JYP nukkui, mutta heräsi viime hetkellä

Kärppien sunnuntaina nöyryyttämä Skellefteå AIK jatkoi Suomen kiertuettaan saapumalla Jyväskylään tiistai-iltana. JYP pelasi kauden ensimmäisen kotipelinsä Hippoksen jäällä, jonka sulamisen vuoksi edellinen hallissa pelattu harjoituspeli jouduttiin pari päivää sitten keskeyttämään. Tällä kertaa jää pysyi kunnossa koko pelin ajan, sen sijaan isäntäjoukkueen otteet jättivät toivomisen varaa.

Isännät alussa varjojen mailla

Vuodenaikaan nähden runsaslukuinen jyväskyläläisyleisö oli saapunut katsomaan mielenkiinnolla lähinnä JYP-joukkueen uusia pelaajia. Heistä yksi, koeajalla oleva kanadalaispakki Jamie Mattie pääsi heti pelin alussa tilastoihin ottamalla jäähyn vain vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Skellefteån ylivoimamiehitys ei kauaa epäröinyt: keskialueelta lähetettiin rännikiekko, jota Janne Hauhtonen lähti katkaisemaan. Hän otti kuitenkin laidan lähellä tilanteen liian löysästi ja kiekko karkasi hänen mailastaan p-pisteen kaarella vapaana olleelle ruotsalaishyökkääjälle. Parin nopean syötön jälkeen vielä ryhmittymätön JYP-nelikko oli sahattu rikki ja maalin kulmalla yksin seisonut Patrik Ekholm sai laittaa kiekon tyhjään maaliin.

Paljon parempana ei erä jatkunut, sillä ajassa 4.08 oli tilanne ruotsalaisvierailijoille jo 0-2. Jarkko Immosen ketju piti pirteää pyöritystä hyökkäyspäässä, mutta Skellefteån napattua kiekon ja painettua peli JYP-päätyyn alkoivat vaikeudet. Ruotsalaiskarusellin päätteeksi Andreas Nyberg pääsi nousemaan kulmasta maalille ja ampumaan kiekon helpohkosti ohi maalissa torjuneen Tommi Tervon.

JYP sai ensimmäisen kerran kokeiltua Skellefteån maalivahdin Ville Koivulan kuntoa vasta viiden minuutin kohdalla, kun Janne Hauhtosen ketju laidoillaan Antti Virtanen ja Tomas Chlubna sai jonkinnäköisen tilanteen aikaan. Vielä ei kuitenkaan ollut onnistumisten aika.

Loppuerässä tarjoiltiin pari kertaa JYPille mahdollisuutta tulla peliin mukaan ylivoimapelin muodossa. Ylivoima pyörikin ihan kohtuullisesti, mutta ratkaisut olivat huonoja ja vastuuta siirreltiin vielä liikaa. Erätauolle lähdettiin siis tilanteessa 0-2.

Tuomarilinja muuttuu

Toiseen erään odotettiin pirteämpää JYPiä, koska ensimmäiseen erään nähden laiskempaa peliä ei joukkue enää voinut esittää. Luistin kulkikin jo eri malliin, mutta ensimmäisen maalin teki silti Skellefteå neljän minuutin pelin jälkeen. Harri Sillgrenin jäähyn aikana Igor Matushkin laukoi siniviivalta niin että miehen maila katkesi, ja Anders Fredriksen ohjasi kiekon ohi Tommi Tervon. Tuttuun jyväskyläläiseen tyyliin Tervo oli ollut polvillaan jo hyvän aikaa ennen kuin laukaus lähti.

Fyysisesti pienempi ja heikompi Skellefteå sai käyttää ronskisti mailaa ensimmäisessä erässä, mutta ottelun puolenvälin paikkeilla päätuomari Jyri Rönnin linja äkkiä muuttui ja keltapaitoja alkoi lentää mailarikkeistä jäähylle oikein urakalla. Ajassa 28.41 Peter Stenberg sai jäähyn ja vain 21 sekuntia myöhemmin Igor Matushkin lähetettiin hänen seurakseen jäähypenkille, kun Matushkin koukkasi kumoon läpiajoon lähdössä olleen Jyri Marttisen. Virtasen ja Chlubnan ympärille rakennettu ylivoimaketju sai ensin kokeilla kahden miehen ylivoimaa, eivätkä yritykset huonoja olleetkaan, mutta teho jäi silti puuttumaan. Heidän jälkeensä vuoron sai Eric Perrinin johtama kenttä, joka onnistui rikkomaan Ville Koivulan nollan. Hirvittävän maalinedustahässäkän päätteeksi Tuomo Jääskeläinen jäi maalin kulmalle yksin kiekon kanssa ja onnistui pistämään sen verkkoon, syöttäjiksi merkittiin Jääskeläistä ennen kiekkoa sohineet Perrin ja Jamie Mattie.

Skellefteån jäähyt jatkuivat, ja kolme minuuttia edellisestä maalista Jääskeläinen onnistui jälleen tökkäämään maalinedusruuhkasta kiekon maaliin. Maali oli niinikään ylivoimalla tehty ja syöttäjäksi merkittiin Perrin. Tässä vaiheessa näytti jo siltä, että nousu on vain ajan kysymys, mutta Skellefteå pääsi lisäämään johtonsa 2-4:ään vielä erän lopussa, kun Tommi Tervoa kohti tullut laukaus muutti jälleen suuntaa maalinedustalta. Maalintekijäksi merkittiin Andreas Nyberg.

JYP jäähyilee, mutta nousee

Kolmannessa erässä JYP alkoi taklata ja samalla jäähyillä. Joukkue kesti kuitenkin kolme peräkkäistä alivoimaa heti erän alkuun, ja teki erän ensimmäisen maalinkin näiden jälkeen. 51 minuutin kohdalla Pavel Vostrak tuli suoraan jäähyaitiosta kentälle, sai kiekon sopivasti itselleen ja runnoi Skellefteå-pakkien välistä läpiajoon. Vostrakin laukauksen Ville Koivula torjui mutta pelasi samalla itsensä ulos tilanteesta, perässä tullut Tuomo Jääskeläinen ampui kiekon maalinedustalle syntyneeseen ruuhkaan ja lopulta Jarkko Immonen sai sohittua kiekon ruuhkasta verkkoon. Tilanne oli niin sekava, että syöttäjäksi merkittiin vain Jääskeläinen.

Maalin jälkeinen vaihto osoitti jälleen ettei JYP ollut edelleenkään täysin hereillä ottelussa. JYP-puolustuksen löysäillessä Anders Fredriksen pääsi syöttämään kulmasta ja Andreas Nyberg viimeisteli kypärätempun maalin kulmalta. Kotijoukkue iski kuitenkin vielä kerran, kun ajassa 55.50 Antti Virtanen karvasi Skellefteån maalin takana kiekon Ville Koivulalta. Virtanen syötti tyhjän maalin eteen, johon Tomas Chlubna syöksyi ja varmuuden vuoksi latasi kiekon kauhealla lämärillä verkkoon, vaikkei edessä edes ollut ketään.

Kaksi minuuttia ennen loppua JYP otti maalivahdin pois ja alkoi yrittää tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla. Sellainen saatiinkin kotiyleisön riemuksi vain minuutti ennen loppua, kun Jyri Marttinen taisteli kiekon kulmassa ja syötti viivalle Pekka Poikolaiselle. Poikolainen malttoi vielä kääntää toisella puolella vapaana olleelle Tomas Chlubnalle, joka ampui kiekon maskissa olleen Koivulan längistä verkkoon. Maalin jälkeen enää pelailtiin, molempia ilmeisesti tyydytti tasatulos.

Pohdiskelua

Pelin alku oli JYPiltä todella huono, ilmeisesti joukkue katsoi liikaa Kärpät-Skellefteå -ottelun lopputulosta ja luuli, että ruotsalaiset ovat vain vastaantulijoita. Huonoon alkuun vaikutti myös Tommi Tervo, joka ei alussa pelannut alkuunkaan vakuuttavasti, mutta paransi jatkuvasti pelin aikana ja esitti jo todella hyviä otteita viimeisessä erässä. Skellefteå oli pienempi ja kevyempi joukkue, mutta pelasi paremmin yhteen, JYPin syötöissä oli vielä hakemista ja kuviot pyörivät vain hetkittäin.

Koeajalla oleva Jamie Mattie luisteli todella hyvin, ainakaan JYP-puolustuksesta tuskin löytyy paremmin liikkuvaa pakkia. Myös puolustusasenne miehellä oli hyvä, mutta pienestä koosta ja voiman puutteesta saattaa tosipeleissä tulla ongelma. Kiekollisista taidoista ei tässä ottelussa juuri saanut kuvaa.

Kotijoukkueesta parhaiten mieleen jäi tehopisteet 2+1 viimeistellyt Tuomo Jääskeläinen, joka on kesän aikana löytänyt lisää rohkeutta kiekolliseen peliinsä. Tämä kausi näyttänee Jääskeläisen uran suunnan - karvatahan mies on osannut aina ja jos tehopisteitäkin alkaa tulla, voi hänestä tulla jopa maajoukkuetason pelaaja. Asenne ja nopeus ovat kuitenkin ”Jässillä” kunnossa.

Muita onnistujia olivat hyökkäyksestä kaksi tärkeää maalia tehnyt Tomas Chlubna sekä pirteästi karvannut Tomi Mustonen. Mustonen on todella nopea ja taitavakin, mutta liiallinen sooloilu pitäisi saada otteista pois, jottei Hippoksella nähtäisi toista Juha Viinikaista ensi kaudella, vaan joukkueelle enemmän hyödyksi oleva pelaaja.

Ketjukoostumuksista ketju Vostrak - Perrin - Jääskeläinen oli ehjimmän tuntuinen. Virtanen ja Chlubna löysivät yhtä hyvin toisensa kuin viime keväänäkin, mutta ketjuun keskelle laitettu Hauhtonen ei oikein onnistunut roolissaan. Itse kokeilisin tällä paikalla mieluummin Jarkko Immosta, koska hän muistuttaa pelityyliltään hyvin paljon Olli Ahosta, jonka kanssa pelatessa Chlubna onnistui viime kaudella kaikkein parhaiten. Harri Sillgren ei myöskään oikein istunut Tuukka Liimataisen ja Jouni Kulosen väliin, mutta kolmos- ja nelosketjujen kokoonpanot elävät vielä varmasti, luultavasti tämä ratkaisu ei ollut lopullinen.

Puolustuksessa Nikolov pelasi paljon ja myös hyvin lukuunottamatta Skellefteån viidettä maalia, joka syntyi lähinnä Nikolovin löysäilystä. Marttinen jatkoi hienoja otteitaan ja Poikolainenkin oli vaihteeksi pelipäällä. Mikko Mäenpää talutettiin kolmannen erän puolivälissä pukukoppiin, vasemmassa jalassa näytti olevan vamma. Toivottavasti loukkaantuminen ei ole vakava, sillä Mäenpää mahtuu kyllä harjoituspelien esityksillään kirkkaasti JYP-puolustukseen.

JYP jatkaa harjoitusotteluitaan torstaina Leppävirralla, jossa vastaan asettuu SaiPa. Seuraava kotiharjoitusottelu on 5. syyskuuta, kun Lahden Pelicans saapuu Hippoksen kamaralle.