Jatkoajan SM-liigajulkaisu 2007-2008

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan SM-liigatoimitus on loihtinut tämänkin kauden alla tuhdin avajaispaketin, joka sisältää haastatteluja, analyyseja ja kolumneja. Joukkueet on asetettu siihen järjestykseen, mihin Jatkoajan liigatoimitus niiden arveli sijoittuvan runkosarjassa.
lisää

Paikallisparien harhaluulot
[lue lisää]



Jatkoajan palkintoveikkaukset
[lue lisää]



Tuomaripula vaivaa SM-liigaa
[lue lisää]



Näytön paikka: Veteraanit tarkkailussa
[lue lisää]



Pärjätkää pienet!
[lue lisää]

SM-liiga sujui viime kaudella varsin paljon odotusten mukaan. Edelliskauden yllätysfinaaliparista palattiin varsin odotetunkaltaiseen kaksikkoon, kun loppuotteluissa iskivät yhteen Kärpät ja Jokerit. Kausi oli loppujen lopuksi oululaisseuran näytöstä, kun se vei pudotuspelit tappiottomalla esityksellä.

Alkavaan kauteen lähdetään terävimmän kärjen osalta varsin samanlaisista lähtökohdista, mihin on viime vuosina totuttu. Jokerit ja Kärpät lähtevät kauteen kovilla nipuilla. Toimituksemme veikkauksissa Kärpät ottaa runkosarjan voiton, mutta lopulta mestaruutta juhlii Jokerit.

Liigan keskikastissa voidaan odottaa tapahtuvan muutoksia koko kauden ajan. Hyvistä asetelmista kauteen lähtevät Blues ja HIFK keikkunevat kärkiduon tuntumassa. Esimerkiksi rajusti kauteen satsannut JYP haluaa nostaa asemiaan ja kilpailu pudotuspelipaikoista on tiukkaa. Juha Hiitelä valottaa kolumnissaan pienten seurojen satsauksen merkityksestä koko liigaa ajatellen.

Toimituksen veikkauksissa liigan keskikastissa oli paljon erilaisia variaatioita, mutta peräpään osalta tilanne oli selvempi. TPS:n ja SaiPan uskottiin jäävän sarjan häntäpäähän ja jumbosijan arveltiin jälleen jäävän KalPan taakaksi.

Paikallispelit tuovat väriä liigakauteen. Toimittajamme Matti Liljaniemi sukeltaa kolumnissaan näiden taisteluparien maailmaan.

Tuomarilinja on asia, joka puhuttaa ennen jokaista kautta. Tänä vuonna liiga kokeilee kahden päätuomarin järjestelmää 52 ottelussa. Juuso Nieminen pureutuu kolumnissaan Suomen tuomarijärjestelmään ja sen tulevaisuuteen.

Liigatoimituksemme on myös päivittänyt pelaajakortit. Päivityspäivämäärä on kortin lopussa.

Seuraavassa on Jatkoajan SM-liigatoimituksen arvio runkosarjan loppujärjestyksestä sekä veikkaajien kommentteja väitteiden tueksi.

1. Kärpät

”Loistava materiaali. Junno on luonut todellisen dynastian pohjoiseen. Sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta.”

”Oululaiset ovat onnistuneet rakentamaan dynastian, josta muut
voivat olla vain kateellisia. Urheilun hienous piilee siinä, että myös
Daavid voi lyödä Goljatin taistelussa.”

”Pari loukkaantumista voisi tehdä sellaisen pahan loven, mutta kyllä Junno tekee vielä yhden tai kaksi kovaa hankintaa. Sitä paitsi ylivoimapelissä on niin paljon huippuosaajia, ettei parin miehen puute millään kaada kaikkea.”

Analyysi: Täydellisyyttä tavoittelemassa 8.9.

Haastattelu: Junnon lauma valmiina mestaruusjahtiin 2.9.

Haastattelu: Jere Karalahti uuteen nousuun Oulusta? 18.8.

Kommentti: Väriä pohjoiseen 18.8.

Haastattelu: Mikko Lehtonen palasi tuttuun ympäristöön 30.7.

Kärppien pelaajakortit

2. Jokerit

”Uskomaton sentterinelikko, Markkanen maalissa ja Shedden piiskurina. Kyllä näillä eväillä pitäisi pystyä Kärpät haastamaan ja jopa ohittamaan.”

”Vuosi sitten valmentajanvaihdos nosti Jokerit kerralla mestaruustaisteluun. Maajoukkuevalmentajan johdolla helsinkiläiset ovat valmiita haastamaan Kärpät mestaruuskilpailussa.

