Jokerit haluaa tarjota pelaajilleen urheilun lisäksi valmiudet siviilielämään – "Olemme vastuussa ihmisistä"

MESTIS / Artikkeli
Antti-Jussi Niemi puhuu mielellään koulutuksen puolesta.
Kuva © Joonas Kämäräinen
Jokerit haluaa profiloitua organisaationa, jossa huomioidaan pelaajan urapolku myös jääkiekon ulkopuolella. Tämä koskee niin junioreita kuin ammattilaispelaajiakin tai sellaisiksi tähtääviä.

Helsingin Jokerit on palannut suomalaiselle kiekkokartalle tavalla, josta muut seurat voivat käytännössä vain uneksia. Vaikka venäläinen KHL-haamu leijuu joukkueen yllä varmasti vielä tovin, on brändin uskottavuutta onnistuttu palauttamaan hämmentävän nopeasti.

Omistajapohja on erittäin salonkikelpoinen ja taannoin kannattajille järjestetyllä osakeannilla kerättiin peräti 430 900 euroa. Kerätyt varat ohjataan suoraan junioritoiminnan kehittämiseen. Suomalaisessa seurakentässä malli on ainoa laatuaan.

Koko toiminnan keskiössä on ihminen, ei pelkkä urheilija

Jokerit rakentaa polkua, jossa huomioidaan pelaaja ennen kaikkea ihmisenä, ei vain jääkiekkoilijana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen yksilön kohdalla mietitään elämää kokonaisvaltaisesti ja tarjotaan eväitä kaukalon ulkopuoliseen toimintaan ja  lopettamisen jälkeiseen arkeen. Jokeriputkeksi kutsuttu malli ulottuu aina junioritasolta edustukseen.

– Entisessä työssäni rekrytointialalla huomasin, että urheilu ja koulunkäynti sopivat hyvin yhteen. Koen henkilökohtaisesti, että olemme vastuussa ihmisistä ja heidän tulevaisuudestaan. Meidän on huolehdittava muustakin kuin urheilullisesta puolesta, toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi sanoo.

Suomessa vain pieni prosentti ikäryhmästä kykenee pelaamaan jääkiekkoa ammatikseen, vaikka moni panostaa lajiin voimakkaasti jo nuoresta lähtien.

– Meidän tulee olla ylpeitä kaikista jokeriputken läpikäyneistä pelaajista, innostaen heitä koulunkäyntiin ja kouluttautumiseen. Arvomaailmassamme ensimmäisenä tulee ihminen, sitten urheilija ja lopuksi jääkiekkoilija, Niemi kertoo.

Jokerit haluaa tukea junioreita myös kaukalon ulkopuolella.
Kuva © Juha Alamäki

Junioreiden kohdalla koulunkäynti ei saa muodostua pelkäksi muodollisuudeksi tai pakkopullaksi, vaan töitä pitää tehdä sekä koulussa että kaukalossa.

– Osa tykkää lukea ja toinen puoli tehdä käsillään jotain aivan muuta. Meidän tehtävämme on tarjota mahdollisuuksia, motivoida ja kannustaa. Samalla on myös osattava vaatia. Kouluun ei mennä vain oppivelvollisuuden vuoksi, vaan siellä pitää myös menestyä ja hoitaa se tontti kunnolla, Niemi toteaa.

Roolimallit ovat tärkeitä junioreille

Nuorille lupauksille seuran sisältä tulevat roolimallit ovat tärkeitä. Tällä hetkellä Jokereiden edustusringin pelaajista muutama opiskelee pelaamisen ohessa. Yksi heistä on alkukauden tehokkaasti aloittanut hyökkääjä Emil Oksanen.

– Aloitin kauppatieteiden opinnot Svenska Handelshögskolanissa koronavuonna 2020 ja työstän parhaillaan kandidaatin tutkintoa, hän kertoo.

Emil Oksanen opiskelee kolmatta vuotta kauppakorkeakoulussa.

Oksanen aloitti opinnot siis jo ennen siirtymistään Jokereihin ja on mielestään pystynyt yhdistämään ne erittäin hyvin.

– En koe siinä mitään ihmeellisempiä haasteita. Pelaajan arjessa vapaa-aikaa on kuitenkin suhteellisen paljon, ja siinä ehtii paneutua myös jääkiekon ulkopuolisiin asioihin. Myös kaikkialla missä olen pelannut, opiskeluun on suhtauduttu myönteisesti.

Jokereissa Oksanen kokee ilmapiirin olevan erittäin myönteinen.

– A-J  on aiheesta jo paljon puhunutkin, ja mielestäni on hyvä, että teemaa nostetaan enemmän esille. Jokereissa kannustetaan paljon itsensä kehittämiseen myös kaukalon ulkopuolella, Oksanen päättää.

Tavoitteena on integroida jääkiekko ja koulunkäynti

Toiminta on hyvin alkuvaiheessa, ja sitä tullaan Niemen mukaan kehittämään tulevaisuudessa paljonkin. Tällä hetkellä Jokereilla on yhteistyösopimus Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän kanssa ja tulevaisuudessa tavoitteena on rakentaa selkeä malli myös ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.

– Koulutuksen pitäisi mielestäni olla niin sanotusti coolia. Olisi hienoa, jos meidät tunnettaisiin seurana, joka mahdollistaa sen kaikille pelaajilleen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Niemi pohtii.

Niemi on keskustellut aiheesta muun muassa koripalloseura HBA Märskyn Hanno Möttölän kanssa. Myös amerikkalainen college- ja yliopistojärjestelmä on toiminut jonkinlaisena inspiraation lähteenä.

– Sekä urheilun että koulunkäynnin voisi yhdistää niin, ettei kummastakaan haeta erivapauksia toisen kustannuksella. Näemme että tämä on mahdollista, kunhan vain kehitetään oikeanlaisia prosesseja, Niemi sanoo.

Pohjimmiltaan kyse on riskien minimoimisesta. Mikäli pelaajan ura jostain syystä yllättäen päättyy, on hyvä olla varasuunnitelma ja jokin turvaverkko, että elämän jatkaminen olisi helpompaa. Sama koskee uran jälkeistä aikaa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa tällaista ajattelumallia ajetaan yksilön tajuntaan, sitä parempi. Tämä on tavoite, johon Jokerit tulee panostamaan tulevaisuudessa voimakkaasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle