Viime kauteen suurin odotuksin lähtenyt Salavat tunnetaan KHL:ssä hyökkäysvoittoisesta pelitavastaan. Salavat teki runkosarjassa kaikista joukkueista toiseksi eniten maaleja, mutta päästi toisaalta niitä kolmanneksi eniten pudotuspeleihin päässeistä joukkueista.
Syyskaudella jopa KHL:n viimeisenä käyneen seuran kurssi kääntyi päävalmentajan vaihdon ja puolustuksen vahvistamisen jälkeen jyrkkään nousuun. Joukkue jäi lopulta vain viiden pisteen päähän itäisen konferenssin voitosta, mutta tasaisessa joukossa se oikeutti vasta sijalle neljä.
Pudotuspeleissä seura lähetti laulukuoroon ensin vihreässä derbyssä Ak Barsin ja perään Avangardin seitsemän ottelun sarjoissa, joka antoi konferenssifinaaleihin lepoedun helpommalla selvinneelle Metallurg Magnitogorskille.
Salavatin puolustus oli pykälän verran haavoittuvaisempi kuin Metallurgin, samoin maalivahtipeli. Svedbergin otteet olivat maalilla ailahtelevia, vaikka välillä hänen tekemisensä näytti todella hyvältä. Puolustus jätti Metallurgin supertähtiä ajoittain aivan liian vapaaksi. Ufassa on reagoitu puolustusongelmiin uusilla vahvistuksilla, jotka nostavat joukkueen alakerran uudelle tasolle.
Salavatin toistaiseksi ainut Gagarin Cupin voitto tuli kaudella 2010-11, kun joukkueen supertähtenä loisti täysin pitelemätön Aleksandr Radulov. Salavatin peli ei ollut viime kaudella enää sellaista ilotulitusta kuin aikoinaan, mutta edelleen joukkue eroaa päävastustajiin kuuluvasta Ak Barsista hyökkäysvoittoisemman pelitapansa vuoksi.
Ak Bars on ollut seura, joka on tunnettu tunnetuksi KHL:ssä erittäin hyvin puolustavana joukkueena, ja Salavat puolestaan erittäin hyvin hyökkäävänä.
Maalivahdit:
Niklas Svedberg (SWE)
Andrei Gavrilov
Ufassa luotetaan Boston Bruinsissa toissa kaudella Tuukka Raskin takana kakkosvahtina torjuneeseen Niklas Svedbergiin, 26. Ruotsalainen aloitti kauden erittäin epävarmasti heikosti pelanneen joukkueen ja pahasti sekoilleen puolustuksen takana, mutta paransi selvästi loppua kohden.
Svedbergiä ei voi viime kauden perusteella luokitella sarjan huippuvahtien joukkoon. Tietynlainen haavoittuvuus näkyy ruotsalaisesta verrattuna Mikko Koskisen, Ilja Sorokinin ja Vasili Košetškinin kaltaisiin KHL:n tähtivahteihin.
Toissa kauden ykkösvahti Vladimir Sohatski jäi kakkosvahdin rooliin. Hänen otteensa olivat kovin vaatimattomia, minkä vuoksi hänet päästettiin menemään. Hänen tilalleen on hankittu Sotšista Andrei Gavrilov, 28, joka on pelannut Sotšissa kahden viimeisen kauden aikana yhteensä 30 ottelua.
Hän oli joukkueensa kolmosvahti, eivätkä Gavrilovin tilastot rantalomakaupungin KHL-seurasta vakuuta. Gavrilov pelasi kaudella 2013-14 Puolan pääsarjassa.
Salavatilla on useita nuoria maalivahteja, mutta yhdelläkään heistä ei ole kokemusta KHL:stä. Neftehimikistä hankittu lähes kaksimetrinen Ivan Fedotov ja Avtomobilistista tullut selvästi pienikokoisempi Nikita Tsirkul ovat molemmat vasta 19-vuotiaita.
Heidän otteitaan on vaikea ennakoida, mutta on täysin mahdollista, että joku seuran nuorista maalivahdeista kaappaa kakkosvahdin paikan.
Philadelphia Flyers varasi Fedotovin toissa kesän NHL:n varaustilaisuudessa seitsemännellä kierroksella. Tsirkulia ei ole varattu NHL:ään. Svedbergia peluutetaan varmasti valtaosassa otteluista. Jos Svedberg sattuu loukkaantumaan, joukkue ostaa aivan varmasti pätevän tuuraajan tilalle.
