Marski Cupissa tuttuja vieraita

LIIGA / Artikkeli
Mikkelin kiekkokauden perinteisesti avaava Marski Cup pelataan neljättätoista kertaa. Kotikaupunkinsa turnauksessa kolmatta kertaa esiintyvä Jukurit haastaa tällä kertaa viime kesän voittajajoukkue Pelicansin. Turnauksen vakiokalustoon kuuluva Jokerit saa vastaansa Espoon Bluesin.

Viime kauden turnaus muistetaan Mikkelissä Jukureiden ja Jokereiden sähköisestä iltaottelusta, jonka helsinkiläiset yhden maalin erolla käänsivät hyväkseen. Narripaidat antautuivat kuitenkin loppuottelussa Pelicansille. Jukurit jätti pronssipelissä SaiPan turnauksen jumboksi.

Aiempaa fyysisempi Jukurit?

Jukureiden kauden alku on ollut jälleen mielenkiintoinen. Uuden päävalmentajan Kari Makkosen johdolla joukkue on kaupungilta tihkuneiden tietojen mukaan harjoitellut kesän todella kovaa. Viitteitä meiningistä tarjosi ensimmäinen harjoitusottelu KalPaa vastaan, jossa ahnaasti pelannut mikkeliläislauma jätti kuopiolaiset selvästi altavastaajan asemaan.

Joukkueen peli-ilmeeseen vaikuttaa tulleen lisää fyysisyyttä. Makkosen teesit taktisella puolella ovat tosin vielä tässä vaiheessa pienoinen arvoitus. Merkkejä aggressiivisesta ja nopeaan suunnanmuutospeliin pyrkivästä viikinkiryhmästä on kuitenkin nähty. Liike on tulevallakin kaudella mikkeliläisten valttikortteja.

Pelaajistoon saapui turnauksen alla mielenkiintoinen nimi, kun Ilkka Vaarasuo liittyi miehistöön koeajalla. Isokokoinen puolustaja pelasi Jukureissa kauden 2003-2004. Mikäli iisalmelainen pelaa tasollaan, on pelipaikka mikkeliläisjoukkueesta hyvinkin mahdollista ottaa.

Jonkin verran muuttunut mikkeliläisryhmä on vielä taipaleensa alussa. Muutama pelaaja on sivussa, sillä hyökkäyksestä puuttuvat kokenut sentteri Petri Lehtonen ja uusi hyökkääjähankinta Jesse Uronen.

Yksi mielenkiintoisimpia uusia jukureita on piskuinen Kalle Mäkinen. Väkkärämäinen laitahyökkääjä ei pelkää kontaktitilanteita. Jyväskyläläisessä on ainesta nousta yleisön suosikkipelaajien joukkoon.

Turnausvoittoaan puolustava Pelicans starttailee konettaan

Siinä missä jotkut liigajoukkueet pelasivat Pitsiturnauksessa tasan kaksi viikkoa sitten, Pelicans aloitti harjoituspelikautensa vasta nyt torstaina. Lahdessa pelatussa ottelussa HPK oli parempi maalein 4-2. Pelicansin maaleista vastasivat Karo Koivunen ja Jani Forsström.

Tuon ottelun perusteella Pelicansin esityksiä on vaikea ennakoida, koska aloitus oli odotetun jähmeä, mutta pelin pitäisi parantua asteittain. Viime vuonna nousukasjoukkue uhkui harjoituskaudella näyttöhaluja, ja sen huomasi: joukkue otti 13 pelissä 10 voittoa, mukaan lukien Marski Cupin ykköstilan. On mielenkiintoista nähdä, onko Pelicansilla nyt turnauksessa samanlaista nälkää, kun päävalmentaja Hannu Aravirtakin on myöntänyt ettei tämä harjoituskausi ole yhtä kriittisen tärkeä kuin viimevuotinen.

Juuri nyt posketonta kilpailua pelipaikoistakaan ei ole. Hyökkäyksessä jokaiselle on sopiva ruutu ja ylijäävä hyökkääjä Ville-Matti Koponen on istutettu pakiksi. Jussi Saarinen jätti tällin takia HPK-ottelun kesken, joten hänen pelaamisensa on epävarmaa. Muuten joukkue on terve. Ryhmästä puuttuu vielä kanadalaistulokas Evan Schwabe, joka liittyy joukkoon ensi viikolla.

Keskipituudeltaan ja -painoltaan pienikokoinen Pelicans ei ole erityisen räiskyvä joukkue, mutta hyperaktiivisissa Kari Sihvosessa ja Leo Komarovissa on väriä muidenkin edestä. Puolustuksessakaan eivät köriläät loppuneet Sami Heleniuksen lähdön myötä, vaan tilalle saapunut Tuukka Mäkelä muistuttaa olemukseltaan kohtalaisen paljon Heleniusta.

Blues etsii ratkaisijoita

Blues avasi kautensa viime viikon torstaina TuTon vieraana Turussa. Espoolaiset olivat tuossa ottelussa liikkeellä kokeilevalla joukkueella, ja TuTo väänsi voiton lukemin 2-1. Turun ottelussa kokoonpanosta puuttuivat parhaat puolustajat ja hyökkääjistä poissa olivat etukäteen kovimmat syömähampaat. Maalia puolestaan vartioi tuntematon juniori Mikko Koskinen. Oletettavasti Blues lähtee myös Marski Cupiin kokeiluhenkisellä joukkueella.

Vaikka Blues tuskin on liikkeellä parhaalla kokoonpanollaan Mikkelissä, huomiota espoolaisten esityksissä kannattaa kiinnittää maalintekoon tai oikeammin sen vaikeuteen. Jo viime kaudella Bluesilta tuntui puuttuvan maalintekotaitoa, vaikka hyviä paikkoja siunaantui kiitettävästi. Kun kauden jälkeen koko ykköskenttä pakkasi mailansa Espoon Areenalta, maalintekijän viittaa kantamaan ei jäänyt Ville Viitaluoman lisäksi juuri ketään.

Blues hankki kevään ja kesän aikana useita laitahyökkääjiä, jotka saattavat tarjota ratkaisua tähän espoolaiseen tehottomuuteen. Ennen kaikkea onnistumisia odotetaan sellaisilta nimiltä kuin Stefan Öhman, Carlo Grünn, Tomi Karlsson, Oskar Osala ja Ryan Keller. Heistä vain Öhman on toistaiseksi osoittanut pystyvänsä pelaamaan ottelusta toiseen ratkaisijan roolissa SM-liigassa.

Toinen mielenkiintoinen asia Bluesissa on pelitapa. Kari Heikkilän pelitapa iskostui pelaajien otteisiin kahden vuoden määrätietoisella työllä, ja viime kevättalvella Blues pelasi joukkueena parasta kiekkoa, mitä Espoossa on kenties koskaan nähty. Heikkilä kuitenkin jätti joukkueen keväällä ja päävalmentajaksi nousi hänen entinen kakkosmiehensä Petri Matikainen. Nähtäväksi jää kuinka isoja muutoksia joukkueen pelitapaan Matikainen on suunnitellut.

Jokerit avaa kautensa Mikkelissä

Helsingin Jokerit avaa kautensa viimevuotiseen tapaan Marski Cupissa. Viime vuonna sijoitukseksi tuli toinen Pelicansin napatessa turnausvoiton. Mielenkiinto helsinkiläisjoukkuetta kohtaan on totuttuun tapaan suuri, pelaahan joukkueen riveissä liuta SM-liigan eliittipelaajia.

Pelaajien lisäksi Jokereissa mielenkiinnon herättää päävalmentaja Doug Shedden, joka toimii myös maajoukkueen ykköskäskijänä. Shedden on kyllästymiseen asti vakuutellut, etteivät maajoukkuetehtävät häiritse työtä seurajoukkueessa ja päinvastoin. Tilanne on kuitenkin erittäin poikkeuksellinen. Suomessa ei ole vuosikausiin nähty maajoukkuevalmentajaa, joka johtaa ykkösvalmentajan asemassa myös seurajoukkuetta.

Jokerit hankki viime kauden päätyttyä riveihinsä nimekkäitä vahvistuksia. Kovin nimi liittyi joukkueeseen kuitenkin vasta pari viikkoa takaperin. Helpotus oli Jokerit-kannattajien joukossa suuri, kun Jokerit ilmoitti hankkineensa veräjänvartijaksi rutinoituneen Jussi Markkasen. Toissakautinen maalivahtisirkus ei siis tule toistumaan, sen verran kovan luokan nimi Markkanen on. Markkanen onkin koko liigan nimekkäin paluumuuttaja, torjuihan hän reilu vuosi takaperin aina Stanley Cupin finaaleissa.

Puolustuksessa kentältä erottuu, jo ihan kokonsa puolesta, pakkijärkäle Sami Helenius. Viime kaudella Pelicansin alakerrassa luutinut Helenius palaa Jokereihin parin vuoden maakuntakierroksen jälkeen. Edellinen esiintyminen narrinutussa ei sujunut toivotulla tavalla, sillä silloinen valmentaja Hannu Jortikka roolitti Heleniuksen pahasti pieleen. Pelkoa huonosta roolituksesta ei tällä kertaa ole, sillä Shedden osaa takuulla käyttää Heleniuksen vahvuuksia hyväksi.

Myös sentteriosastolle Jokereihin tuli uutta verta, kun Ville Leino siirtyi Hämeenlinnasta Helsinkiin. Onkin mielenkiintoista nähdä miten välillä ailahtelevainen Leino sopeutuu Doug Sheddenin vaativiin valmennusmetodeihin. Viitteitä sopeutumisesta saadaan ensimmäisen kerran Mikkelin jäähallissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle