Murskajaiset Oulussa

Etukäteen varsin tasaiseksi arvioitu Oulun Kärppien ja Lahden Pelicansin välinen kohtaaminen ei noussut odotetunlaiseksi jännitysnäytelmäksi. Vierailija jäi vihaisen kotijoukkueen alle ensimmäisistä sekunneista lähtien ja joutui vastaanottajaksi Kärppien harjoitellessa maalintekoa.

Myllytystä alusta lähtien

Heti ottelun alusta alkaen näki, mikä tulee olemaan päivän käsikirjoitus: Kärpät oli selvästi vierailijoitaan paremmin valmistautunut ja uusituilla ketjuillaan se loi useita vaarallisia tilanteita Pelicansin maalille. Kahden minuutin pelin jälkeen Mika Pyörälä pelasi loistavasti Sakari Palsolan tekopaikkaan ja laukaus Pasi Kuivalaisen längistä sisään, 1-0. Pari minuuttia edellisestä Pelicansin Tomi Hirvonen otti kaksiminuuttisen ja kotijoukkue sai ylivoiman. Sitä ehdittiin pelata vain 10 sekuntia, kun Petr Ton laukoi Kuivalaisen patjojen välistä Kärpät kahden maalin johtoon.

Kaksi minuuttia edellisestä ja Kärpät oli alivoimalla. Maalivahti Niklas Bäckström pysäytti rännikiekon oman maalin takana ja avasi upeasti keskialueelle. Petr Ton polki karkuun Jan Latvalalta ja pisti Kuivalaisen täysin solmuun, 3-0. Puoli minuuttia edellisestä ja Pelicansin ylivoima jatkui. Hyvä kuvio ja neliön keskelle vetopaikka Oliver Setzingerille. Bäckström oli tuossa tilanteessa täysin voimaton ja lahtelaisten kavennus oli valmis. Tämä jäikin joukkueen erän ainoaksi ilonaiheeksi ja erän loppupuolella Andrei Potaichuk ja Sami Mettovaara lisäsivät maaliluvuiksi 5-1. Pelicans oli lyöty!

Pyöritys jatkui

Moni varmasti luuli, että kotijoukkue olisi ensimmäisen erän jälkeen kylläinen ja rupeaisi varmistelemaan johtoaan. Tältä erän alku näyttikin, sillä kahden ensimmäisen minuutin aikana Pelicansilla oli kaksi puhdasta läpiajoa. Tuossa vaiheessa esille nousi maalivahti Bäckström, joka torjui eleettömästi niin Oliver Setzingerin kuin Jani Keinäsenkin yritykset. Viimeistään tähän loppui Pelicansin usko omaan nousuun ja kotijoukkue sai takaisin otteen pelistä.

Mika Pyörälä oli kovassa vauhdissa

© Ville Honkonen
alt="Mika Pyörälä oli kovassa vauhdissa">

Kuuden minuutin pelin jälkeen sattui vierailijoille kardinaalimunaus. Koko viisikko lähti yhtä aikaa vaihtoon ja pelicanshyökkääjä menetti keskialueella kiekon. Jussi Jokinen kirmaisi Lasse Kukkosen katkon jälkeen läpiajoon ja survoin väkisin kiekon Kuivalaisen selän taakse. Kärpät järjesteli lisäksi useita hyviä maalipaikkoja, joista ei kuitenkaan maaleja aikaiseksi saatu. Erän lopussa kotilyeisöä hemmoteltiin kahdella hienolla yksilösuorituksella. Ensin Mika Pyörälä hassutti pelikaanipuolustuksen täysin pihalle ja nosti maalin kulmalta ylänurkkaan, 7-1. Hetki edellisestä koettiin odotettu hetki Raksilassa. Petr Tenkrat pääsi laukaisupaikkaan, mutta kutia ei lähtenytkään. Sitä vastoin "Tenki" kiersi maaliin ja nosti Kuivalaisen nenän edestä ylämummoon. Erätauolle mentiin kotijohdossa 8-1. Jos mahdollista oli vierailija toisessa erässä ensimmäistä pahemmassa ahdingossa.

Vaisu kolmas erä

Kolmannesta erästä ei jää paljoa jälkipolville kerrottavaa. Hawaijikiekon rikkoi hetkellisesti Pelicansin Tomi Hirvonen, joka Niklas Bäckströmin avustuksella kavensi ottelun loppulukemat. Kärpillä oli muutamia hienoja tekopaikkoja, mutta Pasi Kuivalainen osoitti ammattiylpeytensä torjumalla ne mallikkaasti.

Kuivalaisen maalilla riitti tilanteita

alt="Kuivalaisen maalilla riitti tilanteita">

Kärppien esityksessä ei jäänyt paljoa toivomisen varaa. Katsomoon asti aisti selvästi, kuinka keskittynyt kotijoukkue oli. Työmoraali oli koko ottelun ajan kiitettävä, jopa tshekitkin intoutuivat tekemään mielettömän määrän työtä. Erityismaininta Petr Tenkratille, joka raatoi läpi ottelun mustelmia pelkäämättä. Palkkioksi tuli kauden avausmaali. Nyt Kärpät sai myös maalihanansa kunnolla auki, joten pahimmat peikot karsiutuivat niskasta ja ensi viikon otteluihin on paljon helpompi lähteä.

Pelicans jätti itsestään varsin mitäänsanomattoman kuvan. Lahtelaisilla tulee olemaan edessään todella suuri tehtävä, mikäli he aikovat pudotuspeleihin tiensä raivata. Etenkin joukkueen puolustus oli läpi ottelun helisemässä vilkkaiden kärppähyökkääjien kanssa. Silmiinpistävää oli myös se, että missä oli se lahtelaisten tiivis viisikkopuolustus, jolla joukkue saavutti edellisellä kaudella hyviä tuloksia?

- Meillä oli syntynyt tietty paine maalinteosta. Ilme otteluissa on kuitenkin ollut hyvä, joten uskoin tulemiseemme koko ajan. Nyt saimme lisää itseluottamusta, kun onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Nostan joukkueelle hattua, että homma vietiin asenteella loppuun asti, totesi kärppävalmentaja Kari Heikkilä.

- Kärpät oli tänään liikkuvampi. Se teki maalinsa ensimmäisessä erässä huikealla onnistumisprosentilla. Onneksi joukkue piti työmoraalinsa loppuun asti, eikä kukaan lyönyt leikiksi kesken pelin. Viimeisen erän 1-0 voitosta haemme lisää energiaa seuraavaan otteluun, kertoi Pelicansin Petteri Hirvonen.