen erän alkajaisiksi Nieuwendyk oli lisätä maalitiliään, mutta Helanen kesti. Sen sijaan Toronto-maalille komennon saanut Jamie Hodson lopetti huipputorjuntojen esittämisen ja päästi Tomek Valtosen keskeltä ampuman laukauksen verkkoon. Hiljaa ottelua ihmetellyt yleisö heräsi eloon sen jälkeen kun Arto Tukio pelasti lähes varman maalin maaliviivalta. Tämän jälkeen alkoi Jokerijaloissa-, käsissä ja -päissä tapahtua. Vajaa seitsemän minuuttia oli peliä jäljellä kun Tomi Mäki herätti Jokeri-leirissä toiveet uudesta Areenan ihmeestä. Parhaan terän kiristä vei kuitenkin illan isäntä, kuusi jalkaa ja kuusi tuumaa kankeutta, Kazakstanin kiekkoileva suuruus Nikolai Antropov. Kiekollisesti valtavan lahjakas Antropov oli harjoituksia myöten jotenkin sekaisin, ja todisti tämän pelin lopussa tappelemalla kahdesti Markus Kankaanperän kanssa, törmäiltyään ensin huvittavasti kuten tapoihinsa kuuluu. NHL:ssä Antropov ei tappele. Päivän aikan tarkkailijan mielikuva Antropovista sai kolhuja.

Antropov-show´n jälkeen Jokerit haki vielä maalia, mutta liian lähelle ei Toronto päästänyt. Lopputulos 5-3 Torontolle ei kerro totuutta tasoerosta. Sen sijaan ottelu oli varsin viihdyttävä jos ei jännännyt Jokereiden puolesta, ja heillekin heijaavat saivat loppuun mukavan loppukirin. Maple Leafsin veteraanit esiintyivät rutinoidusti, vaikka takana on vähän yhteisharjoittelua. Joe Nieuwendyk vaikuttaa terveeltä, ja hän oli kentän hahmo. Ric Jackmanin kaltaiset rivimiehet esiintyivät myöskin edukseen.

Jokereilta ilta taas oli kehno. Ensimmäiset 50 minuuttia kului ihmettelyyn, ja vasta lopun kiihkossa oli merkkejä siitä millä tavalla NHL-joukkue voisi kaatua. Uskoa voittoon ei tainnut alunperin olla, sillä niin vaivattomasti Maple Leafs hankki hallinnan. Jokereita ei kuitenkaan kannata lytätä täysin. Nuori joukkue on kokematon ja oppii näistä komelluksista. Vanhemman kaartin esimerkki sen sijaan ansaitsee sapiskaa. Vapaa-iltaa letkeässä herraseurassa vietti useampikin Jokeri.

Pelin jälkeinen "lehdistötilaisuus" oli aivan yhtä hyvin järjestetty kuin muutkin mahdollisuudet haastatella Toronton pelaajia. Pat Quinn kehui Joe Nieuwendykiä ja Hannu Jortikka filosofeerasi talon rakentamis-metaforin. Jokeri-päävalmentaja myönsi tasoeron olleen numeroita suuremman. Jortikan mukaan Jokerit ei ollut harjoitellut pelaamista NHL-säännöin, ja miksi olisi. No ehkä näin olisi voitu tehdä jos Suomi-kuvaa halutaan kirkastaa, mutta muutenhan on herttaisen yhdentekevää miten ottelussa kävi. Kivaa oli varmaan melkein kaikilla.