Puolustus:
Sami Lepistö (FIN) - Konstantin Kornejev
Denis Kuljaš - Aleksandr Loginov
Maksim Gontšarov - Dmitri Vorobjov
Ivan Višnevski, Roman Derljuk ja Filipp Metljuk ovat vaihtaneet maisemaa, mutta uudet hankinnat ovat sitä luokkaa, että Salavatin vuotanut puolustus on selkeästi vahvistunut. Seurassa on odotetusti reagoitu puolustuspelin ongelmiin. Heikoin osa-alue on uusien hankintojen myötä nyt todella kilpailukykyinen kaikkien idän joukkueiden kanssa.
Euroopan kiekkosarjoissa pelaa paljon huippupelaajia, joista osan taso riittäisi NHL:ään asti. Yksi heistä on sarjan puolustajien eliittiin kuuluva Sami Lepistö, 31, joka pelasi kokonaisuudessaan erinomaisen kauden Ufassa.
Hän sai täysin ansaitusti ainoana suomalaisena KHL-puolustajana paikan syyskuussa pelattavaan World Cup -turnaukseen. Tehot 11+19 takonut suomalainen teki seuran kanssa keväällä jatkosopimuksen, mikä oli Salavatille erittäin merkittävä asia.
Lepistön kanssa toissa kaudella Avtomobilistissa pelannut Aleksandr Loginov, 29, hankittiin alkukauden suurien puolustusongelmien vuoksi yhdessä Avangardista tulleen Maksim Gontšarovin, 27, kanssa vahvistamaan puolustusta.
Molemmista pelaajista oli lopulta todella merkittävä apu joukkueelle. Loginov teki Salavatissa 47 peliin peräti tehot 10+23, johon lisätään vielä pari tehtyä pistettä Avtomobilistista, mikä oikeutti pakkien pistepörssissä sijaan kuusi.
Loginov tunnetaan painavasta ja tarkasta laukauksestaan. Hän on hyvin liikkuva puolustaja, joka näytti, että kesken kauden pihalle seurasta potkittua huipputaitavaa kiekollista puolustajaa Kirill Koltsovia ei tule edes ikävä. Siinä, missä Koltsov on heikko puolustamaan, on Loginov vahva molempiin suuntiin.
Loginovia ennen seuraan saapui syyskaudella isokokoinen, fyysinen ja hyvillä kiekollisilla taidoilla varustettu Gontšarov. Vahva puolustaja tunnetaan kovista taklauksistaan, jonka lisäksi hän on käyttökelpoinen ylivoimalla kovan laukauksen ja kiekollisten taitojensa takia. Gontšarov nosti rooliaan pudotuspeleissä, joissa hän esiintyi vakuuttavasti.
Kesän uudet hankinnat ovat tehneet kaikki hienon uran KHL:ssä ja edustaneet pääosin sarjan suurseuroja. He ovat tykin lailla kiekkoa laukova Denis Kuljaš, 33, Ak Barsia viimeiset kuusi kautta edustanut entinen Venäjän maajoukkuepuolustaja Konstantin Kornejev, 32, ja Ladan kärkipakki Dmitri Vorobjov, 30.
Tämä kolmikko paikkaa paremmin kuin hyvin lähteneiden jättämät aukot. Nälkää riittää varmasti jokaisella, sillä kukaan heistä ole voittanut urallaan vielä himoittua Gagarin Cupia. He vahvistavat Salavatin heikointa osa-aluetta merkittävästi, ja nostavat seuran asemia mestaruustaistelussa.
Avangardin viime kauden kapteeni Kuljaš on tulisieluinen, hyvin luisteleva ja erittäin kovaa laukova puolustaja. Hänellä on yksi koko sarjan painavimmista laukauksista, tosin tarkkuudessa olisi hieman toivomisen varaa.
Isokokoinen ja todella voimakasrakenteinen Kuljaš on erinomainen fyysisessä pelissä. Loukkaantumisista viime kaudella kärsineen puolustajan peliaika putosi Avangardissa jonkin verran toissa kaudesta.
Erinomaisena luistelijana tunnetun Kornejevin huippuvuodet ovat jo takana päin. Kornejev on varmaotteinen, taitava syöttelijä ja älykäs puolustaja. Häneltä löytyisi hyvä laukaus, jota hän ei tosin käytä riittävästi. Kornejev taisi tietyllä tavalla mukavoitua Ak Barsissa, eikä saanut enää itsestään parasta irti.
Piristäisikö tämä maisemanvaihdos Ak Barsin päävastustajan riveihin siirtynyttä, urallaan viisissä MM-kisoissa Venäjää edustanutta puolustajaa? Hänen kautensa Ak Barsissa ei ollut erityisen hyvä. Siinä missä Kuljaš ja Vorobjov nauttivat isokokoisina ja voimakkaina pelaajina fyysisestä pelistä, Kornejev puolestaan taklaa harvoin.
Vorobjov on monipuolinen, todella vahva ja hyvällä laukauksella varustettu puolustaja. Vuoden 2008 maailmanmestari teki Ladassa tehot 10+10, joilla hän oli seuran pakkien maali- ja pistepörssin ykkösnimi. Vorobjov pelasi Ladassa suurempien valokeilojen takana, mutta ennen tuota hän edusti SKA:ta ja Avangardia.
Zahar Arzamastsev, 23, ja Denis Bodrov, 30, edustivat seuraa viime kaudella. Metallurg Novokuznetskissa kaudella 2012-13 itsensä pinnalle lyönyt Arzamastsev on tätä nykyä hyvän tason KHL-puolustaja. Bodrov oli vielä pari vuotta sitten Spartakissa todella hyvä ylivoimalla ja kiekollisena, mutta kaksi viimeisintä kautta Salavatissa ovat jättäneet hänestä selvästi vaisumman kuvan.
Hän olisi edelleen joissain KHL-seuroissa ykköspakkiparin puolustaja, mutta Salavatissa vastuu voi jäädä vähiin nimekkäiden vahvistusten jälkeen.
Hyökkäys:
Linus Omark (SWE) - Andreas Engqvist (SWE) - Teemu Hartikainen (FIN)
Maksim Majorov - Igor Grigorenko - Anton Lazarev
Kirill Kaprizov - Jevgeni Bodrov - Enver Lisin
Aleksandr Nesterov - Sergei Soin - Artjom Tšernov
Salavatilla riitti tulivoimaa hyökkäyksessä, mutta kesän menetysten jälkeen hyökkäys vaikuttaa heikentyneen. Alakertaa on vahvistettu selvästi, mutta pelimerkkejä olisi tarvittu korvaamaan Nikolai Prohorkinin, Dmitri Makarovin ja Denis Hlistovin jättämät isot aukot sentteriosastolla.
Ainoat hyökkäyspään hankinnat ovat Metallurg Novokuznetskista tullut todella lahjakas laitahyökkääjä Kirill Kaprizov, 19, ja Spartakissa eniten peliaikaa saanut sentteri Jevgeni Bodrov, 28, joka pelasi ennen viime kautta vuosia Ak Barsin alemmissa ketjuissa, eikä usein mahtunut edes pelaavaan kokoonpanoon. Bodrov teki KHL-uransa parhaat pisteet 6+18.
Erinomaisesti onnistunut ykkösketju Linus Omark, 29 - Andreas Engqvist, 28 - Igor Grigorenko, 33, pysyi seurassa. Maagisista syötöistään ja mailankäsittelytaidostaan tunnettu Omark oli tehoilla 18+39 pistepörssin viides. Hän oli suorastaan dominoiva pelaaja ja pystyi kantamaan joukkuetta useina iltoina reppuselässä.
Ruotsalainen tuo valtavasti yllätyksellisyyttä ja valtavasti viihdearvoa korkean taitotason tempuillaan. Pudotuspeleissä hän oli odotetusti erityisvartioinnissa, mutta pystyi pelaamaan lähes piste per peli -tahtia.
Isokokoinen Engqvist tunnetaan korkeasta työmoraalistaan ja erinomaisesta kahden suunnan pelistään. Hän jatkanee joukkueen ykkössentterin tontilla. Iso ja vahva ruotsalaissentteri on monipuolinen ja todella luotettava pelaaja. Kovana maalintekijänä tunnettu Grigorenko muistetaan Salavatin mestaruuskaudelta 2010-11 Montrealiin TsSKA:sta siirtyneen Radulovin tutkaparina.
Nopeakinttuisen, vahvan ja hyvin kiekkoa suojaavan hyökkääjän laukaisutaito on sarjan parhaimmistoa. Grigorenko saattaa pelata osan kaudesta sentterinä, mikä auttaisi täyttämään Prohorkinin ja Makarovin jättämät aukot sentteriosastolla.
Grigorenko on pelannut urallaan selvästi enemmän laitahyökkääjänä, mutta sentteritilanteen huomioiden pelipaikka saattaa olla sentterin tontilla. Grigorenko ei ole oikeastaan koskaan pelannut koko kautta sentterinä, mutta hän on pelannu lähes jokaisella kaudellaan sentterin tontilla joitakin aikajaksoja.
Grigorenko on hyvä kiekonsuojaaja, mutta Teemu Hartikainen, 26, on kiekonsuojaajana lähellä koko sarjan parasta, sillä niin väkivahvasti hän punnertaa kiekon kanssa muun muassa hyökkäysalueen kulmista väkisin maalille. Joukkueensa kolmanneksi paras pistemies on kovalla työmoraalilla varustettu periksiantamaton taistelija, jonka merkitys seuralle on suuri.
Hartikainen on kehittynyt pelaajana selvästi KHL-vuosinaan. Hänen yksi tavaramerkkinsä on niin sanottu potkulautaluistelu. Harjoituspelien perusteella hän taitaa aloittaa kauden ruotsalaiskaksikon kanssa ykkösketjussa.
KHL:n ainut Uzbekistanissa syntynyt pelaaja on kymmenen maalia 30 peliin tehnyt Maksim Majorov, 27, jolla on alla hyvä kausi Ufassa. Neljä kautta urallaan AHL:ssä pelannut laitahyökkääjä on suoraviivainen, hyvä luistelija ja voimakasrakenteinen. Hänen kohdalleen voidaan laittaa suuria odotuksia, sillä niin hyvin Majorov pelasi.
Bodrov ja Kaprizov ovat ainoat mainittavat uudet nimet hyökkäyksessä, muut hankinnat ovat lähinnä täytemiehiä. Vaikka hyvin kahteen suuntaan pelaava Bodrov teki viime kaudella hyvin pisteitä Spartakissa, ei hän ole KHL:ssä aiemmin saanut ihmeitä aikaan.
Tehoilla 11+16 Metallurg Novokuznetskissa sisäisen pistepörssin voittanut vasta 19-vuotias Kaprizov nähtiin viime talvena nuorten MM-kisoissa. Hän voi jopa ottaa paikan Salavatin kärkiketjuista, niin lahjakkaasta pelaajasta on kyse, mutta todennäköisemmin pelipaikka löytyy alempien ketjujen laidalta. Hän muodosti Maksim Kazakovin ja Ryan Stoan kanssa Novokuznetskissa erinomaisen ykkösketjun.
Sarjassa kovaa tulosta pisteiden valossa ovat pystyneet tekemään Anton Lazarev, 26, väsymätön polkukone Enver Lisin, 30, ja Artjom Tšernov, 34. Heistä kukaan ei ole kuitenkaan pystynyt nousemaan pistetykiksi Ufassa.
Kaudella 2013-14 hurjaa jälkeä nykyään Ak Barsissa pelaavan Fedor Malihinin kanssa Avtomobilistissa tehnyt Lazarev on parempi pelaaja kuin minkä kuvan hän itsestään seurassa viime kaudella jätti. Lazarev ei ole niitä tunnetuimpia pelaajia, mutta hän on taitava, nopea ja juonikas.
Admiralin toissa kauden kapteeni Lisin on erittäin nopea luistelija ja kovalla taistelutahdolla varustettu laitahyökkääjä. Entinen NHL-hyökkääjä on tehnyt kovia tehoja KHL:ssä lähivuosina Lazarevin tavoin. Lisin ei ole huipputaitava hyökkääjä, mutta hän on koko sarjan nopeimpia luistelijoita - minkä avulla hän pääsee monesti puolustajista ohi.
Atlantista viime kesänä saapunut Tšernov teki Atlantissa tehot 16+18. Hän oli tuon Avtomobilistin huippuketjun kolmas lenkki Malihin ja Lazarevin lisäksi. Hän on KHL-mestari Dinamo Moskovasta kaudelta 2011-12. Tšernov jäi todella vähäiselle peliajalle Ufassa.
Erinomaisina ja työteliäinä joukkuepelaajina tunnetaan Aleksandr Nesterov, 30, ja Dinamo Moskovassa kaksi Gagarin Cupia voittanut tunnollinen kahden suunnan sentteri Sergei Soin, 34. Nesterov on Lisinin tavoin erinomainen luistelijä. Lisäksi hän on suoraviivainen ja röyhkeä pelaaja.
Soin on puolestaan joukkueensa hitaimpia luistelijoita. Hän on monipuolinen sentteri, mutta kärsinyt valitettavan paljon vammoista. Kummallakaan eivät riitä eväät Salavatissa kärkiketjuihin, tosin Soin voi sentteritilanteen heikkenemisen takia saada vastuuta kakkosketjussa asti.
Yhteenveto:
Salavatin joukkue on kokonaisuudeltaan tasapainoisempi. Vuotanutta puolustusta on vahvistettu kokeneilla suurseuroissa isoissa rooleissa tottumaan pelanneilla nimillä. Laitahyökkääjien osalta on tehty vain pientä hienosäätöä, mutta sentterikalusto on heikentynyt.
Voi olla, että Grigorenkoa peluutetaan sentterinä, mutta sillä tontilla hän ei ole parhaimmillaan. Pelaa Grigorenko sentterinä tai ei - hyökkäys on hieman heikentynyt.
Maalivahtipeli nojaa vahvasti ruotsalaiseen Svedbergiin, jonka tekeminen ei ollut täysin luottamusta herättävää. Hänen pitää pystyä pelaamaan tasaisemmin korkealla tasolla. Päävalmentajana jatkava Igor Zaharkin sai joukkueen kurssin kääntymään selvään nousuun tultuaan kesken kauden.
Hänet muistetaan SKA Pietarin apuvalmentajana toissa kaudelta, kun SKA juhli seurahistoriansa ensimmäistä Gagarin Cupin voittoa. Lyhyellä otoksella Zaharkin jätti päävalmentajan taidoistaan selkeästi positiivisen kuvan.
Joukkueen ylivoimapelaaminen oli sarjan eliittiä, ja sen vaarallisuuden voisi olettaa kasvavan, kun viivalle on saatu lisää tulivoimaa. Alivoimapelaamiseen on nyt parempia pelaajia, joten keskikastin alivoimaosaamisen mahdolliselle parantumiselle on olemassa selkeitä perusteita. Tämä näin pelkistetysti ajateltuna, sillä erikoistilannepelaamiseen vaikuttaa monet asiat, joista osaa on mahdonta ennakoida.
Mestaruustaistelua ajatellen sentteriosaston riittävyys on pieni arvoitus ilman lisävahvistuksia. Svedberg jätti itsestään myös sellaisen kuvan, että häneen ei voi täysin luottaa. Salavatin lähtoasetelmat kauteen ovat kokonaisuudessaan kuitenkin viime kautta paremmat, sillä joukkue vaikuttaa olevan nyt selvästi paremmassa tasapainossa.
Idässä on useampi tasainen kärkijoukkue, joihin Salavat lukeutuu. Pienet asiat ratkaisevat paljon, ja niistä yksi on sattuma, josta harvoin puhutaan.
Arvio: Ei lähde takamatkalta yhteenkään idän joukkueeseen verrattuna. Lähellä konferenssin voittoa. Itäisessä konferenssissa sijoille 1-3.
Perustettu: 1961
Kotikaupunki: Ufa
Kotihalli: Ufa-Arena (8070)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 8/8
Menestys: Mestari 2011. Konferenssin välierissä kolmesti.
Päävalmentaja: Igor Zaharkin (2. kausi)
Suomalaispelaajat: Teemu Hartikainen, Sami Lepistö
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Andreas Engqvist, Linus Omark, Niklas Svedberg
Viime kausi: Runkosarjassa 4. (itäinen konferenssi). Hävisi konferenssifinaaleissa Metallurg Magnitogorskille 1-4.
Hyökkäyksen tähti: Linus Omark, LH
Puolustuksen tähti: Sami Lepistö
Tutkan alla: Anton Lazarev, LH
Nuori talentti (U22): Kirill Kaprizov, 19, LH