U20 MM-kisat, lohkoennakko A-lohko: Nuoret Leijonat Ruotsin ja Kanadan haastajana

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Viime keväänä U18-kisoissa pelannut Konsta Helenius on nyt Nuorten Leijonien johtohahmoja.
Kuva © Tiia Mahkonen
Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut pyörähtävät käyntiin tapaninpäivänä Göteborgissa. A-lohkossa pelaava Suomi lähtee peleihin haastaamaan lohkon nimivahvoja ennakkosuosikkeja, Ruotsia ja Kanadaa.

Kanada

Kanada lähtee Göteborgiin puolustamaan tuplamestaruutta, sillä se on vienyt kultamitalit kahdesta edellisestä turnauksesta. Viimeksi vaahteralehtiset ovat olleet finaalin, tai ylipäätään mitalipelien ulkopuolella 2019, jolloin joukkue jäi puolivälieriin.

Tänäkin vuonna Kanada on liikkeellä totutun laadukkaalla nipulla, josta löytyy muun muassa 10 ykköskierroksen varausta. Näitäkin mielenkiintoisempi pelaaja lienee kuitenkin vasta tulevana kesänä varausikäinen Macklin Celebrini, joka on ennakoitu koko varaustilaisuuden ykkösnimeksi. 17-vuotias huippulupaus on tällä kaudella tehnyt Bostonin yliopistojoukkueessa 15 otteluun 25 tehopistettä.

Kanada sai hyökkäykseensä myös kovan vahvistuksen NHL:stä, kun Boston Bruinsin Matthew Poitras liittyi joukkueeseen. Poitras on pelannut tällä kaudella NHL:ssä 27 ottelua ja tehnyt niissä tehot 5+8. Matthew Savoie teki alkusyksystä myös NHL-debyyttinsä ja pelasi kuusi ottelua AHL:ssäkin tehden niissä viisi tehopistettä, mutta hänet lähetettiin vielä kuitenkin takaisin WHL:ään, jossa on tehnyt 11 otteluun 24 tehopistettä.

Viime kesän varaustilaisuuden kärkikymmenikössä varattu Nate Danielson, hurjassa pistetahdissa WHL:ssä oleva Conor Geekie, yli kahden pisteen keskiarvolla tehoja QMJHL:ssä mättänyt Jordan Dumais sekä OHL:n pistepörssiä johtava Carson Rehkopf tuovat myös tulivoimaa Kanadan hyökkäykseen.

Takalinjojen mielenkiintoisimmat nimet ovat viime kesän ykköskierroksen varaus Oliver Bonk sekä vuotta aiemmin avauskierroksella valitut Denton Mateychuk ja Maveric Lamoureux. Bonk on tehnyt OHL:ssä 28 otteluun 30 pistettä ja Mateychuk WHL:ssä 24 kamppailuun tehot 6+29. Järkälemäinen, kaksimetrinen Lamoureux on pelannut myös QMJHL:ssä yli piste per peli-tahdilla. 

Ruotsin tavoin myös Kanadalla maalivahtiosasto jää jälkeen muun materiaalin tasosta, mutta siihenkään joukkue tuskin tulee kaatumaan. Laadukkaita pelaajia riittää jokaiseen ketjuun ja tulivoimaa riittää, mikä tekee Kanadasta jälleen vahvan kanditaatin mestaruustaisteluun.

Ruotsi

Ruotsin kisat ovat kahtena edellisenä talvena päättyneet pronssiotteluun. Viime talven kisoissa joukkue jäi neljänneksi. Juniorkronornan edellinen mestaruus U20-kisoissa on vuodelta 2012 ja viimeksi finaalissa joukkue on ollut 2018. Tähän tilastoon joukkue lähtee hakemaan parannusta todella laadukkaalla ryhmällä. Ruotsin joukkueen kovasta tasosta kertoo pelkästään se, että joukkueessa on yhdeksän NHL:ään ykköskierroksella varattua pelaajaa.

Hyökkäys on erityisen vahva, sillä sen kärjen muodostavat juuri nuo varaukset, joita hyökkääjissä on kuusi. Viimeistä kertaa tämän ikäluokan kisoihin mahtuva Jonathan Lekkerimäki on pelannut vahvaa kautta SHL:ssä iskemällä 24 otteluun tehot 10+6. Filip Bystedt on kuulunut myös Linköpingin luottopelaajiin. Vuotta nuoremmat, 2005 syntyneet Otto Stenberg ja David Edstrom ovat puolestaan vallanneet paikat Frölundan miehistöstä.

Puolustuksen kärjen muodostaa Skellefteåta edustavat Axel Sandin Pellikka ja Elias Salomonsson. Viime kesänä ykköskierroksella Detroit Red Wingsiin varattu Sandin Pellikka on ollut tällä kaudella Skellefteåssa isossa roolissa ja tehnyt syksyn aikana SHL:ssä tehot 9+4.

Skellefteå-kaksikon lisäksi vahvaa panosta alakerrassa voidaan odottaa myös ykköskierroksella viime kesänä varatulta Bostonin yliopistossa kiekkoilevalta Tom Willanderilta sekä SHL:ssä vastuuta saaneilta Mattias Hävelidiltä ja Anton Johanssonilta.

Ruotsin maalivahtiosasto on jonkinasteinen kysymysmerkki, mutta muutoin Juniorkronornan materiaali on turnauksen terävintä kärkeä. Alkulohkossa se kamppailee lohkovoitosta Kanadan kanssa. Sen jälkeen kotiyleisön edessä joukkueella on mahdollisuudet mihin vain.

Axel Sandin Pellikka on Ruotsin puolustuksen tähtiä.
Axel Sandin Pellikka on Ruotsin puolustuksen tähtiä.
Kuva © Getty Images

Suomi

Suomen kisat päättyivät viime talvena katkeraan pettymykseen, kun Ruotsi pudotti Nuoret Leijonat puolivälierissä. Sijoitus oli Suomen heikoin sitten vuoden 2018, jolloin turnaus päättyi niin ikään puolivälierätappioon.

Lauri Mikkolan johdolla Göteborgiin matkaava joukkue on tasaisen laadukas ja joukkueesta löytyy myös muutamia kirkkaampiakin talentteja. Ryhmässä on runsaasti jo kotimaan liigakaukaloissa tasoaan näyttäneitä pelaajia.

Kärppien Niklas Kokko on lähtökohtainen ykkösvahti, mutta myös liigapelejä TPS:n tolppien välissä vyölleen saanut Noa Vali sekä vahvaa kautta Mestiksessä pelaava Eemil Vinni lyövät takuulla haastetta oululaisvahdille.

Puolustuksessa ainut viime vuoden kisoissakin pelannut pelaaja on Otto Salin, jolle on tarjolla isoa roolia kisoissa. Ykköspuolustajan ruutuun voi kaavailla myös säkenöivää kautta OHL:ssä pelaavaa Arttu Kärkeä, joka on tehnyt Soo Greyhoundsin takalinjoilla 30 ottelussa yhtä monta tehopistettä. Tehokkaasti USHL:ssä pelannut Joona Väisänen sekä JYPin puolustuksessa säväyttänyt Jesse Pulkkinen ovat yllätysvalmiita nimiä.

Liiga-kentillä vahvaa jälkeä tehneet Jani Nyman, Oiva Keskinen, Konsta Helenius ja Lenni Hämeenaho ovat hyökkäyksen kärkenä. OHL:ssa tehokkaasti esiintyneille Rasmus Kumpulaiselle ja Kasper Halttuselle on myös tulosvastuuta odotettavissa. JYPissä isoa vastuuta kantanut Jere Lassila sekä Heleniuksen ohella joukkueen toinen 2006-ikäluokan pelaaja, Emil Hemming voivat tuoda myös taustatulta ryhmään.

Tähtiloistossa Nuoret Leijonat jäävät lohkossa Kanadan ja Ruotsin varjoon, mutta ovat lähtökohtaisesti selvästi Latviaa ja Saksaa edellä. Lohkon kolmospaikka pitäisi irrota ilman suurempia vaikeuksia, mutta kärkikaksikkoon nouseminen vaatisi nappionnistumista.

Latvia

Latvia joutui viime talvena karsimaan paikastaan pääsarjatasolla, mutta säilytti lopulta paikkansa kaatamalla karsintaotteluissa Itävallan. 2022 kisoissa Latvia nappasi puolivälieräpaikan ja sitä joukkue varmasti hamuaa tänäkin talvena.

Siinä missä Saksan joukkue koostuu pitkälti kotimaan sarjoissa sekä naapurivaltio Itävallassa pelaavista pelaajista, on Latviassa suunta vahvasti Pohjois-Amerikkaan. Latvian joukkueen pelaajista noin puolet pelaa Pohjois-Amerikassa juniorisarjoissa tai yliopistossa. Kotimaansa sarjoissa joukkueen pelaajista kiekkoilee vain neljä.

