Lukon tehokas alku suli kuin fondue – Filppula ja Vatanen johdattivat sveitsiläiset historiallisesti CHL-finaaliin

CHL / Raportti
Genève-Servette teki Raumalla CHL-historiaa.
Kuva © Jenna Westerlund

Lukon ja Genève-Servetten välinen CHL-välieräpari suuntasi Raumalle toiseen osaotteluun tasiasesta avausosaottelun tilanteesta 2–2. Finaaliin paikan itselleen kampesi sveitsiläisjoukkue voitettuaan parin yhteismaalein 5–4.

Vieraiden riveissä pelasi illan ottelussa runsaasti suomalaisia, joista kirkkaimpana nimenä loistivat kahdella tehopisteellä Sami Vatanen sekä Valtteri Filppula ja vahvoja torjuntoja esittänyt Jussi Olkinuora. Raumalaisille tuli ottelun alla kokoonpanomuutos, kun Pathrik Westerholmin tilalla pelasi Daniil Traht.

Lukko juhli ottelun ensimmäisiä maaleja

Katkonaisen avauserän Lukko alotti vahvasti, mutta Jami Krannilan kaksiminuuttinen antoi Genève-Servettelle mahdollisuutta parantamaan otetta. Vahvasti alivoiman selvittänyt raumalaisryhmä ei paineesta hätkähtänyt, vaan jatkoi omaa peliään vastahyökkäyksin. Isäntien Jakob Stenqvist täräytti ottelun avausmaalin kuudennella minuutilla Lenni Hämäläisen tehdessä täydellistä maskia Olkinuoran edessä.

Avausosuman jälkeen vieraat ottivat jälleen ajoittain hallintaa itselleen, mutta kotijoukkue iski toistamiseen oman painejakson jälkeen. Brayden Burke laukoi vieraiden puolustajan jalkojen välistä kiekon ohi hölmistyneen Olkinuoran. Vieraat ottivat takaiskun jälkeen jälleen paremmin kiekosta hallintaa, mutta Lukko ei antanut siimaa pelaten omaa hyvää peliään myös ilman kiekkoa.

Vataselle tuomittiin erän viimeinen kaksiminuuttinen, jota Lukko ei hyödyntänyt pelaten vaisua ylivoimaa. Selvitetystä alivoimasta sisuuntuneet vieraat pistivät painetta Christopher Gibsonin vartioimalle maalille, jotka Lukko-vahti selvitti tälläkin kertaa näyttävillä torjunnoilla.

Genève-Servette tasoittaa toisessa erässä ottelun

Toisessa erässä Genève-Servette oli kapelimestarin roolissa pitäen Gibsonin lämpöisenä. Vierailla maalipaikat olivat vaisuhkoja, eikä laadukkaita tilanteita Lukko-maalille montaa siunaantunut. Kavennusmaali kuitenkin syntyi komealla kuviolla Simon Le Coultren ja Teemu Hartikaisen laadukkaan esityön vapauttaessa Filppulan maalintekoon. Kavennusosumasta tuli vieraille lisää virtaa ja ennen osumaa laadukkaan yksilösuorituksen esittänyt Vatanen viimeisteli tasoituksen Sakari Mannisen syötöstä.

Muutama Lukko-pelaaja Linus Nymanin johdolla sai luotua Olkinuoran vartioimalle maalille pientä painetta, mutta vieraiden suomalaisvahti ei joutunut venymään parhaimpaansa. Sebastian Repo sytytti erän alkupuoliskolla kotiyleisön antamalla puhtaan kovan taklauksen Vataselle, jonka voimasta suomalaispuolustajan kypärä lähti päästä pois. Erän aikana molemmat joukkueet antoivat kovia taklauksia puolin ja toisin, jotka tuomaristo luokitteli puhtaiksi.

Valtteri Filppula ratkaisi ottelun

Kolmas erä alkoi tasaisesti, vaikka vierailla oli parhaimmat maalipaikat. Vatasen syöttö löysi Filppulan lavan, joka ohjasi illan toisen osumansa tarkasti Gibsonin ollessa jäässä. Hetki osuman jälkeen Ottelun erikoisin jäähy vihellettiin kolmannessa erässä, kun Le Coultre potkaisi epäonnekkasti keikon katsomoon ja antoi Lukolle ylivoimalla mahdollisuuden tulla otteluun jälleen mukaan. Kotijoukkue ei käyttänyt tilaisuuttaan hyväksi ja vieraat toivat erikoistilanteen jälkeen pelin takaisin omalle hyökkäysalueelleen.

Filppulalla oli oiva paikka laukoa hattutemppu, mutta Gibson oli eri mieltä torjuen yrityksen. Lukko sai kolmannen erän jälkimmäisellä puoliskolla vahvan paineen Olkinuoran maalille, mutta viimeistely oli todella vaisua. Isäntien parhain maalipaikka syntyi ilman maalivahtia, jolloin kiekko pyöri maaliviivalla. Genève-Servette juhli päätössummerin soidessa historian ensimmäisenä sveitsiläisjoukkueena paikkaa CHL-finaalissa.

Juttua muokattu 16.1.2024 klo 21.25: otsikko vaihdettu.