Ilves haki pisteet Raumalta

Lukon pikkujoulutuplan ensimmäinen osio ei sujunut voittoisissa merkeissä. Sarjajumbo Ilves käytti vähät tekopaikkansa tehokkaasti hyväkseen ja poistui nauttimaan kahdella sarjapisteellä maustettua glögiä.

Ilves iskee läpiajoista

Ilves sai otteluun unelma-alun. Vain 51 sekuntia oli ehditty pelata, kun Ville Snellman pääsi läpiajoon Lukko-puolustuksen sählättyä kiekon keskialueella. Snellman harhautti Petri Vehasen tyylikkäästi ja siirsi vierailijat johtoon.

Lukko näytti hieman häkeltyvän nopeasta johtomaalista, ja peli passivoitui hetkellisesti. Mika Viinasen johtama pörriäisketju sai kuitenkin pian kovan pyörityksen aikaiseksi Ilves-päädyssä, ja seuraavassa vaihdossa Samu Isosalon nelonen jatkoi möyhennystä hyvällä liikkeellä ja kovilla taklauksilla. Lukko vaihtoi Jason Ulmerin johtaman tehonyrkkinsä jäälle, ja nuori Tuomas Nissinen ei enää kyennyt estämään kotijoukkueen rynnistystä. Pasi Saarela löysi b-pisteen kaarelta täysin vapaana olleen Janne Niskalan, joka kiitti saamastaan kunniakujasta ja laukoi kiekon Nissisen varusteiden kautta verkkoon.

Tasoitusmaali karisti kipsin Lukon harteilta, ja pelitapahtumat keskittyivät kokonaan Ilveksen kenttäpuoliskolle. Lukon liike oli aivan eri tasolla kuin passiivisen Ilveksen, ja näyttävät poikittaissyötöt avasivat toinen toistaan parempia maalintekopaikkoja. Onni ei kuitenkaan ollut kotijoukkueella myötä, kiekkoa ei saatu edes tyhjään maaliin. Jason Ulmer onnistui ronkkimaan lähes maaliviivalla Nissisen mailan alla olleen kiekonkin kentän nurkkaan.

Yksi Lukon perisynneistä on ollut tällä kaudella ylivoimapeli. Usein hyvä vaihe pelissä on katkennut vastustajan ottamaan kaksiminuuttiseen, jonka aikana oma peli on seonnut tyystin. Tällä kertaa kävi vielä huonommin. Kiekko ajautui laidasta keskelle tyhjään paikkaan siniviivalla olleen Janne Niskalan eteen, ja tämä mietti hetken liikaa mitä tehdä - eikä lopulta ehtinyt tehdä mitään. Vesa Viitakoski ryösti irtokiekon ja spurttasi läpiajoon, jonka hän päätti tyylikkääseen maaliin. Ottelu ei ehtinyt maalin jälkeen montaa sekuntia vanheta, kun Ilveksen toinen alivoimamaali oli enemmän kuin lähellä. Ilveksen puolustajan tavoitteena oli vain purkaa kiekko pois omasta päädystä, mutta kiekko löysi tiensä suoraan Marko Luomalan lapaan. Luomala karkasi rauhassa läpiajoon, muttei onnistunut yllättämään Vehasta.

Erän lopussa Ilveskin pääsi kokeilemaan erikoistilannepelaamisensa tehokkuutta peräti kahden miehen ylivoimalla. Quinn Hancockin johdolla Lukon alivoimapelaajat näyttivät kuitenkin parasta osaamistaan, ja kotijoukkueen maali varjeltui useammilta takaiskuilta.

Vaihtovirhe kostautui

Toiseen erään Ismo Lehkonen sekoitti Lukon ketjut uuteen uskoon. Vanha toisen erän totuus "kotiin on pitkä matka" yhdistettynä siihen, että pelaajilla saattoi olla pientä epäselvyyttä siitä, kenen tilalle hypätä laatikkoon, poikivat Lukolle karkean vaihtovirheen. Illan hahmo Vesa Viitakoski kiitti ja siirsi Petr Valan syötöstä Tupsukorvat jo kahden maalin johtoon.

Lukko tuli maalin päähän päästyään pelaamaan jälleen ylivoimaa. Pasi Saarela sai kiekon vapaassa paikassa Toni Porkan laukauksen jälkeen ja tykitti lujaa tyhjään Ilves-maaliin.

Tyhjään maaliin sen sijaan ei kiekkoa saanut Mikko Purontakanen hetkeä myöhemmin, kun Tuomas Nissinen makasi torjunnan jälkeen jäässä kaukana ulkona maaliltaan. Pasi Saarelalla olisi itselläänkin ollut paikka laukoa kiekko verkkoon, mutta hän haki vielä poikittaissyötöllä paremmassa paikassa olleen Purontakasen, jonka lyöntilaukaus meni reilusti ohi maalin.

Toinen erä oli pelitapahtumiltaan huomattavasti tasaisempi kuin ensimmäinen. Ilves pääsi paremmin peliin mukaan ja sai vyörytettyä omia hyökkäyksiään Lukon maalille.

Hattutemppu täyteen

Kolmannen erän alussa Marko Luomala pääsi kuittamaan hukkaamansa läpiajon. Luomala pääsi vapaasti nousemaan maalille, veivasi ja veivasi ja näytti jo ajautuvan ohi tilanteesta, mutta sai pyöräytettyä itsensä ympäri ja löysi vielä reiän tolpan ja mahallaan maanneen Petri Vehasen välistä.

Pitkään ei Ilves saanut kahden maalin johtoasemastaan nauttia, vaan Lukko tuli vielä kerran maalin päähän. Pasi Saarelan ja Jason Ulmerin juoniman hyökkäyksen Tuomas Nissinen torjui, mutta Sami Torkki tuli takaa ja tälläsi hirmuisen lyöntilaukauksen vastakiekkoon: 3-4.

Illan toinen kahden miehen ylivoima oli liikaa Lukolle, varsinkin kun rangaistusaitioon passitettiin samanaikaisesti joukkueen molemmat runkopuolustajat, ensin Erik Hämäläinen ja minuuttia myöhemmin Toni Porkka. Martti Järventie löysi hienolla syötöllä maalin kulmalta Raimo Helmisen, joka Janne Niskalan sylipainiotteesta huolimatta onnistui punnertamaan kiekon verkkoon.

Lukko sai vielä erän lopussa etsikkoaikansa, kun Ilvekseltä oli kaksi miestä samanaikasesti rangaistusaitiossa. Ismo Lehkonen veti rohkeasti maalivahdin pois. Pasi Saarela pääsi laukomaan siniviivalta pari kertaa tulisesti, mutta verkkoon saakka kiekkoa ei saatu. Ei, vaikka yksi Saarelan laukauksista kimposi päätyplekseistä suoraan Ilveksen maalin eteen, eikä maalivahti Nissinen sitä huomannut.

Illan kuningas sai vielä kruununsa. Vesa Viitakoski sai kiekon omalla siniviivalla ja toimitti sen varmasti Lukon tyhjään maaliin. Kolmannen kerran illan aikana. Loppunumerot 3-6 ja sarjapisteet Tampereelle.

Räsänen tyytyväinen maalihanojen aukeamiseen

Teijo Räsänen oli tyytyväinen, että Ilves sai vihdoin voiton. "Jos se vaikuttaisi tuonne yläpäähänkin. Ovat ne kiekot aikaisemminkin pomppineet, ne vain eivät ole pomppineet meille." Räsäsen mielestä Ilveksen liike oli huomattavasti parempaa kuin aiemmin. Erityisen tyytyväinen Ilves-luotsi oli tehtyjen maalien lukumäärään. Ilves oli tehnyt yli kolme maalia viimeksi syyskuussa.

Martti Järventie on hyvä lisä Ilveksen puolustukseen. Hyvin luisteleva pakki esiintyi etenkin hyökkäyspäässä edukseen. Ilveksellä on potentiaalia esittää murhaavan tehokasta ylivoimapeliä. Vesa Viitakoskelle kolmen maalin ilta teki varmasti hyvää, ja kyllä ne Raimo Helmisen syötöt ovat edelleen kovaa valuuttaa.

Ilveksen paras osa illan kamppailussa oli kakkosketju Ville Snellman-Jesse Niinimäki-Vesa Viitakoski. Trion nestorin hattutemppu näkyy tietysti tilastoissa päällimmäisenä, mutta myös ketjun nuoremmilla jäsenillä on syytä tyytyväisyyteen.

Nuori Tuomas Nissinen torjui paljon ja hyvin, ja oli selvästi varmempi kuin Lukon maalilla pelannut Petri Vehanen.

Lukon liike lopahti Ilveksen toisen maalin jälkeen käsittämättömän pahasti. Lukon avausmaalin jälkeen kentällä oli vain yksi joukkue, joka hallitsi tapahtumia aivan miten tahtoi. Tuo joukkue kuitenkin katosi jonnekin Ilveksen iskettyä toisen osumansa.

Kotijoukkueen paras oli kultakypärä Pasi Saarela, joka laukoi paljon. Lähes jokaisesta Saarelan laukauksesta syntyi vaarallinen maalintekotilanne. Ketjukaveri Sami Torkin itseluottamus näyttää olevan todella rautainen. Maajoukkueeseen valittu Torkki esitteli näyttäviä jalkakikkoja hyökkäyssiniviivalla ottelun avauserässä.

-Tämä työmäärä, joka tänään tehtiin, ei yksinkertaisesti riitä tässä sarjassa, Ismo Lehkonen kiteytti omiensa esityksen.