Tappara jälleen Ilvestä parempi

Tappara jatkoi Tampereen paikallispelien hallintaa. Ottelun alusta lähtien kirvesrinnat liikkuivat naapuria paremmin, loivat enemmän maalipaikkoja ja puolustivat kurinalaisesti. Toisen erän alkuun Tappara iski kaksi nopeaa maalia, ja nopeasta kavennuksesta huolimatta kissapetojen selkäranka katkesi ja samalla hermot pettivät.

Ensimmäisen erän alku pelattiin kohtuullisen tasaisesti. Tiedä sitten johtuiko se kahdesta Tapparan alivoimasta? Jäähyt tapettuaan Tappara kuitenkin meni nopeasti johtoon päästyään vuorostaan ylivoimalle. Tom Bissett laukoi tarkasti Arto Kukin syötöstä, ja kiekko upposikin komeasti kuuluisaan ylämummoon.

Ensimmäisen erän loppu menikin Tapparan hallinnassa, ja oli ilvesläisten vuoro kuluttaa jäähypenkkiä. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty. Kirvesrintojen päävalmentaja näkikin joukkueensa pitävän ottelun hallinnassa alkuminuuteista lähtien.

- Alusta lähtien liike oli se millä me pystyimme pelaamaan sitä peliä. Sekä kiekko että mies liikkuivat. Ensimmäisessä erässä kaverilla ei ollut tilanteita yhtäkään. Se johtuu luistelusta, viisikkopuolustamisesta ja kiekon liikkeestä ylöspäin – niitä mitä tässä välillä arvioidaan myös negatiivisesti, nyt ne oli positiivisia, kommentoi Rautakorpi ottelun jälkeen.

Kuuma toinen erä

Toisen erän alkuun Tappara iski nopean ja helpon maalin. Jyrki Välivaara veti löysähkön vedon keskialueelta ja se upposi Tommi Satosaaren haaravälistä verkon perille. Hetkeä myöhemmin Marko Mäkinen laukoi vielä siniviivalta 3-0-lukemat joukkueiden pelatessa tasavajaalla. Tämä maali ja sitä edeltänyt tilanne kuumensi Ilveksen valmennusjohtoa ja pelaajia.

- Peli ratkesi toisen erän alkuun. Suhteellisen helppo toinen maali maalivahdille. Sellaisia ei tietysti saisi mennä, mutta nyt sattui virhe, paha virhe. Sen jälkeen kolmas maali, jota edelsi Tapparan numero 81:n kyynärpään osuminen meidän puolustajaa [Sammalkangas] päähän. Hän sai aivotärähdyksen eikä hän sen jälkeen enää pelannut. Tuomari ei reagoinut tähän mitenkään, puolustaja oli pois pelistä, ja sitten tuli kolmas maali. Sen jälkeen peli lähtikin lopullisesti käsistä ja alkoi tapahtua paljon asioita. Osasyyllinen siihen on tietysti Ilves, mutta on siihen muitakin syyllisiä, selvitti Ilveksen päävalmentaja Teijo Räsänen omia näkemyksiään ottelun ratkaisusta.

Mikko Kuparinen kavensi kuitenkin vielä lukemiksi 3-1 Ville Hirvosen hienon esityön jälkeen. Tämä lohtu jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi Tapparan iskiessä pian kaksi ylivoimamaalia. Ensiksi Esa Pirnes hyödynsi Petr Valan koukkaamisjäähyn maalaamalla Tuukka Mäntylän laukauksen paluukiekosta. Hetkeä myöhemmin Jyrki Välivaara viimeisteli vielä illan toisen osumansa Janne Ojasen ja Aleksander Barkovin hienon esityön jälkeen. Tuolloin jäähypenkillä istui Lubomir Korhon kärsimässä Ilvekselle pelin viivyttämisestä langetettua joukkuerangaistusta.

Ottelun ratkettua Ilveksen lataus purkautui väärällä tavalla. Erän lopussa Timo Peltomaa otti illan toisen kakkosen väkivaltaisuudesta kahnatessaan vuorostaan Janne Grönvallin kanssa. Erän alkupuolella Peltomaa oli istunut jo yhden kakkosen ja päälle kympin haastaessaan Marko Mäkistä nokkapokkaan. Peltomaa otti tämänkin kakkosen päälle vielä kympin ja joutui suihkun puolelle. Kun seuraavassa aloituksessa Raimo Helminen kopautti vielä linjatuomaria mailalla, oli ruljanssi valmis. Nyt oli Ilveksen kapteenin vuoro joutua kymmenen minuutin käytösrangaistukselle.

Teijo Räsänen kommentoi vaitonaisesti oman joukkueensa jäähyjä ottelun jälkeen.

- Otimme aivan turhia kymppejä ja aivan turhia kakkosiakin. Tuomarien kanssa on turha ruveta taistelemaan.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi ei puolestaan ottanut kantaa naapurin touhuihin ollenkaan.

- En kommentoi toisten ongelmia. Meidän peliä muut arvioivat aika paljon, mutta minä en arvioi muiden peliä koskaan, kommentoi Rautakorpi kysyttäessä Ilveksen hermokontrollin pettämistä ja piikitteli samalla Tapparan pelityylin arvostelijoita.

Puuduttava loppu

Kolmannessa erässä ei enää ihmeitä nähty. Ellei sitten ihmeenä voi pitää yhä kasvavaa jäähymäärää, sillä ottelun päätuomari Jyri Rönn päätti tiukentaa linjaansa ottelun rauhoittamiseksi. Toisin kuitenkin kävi. Helpot jäähyt tuntuivat kuumentavan pelaajia entistä enemmän ja johtoasemassa olleet Tapparan pelaajatkin kummastelivat välillä jäähyjä. Rönnin linja ei ehkä ollutkaan paras mahdollinen kuumaan paikallispeliin.

Kolmas erä menikin täydelliseksi hulinaksi ja oli kaukana viihdyttävästä liigakiekosta. Erikoistilanteita täynnä ollut erä eteni erittäin hitaasti eikä kiekollisia hienouksia nähty. Yksi maali erässä kuitenkin syntyi, kun Janne Ojanen viimeisteli loppunumeroiksi 6-1 puolittaisesta läpiajosta.

Ottelun jälkeen nähtiin vielä Ilveksen kapteenin Raimo Helmisen lopullinen kuumeneminen. Helminen keräsi vielä toisen kympin ja päätteeksi ottelurangaistuksen rikkoessaan vuorostaan ottelun päätuomarin koskemattomuutta. Lopulta Ilveksen omat pelaajat veivät Helmisen pukukopin puolelle rauhoittumaan.

Mitä seuraavaksi

Ilveksen liigaohjelma jatkuu vierasottelulla torstaina. Tuolloin vastaan asettuu Lahden Pelicans. Ilveksen joukkueelle lepo tulee varmasti tarpeeseen – akkujen lataaminen varsinkin henkisellä puolella on paikallaan. Ilveksen pelaajista torstaina pelikiellossa lienevät Timo Peltomaa ja Raimo Helminen. Tuomas Nissinen puolestaan palaa kokoonpanoon vietettyään ylioppilasjuhlansa Kuopiossa. Antti Bruunin polven kanssa on ollut ongelmia. Nyt Bruunin polvessa on tuki, mutta pelaaminen on vieläkin epävarmaan. Ennen joulutaukoa tupsukorvilla on vielä ottelut myös ensi viikon lauantaina ja sunnuntaina.

Tapparalla on myös ohjelmassa kolmen ottelun viikko ennen ansaittua joululepoa. Kuuden ottelun voittoputken jatkaminen ei tule olemaan helppoa.

- Meillä on vielä kolme ottelua ensi viikolla ennen joulutaukoa. Isoja pelejä: IFK, JYP ja Lukko. Kaksi vieraissa ja yksi kotona, joten kova viikko on edessä, kommentoi Rautakorpi tulevaa otteluohjelmaa.