Tapparalle vei vauhdikkaan ottelun nimiinsä

LIIGA / Raportti
Oulun Kärppien vierailu Hakametsän hallissa tarjosi varsin hyvätasoista kiekkoviihdettä. Ottelussa oli vauhtia, maalipaikkoja ja pari maaliakin sekä jopa yllättävän paljon taklauksia.

Tapparan voitonavaimina oli tänään hyvä viisikkopelaaminen sekä Kärppiä laajempi materiaali. Petr Ton oli sivussa ottelusta kädessä olevan murtuman takia ja lisäharmia Kärpille aiheutti Sakari Palsolan loukkaantuminen. Vierailija pelasikin varsin kapealla materiaalilla Tapparan jyllätessä neljällä ketjulla.

Kärpät aloittaa hyvin

Oululaisjoukkue aloitti ottelun varsin mallikkaasti. Erityisesti Brett Lieversin johtama kentällinen aiheutti harmia Tapparan puolustukselle. Kirvesrinnat kuitenkin kestivät Kärppien vyörytykset, vaikka joutui pelaamaan alivoimaakin heti ottelun alkuhetkillä. Myös uusi peräpään tulokas Jiri Marusak sai heti osoittaa puolustuspään kykyjänsä ja onnistuikin hyvin.

Tappara sai otetta ottelun edetessä ja erityisesti Kärppien nelosketju pyöri välillä pahasti omassa päässä. Kotijoukkuekin pääsi ensimmäisessä erässä pariin otteeseen ylivoimalle, kun lailliset otteet eivät enää riittäneet Tapparan hyökkääjien pysäyttämiseen.

Ensimmäisen ylivoiman aikana Tappara oli jo lähellä maalintekoa. Marko Ojanen pääsi sutimaan Marusakin laukauksen jälkeen kiekon verkon perille, mutta kiekko osui ainoastaan tolppaan ja kieri lopulta pois maalista. Ottelun hyvin tuominnut Jari Levonen tarkisti tilanteen videolta Tapparan pelaajien tuuletellessa ja juhlat jäivätkin ennenaikaisiksi.

Toisen ylivoiman aikana kiekko toimitettiin kuitenkin Kärppä-maaliin. Mikko Luoma otti viivassa tyhjät pois ja viritti lämäriään. Kaikki pelaajat Tom Bissettiä lukuun ottamatta odottivat Luoman laukausta, mutta puolustajakolossi käänsikin vetonsa vielä syötöksi ja Bissett sai lyödä kiekon tyhjiin.

Tom Bissett olikin tänään erinomaisella pelipäällä. Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi yhtyi toimittajan näkemykseen yhdysvaltalaislaiturin parantuneista otteista.

- Hän on tehnyt paljon töitä ja harjoitellut hyvin. Tiedossa on ollut mihinkä hän tähtää ja mihinkä joukkue tähtää. Hän on ollut kokeneena pelaajana valmis tekemään sitä työtä ja on ruvennut luistin liikkumaan paremmin ja paremmin.

Toinen erä Tapparan hallintaa

Kotijoukkueen hyvä ote jatkui erätauonkin jälkeen. Erityisesti Aleksander Barkovin ja Esa Pirneksen johtamat kentälliset pyörittelivät Kärppäpuolustusta mallikkaasti. Toista erää ei ehtinytkään kulua kuin reilu pari minuuttia Tapparan lisätessä johtoaan. Bissettin laukaus teki jälleen tuhojaan, kun Esa Pirnes pääsi iskemään reboundista kiekon puolityhjään maaliin.

Tapparalla oli erässä vielä usea mahdollisuus lisätä johtoaan. Kahden peräkkäisen ylivoiman aikana Jiri Marusak otti lisää vastuuta ja ampui tulisesti maalia kohti useaan otteeseen. Marusakin otteet olivatkin tänään erittäin hyviä. Varmaa puolustuspelaamista ottelun alusta lähtien ja tshekkipuolustaja osallistui aktiivisesti myös hyökkäyspeliin.

- Kaksikymmentä minuuttia harjoittelivat joukkueen kanssa ja tunnin palavereilla käytiin pelitapa läpi. Molemmat selviytyivät hienosti pelistä. Marusak oli vieraampi pelaaja meille ja erittäin positiivinen. Toi meille mielestäni tietynlaista terävyyttä, fyysisyyttä laitojen lähellä ja tällaista mailakamppailuvoimaa. Hän pelaa hyvin peruspeliä. Aktiivista – jos ajatellaan miten kiekollinen puolustaja pelaa, niin se ei todellakaan tarkoita hienoja bauereita ja hienoa liikettä poikittain, vaan sitä, että kiekko pistetään liikkeelle ja kohti maalia, valelaukaus ja syöttö perään – terävää hyvää tekemistä. Erittäin hyväkätinen pelaaja, kommentoi Jukka Rautakorpi uusien vahvistuksien mukaantuloa ja Marusakin otteita.

Kärppien paras kavennusmahdollisuus siunaantui, kun joukkue pääsi vuorostaan pelaamaan ylivoimaa. Drew Bannisterin laukaus oli tällä kertaa sentin verran liian epätarkka ja kilautti ainoastaan komeasti Pasi Kuivalaisen vartioiman maalin tolppaa. Kärpillä oli myös muutama muu tekopaikka, mutta Kuivalainen torjui varmasti.

Kärpät kirii kolmannessa

Kolmannessa erässä Kärpät muuttivat ketjuja vielä radikaalimmin ja tiivistivät materiaalia. Tämä tuntui auttavan, sillä erän alku pelattiin täysin Tapparan päädyssä. Jukka Rautakorpi reagoikin nopeasti ja otti aikalisän herätelläkseen joukkuetta. Aikalisästä tuntuikin olevan apua, sillä sen jälkeen Tappara onnistui jäädyttämään hieman ottelua.

Kun ottelua oli jäljellä reilut viisi minuuttia oli Jussi Tarvaisella loistava paikka sinetöidä Tapparan voitto. Itse asiassa paikka ei ollut niin mahtava, mutta Tarvaisen loistava laukaus puolustajan jaloista kolahti ristikkoon.

Hetkeä myöhemmin iski kuitenkin Kärpät. Pasi Puistolalle tuomittiin estämisestä kaksiminuuttinen ja vierailijan ylivoima puri nopeasti. Puistola ehti istua jäähyllä ainoastaan viisi sekuntia, kun Mikko Lehtosen laukauksen jälkeen kiekko kimmahti päädystä maalin eteen ja Jari Viuhkola ehti ensimmäisenä paikalle. Vastaan tullut Pasi Kuivalainen oli vailla mahdollisuuksia.

Tappara oli lähellä kuitata Kärppien kavennuksen kuitenkin varsin pian Arto Kukin vapauttaessa Marko Mäkisen läpiajoon. Pelikiellon ja parin heikomman ottelun jälkeen hyvin pelannut Mäkinen ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Markus Korhosta.

Ottelun viimeisellä minuutilla tapahtui vielä paljon. Johannes Alanen tuhri oman paikkansa viivyttelyllä Kärppien maalin ollessa jo tyhjä. Myös Jiri Marusakin yritys omalta alueelta lipui parikymmentä senttiä ohi. Pasi Nielikäinen puolestaan pääsi vastakkain Pasi Kuivalaisen kanssa, joka veti kuitenkin pidemmän korren. Näin Tappara korjasi tiukkojen vaiheiden jälkeen 2-1-voiton.

Mitä muuta?

Tappara suuntaa tauolle hyvässä vireessä. Joukkueen peli on uomissaan ja uudet vahvistukset vaikuttivat erittäin lupaavilta. Kymmenen päivän tauko käytetäänkin varmasti uusien kavereiden sisäänajoon. Myös muu joukkue saa harjoitella rauhassa kevään viimeisiä koitoksia ajatellen.

Kärpät suuntaa puolestaan lentäen takaisin Ouluun, sillä vastassa on jo sunnuntaina Ässät. Kärppien huolenaiheena on loukkaantumiset Petr Tonin ja Sakari Palsolan johdolla. Tonilla on murtuma kädessä, mutta Joni Pitkänen saattaa puolestaan tehdä paluun kaukaloon jo huomenna. Lisäksi joukkueen päävalmentajan Kari Heikkilän harmina oli runsas jäähymäärä vieraskentällä. Oma joukkue pelaa puolestaan vähiten ylivoimaa vieraskentällä. Pasi Nielikäisen hankintaa Heikkilä kommentoi seuraavasti.

- Meillähän on ylivoimaisesti vähiten ylivoimaa vieraskentällä. Pelaamme erittäin paljon alivoimaa. En usko, että se tilanne ainakaan huononee siitä, sillä meillä on pohja vastassa. Uskon, että kun saamme enemmän taklauksia, niin meille tulee vähemmän jäähyjä.

» Lähetä palautetta toimitukselle