”Sentteriosasto liigan eliittiä. Menestykseen tottunut organisaatio osaa hommansa. Hyvä kokonaisuus.”

Haastattelu:
Jussi Markkanen luottaa kokemukseensa
9.9.

Analyysi: Juhlakauden Jokerit hankki Sheddenille työkaluja 7.9.

Haastattelu:
Doug Shedden juttelee mukavia
7.9.

Analyysi: Kuusi kehitysaskelta mestaruuteen7.9.

Kolumni: Käsittämätön sentterinelikko7.9.

Jokereiden pelaajakortit

3. HIFK

”Jos harjoitusotteluissa nähty löysäily taklausten ja tilanteiden loppuun viemisten suhteen jatkuu, niin saattaa olla alempanakin. Hyökkäyspään ratkaisijat kiven alla.”

”Materiaalin puolesta selvästi kärkiosastoa, mutta harjoituspelit eivät paljon lupaa. Taasko on Penalla aika pistää valmentaja pellolle? Syytä on, jos joukkue ei ole kiinni suorassa playoff-paikassa.”

”Sai pidettyä kokeneet ulkomaanavut Guollan ja Murrayn. Miten Baxter soveltuu Stadin ylpeyden valmentajaksi?”

Analyysi: Helsingin IFK kovin odotuksin alkavaan kauteen 4.9.

Haastattelu: Heikkinen tavoittelee mestaruutta 4.9.

HIFK:n pelaajakortit

4. Blues

”Ei petä. Matikainen tuo jatkuvuutta valmennukseen. Tasainen nippu sävytettynä muutamilla terävillä hyökkäyspään ratkaisijoilla.”

”Lähimpiin kilpailijoihin verrattuna vain valmentajakysymys arveluttaa, materiaali sen sijaan ei. Matikainen saa alkukankeuden jälkeen homman kulkemaan ja siniset pääsevät jatkamaan nousukäyräänsä kohti mitalipelejä.”

”Espoolaisten ensimmäinen mitali on otettavissa. Matikaisella on käsissään pelaajamateriaali, jonka avulla kaikki on mahdollista.”

Analyysi: Blues 2007-08 - jatkuuko noste? 30.8.

Kolumni: Kolmas vuosi 30.8.

Haastattelu: Myllyniemi palasi Espooseen 30.8.

Haastattelu: Ryan Keller Bluesin musta hevonen 27.8.

Haastattelu: Matikainen: ”Optimaalinen tulos tavoitteena” 14.8.

Kolumni: Kohti parempaa taloutta Espoossa 5.8.

Kolumni: Viisi väitettä Espoo Bluesista 1.8.

Bluesin pelaajakortit

5. HPK

”Suuri arvoitus uuden päävalmentajan ja suuren pelaajamuutosten takia. Potentiaalia vaikka kuinka pitkälle ja NHL-siirtokorvauksiakin taitaa olla sukan varressa, mutta nykyisellä puolustuksella ja sentterikalustolla ei kuuhun mennä.”

”Kerho on uuden tilanteen edessä, kun Jukka Jalonen on vaihtunut Matti Alataloon. Kerhon pelaajapajatso tyhjeni jälleen kerran kauden jälkeen. Lähtee jälleen haastamaan kärkijoukkueita.”

”Pieni tasonpudotus edessä, sillä Alatalo ei vaan pysty Jalosen tapaan ihmeisiin.”

Haastattelu: Seikola ja Loikas kovan paikan edessä 8.9.

Haastattelu: Andy Chiodo jäi mielellään Hämeenlinnaan 29.8.

Interview: Andy Chiodo happy to stay with HPK 29.8.

Haastattelu: Jukka Jalonen uskoo HPK:n menestykseen 28.8.

Haastattelu: Tervosen HPK jatkaa tutulla linjalla 26.8.

Analyysi: HPK:lla riittää haasteita 25.8.

HPK:n pelaajakortit

6. Tappara

”Hitaasti kohti tulevaisuutta. Olisi koko Suomen jääkiekon etu, jos Tappara menestyisi ja Enlund, Lehterä ja kumppanit löisivät kunnolla läpi.”

”Nuorennusleikkauksen kourissa painiskeleva Tappara voi olla koko liigan musta hevonen. Urama osaa ottaa kaiken irti nuorista pelaajistaan.”

”Liian nuori ja kokematon joukkue saavuttaakseen menestystä.”

Analyysi: Tappara pyrkii ilon kautta voittoon 7.9.

