Jos joku sarjan kaupungeista sijaitsee keskellä ei mitään, on se Hanti-Mansijsk - joka on ollut monelle ulkomaalaispelaajalle kolkko ensikosketus sarjaan. Veli-Matti Savinainen on ollut yksi heistä, mutta hänellä oli sentään pari hyvää kaveria matkassa.
Jo viime kauden ensimmäisellä puoliskolla SKA houkutteli isolla rahalla seuran huippulahjakkaan tähtihyökkääjä Nikita Gusevin Pietariin. Jugra pelasi todella hyvin jonkin aikaa Gusevin lähdön jälkeenkin - toisaalta lähinnä kotikentällään. Jugra oli koko sarjan huonoin vierasjoukkue. Lopulta itäisen konferenssin yhdenneksitoista päätynyt seura oli toki pisteiden valossa vain yhden voiton verran toiseksi viimeisen sijan yläpuolella.
Ehkäpä parhaiten ampumahiihdon maailmancupin osakilpailuista tunnettu kaupunki luotti viime kaudella täysin venäläispelaajiin, eikä ulkomaalaispelaajia ole hankittu nytkään. Seurassa ei myöskään pelaa ainuttakaan pelaajaa, joka olisi syntynyt Hanti-Mansijskissa.
Jatkoajan viime kauden KHL-ennakossa nostettiin isosti esille Gusev, joka oli seuran ainut tähtipelaaja. Gusev siirtyi kesken kauden SKA:n riveihin, jossa hän muodosti pelottavan kovan ykkösketjun Vadim Šipatšjovin ja Jevgeni Dadonovin kanssa. Tulevaan kauteen joukkue on muuttunut merkittävästi.
Jugra ei todellakaan ole mediaseksikkäimpiä joukkueita, mutta materiaali ei ole niin huono, miltä se nopeasti katsottuna voisi KHL:ää enemmän seuranneenkin silmiin näyttää. Joukkueen päävalmentajana jatkaa seuran juniorijoukkueessa hyvää työtä kausina 2011-15 tehnyt 57-vuotias Pavel Jezovskih.
Maalivahdit:
Vladislav Fokin
Aleksandr Šaritšenkov
Jugran tulevan kauden maalivahtikaksikko on mennyt uusiksi, kun Vladislav Fokinin, 30, kanssa pelit lähes puoliksi pelannut kokenut Georgi Gelašvili jätti seuran. Hänen tilalleen on tullut Dinamo Moskovan kolmosmaalivahti Aleksandr Šaritšenkov, 24, joka tulee taistelemaan tosissaan ykkösvahdin paikasta kelvollisen kauden pelanneen Fokinin kanssa. Molemmat ovat isokokoisia maalivahteja.
Fokin edusti koko aiemman uransa ennen viime kautta kotikaupunkinsa KHL-organisaatiota Traktor Tšeljabinskia. Siellä Fokin pääsi pelaamaan parhaimmillaan kolmetoista ottelua kaudessa, mutta hän näytti Jugrassa viime kaudella pystyvänsä kantamaan tarvittaessa ykkösvahdinkin viittaa.
Gagarin Cupin Dinamossa keväällä 2013 voittanut Šaritšenkov hukkasi muutamia vuosia Moskovassa, kun vastuuta ei vain tullut. Hänessä on paljon potentiaalia, joten ei olisi mikään yllätys, jos hän nappaisi ykkösmaalivahdin tontin. Lähtökohtaisesti maalivahdit pelaavat todennäköisesti ottelut suunnilleen puoliksi.
Puolustus:
Vladimir Malevitš - Grigori Želdakov
Pavel Valentenko - Vitali Šulakov
Aleksandr Ugolnikov - Stanislav Romanov
Jugran puolustuksesta esiin nousee ensimmäisenä sen iso koko ja fyysinen osaaminen. Kiekollisessa pelissä ja luistelun kanssa olisi puolestaan toivomisen varaa. Hyvin rajallisilla resursseilla operoiva seura on kuitenkin saanut haalittua mielenkiintoisia nimiä ja pidettyä muutaman viime kauden runkopuolustajansa. Puolustuskin on kokenut suuren muodonmuutoksen.
Vahvana kaksinkamppailijana tunnettu Grigori Želdakov, 24, nousi viime kaudella seuransa selkeästi eniten vastuuta saaneeksi puolustajaksi. Hän keräsi joukkueesta eniten jäähyminuutteja ja voitti pakkien sisäisen pistepörssinkin tehoilla 3+10, joka toisaalta kertoo jotain pakistostakin. Hän otti viime kaudella selkeitä kehitysaskelia pelaamisessaan.
Uudet hankinnat Pavel Valentenko, 28, Vladimir Malevitš, 31, ja Stanislav Romanov, 29, tuovat ennen kaikkea kokoa, kokemusta ja fyysistä osaamista. Toissa kaudella Torpedon kapteenina toiminut Valentenko on hankkinut urallaan kolmen kauden verran kovuutta AHL-kaukaloista. Viime kausi hänellä meni Avangardin ja Spartakin riveissä. Kyseessä on isokokoinen ja hyvin liikkuva yleispuolustaja.
195-senttinen Malevitš oli viime kaudella tärkeä pala Sotšin puolustusta. Tiiliseinä-Romanov oli puolestaan Ladan fyysinen pelote. Hän on ennakkoon ajateltuna joukkueen pakeista ahkerin taklaaja. Fyysisyyttä tuo myös kovaotteinen peruspakki Jakov Seleznjov, 27.
Kesken kauden VHL:stä nostettu Aleksandr Ugolnikov, 27, osoittautui kelvolliseksi pakiksi, vaikka miehen tehotilasto painui joukkueesta eniten pakkasen puolelle. Pienikokoinen puolustaja on tunnettu johtajan ominaisuuksistaan alemmilla sarjatasoilla. Amurin isokokoinen runkopuolustaja Vitali Šulakov, 27, nähdään jatkossa sinivihreissä.
41-vuotias Sergei Gusev jatkaa edelleen uraansa. KHL:n suurseuroista vuosien varrelta tuttu puolustaja on nykyään hidas ja kankea, mutta osaa sijoittua ja lukea peliä hyvin. Hän on kuitenkin vaikeuksissa taitavien ja nopeiden hyökkääjien kanssa. Gusevin ura saattaa hyvin päättyä tähän kauteen, sillä hänelle tuskin on ainakaan KHL:ssä enää hirveästi kysyntää.
Puolustuksella voi tulla kiire erinomaisesti luistelevien joukkueiden kanssa, mutta maalineduspelaaminen pitäisi olla varsin hyvällä tasolla. Laadukas kiekollinen puolustaja Jugralta puuttuu, mikä on selkeä miinus. Erinomainen kiekollinen puolustaja on jokaiselle joukkueelle kimpale kultaa.
Hyökkäys:
Igor Bortnikov - Denis Gorbunov - Konstantin Panov
Jevgeni Lapenkov - Anton Kurjanov - Pavel Varfolomejev
Igor Radulov - Arseni Hatsei - Pavel Medvedev
Andrei Ankudinov - Kirill Beljajev - Artjom Buljanski
Hyökkäyksestä on suunnilleen puolet vaihtunut viime kauteen nähden, joten vaihtuvuus on ollut suurta. Jo kesken viime kauden SKA:n riveihin lähteneen Gusevin kaltaisia tähtihyökkääjiä ei seurassa ole - ei lähelläkään tuon tason pelaajaa. Toisaalta Jugra osoitti viime kaudella Gusevin lähdön jälkeen, että materiaalista löytyi jonkin verran ratkaisijoita, ja ennen kaikkea joukkueena seura jätti melko positiivisen kuvan.
Runkohyökkääjistä poistuivat erinomaisesti pelannut Kirill Rasskazov, luottohyökkääjä Vitali Sitnikov ja työteliäs Andrei Ivanov. Heidän jättämänsä aukot on saatu paikattua hyvin, mutta Torpedoon siirtynyttä Rasskazovia tulee varmasti vielä ikävä.
Jugra onnistui pitämään sisäisen pistepörssin 36 pisteellä voittaneen Igor Bortnikovin, 27, riveissään. Kolmatta kauttaan seurassa aloittava laitahyökkääjä teki peräti 20 maalia, jolla hän oli maalipörssissä sijalla 17. Oliko tämä vain suonenvetokausi, vai onko Bortnikovista oikeasti takomaan maaleja kovaan tahtiin? Hyvin luistelevalla pelaajalla on hyvä laukaus, mutta hän ei ole tullut tunnetuksi erityisen hyvänä maalintekijänä.
Ykkössentterin tontti saattaa hyvinkin olla tarjolla sitä kauden viimeisissä otteluissa kantaneelle Denis Gorbunoville, 21, joka on pelannut urallaan yhden kauden QMJHL:ää Pohjois-Amerikassa. Hän teki Jugrassa seitsemääntoista peliin tehot 2+4, mutta hänellä on kaikki eväät ottaa toinen kärkisenttereiden tonteista.
Kärkihyökkääjiin lukeutuu kesken kauden seuraan saapunut isokokoinen ja taiturimainen kiekkokiertolainen Jevgeni Lapenkov, 32, joka on osoittanut olevansa tehokas hyökkääjä KHL:ssä usean kauden ajan. Hän oli kaudella 2013-14 Metallurg Novokuznetskin tehokkain pelaaja, ja onnistui toissa kaudellakin erinomaisesti Sotšissa. Viime kaudella hän teki Jugrassa 30 peliin tehot 6+9. Lapenkov on viihdyttävä pelaaja katsojan näkökulmasta.
Viime kaudella yllättäen laitahyökkääjästä sentterin tontille siirretty väkivahva ja pitkälti toista sataa kiloa painava Konstantin Panov, 36, pelasi koko aiemman KHL-uransa laitahyökkääjänä. Hän oli Bortnikovin jälkeen joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja, mutta aloituksissa hän oli todella heikko. Hän saattaa palata takaisin laitahyökkääjän tontille.
Viime kaudella sarjan ainoasta ilmaveivimaalista vastannut Pavel Medvedev, 24, tuo joukkueeseen vaarallisuutta taitavilla käsillään ja yllättävillä liikkeillään.
Joukkueella on riveissään 21-vuotias hiomaton timantti Pavel Varfolomejev, jolla on valtavasti potentiaalia. Pienikokoisen laitahyökkääjän rooli oli vielä pääosin melko pieni, vaikka hän pääsi pelaamaan joitakin pelejä ykkösylivoimassa asti. Nimi mieleen. Varfolomejev on taitava harhauttelija, todella yllätyksellinen ja nopea luistelija.
Nyt hänen pitää saada tehoja aikaan. Eväitä nuorukaisella on ottaa vakituinen paikka ykkösketjusta asti.
Siirtomarkkinoilta joukkue haali riveihinsä muun muassa Anton Kurjanovin, 33, Roman Ljudutšinin, 28, ja Igor Radulovin, 34. Keväällä 2009 maailmanmestaruuden voittanut Kurjanov on edustanut lähes koko aiemman uransa Avangardia. Pistelingosta Avangardissa nelossentteriksi pudonneella taitavalla, pienikokoisella ja työteliäällä hyökkääjällä on potentiaalia tehdä edelleen kovaa jälkeä, jos ja kun vastuuta tulee paljon.
Sotšista hankittu Ljudutšin on kiistatta taitava ja luisteluvoimainen pelaaja, joka pystyy näyttäviin suorituksiin kiekon kanssa yksi vastaan yksi -tilanteissa. Hänellä on kuitenkin ongelmia asennepuolella. Aleksandr Radulovin isoveli Igor on kaukana veljensä tasosta, mutta ollut parhaimmillaan KHL:ssä hyvä maalintekijä. Radulovissa on Jugran kannalta valitettavasti samoja negatiivisia piirteitä kuin Ljudutšinissa. Salavatin nelosketjusta tuttu Andrei Ankudinov, 25, on tehoton pörrääjä, mutta erinomainen luistelija, todella energinen ja kova tekemään töitä.
Yhteenveto:
Harjoituspeleistä harvoin voi tehdä suuria johtopäätöksiä, mutta Jugra onnistui voittamaan kahdestatoista harjoituspelistään ainoastaan yhden. Joukkue aloittaa kauden kymmenen ottelun tappioputkessa.
Jugra pystyi viime kaudella puolustamaan kotonaan todella kurinalaisesti, mutta vieraissa paketti hajosi aivan liian helposti. Jugra olikin sarjan huonoin vierasjoukkue, kun se hävisi 30 vieraspelistään varsinaisella peliajalla peräti 20 ja voitti vain kahdeksan peliä. Sitä edellisellä kaudella Jugra keräsi vieraissa vain pisteen enemmän, häviten 20 peliä varsinaisella peliajalla.
Jugran pitäisi pystyä saamaan vieraspelaamistaan paremmalle tasolle, mutta toisaalta Länsi-Siperiassa majapaikkaansa pitävän seuran kolkon näköinen kotiareena on osoittautunut monelle joukkueelle vaikeaksi paikaksi. Jugralla on ollut viime vuosina selkeä ero koti- ja vieraspelaamisessa.
Puolustus on sarjan joukkueista fyysisyydeltään vähintään keskitasoa, mutta se ei ole erityisen liikkuva. Kiekollisesti loistavan ja tehokkaan pakin puuttuminen näkyy auttamatta pitkässä juoksussa.
Seuralla on muutamia nuoria pelaajia, mutta tuskin heistä kukaan pystyy ottamaan isoa harppausta tuohon rooliin. Nuorien mahdolliset isot edistysaskeleet ovat toivottavia ohkaisten pudotuspelihaaveiden kannalta.
Gelašvilin lähteminen tuskin näkyy maalivahtipelissä ainakaan heikentävänä tekijänä, sillä EHT-peleissäkin esiintyneellä Šaritšenkovissa on potentiaalia nousta laatuvahdiksi tässä sarjassa. Maalivahtikaksikko ei kuitenkaan ole ennakkoon edes keskitasoa sarjassa - lähempänä sarjan huonointa.
Joukkueen hyökkäyksen runkopelaajissa on viime kautta enemmän mielialapelaajia, vähemmän laatua, ja sentteriosaston riittävyys pudotuspelitaistelussa on iso kysymysmerkki. Jugran materiaali ei ole kovin kummoinen, mutta kotona joukkueelta voi odottaa jälleen tietyistä syistä paljonkin.
Arvio: Ei asiaa pudotuspeleihin. Itäisessä konferenssissa sijoille 12-15.
Perustettu: 2006
Kotikaupunki: Hanti-Mansijsk (Länsi-Siperia, kaukana muista)
Kotihalli: Arena-Ugra (5500)
Kausia KHL:ssä: 6
Pudotuspeleissä: 2/6
Menestys: Itäisen konferenssin puolivälierät 2011 ja 2012
Päävalmentaja: Pavel Jezovskih (2. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Ulkomaalaisvahvistukset: -
Viime kausi: Runkosarjassa 11. (itäinen konferenssi)
Hyökkäyksen tähti: Jevgeni Lapenkov, LH
Puolustuksen tähti: Vladimir Malevitš
Tutkan alla: Aleksandr Sharitšenkov, MV
Nuori talentti (U22): Pavel Varfolomejev, 21, LH