Latvian johtohahmo on viime keväänä aikuisten tasollakin MM-kisoissa debytoinut, Boston Bruinsin kesällä 2022 varaama keskushyökkääjä Dans Ločmelis. Yliopistokiekon pariin täksi kaudeksi siirtynyt Locmelis oli viime talvena Latvian paras maalintekijä U20-kisoissa kolmella maalillaan. Miesten kisoissakin 19-vuotias hyökkääjä iski yhdeksässä ottelussa kolme tehopistettä.

Isoa roolia on tarjolla myös hyvää kautta OHL:ssä Sarnia Stingissä pelaavalle Sandis Vilmanisille, jonka Florida Panthers varasi kesällä 2022. Järkälemäinen, 196-senttinen Ēriks Mateiko on tehnyt myös QMJHL:ssä yli pisteen per peli. 2005 syntynyt Mateiko on varattavissa NHL:ään tulevana kesänä.

Pohjois-Amerikka on vahvasti edustettuna myös puolustuksessa, sillä alakerran kärkinimet ovat QMJHL:stä kisoihin saapuvat Pēteris Bulāns ja Niks Feņenko. Kolmansiin U20-kisoihinsa saapuva Fenenko on joukkueensa Baie-Comeau Drakkarin tehokkain puolustaja iskettyään 29 otteluun tehot 5+20.

Latvian ryhmästä löytyy useampia hyviä yksilöitä, vaikka kokonaisuus onkin tasoltaan vaihteleva. Vahvat yksilöt Locmelisin johdolla voivat kuitenkin kääntää kamppailun viimeisestä puolivälieräpaikasta Saksan kanssa Latvian eduksi.

Dans Locmelisin harteilla on iso vastuu Latvian ryhmässä.
Dans Locmelisin harteilla on iso vastuu Latvian ryhmässä.
Kuva © Jarno Hietanen

Saksa

Saksa pelaa viidettä turnausta peräkkäin pääsarjatasolla noustuaan takaisin talveksi 2020. Kolmissa edellisissä kisoissa joukkue on yltänyt puolivälieriin, johon tie on lopulta myös tyssännyt.

Saksan pelaajistossa ei ole viime vuosina ollut Moritz Seiderin, J.J Peterkan, Lukas Reichelin tai Tim Stützlen kaltaisia tähtipelaajia, vaan tasainen ryhmä on koostunut Saksassa ja Itävallassa pelaavista pelaajista höystettynä muutamalla Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa kiekkoilevalla pelurilla. Kaava on sama myös tänä vuonna.

Arizona Coyotesin 2022 toisella kierroksella varaama Julian Lutz on joukkueen ykkösnimi. Isokokoinen laitahyökkääjä pelaa USHL:ssä Green Bay Gamblersissa, jossa on tehnyt tällä kaudella 19 ottelussa 23 tehopistettä. QMJHL:ssä lähes piste per peli-tahdilla pelannut Julius Sumpf sekä kelvollisesti WHL:ssä esiintynyt Luca Hauf ovat myös mielenkiintoisia pelureita.

Detroit Red Wings-varaus Kevin Bicker ja Moritz Elias ovat päässeet pelaamaan vaihtelevalla vastuulla DEL:ssä omissa joukkueissaan. Augsburgia edustava Elias on tehnyt myös kelpo tehot, kun 26 ottelussa ovat syntyneet pisteet 5+4.

Puolustuspäässä vastuuta on tarjolla erityisesti QMJHL:ssä kiekkoilevalle Norwin Panochalle sekä ICEHL:ssä Red Bull Salzburgin takalinjoilla luutivalle Phillip Sinnille.Joukkueessa on myös muutamia DEL:ssä peliaikaa saaneita puolustajia, joista 2005-ikäluokan Paul Mayer on mahdollinen tulevan kesän NHL-varaus. Maalinsuuta tukkii jo viime talven kisoissa kahdessa ottelussa minuutteja saanut Simon Wolf.

Saksan materiaali ei häikäise ja joukkueen lohko on kova. Tänä vuonna puolivälieräpaikkaan oikeuttava nelossijakin on tiukassa, mutta siitä joukkue kamppailua käy Latvian kanssa.

» Lähetä palautetta toimitukselle