Haastattelu: Mestarimies tuli Tapparaan 29.8.

Haastattelu: Puskista Tapparan luukulle 2.9.

Tapparan pelaajakortit

7. Lukko

”Mika Toivola on kuin Shedden: joukkue saattaa näyttää huonosti kasatulta ja keskinkertaiselta, mutta raivopäinen valmentaja saa jengin silti menestymään. Eiköhän niin käy tälläkin kaudella.”

”Raumalla odotetaan jo vesi kielellä mitalia. Lukko on jälleen kerran satsannut suuren läjän euroja joukkueen kokoamiseen. Tehokaksikko Haataja-Saarenheimo voi lyödä itsensä lopullisesti liigan kirkkaimpien tähtien
joukkoon.”

”Isokokoinen ja vahva joukkue, puolustus hieman liian kankea nykyliigaan.”

Kolumni: Quo vadis, Lukko? 3.9.

Analyysi: Toivolan toinen kettukausi 22.8.

Haastattelu: Petri Vehanen palasi raumalaisten lukoksi 22.8.

Haastattelu: Ben-Amor hakee Lukosta isoa roolia 21.8.

Lukon pelaajakortit

8. JYP

”Niin surkea puolustus ettei loistava hyökkäys pysty sitä täysin kompensoimaan. Huonossa tapauksessa näillä satsauksilla jäädään jopa kympin sakista, mutta jyväskyläläisen kiekkoilun tulevaisuuden kannalta pitää toivoa, ettei niin käy.”

”Vahva hyökkäys, heikompi puolustus. Ongelmissa, jos Wallinheimo loukaantuu. Dufvan kurinalainen peluutus arveluttaa, koska monet hyökkääjät ovat vapaamielisiä taitelijasieluja ja parhaimmillaan ilman rajoituksia.”

”Ei vastaa odotuksia, mutta parantaa viime kaudesta.”

Analyysi: JYP – Korpivaelluksen kautta pelaajamarkkinoiden rohmuksi 29.8.

Haastattelu: Tuomas Pihlman hakee uutta nousua 29.8.

Haastattelu: Risto Dufva muuttamassa JYPin kurssia 28.8.

Haastattelu: Immonen janoaa menestystä 27.8.

JYPin pelaajakortit

9. Pelicans

”Ei ole mitään syytä, miksi menestyisi huonommin kuin viime vuonna. Samuli Suhosen hankinnan myötä puolustuskin pääsi vajauksestaan.”

”Kokenut Aravirta on saanut Pelikaanit aivan uudenlaiseen lentoon. Nuori joukkue on vuoden kokeneempi ja uhkuu näytön haluja. Pelicansin suurin ongelma on maalinteko. Kuka nousee ratkaisijaksi?”

”Aravirran temput tepsivät hieman heikommallakin materiaalilla.”

Analyysi: Pudotuspelit realismia - Pelicans 2007-08 7.9.

Haastattelu: Henri Heino harppoo ”Soosin” jalanjäljillä 24.8.

Kolumni: Ostetaan valovoimaa 24.8.

Pelicansin pelaajakortit

10. Ilves

”Heikohko valmennus, huonot ulkomaalaiset, edelleen vääristynyt ikärakenne - ei ole helppoa Ilveksellä.”

”Jakub Koreisin vaihtuminen Sami Torkkiin muutti tilannetta olennaisesti. Silti repaleinen kokonaisuus ja epävarman näköinen kokonaisuus. Seuran sisällä kehno ilmapiiri kiertää noidankehää, jonka vain urheilullinen menestys voi tämän kauden aikana puhkaista.”

”Entinen suurseura on tuttujen ongelmien edessä. Kaikki muistavat menestyksen ja kaipaavat sitä. Materiaali on kuitenkin kärkijoukkueista jäljessä. Legendan numero 41:n viimeinen vuosi SM-liigassa päättyy suureen pettymykseen.”

Analyysi: Kuka tekee Ilveksen maalit? 27.8.

Kommentti: Poika, Akatemia ja Pyhä Henki 27.8.

Haastattelu: Ilves seuraava askelma ylöspäin Männikön uraportailla 5.9.

Ilveksen pelaajakortit

11. Ässät

”Sanokoot Härkälästä mitä sanovat, kyllä tässä joukkueessa sen verran potentiaalia on, että playoffit voivat taas kutsua. Ylivoima kylvää tuhoa Kivenmäen johdolla. Ja tuhoa kylvää myös porilaisyleisö, mikä takaa seuran pysymisen otsikoissa.”

”Kimmo Kapanen, Henrik Petré ja Markku Tähtinen olivat täsmähankintoja, jotka auttavat Ässiä niukasti parempaan tulokseen kuin vuotta aiemmin.”

”Parin kauden takaiseen hurmos on kohta Porissa unohdettu. Joukkue jatkaa taaperrustaan kaksikon Härkälä ja Pieniniemi johdolla. Porilainen hulluus
alkaa olla katoava luonnonvara.”

Haastattelu: Härkälällä ratkaistavana positiivisia ongelmia 28.8.

Analyysi: Ässät juhlakauteen vahvoin panostuksin 5.9.

Kolumni: Hyvää ja halpaa? 5.9.

Ässien pelaajakortit

12. SaiPa

”Koko organisaatio tarvitsee piristysruiskeen ja uusia ideoita. Näillä eväillä edes Mälkiäkään ei välttämättä jaksa kauan.”

”Itärintamalla ei mitään uutta. Napakymppikausi antaa odottaa itseään.”

”Taistelee tiukasti, mutta ilman huipputason maalivahtia pudotuspelit jäävät haaveeksi.”

Haastattelu: Jonne Virtanen - Lännestä itään 8.9.

Analyysi: SaiPa haastajana alkavaan kauteen 27.8.

Kolumni: Miten käy lentävän lähdön? 28.8.

SaiPan pelaajakortit

13. TPS

”Heikko valmennus, heikko maalivahtiosasto, heikko puolustus, heikko hyökkäys.”

”TPS:llä tekee tiukkaa pitää TuTo takanaan.”

”Ei mitään saumaa pudotuspeleihin. Toivottavasti turkulaisyleisökin ymmärtää sen heti ja raahautuu silti peleihin näkemään, kuinka Antti Erkinjuntin ja Tuomas Suomisen kaltaiset pelaajat kenties tekevät itsestään liigajyriä.”

Analyysi: Suo, Kuokka ja Jussi - TPS 2007-08 8.9.

Haastattelu: Hannu Virta luottaa nuoreen joukkueeseensa 9.9.

Haastattelu: Teemu Laine etsimässä uusia haasteita 31.8.

TPS:n pelaajakortit

14. KalPa

”Voi välttää jumbosijan, koska organisaatiolla on selkeät visiot ja hyvä ilmapiiri, toisin kuin kilpailijoilla. Pelaajista silti vain Tuomas Kiiskinen on riittävää kaliiperia noustakseen kansallisen kiinnostuksen kohteeksi. Jeremy Stevenson tappeluineen on eri juttu, koska hänestä tuskin on pelillistä hyötyä joukkueelleen.”

”Organisaatiolla on kova näyttämisen halu. Kuopiolaisten hiekka tiimalasissa alkaa valua vähiin. Viimeinen sija kolmatta kertaa vie kohta kokonaan pohjan uskottavuudelta. Enää ei voi piiloutua Mestis-verhon taakse.”

”Kehitys vie todella aikansa. Toivon syvästi olevani väärässä ja KalPan olevan muulla sijalla kuin 14.”

Haastattelu: Jukka Pennanen: ”Oma pesä kuntoon” 24.8.

Kommentti: Organisaatio oikealla tiellä 24.8.
Analyysi: Kolmas kerta toden sanoo? 3.9.
Analyysi: KalPa ja kasvun ehdot 3.9.

Haastattelu: Virta KalPan rakennusarkkitehtina 10.9.

KalPan pelaajakortit

Miten käy keväällä?

Jo pelkkä runkosarjan äänestäminen on urheilun arvaamattomuuden vuoksi varsin hankalaa. Toimituksemme ei kuitenkaan tyytynyt pelkkään runkosarjaan, vaan veikkasi samalla rohkeasti myös kevään mitalipelien marssijärjestyksen. Kärkijoukkueiden arveltiin olevan samoja kuin runkosarjassa, mutta järjestys oli eri.

Kultaa: Jokerit

Hopeaa: Kärpät

Pronssia: Blues

Kärpät ja Jokerit olivat tässäkin äänestyksessä ylivoimainen kaksikko. Ainoastaan HIFK ja HPK saivat hajaäänet finaalipaikoista. Pronssille veikattiin eniten Bluesia ja HIFK:ta.

Toimituksemme uskoo siis ennakkosuosikkien pitävän pintansa tämän kauden aikana. Nähtäväksi jää, onko liigassa sijaa yllätyksille.

» Lähetä palautetta toimitukselle