Jukurien sonnit ja vasikat, 2023−24: Pelaajat ja peli kehittyivät, mutta tulos jäi odotuksiin nähden piippuun

LIIGA / Artikkeli
Pekka Jormakka palasi huipputasolle Jukurien kapteenina.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Jukurien kausi oli odotuksiin nähden onnistunut. Nuoret pelaajat ottivat hurjia kehitysaskelia ja kokeneet kehäketut toivat tarvittavaa taustatukea tuloksentekoon. Jossiteltavaa varmasti jäi, sillä tammikuussa mikkeliläisiä pidettiin jopa varteenotettavana finaalijoukkueena.

Yksi aikakausi Liiga-kiekossa tuli päätökseensä, kun Olli Jokisen kipparoima Jukurit lähti kesälomalle kovassa puolivälieräsarjassa Kärppiä vastaan. Jokisen päävalmentajapesti kesti kolme kautta, ja useat nuoret pelaajat ottivat massiivisia kehitysaskelia hänen alaisuudessaan. Jokisen pestin aikana Jukureista tuli uskottava organisaatio.

Pienen budjetin seura onnistui runkosarjassa erinomaisesti ja useat hyökkääjät rikkoivat piste-ennätyksensä. Mikkeliläiset iskivät runkosarjassa 197 maalia, mikä oli Liigan toiseksi kovin lukema yhdessä Ilveksen kanssa.

Hyökkäyksen tehomies oli Niko Huuhtanen, joka kehittyi 46 tehopisteen lisäksi huimasti kahden suunnan pelaamisessa. Laadukkaan viisikkopelin lisäksi kovaotteinen laituri pääsi totutusti vastustajien ihon alle. Kunniaa on annettava myös Pekka Jormakalle, joka palasi Leijoniin Ruotsin EHT-turnauksessa. Kokenut osasto oli isossa roolissa siinä, että mikkeliläiset saivat onnistumisia laajalta rintamalta.

Puolustuksessa tehot jakautuivat pääosin Linus Nässénin ja Oliver Larsenin harteille. Oman pään osaamista edusti Niclas Lundgren, jonka tehotilasto oli komeasti 16 plussan puolella.

Jatkoajan toimittaja Veikko Nurminen kävi läpi mikkeliläisten sonnit ja vasikat.

Kauden sonnit

Oskars Batņa
59 runkosarjaottelua, 20+18=38, +11
6 pudotuspeliottelua, 0+3=3, -4
Latvialainen rymistelijä pelasi ammattilaisuransa parhaan kautensa. Batņa toi fyysisyyden lisäksi hurjan määrän tehopisteitä, mikä oli varmasti pienimuotoinen yllätys Jukurien valmennusjohdolle. Varsinkin ylivoimapelissä kolossimainen latvialainen aiheutti vastustajille harmaita hiuksia. Pudotuspeleissä taso hieman laski. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

Patrik Puistola
54 runkosarjaottelua, 19+26=45, +10
6 pudotuspeliottelua, 5+3=8, +1
Puistola onnistui Batņan tavoin pelaamaan uransa parasta kiekkoa Olli Jokisen valmennuksessa. Nuori taituri onnistui vapautuneessa ympäristössä toteuttamaan itseään erinomaisesti. Taitavat harhautukset, peliä edistävät syötöt ja luotettava kahden suunnan pelaaminen ovat osa Puistolan pelaajaprofiilia. Pudotuspeleissä oli selvästi Jukurien tärkein yksilö. 

Pekka Jormakka
54 runkosarjaottelua, 19+20=39, +14
6 pudotuspeliottelua, 1+5=6, +1
On todella uskomaton suoritus, että Jormakka onnistui vielä 33-vuotiaana pelaamaan uransa tehokkaimman runkosarjan. Hänen kerrottiin ottaneen suuria kehitysaskelia urheilijana erityisesti kaukalon ulkopuolisessa toiminnassa. Kentällä hänen jalkansa liikkui ennätysnopeasti, mikä näkyi usein tehopisteinä tulostaululla. Loistava runkosarja palkittiin maajoukkuekutsulla. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

Kunniamaininta: Markus Ruusu
36 runkosarjaottelua, 90,22 %, 2,25 pmk, 7 nollapeliä
6 pudotuspeliottelua, 91,01 %, 2,86 pmk, 0 nollapeliä
26-vuotias Kiekko-Susien kasvatti etsi pitkään omaa paikkaansa Liiga-kartalta, mutta ensimmäinen kausi Mikkelissä oli Ruusun todellinen läpimurto uskottavaksi Liiga-kassariksi. Pääsarjatasolla kuudennessa seurassaan onnistunut Ruusu oli suuri syy siihen, että Jukurit pystyi lähes jokaisessa ottelussa taistelemaan voitosta. Sopimus jatkuu.

Kauden vasikat

Jesper Piitulainen
49 runkosarjaottelua, 6+8=14, +4
6 pudotuspeliottelua, 1+1=2, -1
Jukurien kokoonpanosta on todella vaikea löytää rehellisiä epäonnistujia, mutta tuloksellisesti Piitulaisen panos jäi viime kautta pienemmäksi. Kokenut hyökkääjä johtaa laadukkaasti esimerkillään, mutta Jormakkaan ja Immoseen peilaten panos hyökkäyspelissä jäi varsin pieneksi. Sopimus vielä ensi kaudesta.

Daniel Mäkiaho
44 runkosarjaottelua, 7+10=17, -5
3 pudotuspeliottelua, 0+0=0, +1
Mäkiahonkaan kausi ei varsinaisesti ollut pettymys, mutta kahden suunnan pelaamisessa nuorukaisella oli vielä selviä puutteita. Hieman yli 11 minuutin peliaikakeskiarvolla hyökkääjän tehotilasto oli viisi pykälää pakkasen puolella. Hattutemppu HIFK:ta vastaan kauden kohokohta. Pudotuspeleissä ei pystynyt tuomaan lisäarvoa mikkeliläisille. Ei sopimusta ensi kaudeksi.

Otto Mäkinen
41 runkosarjaottelua, 6+14=20, +-0
6 pudotuspeliottelua, 0+0=0, -2
Tehollisesti runkosarja sujui kohtalaisesti, mutta varsinkin pudotuspelien kehno suorittaminen nostaa Mäkisen epäonnistujien listalle. Huhut vievät toiseen Liiga-seuraan.

Epäkunniamaininta: Sander Engebråten
41 runkosarjaottelua, 1+4=5, +5
ei pelattuja pudotuspeliotteluita
Hoiti puolustuspään velvoitteet kunnialla, mutta ulkomaalaishankintana ei tuonut juuri lisäarvoa. Pienen budjetin joukkue voisi korvata hyvän norjalaisen omalla juniorilla. Sopimus ensi kaudesta.

Muista tämä nimi 

Kalle Helenius
Liiga 2023–24: 4 ottelua, 0+0=0, -1
U20 SM-sarja 2023–24: 19 ottelua, 19+11=30, +2
19-vuotias tulevaisuuden nimi pääsi neljän ottelun verran haistelemaan Liiga-tunnelmaa veljensä seuraksi. Näytti väläyksiä kiekkolisesta osaamisestaan. Siirtyi loppukaudeksi lainalle Mestis-seura IPK:hon.

Sopimustilanne

Jukurien kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25.

Markus Ruusu maalivahti 2026
Lucas Nordsäter puolustaja 2025
Sander Engebråten puolustaja 2025
Niklas Peltomäki puolustaja 2025
Niclas Lundgren puolustaja 2025
Niilo Romppanen puolustaja 2025
Topias Hynninen hyökkääjä 2026
Jesper Piitulainen hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle