Ei mitään uutta Artukaisissa

LIIGA / Raportti
TPS:n viime viikon Blues-kotivoitto ei saanut jatkoa Kärppien tylyttäessä Palloseuraa 5-0-voitolla. Mykistäviä kotiesityksiä viime aikoina tarjoilleiden mustapaitojen toiveet himmenivät viimeistään ensimmäisen erän lopussa Kärppien ratkaistessa ottelun kolmannella osumallaan.

Kärpät antoi kotijoukkueelle ja sen nukkuvalle puolustukselle tylyn tervehdyksen heti ottelun ensiminuuteilla. TPS:n kaksi jäähyä ja yhtä monta päästettyä maalia viidessä minuutissa löivät alkutahdit, joista joukkue ei toipunut enää missään vaiheessa.

Juha-Pekka Haataja laukoi voittomaaliksi riittäneet 1-0-osuman ylivoimalla heti kättelyssä ja 40 sekuntia myöhemmin Miikka Salomäki iski uudelleen. Tässä vaiheessa Marek Schwarz sai väistyä TPS:n maalivahdin epäkiitolliselta työpaikalta. Nopeat takaiskut tekivät teki selvää jälkeä TPS:n pelihuumorista ja kun erän lopussa osui vielä Joonas Komulainen, oli peli paketissa.

– Jokainenhan sen näki että startti oli karmea. Surkea jäähy meidän ulkomaalaisvahvistukselle ja sen seurauksena heti maali. Toisessa erässä yritettiin saada vielä latausta päälle, mutta annettiin onneton ylivoima ja maali, TPS-käskyttäjä Pekka Virta kritisoi.

Viime viikkojen kotituskaa Virta perusteli asenteen loppumisella takaiskujen kohdalla.

– Ollaan voitettu kuusi kotipeliä peräkkäin ennen kuin lumi on maassa, se on varmaan yksi pisimmistä putkista mitä TPS on voittanut koskaan jos ei lasketa niitä huippuvuosia. Nyt kun on tullut kovat vastustajat, mitkä on lyöneet luun kurkkuun, niin heti kun jäädään kunnolla alle, luonne loppuu kesken.

Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta puolestaan oli varsin mielissään omiensa esityksestä.

– Olen erittäin tyytyväinen joukkueen kokonaissuoritukseen. Meillä oli Raumalla erinomainen erä ja idea oli lähteä siitä samasta liikkeelle. Niin myös päästiin ja saatiin nopeasti, pikkuisen onnellakin maali.

– Hyvä soppa meille. Fyysisyyttä, kurinalaista taktiikkaa, alivoima loistavaa, ylivoimallakin saatiin onnistumisia, Aravirta myhäili.


TPS-puolustus seurasi vierestä Joonas Komulaisen kakkosvitjan menoa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Hostikka piti pintansa

Ensimmäisen erän jälkeen taulua koristaneet 0-3-lukemat olivat jatkoa sarjalle heikkoja kotiotteluiden aloituksia, jotka marraskuussa tulivat turkulaisyleisölle jo turhankin tutuiksi. Viime viikon voitokkaassa Blues-ottelussa TPS iski kolme maalia, yhteensä joukkue on nyt pelannut viimeisen kuukauden aikana kuusi kotiottelua ja tehnyt niissä neljä maalia.

Tehottomuudelle ei näkynyt loppua torstainakaan, joskin osa kunniasta kuuluu Kärppien tiiviille puolustuspelaamiselle. Vaikka TPS pysyi laukausten määrässä mitattuna hyvin mukana jokaisessa erässä, ei Palloseura päässyt virittelemään kutejaan hyvistä asemista. Oululaiset katkoivat keskialuetta hyvin ja pelasivat omassa päässään huolellisesti, eivätkä mustapaidat päässeet livahtamaan mailan mittaa kauemmas vartijastaan.

Olemattomasta tehokkuudesta huolimatta TPS:lläkin oli tilaisuuksia nousta peliin mukaan. Hanakasti yksilösuorituksia hakenut Marko Anttila onnistui pelaamaan itsensä pari kertaa hyvällä vauhdilla haastamaan Ville Hostikkaa, mutta ratkaisuhetkillä kiekko pamahti päätylaitaan. Vastaavia kohtaloita koki useampikin turkulainen, kun vetopaikat jäivät hyödyntämättä jokaiselta mustapaidalta kultakypärä Ville Vahalahtea myöten.

Kärppien maalilla tuttuun tapaan nähty Hostikka pelasi omalta osaltaan tasaisen 60-minuuttisen, vaikka ensimmäisen erän jälkeen pelailuksi muuttunut ottelu ei tarjonnutkaan liiemmin tilaisuuksia huipputorjuntoihin. Yhden torjunnan ja kahden päästetyn maalin jälkeen maalilta vaihdetun Schwarzin korvannut Aleksis Ahlqvist pääsi mukaan Kärppien tehokkaimman vaiheen jo päätyttyä, mutta hänkään ei venynyt parhaimpaansa.

Myös Hostikan varusteista puuttui irtokiekot estävä liima, mutta veskarin onneksi TPS:n saavuttamien irtokiekkojen määrä jäi jälleen kerran varsin pieneksi.

Kärppien kakkosella juhlailta

Vierasjoukkueen positiivisiksi yllättäjiksi nousi pienissä vaikeuksissa aiemmissa kamppailuissa ollut kakkosketju, jossa sentteri Komulainen merkkautti 1+1- ja Salomäki 1+2-tehot Joonas Donskoin napatessa yhden syöttöpisteen. Vetreästi esiintyi myös Jari Viuhkola, joka tarjoili Haatajalle muutaman kourallisen maalipaikkoja, joista Haataja hyödynsikin ensimmäisen. Sihdissä riittää silti jatkoa ajatellen parannettavaa.

TPS:n sekavuus ei ainakaan vaikeuttanut Kärppien urakkaa, ja Turkuhallin torstai-illassa oululaiset pääsivät hassuttelemaan kotijoukkueen eksyneen puolustajalauman kustannuksella. Puolustaja toisensa jälkeen joutui pujottelukepiksi Kärppien kehitellessä tilanteita kaikilla ketjuillaan.

Palloseura on edelleen pahasti matkalla kohti ihanne-esityksiä, joskin matkan pituus vaihtelee rajusti ottelusta toiseen. SM-liigan viidenneksi parhaan vierasjoukkueen paikalta löytyvä TPS on kotivireen suhteen sarjan häntäpäätä ja ratkaisijoiden lisäksi pitäisi löytää syy erikoiselle ailahtelulle.

TPS saakin seuraavaksi muutaman päivän aikaa koota rivinsä seuraavaan koitokseen, sillä Palloseura pelaa seuraavan kerran vasta ensi keskiviikkona. Tuolloin vastassa on Ässät, vaikka viime aikojen kuntokäyrän valossa suurempi koitos on lauantain kotiottelu Tapparaa vastaan. Kärpätkin jatkaa pelejään patapaitoja vastaan, mutta joukkueet kohtaavat Oulussa jo lauantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle