Liiga-pudotuspelit: Kolme ottelua, kolme jatkoerää – Tappara ja Kärpät marssivat välieriin, HIFK taisteli seitsemänteen taivaaseen

LIIGA / Uutinen
Tappara marssi välieriin jatkoerässä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Puolivälierien kuudennet ottelut venyivät kaikki jatkoeriin. HIFK taisteli tiensä seitsemänteen otteluun ja venytti kauttaan vielä kerran, kun taas Tappara ja Kärpät paketoivat sarjansa ja marssivat välieriin.

Liigan puolivälieräsarjojen kuudennet ottelut tarjosivat dramaattisia vaiheita. Välierävaiheeseen tiensä selvittivät Tappara ja Kärpät, ja TPS:n sekä Jukurien kaudet päättyivät kotiotteluihin. HIFK taisteli tiensä seitsemänteen otteluun.

HIFK–Pelicans 2–1 je. (Otteluvoitot 3–3)

3–0-tappioasemasta jo voiton päähän kivunnut HIFK pelasi kolmatta kertaa peräkkäin selkä seinää vasten, mutta tunnelma loppuunmyydyllä Nordiksella tarjosi ottelun alusta asti punapaidoille mahdollisuuden tasoittaa sarja. Äänekäs kotiyleisö sai sankokaupalla kylmää vettä niskaansa jo toisella minuutilla, kun Leevi Tukiainen ohitti Niko Hovisen uransa ensimmäisellä pudotuspelimaalilla.

HIFK kuitenkin hallitsi peliä laukomalla huomattavasti useammin erässä (21–12). Punanutut loivat myös maaliodottamaa erässä 1,36 osuman edestä. Osuma realisoitui myös tulostaululle vain kolme minuuttia ennen erän loppua, kun Juha Jääskä räjäytti hallin kevään neljännellä maalillaan. Jääskä on tehoillut ottelusarjan jokaisessa koitoksessa toista ottelua lukuun ottamatta.

Toinen erä käynnistyi kuitenkin peilikuvana ensimmäisestä, kun Pelicans rummutti laukauksia kohti Hovista hurjaan tahtiin. Erä ensimmäisen kahdeksan minuutin jälkeen laukaukset olivat pussinokille jopa 10–3. Tulosta vahvalla alkuerällä ei kuitenkaan syntynyt, ja HIFK sai jälleen pelistä kiinni. Maaleja toinen erä ei tarjonnut, joten peli oli tasaista ja kontrolloitua pudotuspelikiekkoa.

Kolmannessa erässä peli jatkui tasaisena, eikä joukkueet luoneet juurikaan maaliodottamaa. Pelicans kuitenkin hallitsi kiekkoa suurimman osan ajasta erässä, mutta tulosta ei varsinaisella peliajalla nähty. Edessä oli jatkoerä, joka tarjosi HIFK:lle mahdollisuuden venyttää sarja seitsemänteen otteluun. Keväällä HIFK:n loppukauden kapteeniksi nimetty Jori Lehterä iski voittomaalin kahdeksan minuuttia jatkoerän alusta, ja  Nordis repesi liitoksistaan.

Joukkueiden seitsemäs ottelu on tiistaina Lahdessa. Vain Espoon Blues on Liiga-historiassa noussut 3–0-tappioasemasta sarjavoittoon, puolivälierissä 2012. HIFK:lla on sauma tehdä temppu uudestaan 12 vuotta myöhemmin.

MAALINTEKIJÄT

1.48 0–1 Leevi Tukiainen (Haatanen, Vilén)
17.09 1–1 Juha Jääskä (Pihlström, Marleau)
68.26 2–1 Jori Lehterä (Martin, Nättinen) yv

Maaliodottama: HIFK 3,16–1,32 Pelicans

Jukurit–Kärpät 3–4 je. (Otteluvoitot 2–4)

Niin ikään 3–0-tappiolla ollut Jukurit lähti hakemaan tasoitusta sarjaansa, ja toista kertaa Liiga-historiassaan hallin loppuunmyynyt kotijoukkue saikin lentävän lähdön otteluun. Konsta Helenius iski Pekka Jormakan ja Oskars Batņan syötöstä ylivoimalla kauniin avausmaalin isännille. Kumpikaan joukkue ei ollut erässä aivan terävimmillään, sillä erän toisella puoliskolla kummallekin vihellettiin kahden minuutin joukkuerangaistus jäällä oltua liikaa kenttäpelaajia.

Kärpät hallitsi kiekkoa avauserässä, mutta pukusuojiin poistuttiin sinikeltaisten johdossa. Toiseen erään oululaiset näyttäytyivät tulostaululla jo avausminuutilla Teemu Turusen ja Ville Koivusen yhteispelin kulkiessa jälleen sulavasti. Koivusen maalista alkoi varsinainen kissa ja hiiri -leikki, minkä aikana Aleksi Antti-Roiko, Hannes Häkkilä ja Patrik Puistola iskivät maalit mieheen. Osumien välillä oli vain kuusi ja puoli minuuttia. 2–2-maalin iskeneelle Häkkilälle maali oli uran ensimmäinen pudotuspeleissä.

Päätöserässä Kärpät kampesi tasoihin, kun Turunen ja Koivunen juonivat jälleen kuvioitaan, tällä kertaa Antti-Roikon kautta. Liigan maalipörssin voittaneen Turusen 3–3-maali oli kevään neljäs. Joukkueet taistelivat aina jatkoerään asti, mutta Kärpät päätti sarjan vain 55 sekunnin pelin jälkeen Julius Hermosen maalilla. Oululaiset kohtaavat välierissä voittajan Pelicansin ja HIFK:n sarjasta.

11.17 1–0 Konsta Helenius (Jormakka, Batņa) yv
20.38 1–1 Ville Koivunen (Turunen, Koivisto)
25.03 1–2 Aleksi Antti-Roiko (Tiivola, Koivisto)
27.04 2–2 Hannes Häkkilä (Puistola, Peltomäki)
31.26 3–2 Patrik Puistola (Jormakka, Soini)
42.38 3–3 Teemu Turunen (Antti-Roiko, Koivunen) YV
60.55 3–4 Julius Hermonen (Koivisto)

Maaliodottama: Jukurit 3,67–3,37 Kärpät

TPS–Tappara 4–5 je. (Otteluvoitot 2–4)

TPS ja Tappara lähtivät kuudenteen otteluun mielenkiintoisista asemista, sillä sarja oli lauantaihin asti tarjonnut vain kotivoittoja. Loppuunmyydyssä Turkuhallissa tunnelma oli katossa alusta asti, mutta Anton Levtchi veivasi kirvesrinnat rystyltä johtoon vain neljän minuutin pelin jälkeen. Palloseura ei kuitenkaan lannistunut takaiskusta, vaan Viljami Marjala iski sarjan ensimmäisen täysosumansa terävällä rannelaukauksella neljä minuuttia myöhemmin Veli-Matti Savinaisen istuessa rangaistusaitiossa.

Osuma sisuunnutti kotijoukkuetta entisestään, mutta muun muassa Petrus Palmun useat maalipaikat joko paukkuivat laitoihin tai Christian Heljankoon. Avauserä paketoitiin tasalukemissa 1–1.

Toinen erä aloitti varsinaiset karkelot Turussa, kun Petteri Puhakka iski 1–2-johtomaalin vain kolme minuuttia erän alusta. Keväälle ainakin yhden maalin luvannut TPS-kapteeni Juhani Jasu kuitenkin vastasi ohjaamalla tasoituksen vain kolme minuuttia myöhemmin voimakkaasta Otto Salinin viivakudista. Markus Nurmi huudatti kotiyleisöä erän loppupuolella, ja TPS hyppäsi kuskin paikalle ottelussa. Päätöserän alussa Levtchille vihellettiin rangaistus korkeasta mailasta. Rangaistuksen kärsittyään kultakypärä karkasi suoraan aitiosta läpiajoon Kristian Tanuksen loistavasta alustuksesta, ja iski illan toisen osumansa. Maalin jälkeen Levtchi antoi tuomaristolle railakasta palautetta.

Palloseura kuitenkin pysyi lujana, ja Marjala iski ylivoimalla illan toisen osumansa, kun ottelua oli jäljellä 13 minuuttia. Johtomaalista miltei päätössummerille TPS hallitsi pelin kulkua, mutta se ei saanut iskettyä kiekkoa tyhjään Tappara-maaliin, ja peli kääntyi päätösminuuteiksi toiseen päähän. Levtchi täräytti suoraan Carter Camperin syötöstä tasoituksen viimeisellä minuutilla.

Edessä oli kierroksen kolmas jatkoerä. Peli ei kuitenkaan ehtinyt vanheta kuin kaksi minuuttia, kun Tanus ohjasi Valtteri Kemiläisen viivakudin maaliin, ja Tapparan välieriin. Kirvesrinnat kohtaavat välierissä paikallisvastustaja Ilveksen viidessä ottelussa tiputtaneen KalPan.

59.15 4–4 Anton Levtchi (Camper, Kemiläinen) im
62.22 4–5 Kristian Tanus (Kemiläinen, Vittasmäki)

Maaliodottama: TPS 2,12–2,17 Tappara

Juttua muokattu 30.3.2024 klo 22.15: Anton Levtchin 3–3-maali syntyi hänen oman rangaistuksensa jälkeen, ei joukkuerangaistuksen.